Tuesday, July 6, 2010

Rules Makes US Stupid

Kalau lu orang perasan
dari kecik sampai besar diri kita dibelenggu oleh peraturan n undang2.
Some rules are relevant.
Some other rules are too fuckin annoying stupid to abide.

Gwa menganggap rules yang keterlaluan ni punca semua orang x boleyh bergerak bebas
Semua orang jadik bodoh, dungu!
Tak reti nak tentukan hala tuju sendiri
semua kena ikut telunjuk sampai mati
macam puppet
macam zombie yang dahagakan otak
macam minion yang tunggu arahan pihak atasan
macam si bodoh yang dipermainkan oleh otaknya yang pandai
macam askar yang menunggu mati mase berperang atas arahan pihak atasan
BULLSHIT!

Rules buat manusia bodoh
rules membataskan kemahuan dan kreativiti manusia
Rules buat gwa menyampah dengan sistem yang dah lame orang create neyh

Formality is formality
Tapi perlukah semua bende perlukan formaliti?
Ape perasaan kaki gig kalau disuruh pegi gig pakai tuksedo?
Bukan ke bodoh namenye itu...
Dan disebabkan oleh peraturan2 yang manusia buat tuyh,
Manusia diletakkan dalam satu lingkaran tembok besar yang dinamakan peraturan.
Peraturan2 ni selalu membataskan semua yang manusia nak buat
Kanan kiri depan belakang ade je boundaries...

Ape perasaan lu dikongkong mase lu muda remaja dulu?
Tak bebas kan?
Camtu la jugak ape yang terjadik bila peraturan2 overrated lancau ni take over tugas2 mak bapak tak bagi anak dorang keluar malam2.
Ini la yang gwa rase hari2 start dari gwa tadika sampai gwa da masuk universiti pluto
FUCK.

Bila Formaliti take over ape yang sepatutnya orang buat,
Semua bende rase x selesa.
Ade je benda tak kena.
Kenapa?
Sebab manusia takut nak berhadapan dengan orang2 yang mempunyai pemikiran superb macam mase saintis2 dulu dituduh sesat sebab cakap bumi mengelilingi matahari.

Inilah jugak sebab budak2 skolah sekarang bodoh.
Gwa pon penah sekolah gak.
Maksudnya gwa pon bodoh sekali
Sebab kat sekolah we were told to do this and that.
Sampai satu mase semua orang mengikut telunjuk tanpa berfikir panjang.
Masa kritikal ni la masa kreativiti hilang.
Hilang Sebab semuanya dah ditentukan
Hidup macam binatang ternakan
Makan, Makan, Makan sampai mase kene sembelih dimakan pulak
xde bende laen.
Balik2 itu, itu dan itu...
Semua lurus
Sape pikir bengkok je kena outcast.
Macam Bodoh!

Kenapa kena pakai uniform ke sekolah bila benda tu adalah satu bebanan bagi orang2 miskin yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang?
SEE!
gwa da kelaot
dem.

Naktau kenapa gwa nampak macam tengah rage?
Sebab sampai satu tahap,
Nak berfikir pon lu kene ade peraturan?
FUCK
thinking is an endless process...
Yang membezakan pemikiran is not what u think
Its HOW YOU THINK.
The biggest question is
Lu orang nak ke pemikiran lu orang ditentukan?

Link of the day : TTGB
[ape yg gwa nak sampaikan telah disampaikan dengan lebih jelas kat sini]

P/S : Rules are meant to be broken. [mode : anarchy] 
mungkin gwa otw pluto mase n3 ni  publish. gyahahahahaha~




Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

20 comments:

eszol said...

aku suke perenggan terakhir ko je
lelaen g mampos

Nasrina said...

OMG.. i'm the first..??

rules... i dont know... i really can't imagine life without rules.. can u?

rules for me are very important in certain situation...

btul jugak rules tu mengehadkan kita punya kreativiti... maknanya kita x bebas utk wat decision and whatsoever... maybe dlm education.. kita kena santai2 saja kot..
so that the learning process will become more effective kan?

tp kalau bab2 lain tu kena ada rules kot... sebab manusia tanpa rules pun dh jd gila inikan pulak kalau suka2 saja..

huw..~ juz my opinion..

acap2405 said...

haha..
sembang pasal peraturan nih..
aku dulu waktu kat sekola lama suka langgar peraturan..
waktu exam cikgu kater tak boleh tiru..
hah..
ambik kaw satu kelas kene cekup meniru..
sebab peraturan peratusan aku lulus exam pon jadik rendah..
uuu..
tapi tanpa peraturan hidup kita boleh jadik tunggang langgang sampai tak ingat dunia..
jadi..
ada baik dan keburukan peraturan nih..
selamat beramal..
^_^

amoi said...

kat universiti pun ada dress code.
tapi haram tiada yang akan ikut dress code tu. keh keh keh

kalau ditangkap merokok di kawasan kampus kena denda RM1000. kalau parking kat staff parking kereta kena rantai.

rules banyak.
org susah nak ikut.

