Monday, February 22, 2010

Cable, Kabel or mediator

anyody must've known this
this thing is one of the most powerful medium to get something scarce...
yeah, something SCARCE....

Cabel means, ( in my form of words )
using a mediator or known people to get something, or to do something that is always concerning the cross of line...

yeah,
Cabel,
they bend the law.
they discriminate
they are one form of power...

this is what happened almost everywhere...

fuck...
benda neyh susah nak terangkan in english...
kerna dia perlukan carutan 100batu/jam...
haha~

ok2...
back to the point...
aku nak mencarut pasal benda kabel2 ni la...
confirm most of my brilliant reader (ade reader ke blog ni?) -haha-
paham ape yang aku nak sampaikan...

kabel ni mostly useful sebab dia kenal dia yang ade pangkat besar ( kenal je kowt )
tak pon bapak dia ade pangkat
tak pon dia kenal dia yang ramai influence
kabel...

example?
- dapatkan tender for sorta project
- nak masuk ipta ( mane2 pon same je )
- lepas dari polis  though guilty

Know what people?
this is WHY transparency kat malaysia teruk
kabel is some kinda rasuah in some other way without involving monayh
it involves powah... sacred... fuck

Cuba bayangkan ko ade syarikat,
ko patutnye dapat tender mega tuyh,
TAPI...
kena outbid sebab another rival know this people and that people...
pissed kan??

Cuba bayangkan ko punye result lebih dari cukup and of course la qualify kalau nak masuk some sorta IPTA,
TAPI....
your chance are being blown off by some mathafackka's son/daughter who use kabel to get in the IPTA...
should u dance happily or crying sadly?
beat the crap out of em...
u sure feel Crap aite?

Cuba bayangkan ko kena pukul separuh mati,
jap lagi nak bawak court,
TAPI....
budak yang pukul ko tuyh is another Son Of A Bitch yang mane mak bapak dia known person or know some important person...
Fuck kan?

clear kan?
abes nak wat macam mane?
case closed?

nayh...
tunggu ko mati nanti,
tengok la ko apply masuk syurga tu lulus ke tak...
mane la tau ko kenal mane2 malaikat yang kerja ngan Tuhan...
hahaha~
kalau tak lulus go to hell la...
apo laie~
gyahahahahh~

p/s : too much cabel sucks



Its my perspective. Whats yours? 
hit me on the comment section, below~

8 comments:

Rara said...

blmbak la wehh bnda haram ni skg..bg ak, org pngecut je gune kabel..org y xreti nk slesaikn mslh sndri..

iema_z said...

my review is i can find a few fuck word in ur entry..haha!

ok2..serius2..bkn stkt ipta..sekolah menengah pown ad yg pkai cabel..

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ said...

ala biasa la tu~
tht y org cakap tu 'bahasa halus'~
tak kan terang2 nak cakap rasuah, etc kan?
tak manis la~
wakakakaa~

Alynn Notnot said...

1 lagi example. gune cable utk dptkn biasiswa! grr~

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ said...

arini my last day berentry~ aku akan ilang tuk jangka masa yg lama~ ko jaga diri~
tankiu~

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Pernah dipanggil temuduga JPA masa baru lepas habis belajar dan baru dapat kerja di sebuah kompeni cina.

Excited dapat interview invitation dari JPA, ambik Unpaid Leave (sbb probation)... dari kul 7 pagi sampai kul 4 petang baru dapat diinterview...
jawatan kosong cuma 3 tempat - KERANI RENDAH, dipanggil tak kurang 200 untuk ditemuduga, rata2nya degree holder.

Paling sedih... masa tgh interview dikatanya kita... "takkan la kelulusan tinggi nak kerja kerani rendah? kami tak mahu pekerja sementara. Lagipun kami nak cari yang SPM je"

Kalau dah ada persepsi mcm tu, kenapa panggil interview? Kita ni tunggu dari kul 7 pagi. Cuti tanpa gaji lagi... rupanya yg dapat kerja dah ada dalam senarai recommendation. Kita ni buat kabur mata umum je.

i'msosupernotcool said...

1malaysia kan?
fair ni subjectif..
so hard to xplain..

Puteri. said...

money talks man. (:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~