Monday, July 12, 2010

FOOD A.K.A MAKANAN

Mukadimah
Makanan adalah keperluan asas manusia normal macam gwa.
Walaupun gwa x consume banyak makanan macam lembu, or binatang ternakan yang lain.
Tapi makanan adalah salah satu keperluan asas manusia selain oxygen n air...
Ape babi gwa mencarut bahasa baku neyh?
Gyahhahaahahhaahah~

Sebenarnya gwa nak pin point perbezaan makanan between rich n famous and orang miskin.
Gwa nak bezakan keperluan makanan untuk orang2 kaya raya and orang2 miskin.
Middle class citizen is excluded coz most of em including me experience both situation and condition

Here we are
Food for rich n famous 
VS 
Food for poor people

FOOD FOR RICH N FAMOUS :
-Selalunya orang2 yang kaya raya ni akan prefer to choose to indulge makanan yang akan disantap atas meja yang penuh dengan benda2 ekslusif ditemani cahaya lilin [ape babi ade elektrik pon nak lilin?]
Usually orang2 kaya ni akan makan tak habes. Mungkin sebab perut kecik sangat. Or maybe Sebab dorang banyak sangat duit sampai dorang rase tak kesah pon kalau makanan tu tak habes.
Maybe ini yang dorang monologkan setiap kali makanan x habes,
"well, i have countless monayh in da bank that could support 7 generation of mine. So i always think that i can afford to buy all these meals later, anytime that i wanted to"
Megah sekali bunyinya bukan?
Tapi ni andaian gwa, harap xde sape2 terase n terluka hati
Sebab kalau ade yang terluka pon GWA PEDULIK HAPE!
Gwa xsuruh terasa pon!
gyahahahahahahaahahaah~

-Orang kaya ni kalau makan slalu nye xhabes kan?
Ini terjadi sebab makanan tu adalah satu benda yang diperlukan untuk menyedapkan tekak.
SELALUNYA larh...
Dorang jugak akan makan makanan yang RARE yang MAHAL.
Tahap mahal yang Harga bila sekali orang kaya ni makan, Orang miskin boleyh hidup sebulan dua guna harga yang sama.
Eyh? cam exaggerate je. 
But here's a fact, ITS A FAT FACT!
Gyahahahahhahaha~

Dahlah Mahal, xmengenyangkan, and all the food they consume works just to soothe their freakin fuckin bastard appetite.
Dayum...
I was always amazed with all the facts i created in my mind!
What? Its not even a fact? SUE ME!
Gyahahahahahahahahah~

FOOD FOR POOR PEOPLE
-Selalunya makanan itu dihadam untuk mengenyangkan perut.
Ye... Ini adalah another fakta gemuk yang gwa boleyh bagi dengan simple sekali.
Kenapa?
Lu pernah dengar dengar orang makan siput babi tak?
Macam lucu kan?
tapi benda ni realiti... jadik kat malaysia plak tuyh...

Ade yang makan nasi dengan kicap je.
Itu pon da cukup bertuah bagi orang2 miskin neyh...
Kadang2 gwa heran, mane la pegi jabatan masyarakat yang supposedly buat kerja tolong orang2 miskin neyh
Kesian dow kat dorang...
Gwa dala suka makan xhabes sebab perut gwa hanya boleh menampung kapasiti makanan yang sikit,
Tapi selalunya gwa makan sebab nak kenyang jugak...
Jarang betol gwa makan sebab nak sedapkan tekak.
Eyh? ni cite gwa ke cite orang miskin?
Gyahahahahaahah~

-Kalau lu orang perasan, makanan orang miskin selalunya terdiri daripada makanan ruji masyarakat tempat tuyh. Kalau kat malaysia, wajib la makanan rujinya nasik.
Makanan tu jugak selalunya terdiri daripada karbohidrat. Sebab ni la sumber tenaga manusia normal.
[Cyborg macam franky one piece excluded]

So, Nasik lah makanan harian yang orang2 miskin ni slalu makan.
Dorang jugak akan makan sebab nak kenyang, bukan sebab nak sedapkan tekak semata2.
Kalau boleh ikat perut tu pakai tali rafia, maybe dorang ikat kowt,
or maybe dah ikat...
Tapi still kena makan at least sekali sehari, ni anggaran gwa,
realitinya, hanya tuhan yang tahu,

So, Ini jela yang gwa nak bezakan antara kedua2 kasta manusia dekat mane2 la yang dalam dunia neyh. Semua same je.
eyh?
Middle class citizen lupa nak cerita.
Middle class citizen selalunya rasa dua2 experience kat atas.
Sebab dorang selalunya manusia yang mampu, at least cukup la nak hidup.
Lebih dari ape yang orang2 miskin mampu nikmati.

So, lu orang duduk dalam stage yang mane?
Gyahahahahahahahahah~


Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

32 comments:

sI tEDI said...

makan angin.

org kaya pun boleh makan angin
org tak kaya pun blh nganga mulut makan angiN!

Aujinz said...

gua awal bulan duk stage atas..

tengah bulan duk stage tengah..

hujung bulan duk stage yang kokak..

selalunya..mmg stage yang kokak laa..

Wan Perlis said...

aku rasa nak pijak orang2 kaya nih

deus X machina said...

gua working class heroes
keh keh keh

Kie-yu said...

aku ialah orang miskin yg makan makanan orang miskin.

sekian.

eh kejap..

esok aku tak makan makanan org miskin sebab aku berkira2 nk ganti posa

heee ;)

acap2405 said...

aku..??
oleh kerana umur aku yang tak cukup umur untuk berkerja..
jadik segala pembelanjaan adalah dibawah tanggungan mami and dadi..
sebenarnya soal perbezaan tak wujud..
try ko kasik siput babi kat orang kaye sewaktu mereka sesat kat tengah laut..
sampai cengkerang pon mereka akan telan..
manusia takkan sedar kepentingan sesuatu benda tuh selagi benda tuh tak hilang kewujudannya..

