Friday, July 2, 2010

Mathematics

Ada apa dengan matematik?
Math adalah subjek yang paling gwa benci seumur hidup gwa.
Math juga salah satu subjek yang menyebabkan gwa selalu kene aim dengan cikgu gwa.
Ni baru math, belum Add Math lagi...
Jangan tanye kenapa la kalau  xnampak gwa mase kelas yang ade perkataan Math,
gwa sabit kepala lu orang esok lusa...
Gwa syak lu orang pon rajin fail Add Math kan?
Gyahahahahahahahah~

Mathematics selalu refer dekat bende yang absolute.
Ade data yang tepat, and boleh direkodkan.

Gwa equal-kan orang yang taksub dengan math as
Freethinker
and Atheist...

Sebab?
Mereka ni selalunya taksub dengan benda yang dorang nampak depan mata
Things that have a start and a proper ending.
They love to see things accordingly in order...
Lagi banyak data, lagi bagus...
Thinker macam dorang ni selalu oppose the existence of God
Sebab dorang xnampak tuhan tu macam mane...
 Sebab tu la ade freethinker n atheist...

Tapi
Sampai kiamat pon hujah dorang akan dipatahkan
Sebab?

Dorang xboleyh go against something unseen
Benda yang tak boleh dihuraikan dengan mere empirical data...
Something unexplainable...
They can't even explain the existence of ghost.
Gyahahahahahahah~

Know why i made all those statement?
Because Mathematics is an endless riddle
U may have solve apart of millions riddle,
But there's a billion riddle yet to be discovered...
and to be solved...

Here's another simple equation that no mathematical method can solve, yet...
-Can you simplify marriage?
-Can you simplify how life's supposed to be?
-Can you simplify everything accordingly?
-Can you simplify Love?
[bukan J.Love ye, harap maklum]
Hudreds solved, millions yet to be discovered...

P/S : Inilah akibat tengok cerita A Beautiful Mind sorang2...
Nak experience penyakit schizophrenia? Drugs will help to explain...

Its my perspective. Whats yours?   
hit me on the comment section, below~

54 comments:

Affan Ruslan said...

awal ko bgn pagi.
mst taktido dari smlm bljr math.

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

haha cool la lu dude

gua pun mmg anti math

jom wat grup fb anti math

haha

.::WaNiE::. said...

gwa benci math

lagi2 bab x y z find x find y equal2

pantat ayam lah

tp sbenarnya gwa apa pun tak suka

gwa suka belajar tasawwur.

~anna&anuar~ said...

math tipu... hasil tmbah segala mak nenek no adalah mhasilkan hurup!!!! tipuuuu... devid koperfil pun ssh nak wat.... mencik...

hellioz said...

@takamine
lu buat grup tu
gwa join
tarahal lah
gyahahaahahhaah~

@affan
err...
mne lu tau?
gyahahahahahah~
waklu!

@wanie
PANTAT AYAM!
tetttttttt!!!
10 MARKAH!
gyahahahahahahaha~

gwa pon suke belajar tasawwur
kte ade kemistri la...
jom kawen!
gwa rela jadik madu lu
gyahahahahahah~

hellioz said...

@anna
TAU XPE!
malaon mne tah yg hasilkan formula tu tah
nk je gwa cincang lumat2
nyusahkan otak gwa je
gyahahahahahah~

Farid MOFASAD said...

ppppprrrrruuuuttttt...

gua pon xsuka!


waka waka eh eh!

Myth said...

ok, here is where i oppose you.

waklu! APahal nak anti dengan math sampai camtu?
Ko nk bandingkan dengan freethinker just because it was something yang depending on solid? WTF?!

Math adalah sesuatu yang mudah kalau korang tak takut pada nombor berbagai2

Algebra yang mengandungi huruf, apa yang perlu dirisaukan? ia hanya satu nombor jugak, cuma belum diketahui nilainya

proven ghost? LOL!
hantu dipercayai terdiri dari arus2 elektromagnetik yang mempunyai sisa nyawa. So kalau xde math, how do we want to prove the basic of elektromagnetik?
Xpercaya? gi buat research dulu pasal orang2 yg memburu kehadiran hantu.

Kau rasa sangsi gelombang elektromagnet boleh buktikan kewujudan sesuatu entiti? Beralih pada bidang radioastronomi dimana segala yang dibuat adalah bergantug pada pancaran medan megnet sesuatu bintang atau planet yang sangat besar.

