Monday, November 23, 2009

Melayu VS Cina




"saya paling xsuka orang cina, diorang ingat diorang bagus, pijak orang melayu"

"orang melayu, x hormat orang cina punya, kita terpaksa kerja kuat nak hidup, nak blaja tinggi, xde duet, macam mana nak berjaya?"

"orang cina makan babi, pengotor, berak xpernah basoh!"

"melayu bodoh, blaja xpandai pon boleh masuk U"

"melayu suka komplen, suka carik salah orng lain, salah sendiri xnampak"

"oi cina! hey, lu jaga sikit lu punya mulut ah, lu tau tak, lu menompang je kat negara ni tau?
sape yang suka carik gadoh?"

"orang melayu xde otak"

"orang cina masuk neraka"

"terlalu bangga dengan bangsa sendiri, tak abes-abes carik gaduh dengan bangsa lain,"

"tamak"

"bangun pagi tak mandi pagi, badan bau busuk!"

Ayat-ayat kat atas ni ayat filem GADOH...
Filem yang aku confirm n sure takkan masuk cinema...
sebab?
Gile racists statement tuh...
tapi sebenarnya, filem camni la yang semua orang wajib tengok pastu pk dalam dalam...
korang ingat dengan 1malaysia tu boleh buat semua orang hidop aman damai ke?
mimpi la weyh...

Realitinya, semua ada kat filem tuyh...
tapi semua orang tak nak terima...
bodoh! dungu!
pk pakai otak la, jangan pakai bontot...
bahlol...

"apebende yang ko marah sangat ni mat?"

aku marah kat manusia yang racists la bengap...
sebenarnya, perasaan racists kat malaysia ni xpernah ilang...

ni statement aku

ko pegi keje ngan syarikat cina, aku nak tengok sampai mane pangkat ko boleyh naik...

ko pegi mintak tender dengan orang melayu, tengok dapat xdapat...

bende ni sume dari kecik kena jaga
kalau dah besar,dah liat, xde maknenye semua tuh...

p/s: jangan bagi komen dungu. tengok dulu movie ni baru bising. OK?

ape ape pon,


...Its my perspective. Whats yours?

26 comments:

Alinotnot :) said...

never watch this movie, bt pernah tgk clips dye kt youtube, my friend suke giler cite ni, dye pomot. this kind of film kan, we have to watch with an open mind. sbb masing2 pon ade salah sndr. ;)

hellioz said...

yup3~

fiza said...

jap lagi nk tgk!=)

rosnanie said...

salam, belum tgk movie ni, tp kalau itulah dialog dalam filem ni, confirm tak kan keluar panggung. Sekarang kan tgh hangat 1M'sia, filem ini hanya akan mewujudkan kontroversi.

tak ada siapa yang akan nafikan, kerja dgn company cina, memang teruk kena bantai, adik pun br hantar surat resign sebab tak tahan. Melayu biasanya lebih lembut melayan kaum lain, sebab tu diaorang naik kepala. Kdg2, beli brg ngan cina kena goreng jer, memang nampak murah, tp yang tersembunyi....

hellioz said...

fiza
ready to rock your ear
n rofl...
the author of this story is BRILLIANT!

rosnanie...
for some,
err.. many reason...
'they' loves to fool around with our brain...
i'm not being sceptical,
its the truth ya'll...

cheers~

UNknoWN GeiLaK said...

thanks to the author...
sbb kau lah aku tgok citer nie...
aku harap all malaysians bleh tgok citer nie...
satu cerita yg mmg terjadi kat malysia nie...
aku cukup berbanga sbb ada anak malaysia yg boleh merungkai cerita kaum2 di malysia ..
dan cerita bleh membuka mata semua pihak termasuk lah menteri pelajaran dan semua warga pendidik...
mgg sekarang sistem kita cantek...
tp dalam pandangan warga pendidik dan politician...
aku sebagai seorang pelajar yg masih belajar..
mmg rase sekolah sbagai penjara..
kita x diajar untuk berfikir..
kita di ajar untuk menurut sgalnya!
terima kasih kat kau sbb post kan bende nie...
masuk nie dah 4 kali aku ulang tgok cerita tu sbb aku dah addicted giler ngan cerita 2!

hellioz said...

