Monday, May 31, 2010

BUAHKU INI

Gwa syak sekarang musim buah
buah ape?
lu tunggu sampai gwa habes mencarut

Rumah gwa terletak dalam taman
tapi rumah gwa unik sket
sebab tanah yang bapak gwa beli ni tanah orang, tapi tanah tu ade dalam kawasan taman
bapak gwa beli tapak uma gwa dari tuan punya tanah lalu terus buat rumah baru
lincah gile bapak gwa ni kan...
Lu jangan tanye kenape tuan tanah tu jual tanah kat bapak gwa ngan mane bapak gwa dapat duet beli tanah ni. Gwa paranawei lu orang lagi sekali nanti...
yang penting tapak rumah gwa ni approximately suku ekar
maknenye lu orang bayang r besa mane uma gwa....
penat gwa nak kemas uma ari2....
ciss....

Lepas bapak gwa siap buat rumah yang gwa duduk ni,
family gwa tanam macam2 kat sekeliling uma gwa
tanam ape?
pokok rambutan ade, mengkudu ade, pokok cherry ade (gwa syak ni hasil taik burung) pokok kelapa ade, pokok kaktus ade, pokok limau ade, dan vermasham-masham pokok la ktorg tanam
kecuali pokok durian la...
Apasal xtanam pokok durian? Waklu... kalo jatuh atas pale gwa macam mane?
lu orang nak tanggung???
gyahahahahahahahah~

Sekarang pasti la pokok2 tu dah besar dan mampu menghasilkan BUAH-BUAHAN yang berkualiti walaupun gwa jarang tabur TAIK dekat pokok gwa sebagai baja

Pada suatu petang yang aman damai...
angin bertiup sepoi2 bahasa melayu/mandarin/tamil...
mak gwa pon pegi la JELAJAH pokok2 gwa kat belakang umah gwa tu untuk mengutip buah2 yang dah masak atas tanah....
Lu nak tau buah ape?
BUAHKU INI....
gwa tak melawak ni....
gwa nak cerita pasal BUAHKU INI la.....


Apsal lu orang buat muka blur?
gwa ada buat salah silap kat lu ke?
OH!!!!
gwa lupa nak bagi space yang betol....
ok2...
sebenarnya gwa nak cerita pasal BUAH KUINI.....
baru betol.....
lepas mak gwa sampai je bawah pokok kuini tu,
mak gwa heran sorang2 sebab takde sebijik pon buah kuini atas tanah.
Gwa tak ekot dia kutip buah kuini sebab gwa galak surf internet 24jam sehari  sebab nak yakinkan diri gwa bahawa gwa mampu membuat 50 entry sehari bagi bersaing dengan  SALLY....

Mak gwa pon mengadu kat bapak gwa dan anak-anaknya termasuklah gwa sekali....
mendengar kenyataan mak gwa yang sedih itu,
gwa yakin ini angkara monyet kepala hitam taman gwa
ye, MONYET KEPALA HITAM....
sebab monyet kepala hitam ni suka maen dekat kawasan uma gwa
habes calar2 kete bapak gwa monyet2 ni kerjakan...

Tapi esok harinya
gwa ternampak nyonya depan umah gwa hambek buah kuini rumah gwa
Segala persoalan di benak kepala gwa pon terjawab serta merta...
GYAHAHAHAHAHAH...~
lu kantol red handed dengan gwa nyonya


Modus operandi nyonya depan umah gwa adalah sangat keji.
Selepas bapak gwa keluar dari rumah, start engine, panaskan engine, dan hantar adek gwa pegi sekolah,
nyonya ni akan menyusup ke rumah gwa yang sememangnya tiada pagar untuk merembat buah2 kuini yang dah gugur atas tanah....
Gwa siap nampak nyonya ni petik buah limau nipis belakang rumah gwa
Patutla setiap kali mak gwa nak ambik limau mak gwa merungut xde limau yang dah masak...
ini angkara nyonya depan uma gwa la neyh...
sadis sungguh...

Untuk mengelak berlakunya kejadian ini berulang,
gwa yang sememangnya tak tidur kerna mengadap lappy 24 jam sehari dipaksa untuk mengutip buah kuini yang gugur itu SETIAP PAGI sebelum nyonya depan uma gwa tak rembat buah kuini lagi....
Walaupun terpakse,gwa akur dengan kehendak mak gwa lalu gwa menurut perintah mengutip buah kuini hari2 sampai la buah2 kat atas pokok tu habis....

Sehingga detik n3 ni di publish,
gwa still bekerja sambilan sebagai
GUARDIAN BUAHKU INI....
eyh BUAH KUINI.....
gyahahahahahah~

P/S : Monyet Kepala Hitam adalah budak2 kecik yang suka melepak dan bermain di kawasan halaman rumah gwa.... terima kasih...


Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

25 comments:

iemaZAIMAH said...

u ain't sleep aren't u?everytime i don't sleep i saw u posting entries from ur blog..