Math ialah alatan kepada segala benda. Kalau korang benci math, then buang handphone, buang laptop, pc dan segala alat2 kemudahan yang ada kat dunia ni sebab itu semua asasnya adalah math.

jangan jd bodoh dengan statement "Aku Benci Math"

Jangan nak hina sumbangan dan hasil titik lelah ahli2 math dan fizik sebab kalau xde, ko mungkin tak hidup sekarang
dan kau mungkin takkan dapat menikmati kemudahan dunia. Back to basic masa zaman purba.

yes it is endless, tapi aku rasa kau silap kat situ dari pemahaman kau. Apa yang kau maksudkan ialah soalan math yang banyak didalam kertas spm kn?

Dats not even a problem.
Ia adalah 2-3 masalah yang kemudian diulang2 dengan hanya menggunakan nombor yang lain. Mentaliti orang melayu macam ni la. Jumpa nombor fobia, then tengok nombor je semua berbeza, so kau jadi takut.

The fact is, math is nothing untill degree. Kalau dah masuk degre, baru kau tau tinggi rendah langit.

Now, kenapa nak kaitkan math dengan perkhawinan, gaya hidup, cinta n wat so ever the metaphysical thingy?

thats a human thing. Manusia adalah sesuatu yang sentiasa berubah2. boleh ada persamaan yang dicipta, tapi ia akan jadi sangat panjang, dengan pelbagai faktor pemboleh ubah yang berselirat dan akhirnya menjadi waste of time sedangkan kita sekarang ada banyak krisis lain yang perlu ditangani.

ko jadi camni sebab Beautifull Mind?

Kau nampak tak dia ada penyakit nyanyuk tu?

And memang bila seseorang itu obses pada nombor, dia akan menafikan tuhan sebab ia tidak ada bukti. Tapi sumbangan mereka?

Ko ludah2 muka diorang pastu kau jilat balik tangan dia

Sama mcm ko ludah muka dia, ko jilat bontot and taik dia

Whoopz said...

333 = half evil..?

¶A.K.I¶ said...

pnjg nye komen myth...
but then btl gak ap yg ko n myth ckp..
semua ilmu ada kgunaan. jus jgn takut jgn obses... 2 je

hellioz said...

@parit
gyahahahah~
HI5!

@Myth

Kewl mang kewl
n3 ni gwa buat pon bukan siyes
just for the lulzie...
da cakap terang kat disclaimer
gyahahahhha~

"Now, kenapa nak kaitkan math dengan perkhawinan, gaya hidup, cinta n wat so ever the metaphysical thingy?"

dude, pe kate lu tengok dulu cter tu, maybe nanti lu paham msg yg gwa nk sampaikan.
Mamat tu obses sgt dgn nombor sampai dia lupa reality...
Sampai love pon dia xtau nk define camne.
gyahahahahahah~

read between the lines mang
read between the lines...

kalau gwa deny math,
gwa deny a lot of things...
yes, i agree...

but its still my rights to hate what i hate.
Kalau gwa benci solat 5 waktu pon
gwa kena buat gak,
bcoz i was obligated to do so.

once again,
read between the lines
chillax...
gyahahahahahah~

@whoopz
gyahahahhah~
thats uhm..
gyahahahahaahaha~

alfablue7 said...

penah sorok paper add math markah dpt 17percnt je dr ayah. ayahhh sowiiii. takpe ankmu dh bejaya skg hahahah

hellioz said...

@aki
tu gwa da reply dah
gyahahahahah~

@alfablue
gyahahahahah~
lawak...
standard arh tuyh~

Nuril Bahanudin said...

Tak suke math smpai bbla..
haku heran gak knpa ak x ske math w'pun kerja evryday ngadap nombor..

Epul Azimi said...

aku minat math,dan komen myth tu ade benar gak tapi kalo dah tak minat tu nk buat camner.....

qishie said...

apapun alasan ko..aku tetap suka math gak. tak kira tak kira~hahaha.

@yuE said...

jadi satu hal pulak gua nak taip balik komen gua tadi..huh


gua suka gila add math..walaupon add math gua tak hebat mana tapi gua suka benda2 mencabar nih...

bila gua tension study mesti gua mengadap math...baru otak gua balance balik...


btw..


gua suka entry lu ni...


I see your brain inside here...


cilake...nak jugak gua speaking penjajah kat sini...lol

hellioz said...