UNknoWN GeiLaK

aku tau ko addicted dengan ape...
ko mesty addicted dengan ayat2 kat atas tuyh kan3?
siyes lawak an?

aku dgr sambil layan expression muka budak2 tuyh memang sangat lawak.
ak pk balik pon nak gelak...
LOLOLOLOLOL~

Mr. J @ pengerindu.com said...

Mobie ni sepatutnya kena tayang. Otak Org Politik sekarnag yang dunggu. cit.

www.pengeRindu.com

rosnanie said...

haha... Mr J, cakap siang pandang2... hehe.. but the truth is... 100% agreed... yeeehah

hellioz said...

Mr J n rosnanie
Hi 5!!!

mitchelle nur alya said...

awakkk !
perspektif awak saia tatau.

tapi saia suka awak tulis.
BERANI *tak takut kena cekup ISA ke?*hahah~~~

&&&

first thing in hell,
pasal cite tu, mana mau dapat ?cam best jerpp ?

secondd,,
oh mann, i dono why i hate to tell this but freaking shits to racistss okayy !!
beta sungguh murka*ahaha*

eh, Malaysia setakat cakap 1M saja, for what if msg-msg still tabukak mata sendiri.

Third,,
kalau nak cakap pasal babi.
i think, malays do really ate those, i've seen it for my very own eyes , okayy, not to blame, dorang pantang pegang, but dorang nak jugak try, APAHAL ????

fourth,,
i hope and hope malaysia will unite not just in slogans, benci gilerr orang label kita sebagai, 'melayu', 'cina', 'india', habis kalau my dad cina, my mom malay, how does it sounds ? cinmalay is it ?how if my grandmom is chinese, granddad is malay, father is cinmalay, then mother is india and sabah, how ?cinmalayindsabah ??doesn't make sense la deyy. if we continue to label ourselves, sampai bila nak merdeka ?We stay in the same country but still, otak kerepot gilerr.berada di bawah tempurung seyy.betull. andddd,, the victims ?*YOUNG MALAYSIANS*who are already superduper mixed up. apa pulak label dorang ?kalau nak dikatakan ikut law Islam, tade pula Allah membezakan setiap makhluk-makhluknya ?betul takk ?

fifth:
kalau nak terus comment smpai bile pun tak siapp !
so, i'll follow you and see how it happens.

i really do love your writingsss
thanks yaww :))
i never thought would have end up talking crap in this,hahahha
so, take care n nice to know yaa :)

cheers you back :PP

Anonymous said...

Responding to Rosnanie - "Melayu biasanya lebih lembut melayan kaum lain, sebab tu diaorang naik kepala. Kdg2, beli brg ngan cina kena goreng jer, memang nampak murah, tp yang tersembunyi".

Hello? Lemah lembut? If you read the newspaper, Mat Rempit are Malays. They race to win prizes - Hadiah tu, perempaun. And you call that lemah lembut? It isn't even BERMORAL.

Okay, I admit Chinese cheat in business and stuff like that. Tapi Malays are not any different. You ingat Malays tak naik kepala orang ke?

I'm seriously not a very racist person. Tapi what you said memang dah melampau. NO RACE IS SUPERIOR TO ANOTHER. But dgn orang yang berfikiran sempit macam nilah, that's why all these kind of things happen.

I pun pergi NS. Sekolah pun sekolah kebangsaan. Kawan baik pun Malay. But I'm seriouly pissed off with people like this.

But to the blog author, this is a good read. To show how racist people can be.

hellioz said...

mitchelle nur alya...

i love your name...
its sounds just sweet..
k, i'm not trying to be a romeo ok.
but thats what i had in my mind..

1st,
try cari at dvd stores...
or try la youtube kalau nak senang...
lolz~

2nd
ihate racism too...