Epul Azimi said...

aku makan sampai habis walaupon aku org kaya....ahaha ayat tak bleh blah,kaye lah sangat........

Liliyuli said...

hidup bersederhana ini lebih bahagia...

husnazainal said...

jgn lupe yang dunia ni umpama roda...tak selalunye kita kat atas kan...
donald trump pun penah hampir bankrup walaupon masa tu dia dah kaya nak mampus.

alfablue7 said...

mmg cursing question btol la post ko sblm ni. br je henfonku rosak pg td. badi~~~~!!!!!

aLy said...

tp ade kwn org yg belagak kaya pegi makan kat tmpt mahal2 pastu tak abes lak tu

rase nak lempang laju-laju

areleaf said...

gua bukan nak berlagak tapi gua tiap2 hari makan nasi lauk sampai 20-30 jenis..air plak ikut suka hati nak air ape,order je..

lu agak2 gua smpai tahap mane?

amoi said...

bila ada org tlg masak kan aku tak pedulik langsung makanan tu habis ke tak. nanti boleh tambah lagi kalau lapar. ekekekekeke~

tapi..

bila kena beli makanan dengan duit sendiri. HARUSLAHHHHHHH makanan tu habis yer. tak baik membazir.kah kah kah

so u think am I still in the middle class citizen?

ah tak nak lah middle. ko 2nd middle class citizen. aku 1st middle class citizen ok tak?

reen_sofee said...

aku baru dpt elaun
kirekaya laa kan!
kene mkan makanan org kaya laa neh?
hahaha

maisyara Pot! Pot! said...

tak tau yang dekat mana. janji aku makan tak membazir. ngee^^



















* maybe, aku yang sedang2 kot. :)

Faizal The Newscaster said...

aku biasa dok dalam kategori makan untuk isi perut.

makan cara extravaganza ni..jarang sekali. mungkin sebulan tu ada la 2 kali.. kasi tukar selera.

tapi tony romas aku tak pernah jejak wehhh!

.::WaNiE::. said...

Gwa selalu makan tak abis

bukan sebab gwa duit tak abis

maslahnya gwa mmg tak larat nak makan

abis camne

gwa rasa gwa middle class je kot.

eiffel said...

hoho...aku plak mase kecik mkn ikot tekak..klo da kenyang..xley sumbat..buang ajek..tp biler da keja..aku da tau..cmner susahnyer nk cari duit..dr situ mula aprreciate stiap rezki yg kter ada



my blog
latest entry = teka sex

Pelat said...

gua suka makan makanan gua..

apa lu kesah?



gayahaha

BalqisShafiqa said...

salam ziarah, hellioz.
Gwa pun kencang makan ni.
tp kalo x sedap je x habis.
fisrt of all, halal laa kan. :D

lilacfla said...

hehe aku tengah2 kut.

fhunky-fhinky said...

aku makan xpandang kiri kanan...

tu kategori mana eh?

Roronoa Zoro said...

aku berada di middle kot... pernah belagak sebab ada bnyak duit jadi boleh beli lagi.. tapi itu dulu... masa kecik2.. mak bapak kaya...

bila umur makin meningkat.. dalam umor 5 tahun gitu, hidup kami keluarga susah... mmg susah sampai makan nasi dgn kicap jer... ada ikan masin tuue kira mewah... masa tue baru kenal erti susah...

skg umor aku dah 20 tahun lebih... aku yang dah merasa hidup susah nie cukup sygkan makanan.. x sedap mana pon makanan itu, pasti aku telan juga sebb sayang sgt2 makanan tue.. org boleh panggil aku tong sampah sebb semua makanan x habis diorang tue aku bedal walaupon aku dah kenyang... seriously, aku amat sygkan makanan yg bakal dibuat.. sedih tgk org makan nasi x habis...

apa yg aku nak cuba kongsikan nie, sayangilah makanan.. ingat2 selalu.. REZEKI HARI INI TAK SAMA DENGAN REZEKI HARI ESOK, APA YANG BAKAL DATANG, KITA TAK MAMPU RAMAL.. itu pesan arwah ayah aku.. berguna untuk dipegang...


p/s; love this post....

maCy said...

bkn org kaye tp trngn secret recipe~

qishie said...

nak tambah!ada jugak orang kaya yang makan tapi sikit-sikit je lagi-lagi bila makan dengan ramai orang kaya.
sebab dia adalah,dia segan kalau nak makan banyak,nanti kawan-kawan dia cakap

awat la hang ni kebuloq ka?da berapa lama tak makan?hehe.

DuniakuAbstrak said...

sape makan tak abis sila bagi aku..tak baik membazir.

mak cik said...

adoi, insaf sekejap makcik lepas bc rentetan diskusi di atas.
haha
sbb makcik mmg selalu makan tak habis. tangki kecik.
padahal nk jg figure. hehe
ohno! i'm mean!

eszol said...

pape la
tu mmg sume org da tahu

Whoopz said...

Mkn sebelum lapar.. Berhenti sebelum kenyang..

janelmovic said...

ak mkn megi siang
mlm mkn nsik...

J. Love said...

gua orang miskin. gua makan untuk kenyang.

little ain said...

my point of view. makan untuk meneruskan kehidupan. tak kira miskin atau kaya. jangan membazir :)

good post anyway :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~