@nuril
tu gwa no komen
cm parah je lu neyh
jgn jadik cm john sudah
gyahahahaha~

@epul
tu la pasal
xkan gwa nak soh makan itik kalau lu muntah makan itik
gwa bagi la ayam jadik pengganti
ada paham?

gyahahaahhaah

@qishie
gwa respect pendirian lu

@ayue
lu ni mcm member gwa
mereng
gyahahahahah~

LU NAMPAK OTAK GWA??
dalam post NI!?
lu biar betol????

gyahahhahah~

Ries Lee said...

terus terang.
gua pun fail add math.
btw, movie A Beautiful Mind mmg superb..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aku akan suke no kalau aku tgk akaun bank aku ada byk angka..

hahahaha...tp bile la agaknye

DuniakuAbstrak said...

aku tak suka math
terpaksa? tak jugak..
kenapa kita kena buat ape yg kita tak suka?
kenapa benda yg kita kurang gemar benda tu la yg slalu kita kna buat?
ke aku sorang mcm ni? hahaha

ahh layan kan aje la math tu.... =)

fhunky-fhinky said...

2 + 2 = 5

tu teori gua..gua nak beat einstein benda neh..

inspirasi gua kat situ Thom Yorke. Lagu dia punya title.



tp gua tau gua salah jugak..gua repeat paper math kat uni 2x..
HAHAHA....

I n n z said...

aku suke math .
tak suke add math.
rase mase skola , sekali jeh lulus add math .
tu pun mase form 4.
tajuk fungsi sahaja .
hahahaa !

RastaMat said...

mase dulu2, guwa pandai math..
disanjung sampai menang pertandingan math peringkat daerah..
cine2 yg pandai pon guwa sapu semacam je..
tapi sampai satu tahap, guwa mule muntah ijau kuning merah biler wat math..
jadi bebal biler wat math, padahal xla susah sangat..
guwa mule benci biler exam math..
sampai sekarang ni guwa masih mencuba untuk jadikan math indah sebab sume benda perlukan math (macam myth cakap)..
Keep it Real..
Math is Beautiful duds!!

aLy said...

orang suke math bile dapat solve kan prob dia

tapi bile tak dapat solve, nak pandang lagi pun tak mau, sebut apetah lagi






citer tu memang unik sungguh la, sampai kena tengok banyak kali

maisyara Pot! Pot! said...

kita sama la... aku tak minat!




asalkan cikgu math masok, aku membuta. xD

Dawy said...

math and add math best lahh .
tapi , ramai gak member aku tak suka
haha . tiap orang ada minat sendiri ape .
otak aku lak tak bole masuk fakta .
kalau number tade hal :D

J. Love said...

gua suka add maths. dari gua tengah tengah form 4 gua obses dengan add maths. tapi kalau nak compare add maths spm dgn BANYAK lagi benda lain kat dunia tu, add math tu takde ape sangat. kacang. dan gua cakap ni bukan dengan nada berlagak. it's a fact. add maths spm tu kalau lu paham, sebenarnye soalan yang same, dia tukar-tukar nombor. in a way, SPM add maths is limited i should say.


btw, myth tu butthurt plak.

gua raselu patut letak P/S lu tu awal-awal entri tu la. lu letak kat bawah entri mmg buat orang ingat lu cakap pasal maths tu hanye sebab lu tak suka nombor.

but u know what, myth said that MELEIS hate numbers. actually ini adalah sangat sangat shallow assumption. orang bukan melayu ramai je kot yang menyampah dgn number, mat saleh tak yah cakaplah. high school algebra pun boleh fail. padahal same je macam maths kt sini.


adios! dont be butthurt. kah kah kha!

Myth said...

cik hellioz sayang...gua dah tengok citer 2 3-4 kali dah. Dia obses oada math, and memang gifted to see between the digit. but then, dia ada penyakit

skifozenia (kot ejaan dia...bahasa mudahnya nyanyuk).
buat dia alami delusi dan kurang penumpuan. So dari situ dia jadi kurang pada segi benda2 yg metafizik .

masa awal2 dia adalah seorang yang nerd, keudian dia jatuh cinta jugak. tapi dia xbleyh nak ekspress kan ayat2 pujangga romantisme.

then sakit ,makin kronik sehingga dia tak boleh fokus, bukannya dia tak boleh menilai kasih sayang kepada family.

penyataan bila solve 1 riddle, beribu yang menanti tu kurang tepat.

aku bukan apa, xboleh trima bila ada org yg cakap math tu menyusahkan and bla3

aku tau yg kau maksudkan tu mcm math tidak boleh menilai dr metafizik, but beside you, million of people out there doesnt even appreciate what is math

And honestly, no one can say math is susah selagi tak jumpa math kat tahap degree.

aku dah rasa...aku dah ngigau, meroyan semuanya..

hellioz said...