3rd
malays yang makan babi tu bukan malays, tapi, manusia yg xsedar diri...
let god do the judgement ok?...

4th
i understand how u feel...
chill, its a gift tho...

5th
oic...
try my gmail...
hellioz666@gmail.com

l8er...

cheers~

mitchelle nur alya said...

ZERO :hahah, my name :) heee.thanks
ahh, thats okayy, nevermind.hah :)
btw, how do i call you ah ?

1st & 3rdddd,
ouh,okayy, heeee.

fourth, hah !i know. are you mix too ?

5th : i dah add, :)

hellioz said...

Anon

ok2, chill relax...
we have our own soft spot...
we made mistakes...
but thats the truth hommie...
what makes u think rempit comes from one race only?
i tell u something i havent post here,
there are chinese rempit who ride 125z with speakers on his motor...
can u imagine how irritating the sound is?
i'm not saying this to back up anyone,
but thats the truth...

lets not being sceptical will u?
the one who made all those trouble DID NOT represent the WHOLE community ok?

if a rempit is meleis, chinese, or indian, whats the different?
they're all useless.
dont classify them by race, thats racists...

lets have a harmony piece of life...
we live together aint we?

cheers~

rosnanie said...

salam kepada anon 6.22AM, tks sbb respond... nampak nya sedara/i anon mungkin tak fhm apa yang saya maksudkan. Maksud sy lemah lembut di sini adalah, kebiasaan nya melayu melayan kaum lain lebih sama rata, tiada diskriminasi. Contoh dlm pemberian tender, kalau dtg dr syarikat yang dimonopoli oleh kaum lain dr melayu, dn syarikat tu layak, biasa kita akan bagi. Kalau jawatan, jika dia layak, kompeten, dia akan naik pangkat, tp kalau melayu kerja di syarikat cina, adakah semudah itu melayu akan naik pangkat? Kerja dah bertahun2, tp paling kuat sekalipun, naik ler pangkat senior eksekutif, tp kalau sesama kaum, baru mula kerja pn gaji lg mahal dari yang dh lama.. bukan ker bias tu?

tak pe ler cik anon, terpulang pada pandangan masing2. Isu rempit atau ganja kat sini tak timbul sebenarnya, yg kita bincangkan adalah diskriminasi antara melayu dan cina...

tks 4 sharing

mr hellioz..tks

mitchelle nur alya said...

kak rosnanie :

betul juga apa yang kaka cakap but setiap orang mempunyai pandangan msg2 kann *melalui pengalaman msg2*.

so, adik pun pernah experience juga boss malay yang tidak seperti yang dikatakan oleh kaka. actually semua boss sama jer, just depends kita boley naikkan prestasi kita or tak, masakan kalau berkerja bertahun2 tapi sama je kerjanya tade prestasi, boss akan bagi naik pangkat ke ?betul tak hellioz ?*tender2 sekarang kalau nak dikatakan kt malaysia ny, malays lagi senang dapat tahu, *gov kan selalu support ?*heh*, nden, *tender bukan dinilai berdasarkan racists tapi ade jugak yang buat macam tu, kenapa ?sebab if other races, susah nak dapat tender gov, agree ?*so, sebab itulah adik berdoa sangat if malaysia one day will be fair tak kira kaum or anything else*

kak rosnanie :sorry for interrupting and if ade salah, minta maafla ye :)

rosnanie said...

adik nur alya.. tks reply... tender kalau senang dapt kt melayu.. tu kronisme... tp krjn biasa tak kisah nak bagi kat cina kalau diaorang layak.

adik, akak pun bukan racist, kt ofis ni ramai cina, kami baik jer, tetap sama kepala, boleh makan2 sama2,

rosnanie said...

lg satu adik, tetap minat layan cite cine... jackie chan dan jet lee is my favourite...hehehe

mitchelle nur alya said...

kaka rosnani :
boleh memang boleh, tapi tengok certain2 lah, lagipunn, susah nak dapat. *apakan daya, haihh* ;)

hahah !minat.minat !cite stephen chow*ahahahha*

kita sebagai rakyat malaysia patut bersyukur sebab kita boleh belajar banyak tradisi & adat dll.
kan kaka ? ;)
nice to know you. tks ! :)

phatgurl said...

