Thursday, October 22, 2009

10 things popped out when i heard 'Kelantan'





ye.
entry ni berbaur politik...
jangan risaw
semua negeri keluar nanti

 Aku cuma nak share
ape yang terbang dalam thinking box aku ni.



10 things popped out upon hearing the word  Kelantan



1. Tuan Guru Nik Aziz
- political figure yang tidak asing lagi
-aku samekan dengan che guevara
kenapa?
che guevara bukan islam pon?
ape yang samenye?
-persamaannya political figure la. Think in a wider box ok.

- he's a revolutionist all his life. Sebut je name dia aku terbayang -argentina mexico n marxist-
-kalau sebut Nik Aziz, aku akan terbayang - pas kelantan n fatwa -
 hahahah...

Dont you dare thinking in a very small box or i'll call u stupid.
-unless you try to be precise on wat u r thinking


2. Kubu kuat Pas

-this is the one n only state in Malaysia yang menerima penuh idea politik berunsurkan agama
-aku sangatlah against all the idea because when AGAMA n POLITIK disatukan, muncullah golongan gila kuasa yang mempergunakan agama bagi kepentingan politik. That is soooooooooo wrong...
dlm kepala aku,
politik = GILA KUASA
(ko rase ko fikir bende lain?      pedulik hape aku...)

so, bila
agama = SUCI + politik = GILA KUASA
equals to?
ahli politik yang gila kuasa yang  mempergunakan agama untuk menggapai bintang di planet zuhal
paham?
bagus
Tak paham?
pk dalam2...



3. Mundur
- macam bias je ayat ni.
- but thats the sad fact man
kat mane lagi nak cari pengangkutan  utama tempat tu ialah sampan dan bot selain kat sabah n sarawak?
huha.... thats sooo sad.


4. Miskin. baca ni untuk penjelasan.

5. Autokratik
- Nik Aziz is the same level as Dr M. Y?
- bila Dr M is in charge, no one dare to shout out loud.
Negara pon aman damai je.
Masa dia incharge, mane ade orang berani bising2 pasal kaum2 ke hape2 kan?
- the same goes to nik aziz
is anyone in parti bulan dare to shout out?
xdenye...
kene sound sk8 je teros senyap.
Macam kene marah dengan bini yang queen control. hahaha

6. Assabiah
- u can see it almost everywhere
-i do Really hate budak2 klantan yang kuat sangat assabiah...
-its just lame
-we are malaysian ok.
-tp yg paling best ialah bila dah duduk kat nogori orang pon nak rentan gak....
tu yang payah nak handle tuyh...
kalau silap orang, silap la layanan ok?



7. Kroni
FYI, projek2 balak kat kelantan tu sume,
sub kontraktor dia pon orang2 parti bulan.
tu bukan kroni jugak kah?
he3... nampaknye orang2 parti bulan sudah mencarut depan cermin lagi...

8. Tiada peluang pekerjaan
 - most of the ppl from this state keluar cari rezeki kat tempat lain.
stuju ke x?

9. Banjir
- patut la slalu banjir...
ekologi terganggu...
asek kena tebang je balak2 kat sane.

10. Tak suka Johor sebab johor maju n kuat barisan
- ye ke?
- tapi dulu ade kes bapak xnak jadi wali sebab lain fahaman politik... wtf dawg?
Dorg nak kawin pon kene same parti ke?. NONSENSE
lain la kalau xsame agama... another typo taksub father...

tapi....

Its my perspective. Whats yours? 

13 comments:

mycaklempong said...

Terlalu kenegerian bunyinya tu..

Miskin?
Selain di KL, di mana lagi ada Hotel Rennesaince di Malaysia?

p/s : aku bukan org Kelantan lah..

hellioz said...

mycaklempong

urm....

cube bace laaaaaaaaaaaasssst sentence dekat each passage...
sbenanye aku pon xde semangat assabiah kenegerian ni...
member aku dok klantan ramai jek.
member aku semua state pon ader...

for more info, bacelah disclaimer...
he3

cheers~

BullShitter said...