@ries lee
yeah man
superb
gwa baru tau ape itu schizophrenia
selama ni gwa dengar je
gyahahahahaahah~

tp penyakit tuyh macam org overdoze je
gyahahahahah~

@kamen
u can do it mang
gwa percaye kt lu
da kaye jgn lupe gwa plak
gyahahahahaahah~

@duniaku abstrak
weyh, ape name lu hah?

ye, kalau lu pk cmtu
same la mcm gwa ckp
gwa xsuka nk puasa
tapi gwa still puasa
sbb gwa obligated to do so
sila pahamkan
gyahahahahah~

@fhunky fhinky
gwa syak lu ni setarap dengan pelakon utama cte tu dow
gyahahhahahaahaah~

lu xnk buat formula baru kah?
gyahahahahah~

jane said...

dot!

jane said...

budak law mmg tak suke math n ade mslh dgn math

wakakakakaaakakakaka

tapi satu kejutan .
MATH aku A1 ms SPM

terkejut giler
gyahahahahahaha

tk pernh dpt, tbe dpt...
what a joke tp itulah

kerana satu kisah
muhhahahaha

Myth said...

@j.love

yupp...gua butthurt.
i had a very fucking 2months, and my day today doesnt seems beautiful.

so, aku emo hari ni.

hah! ko nak cakap dekat luar negara plak?
kenapa aku nak kecoh pasal org luar sedangkan org kat sini pun xterjaga?
Bangsa lain? maksud kau di malaysia atau luarnegara?

you dont see the proportion here.
It always seem the same ratio antara yg suka atau xsuka math. bezanya bilang populariti yg buatkan kat malaysia sikit je org yg xsuka math sbb kita ada 27juta rakyat sedangkan kalau kat mat saleh, diorang dah cecah ratus juta

aku bukan apa, even family aku sendiri pun, dalam keluarga yg besar ni aku rasa aku kambing hitam.

haha~~ kau boleh plak nak bandingkan psl keburukan?

areleaf said...

math memang tak best tapi gua syak subjek paling tak patot ada dalam dunia ni ialah kemahiran manipulatif tambahan..cikgu kompem laki subjek tu..menyirap gua..

reen_sofee said...

mak aik ko neh.
jauh sagt pegi nye tuh!
huhuh
mase skolah aku minat math jek tapi bile masuk addmath memang mcm haram!
skarang neh lagi laa tak ske math!
nak kire 19 tambah 12 pon terkial kial neh!
huhuhu

hellioz said...

@jane
sob3...
[nanges macam ni kan?]
dpt gak komen dari lu
gyahahahahahahah~

gwa syak lu paham ape yg gwa nk sampaikan
gyahahahahahahah~

@alephent
ah, lu memang keje lu kalau bole nk ngadap cgu pompuan bergetah aje
gyahahahahaha~

@reen
another law student
gwa pon kadang2 kompius 2 + 8 berapa.
selalu jawapan gwa 15.
kadang2 14,
tapi kalau gwa tekan calculator,
jawapan dia 10.
gile bodoh gwa dengan nombor
[sarcasm~]
gyahahahahahahah~

Aqram said...

ha, sebab lu dah petik point math ni. gua nak bagitau kat lu sebenarnya kewujudan math tak semestinya untuk SIMPLIFY je dowl. tak semestinya.

bagi gua, math boleh DETERMINED kehidupan ni. lagi-lagi pasal love. benda ni dah ada lama dah. tak banyak org explore je.

gua ada tulis satu contoh kat blog gua sebelum ni. check it out!

http://lensarosak.blogspot.com/2010/06/love-lesson-for-men-207.html

siggplus said...

matematik gua tak suka, tapi matetetek gua suka gila babi. ok tak? haha

siggplus said...

buat myth : susah betul orang2 otak macam kau nak faham apa yg hellioz cuba sampaikan kan?

aku harap kau boleh think outside the box. out of the norm, baru boleh berjaya. ini tak habis2 jalan yang lurus. heh

Lya Colours said...

aku pon paling benci math !!!
bukan setakat math, dgn sains pon aku x suka
dua2 subjek tuh mmg paling di benci la

sampai masa kat u, aku kene repeat paper sbb fail paper kira2
bahabii btol
tuh la
xsuka sgt kan dgn kene repeat
hahaha

acap2405 said...

sebab math hidup aku kucar kacir..
sebab math aku fail dalam peksa..
sebab math aku gado ngan cikgu..

aku memang anti math..
ngan add math..

Ries Lee said...

schizophrenia?
ko baru tau tu ape?
hahahaha!