"we should not be called malay, chinese or indian but we should be called malaysians"

tapi kalo pape sket sibuk nak balik negara asal. mcm mamak plak nak status melayu. nape, malu ke dgn nama mamak tu?

zaman dulu org panggil je orang melayu, cina, india tapi tade hal pun. no doubt that streotype still happened those days tapi sume aman je. skarang sume nak kecoh.

1malaysia setakat nyanyi2 pastu letak dalam iklan je pun tak guna. yang nyata sumorang SELFISH.

Yaness said...

wow, dasat la blog ni...terberani beraninyaaa!!! yeah, idup malaysian.. ini la anak bangsa yang kite carik..
urmm, just nak share la..

dulu guo penoh keje kt compeni india.. urmmm, pada guo la kan mmg still ada racist ni..tambah2 majority kaum india jerkk.. tp yang modem-ntah la..korang ley tgok dari karektor dia..dowang memang fair n square..x ley la nak kata racist tempat keje ni tinggi..sometimes tu dowang tolong kite-bos tolong anak buah-sekali sekala la..tp kalau dah ulang kesilapan yang same jer mesti la bos marah kan?? dah kene marah mula la nak kecik ati n kaitkan dengan bangsa..hek, apo kono ko jang...

Skang aku keje ngan cine lak...tipu ape?? meniaga???ha, pirahhhhhhhh..aku x tau la weicoz aku x penah kene..tapi yang aku hangin sampe sekarang nih aku dah 3 kali kene tipu dek nangsa sendirik!!! bangsa apa???melayu la..ape kes menipu orang..ko x der keje yer??nasib baik aku BAIK, klu x BAIK aku nak upah org bankrupkan business engko..ha, baru ko tau..
Sakit ati siot!!!!!
Idup malaysian!!!!

RastaMat said...

Adesss...
Camne la guwa bley lambat sampai cni??padahal guwa da lame tgk cite ni..

"orang cina masuk neraka"
"bangun pagi tak mandi pagi, badan bau busuk!"
"orang cina makan babi, pengotor, berak xpernah basoh!"

part yang ni paling guwa ske sebab budak ni member kat tempat blaja guwa dulu..penah lepak ngeteh ngan die..tapi sekarang die dah grade kot..ntahla,mane die ilang pon guwa xtau..
panjang plak intro..
ok,filem ni memang guwa SALUTE sambil melutut!!!
TERBAEK!!!!!
cik anon tanpa telur, tolong jangan cakap pasal rempit kalau xtau ye..

Bagi guwa,bile kite dah masok tempat kerja, ia adalah lebih kpd politik ++ bias atas sebab2 tertentu..
Cume bila emosi x bape nak stabil,mule la dorang kaitkan bangsa,agama etc especially bos2 yg berbangsa lain dgn staf..
guwa cakap ni atas pengalaman sendiri dan kenyataan jujur bos bangsa CINA guwa dulu..
selambe die kutok MELAYU sebab guwa TERlambat datang keje..
tapi lepas tu die jumpe guwa n mintak mahap beb..
die dah banyak bukak minda guwa pasal racist kat MALAYSIA ni..
guwa SALUTE gak bekas bos guwa ni..
so, ape kate kite same2 cube bukak kepale otak kite dengan tgk cite GADOH ni banyak2 kali n think bout it..
PEACE!!!

Wan Perlis said...

mmg kaw cita ni. mau bagi buat tayangan umum kat sekolah melayu cina

radin fadli said...

memang movie takkan masuk wayang punye...orang susah nak terima kebenaran...

Faiz said...

Dah tengok,best
sadly pelakon kureng mantop
lagi satu
betul ke India tersepit tengah2?
WTH??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~