PROFESSIONAL!!

Kelantan

Nik Aziz

PAS

only difference = spelling

hellioz said...

Bulshitter
Hi 5!!!

mello said...

salam bro! hehe

as intro, aku kelantanese.. pasal2 bdk2 kelntn yg bangang & so on tu mmg aku pun x stuju..

cuma satu je, org yg alim ulama jgn la dipermainkan ataupun dijadikan bahan jenaka..

aku kurg arif pasal agama.. so, kadangkala org yg arif pasal agama sebut sumtin pasal hukum hakam pun kdg2 aku rs ada yg x logik.. tp, sebaiknya kita kena kaji selidik dlu.. br la x nmpk buruknya alim ulama ni buat sesuatu kenyataan kan?

2nd, semua bnd dlm hidup kita kena berlandaskan agama termasuklah politik..

politik tanpa agama = rasuah, gila kuasa.. kalau terapkan agama dlm politik, mesti takde yg nk main rasuah2..

Rasulallah menyatukan umat Islam di madinah berdasarkan sistem politik.. jd, apa masalahnya dgn politik?

agama bukan dipermainkan bila digunakan dlm politik bahkan itu la yg sepatutnya..

contoh lain:

nak buat seks.. kena ikut agama jgk.. kalau tak berlandaskan Islam, sudah tentu para suami sedp menjolok lubang dubur isteri.. Islam melarang suami memasukkan zakar ke dalam dubur isteri.haram.. tp adakah Islam dipermainkan dlm seks? tak kan?

nak buat seks antara suami isteri pun kena baca doa tertentu.. Islam dipermainkah dlm seks?

itu saja yg aku nk sentuh.. bnd lain pn ada jgk..pasal bnjir semua.. tp nnt la..

anyway, nice to know you.. be fren ya? ^_^

p/s: ak bercakap bukn atas dasar politik tp sbb aku hormat org yg alim.. aku pernah jumpa & salam ngan Tok Guru Nik Aziz masa umr 11 tahun dulu.. =)

mello said...

*pasal2 bdk2 kelntn yg bangang & so on tu mmg aku pun stuju..

mksud aku, aku pun benci ngan bebudak perangai mcm tu.. ^^

hellioz said...

LOL...

ok2...
actually, i'm starting to understand ape yang orang kelantan rase dalam diri...

most will say
"nik aziz is an ulama bla3 yang baik"
i understand it coz i have formal education about islam.

but the thing i disrespect out of him is,
the way he
deny orang lain.
even though orang lain tu islam.

u know what?,
xpernah rasenye orang lain yang lagi pandai agama dari aku ajar untuk caci, maki, kutuk sesama islam.
isn't it a sin to do all that stuff???

informally talking,
i am observing what the politicians are doin at malaysia.
FYI,
the politician who is based on Islam that is Pas for sure,
are little by little using ISLAM as an excuse for the sake of POLITIC.

its ok to have an islam based political party,
But,
do not use Islam as an excuse to be an Ultra Kiasu human...

i understand how u respect him
i dont know what for but,
no one is perfect.
so, its not a sin
untuk ajar orang lagi tua dari kita about whats wrong n whats right.

got me here bro?

hellioz said...

btw i need someone to tell me the real definition of rasuah that u've mention above...

cam mane dengan nik aziz terima 'the so called' tajaan untuk pergi mekah tuyh?

kalo seribu xdehal, tapi still rasuah..
but its more than 50k for a man who hold the position of menteri besar.

dont u smell something 'fishy here and there'?

Anonymous said...

no 4:

http://sinarkeimanan.blogspot.com/2008/03/statistik-negeri-di-malaysia-dan.html

Anonymous said...