Seha Haris said...

helli, wa pun x suka add math masa skola. siap kena repeat paper addmath masa awal form 5. mcm cibs laa. malu sial! modern math is just fine. but then, bila wa masuk matrik br wa sdar, matrix math is actually add math (most of it)!! i should say, topik fungsi trigo lah paling wa benci sebab wa ada masalah nak paham inverse trigo, identity trigo n stuff. it makes me sick! wekkk! and now, aku di bidang yang banyak menggunakan math. syukur dah pass semua paper math sebaiknya.

so helli, wa berpendapat yang dunia ni tak diciptakan untuk semua manusia menyukai satu benda je. kalau semua org suka math, nak blaja bidang yg banyak guna math je, siapa yang nak jadi sasterawan? ahli politik? sejarahwan? lawyer? rite? maybe lu dah ditakdirkan untuk menyukai sesuatu yang seni dan otak kanan lu lebih aktif dari kiri. ;) lu stuju dengan takdir?

amoi said...

aku suka maths! algebra itu semua. perghhh best gila ♥♥


tapi


bila sampai part add math yg ada calculus. PENGSAN aku. sib baik aku pass calculus last sem. kalau tak, mahunya kena repeat balik. kena hadap balik differentiation itu semua. TAK SANGGUP yer >_<

Dyna Yvonne said...

hoh..mcm2 aku bc komen org ttg math neh..
anyway..aku tasuke sgt math ke add math ke..tp inilah yg aku tgh wat skang..hehe...
aku nye research pon based on math...
math adelah kehidupan kite actually..
1 2 3 tu pon da dikire math kan..

>_<

Amal said...

add math dgn math tu terbaik compared dengan subjek lain. bagi aku la

Hidemichi said...

but do not forget, INFINITY exist in math equation.

And math lead to the finding of the Big Bang!

Aujinz said...

yay..

jom buat grup fail math..
muahahahhaha..

hiro said...

gua suka math, sebab makwe bnyk tak reti. jadi bnyk makwe suh gua ajar...haha..gua suka..


we use math every day. NumB3rs.

::cdot the dot:: said...

alaaa...tak mo la ckp omputih..dah la gua ni bangang..

cikgu math gua dulu penah baling duster tepat2 kat bibir gua, sbb tuh bibir gua bengkak semacam sampai sekarang..dan sbb bibir bengkak gua la, gua dihina mcm2..

gua ingat cikgu tuh sampai lebam!!gua nak hapuskan keturunan dia..biar dia takda zuriat..biar dia mati pucuk!!

Myth said...

well, aku memang seorang yang berfikir di luar kotak. Entry2 b4 ni memang aku faham apa yg perlu aku faham.

But not in this part.

Ok, maybe aku butthurt.
i Admit, kalau majoriti kata aku butthurt, then i dont mind tp have it.
Call me a madrfaker if u want to

hak ila, gua emo hari ni tableyh?

awek dtg bulan leh lak lu pujuk.


"kalau sume org suka nombor, suka math, sapa nak jadi ahli sastera dan politik"

ironik sbb saintis zaman dahulu adalah penyair, pelukis, pengarca, arkeologi

bukan politik sbb politik kebanyakannya penipu

Seha Haris said...

Myth, malangnya itu adalah dulu. Sbb tu dorg adalah genius. Menggunakan kedua-dua otak kiri dan kanan. Manusia dicipta adalah untuk saling melengkapi. Ini bukan dalam konteks perhubungan tapi dari segi pekerjaan. Sekarang yang menyebabkan kita terperangkap dalam diri kita sendiri adalah kerana sistem pembelajaran yang kerajaan aturkan. Sebagai contoh sekolah berasrama. Dorg hadkan pelajar untuk ambil 10 atau 11 matapelajaran wajib sahaja. Sebab apa? Dorg lebih kepada nak menjaga prestasi sekolah berbanding mengembang dan mencungkil minat pelajar tu sendri. Cuba kalau sekolah-sekolah berpotensi macam ni benarkan pelajar dia ambil apa2 subjek yang dorang minat, tak mustahil satu hari nanti lahir orang Malaysia yang cerdik pandai macam Einstein.

Myth said...

seha:

i dont know why u said malang. PAsal persekolahan tu aku agree. Tapi, kalau psl manusia sekarang terperangkap xblyh guna 2 belah otak tu aku sangsi gak.

Ada je kwn2 aku yg camtu..cuma belum optimum. hehe

anak abdullah said...

siapa hebat sangat math tu bahagikan 1 dengan 0..gua nak jawapan in numbers..not undefined

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~