Epul Azimi said...

ingat citer paal buah tu.....hahaha
terliur dgr buah kuini,lama giler tk mkn............

Amalina E Azmi said...

kau tibai je nyonya tu. tampar dua tiga das. muahahaha

Aidi-Safuan said...

hahaha... siot ar kan kantoi curik buah. patotnyer time dia nak rembat tuh, ko tangkap ar gambar. pastu boleh peras ugut dier. :P

.::WaNiE::. said...

ok cadangan aidi safuan tu ko kene pertimbangkan

len kali ko snap skit hahaha

Kie-yu said...

selamat menjaga buah2mu itu..eh!
BUAH KUINI

jgn sampai kena curik dgn
monyet kepala hitam+nyonya dpn uma
wahaha~

Fhad said...

asal lu x g tangkap je ah so tu.. biar terbanggak skit die.. wahahah...

E said...

ayah saya ada ladang buah mangga.. kalau abes buah kuini nanti, meh la dtg melaka. bawak nyonya tu skali.. hahaha

rizal jabai said...

ahaha,,buahku ini..nnt lau ade mase bela ayam,pastu jage telo ayam..heee


kt pokok kuini tu letak signboard "JANGAN CURIK!!"

tgk berani lg tak nyonya tu rembat

Whoopz said...

Antar surat layang kat ah s0 tu.. Ugut2 sket.. Hahah..

Eciz said...

miakakak. aku ingat betul2 la monyet

enjelinajolipit said...

mintak mak lu bayar gaji rm11oo sebulan ok! kan kerja jaga dah dapat kenaikan gaji sesuai dengan risiko menjaga keselamatan buahmu itu. ;p

I n n z said...

buahku ini lu nmpk ghairah dan sedap.
tu psl nyonya tu cilok.
KAHKAHKAH !

Hidemichi said...

Nyonya tu lu takmo pulak paranawei... takde buah ke???kui kui kui.

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

dulu buah ciku dipanggil buah cikgu.
Buah cikgu manis.

wong ah ian said...

kalau akula, aku lasti je nyonya tu doh..dia bukan nmpk pon..ko nyorok2 la sikit kan..2 3 hari ko buat camtu dia mesti x dtg dah sbb ingat ko bela hantu raya haha..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

wei..ape blog abg sally??

haha..nyonya tu mmg rare..

hellioz said...

-iema
read this n3 carefully
u'll find 24 hours...
that'll answer ur question...
gyahahahaahahah~

-epul
buah ape?
gyahahahahaha~

-Aidi
ah malas gwa...
nyonya tu dah tua...
baek gwa amek gambar kucing gwa tengah tido... lagi comeyl...
gyahahahahhah~

hellioz said...

-amalina e azmi
xsanggup gwa
terabur gigi palsu dia nanti
gyahahahahah~

-wanie
nyonya tu x hot macam maria ozawa
malas gwa nak snap2...
gyahahahahaha~

-kie yu
gyahahahahah~

hellioz said...

-Fhad
gwa pk nak baling batu pakai catapult,
tp catapult gwa dalam pembikinan...
gyahahahahaah~

-E
oryte...
gwa nak makan sampai lebam
dengan kucing gwa...
gyahahahahahahah~

-Rizal
nyonya tu manepaham gwa rase
rumah gwa pon dia tresspass
gyahahahahah~

hellioz said...

-Whoops
Kalau dia rety membace...
kalo x?
bwat abeh ink printer gwa je...
gyahahahahah~

-Eciz
monyet x ensem
gyahahahahaahah~

-enjelinajoliepit
gyahahahahaah
kalau mak gwa bayar,
gwa bagi lu 50% la babe...
gyahahahahaha~

hellioz said...

-innz
cess...
gersang punye nyonya
gyahahahah~

-hidemichi
kalau bersepai gigi palsu dia,
sape nak tanggung?
malas gwa naek turun court...
gyahahahahaha~

-Vic
gyahahahahaah~
thats funneyh~

hellioz said...

wong ah ian
esok lusa gwa try
kalo kantol mampos gwa
gyahahahahah~

xtion kamen
er..
abg sally pehmes kowt
gyahahaha
NYONYA tu memang rare...
sangat rare....
antique lagi...
gyahahahaahahah~

J. Love said...

err bile plak lu post mende alah ni?

apsal gua missed?

nvm. lu asal paranawei je backlink kat gua. cubelah link perkataan ayu ke, sopan santun ke, berhemah ke.. cantik manis lagi elok dibuat bini ke..

balik balik benda kasar-kasar ni lu backlink. gua paranawei lu bebetul kang baru tau

GuavaTheBuaya said...

Haha, kelakar ada comel pun ada. Teringat dulu dulu time dekat Johor arwah tokmak selalu suruh gua pergi kutip durian belakang rumah. Gua mmg hantu durian. Dulu lah, now tak. Haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~