T_T

.::mariam-ogawa::. said...

on the way ke pluto???


uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ok skrg gwa nak cari skandal lain

gwa harap lu izinkan

gyahahahahhahaha~

take care bebeh :(

@yuE said...

bukan semua rules tu membebankan...


kadang2 bila tak dak rules manusia akan bebas melakukan apa yang salah..


macam agama kita pon ada rules...itupon manusia susah nak ikut inikan pulak rules manusia...


pendapat aku la kan...

pemikiran manusia bukan dipengaruhi oleh peraturan...kalau tak mesti tak de kes rogol,bunuh,dan kejadah semua tu...

tapi ada jugak betolnya cakap lu yang rules ni buat manusia jadi bodoh...

manusia bebas berfikir tapi cara untuk meluahkan apa yang diorang fikir tu terbatas disebabkan rules nih...so manusia amik jalan mudah utk ikut saja apa yg disuruh dan ditetapkan...

ni pendapat aku la...

aku pon selalu je langgar peraturan...=p

maisyara Pot! Pot! said...

karang kalau tak ikut undang2, ade je kena masok lokap! T___T

areleaf said...

tapi gua syak undang2 jadikan hidup kita lebih organize..boley bezakan kita daripada mikroorganisma yang lain..

bukan penggoda said...

gua syak lu mmg sangap mengapdet skg ni. haha.

aLy said...

nak komen pendek je ni

org x suke rules! rules buat org kdg2 jadik skema! ohh deym~

lu nak stat blaja kat pluto kan, org pun stat blaja kat marikh..

org nak jadik silent reader blog lu saja okeh?suke bace ayat lu!

Hizami Rahim said...

kdg2 ikut.
kdg2 langgar.
tengok la.
:)

J. Love said...

ni lancau mane suh lu pegi gig pakai tux ni? lu bagitau gua skrg!

reen_sofee said...

asal ko neh?
huhuhuh

Lya Colours said...

boring lor byk rules kan
macam masa aku study dulu
masa jadi junior la
senoir mmg mcm haram ok
sampai kan nak pegi makan kat dining pon ade rules
x boleh pakai baju lengan pendek
tapi bila senior pakai xpe
gila bodoh
pastuh, kalo jumpa senior kene senyum, tapi bila kita senyum, senior buat muka macam kerbau plak
cibaiisss
aku kalo igt masa zaman2 dok hostel dulu bleh muntah hijauuu

TheStoryTeller said...

Freemason punye prinsip..lu kne paham tu..cilaka-cilaka yahudi tu letak hidden hand merata-rata..shit ass tul..nk masuk uni mane-mane pown ade rule..bongok tul..tapi cakap nak ada minda kelas pertama..ape kebende...

Aidi-Safuan said...

hahaha...tapi budak2 sekolah sekarang dah pandai weih. siap boleh fight lagi pasal rules kat sekolah. kalau peraturan sekolah tertulis sape yang buat salah kena rotan, diorang boleh keluarkan fact pasal penderaan kanak2. gler bijak! haha

Sir Marcello said...

ape punya tak senonoh entry lu kali nie...

bercakap pasal rules...ia menjadikan hidup wa warna warni bila wa men langgar lari....

amoi said...

rules is created by the human.

maka.

peraturan sentiasa berubah2.

tapi. kdg2 rules ada relevan untuk diikut.=)

chill

heeee

Adeqq said...

urm.
rules are meant to be broken. betol. aku paham ape ko cube sampaikan. rules tu penting tapi kene ikot tempatnye. kan?

sebab, ada rules yang memang tak logik pon. Yang menyusahkan pon ada. Tapi, ada jugak rules yang nampak bodoh, tapi sebenarnya membantu membentuk kita jadi manusia.

aku susah nak komen tentang hal ni. sebab setiap orang ada pendapat sendiri. and yes, that's my perspective!~

Matjoe said...

hidup ada sistem gak, mmg xde rules org bleh berbuat apa saja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~