"this is the one n only state in Malaysia yang menerima penuh idea politik berunsurkan agama
-aku sangatlah against all the idea because when AGAMA n POLITIK disatukan,"

knape?? adkh agma dan poolitik tuh,, x boleh dsatukan?? pentdbia ssbuah ngeri adalh bgantung pada politik, dan kite,, ikut system poitik tuh,, as a way of our life,, bile da politik tuh,, DASINGKN dr agama,, maka,, wjudlah,, sekularism,,you know what,, bile berlakunye sekularism ne,,, wjudlah,, org yg begama islam,, tp,, islam pde nme jek... jua lahir gak,, org pndai bercakap,, tp ilmu cetek,, ayat dye gne nk back-up dri,, "it's about my prespective"
bg ak,, x slah,, nk cmpurkan agama dan politik,, mlah digalakkan lgi..

btw...GILA KUASA ap bukti ko kate dyee gile kuasa??? jgn main2 dgn fitanh bro..

then,, klu ko kate,,, org2 kltn ne,, smangat assabiah,, ak ase ko pon ap kurangnye,,, selame ak duk asasi,, 2taun,, ak go on jek ngan org klntn,, x dek masaalah,, degree 4 taun,, kwn umet ak,, sume org kltan,, xdek massalah gak pon,,, dyeorg pon,, kwn jek ngan ngan org serata ngeri,, mcm ko kate,, we're m'sian ok...

lg satu, psal bnjir,,, ko jgn nk celupar mulut mcm tuh,, jgn nk riak sgt,,, bncana ne,, Allaah trun bile2 msse jek tau....


ak, x sebelah mne2 pihak,, pas k,, bn k,, org kltan k,,, ap 2 je la,, tp,, care ko ckp ne,, mcm kuang aja sgt,, dr mulut org2 mcm ko ne ah,, yg jadiknye pepecahan,,,yg smpai bile pon x sudah... care ko ne,, mcm ko bongkak sgt,,, igt cket brader,, Allah bg mulut,, bkn soh caci maki org,,, ngutuk sane sini,, sebar fitnah bagaai.... jgn smpai suda thantuk bru nk tengadah...

Anonymous said...

boleh x ckp pasl agama dlm dri anda ade ilmu ttg nya...agama x boleh dipisahkn dlm setiap aspek khdupn trmasuk politik

Anonymous said...

sye hrap,, ko ne,, anynonymous,, bkn lg umor 15 taun tok tnye sklan mcm tuh... agama ne,, bkn k sbgai panduan hidup kite. islam is a way of life,,, so, everything in our life is guided by Allah. untuk ap Allah trunkan nabi Muhammad(SAW) kpd kite??? bkn k slah stu sbbnye adalaah untuk mengajar kite tentang islam. untuk memberitahu kite, apa tujuan hidup kite.

dan slah satu tujuan hidup kite adlah untuk dpt barakah Allah... untuk mendapat barakah Allah,, kite menjalani hidup kite,, berdasarkan hukum Allah...
cnthnye,, dlm politik, Islam suruh kite telus,, jujur, jgn maen rasuah.. berpolitik bkn nye sbb nk bkuasa tp,, nk memimpin rakyat. bile x pemimpin2 neh,, nuat yg sebliknye,, mcm2 la yg x digini berlaku... ak harap,, ko pandai2 lah pkir sendiri... selama hdup ko ne??? x berlandaskn hkum agama k yg menyebabkan ko tnye sklan mcm ne???

bleedingnose said...

sentapnye bile bace.
xpe la. msg2 punya pndangan. cuma psl assabiah tu.
bkn sgaje nk assabiah tp fktor bahasa yg mengekang.
sometimes kelantanese loves to speak bhs klate. mudah. x belit lidah nk ckp key ell. thats y dorg kwn sesame dorg je. ak penah tgk kosmet ak try ckp key ell tp kne gelak sbb xley ubah lg loghat tu. org kate bau budu. see? surrounding yg mempengaruhi.

p/s: ak pn ore klate tp ak kwn ngan sume org oke? huhu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~