Thursday, August 19, 2010

3 Types Of Thinking

1. Liberal/Secular/open minded
2. Moderate
3. Orthodox/Jumud/conservative

Mari gwa terangkan 3 types of thinking yang gwa dah classified.

1. Liberal or Secular or Open minded THINKING

Ade few manusia yang gwa jumpa n kenal ade pemikiran ni. Liberal thinker tak ramai. Dorang suka pertikaikan semua benda yang wujud dalam dunia neyh. Dorang ni terbuka kepada any opinions and boleyh terima ape2 pandangan yang boleh dibawak berbincang SEBAB dorang tau, a discussion will in the end brought a conclusion. Kebanyakan manusia yang ade pemikiran macam ni, tak suka dikongkong dan selalu menentang arus pemikiran manusia jumud yang menidakkan segala-galanya. Manusia yang berfikir macam ni tak suka dikawal system2 bodoh yang selalunya membonsaikan pemikiran. Dorang akan cuba and cuba untuk carik the best solution to make sure apa yang dorang buat makes sense and logic at the same times dengan apa yang dorang nak buat.

Gwa tau, ramai manusia macam ni yang suka keluar dari kepompong and deny bende2 lain yang dah tak relevan sebab scientifically n realitinya, benda tu memang dah tak relevan atas dasar Things Change. They even deny benda2 yang tak relevan dengan valid reason.
For example?
Obefiend
TTGB

Selalunya, manusia yang liberal ni akan carik valid reason untuk buat discussion. Even sometimes they'll go overboundaries just to make sure the reality n reasons are check mate. Dorang jugak akan terima pendapat orang lain walaupun tak setuju sebab its apart of freedom of speech. Additionally, dorang jugak akan bukak pendapat dorang dengan valid reason with rational judgement n bukan semata-mata dengan emotional judgement. Percaya la cakap gwa, kalau Rational Judgement VS Emotional judgement, emotional judgement takkan menang sebab emotion selalu buat manusia jadik tak rational.

Pemikiran liberal takkan pertikaikan benda2 kecik sebab sometimes its not worth arguing over small matters. This is the example. Dorang takkan pertikaikan mane satu yang wujud dulu, Ayam atau Telur? Sebab benda ni sangat remeh dan this topic is not a discussion at all. In the other hand, dorang akan carik Macam mane ayam keluarkan telur, macam mane dorang boleyh senyawakan telur and so on and so forth. Scientifically this is what we are tyring to prove. Bukan argue atas dasar nak menang or kiasu semata-mata, tapi sebab nak carik Reasons above reasons. Bukan ke tu lagi bagus dari gaduh sebab nak menang? Such a waste of time kalau nak menang je sentiasa, coz i believe it'd bring no change...
Gyahahahhahahah~

Manusia ni nama dia FRODO, Gwa syak dia ni manusia yang sangat smart sebab dia nampak sudut pemikiran orang


2. Moderate Thinking

Selalunya, those who had moderate thinking still akan pertikaikan semua benda, tapi with boundaries surrounded sebab? Dorang takut nak bercakap pasal explicit discussion sebab dorang rasa dorang obliged to follow certain things n rules and what so ever. Kebanyakan moderate thinker takut jadik liberal n orthodox thinker sebab dorang rase being moderate in everything will help them in everything. Ye, gwa pon setuju dengan pendapat yang cakap being moderate in everything is cozy n comfortable, tapi sampai bila? Sampai bila nak jadik manusia yang takut berfikir hanya sebab nak jaga reputasi of "oh, i'm okay either way"?.

Certain things boleyh la jadik moderate tapi if u can think out of the box to get a better resolution, why not? Gwa anggap moderate thinker ni PLAYSAFE sebab dorang rasa playsafe is the best way to live. Kalau semua orang playsafe la pada gwa, maybe semua benda same n become as boring as hell. Sebab takde uniqueness in anything they'll do, its all the same boring routine of playback. Hidup dalam pengulangan and takut nak keluar dari keselesaan tu.

Sama je macam typical orang melayu yang lembab sebab masing2 rasa selesa and rasa diri sendiri dah di back up dengan Federal Constitution yang dah tetapkan semua hak melayu n so on n so forth. Ini salah satu sebab orang melayu malas, sebab masing2 dah sampai ke comfort zone n taknak berubah. Cuba bayangkan kalau federal constitution tu diubah? Mencanak la parti2 n NGO's racists macam Perkasa nanti bising sebab nak pertahankan bangsa lebih dari segala2nya, bangsa melayu ni ape yang special sangat tah. I bet you my word they'll retaliate if statement gwa come true. Gwa cabar semua moderate thinker to open your eyes and being bold in stating your opinion. Hey, at least lu orang ade pendirian kalau buat macam tuyh, bukan jadik lalang, angguk2 geleng macam pak turut.


3. Orthodox/Jumud/conservative

Conservative thinker ni selalunya kena rantai. Dorang selalu dibataskan dengan pemikiran2 lapuk yang jumud n conservative je dalam semua benda. Sebab? Dorang Manusia paling takut nak berubah. Manusia yang paling takut nak go against the law even if the law is not fair. Dorang ni selalunya takut nak keluar dari system yang berjuta tahun membelenggu hidup dorang. Dorang rasa perubahan itu bullshit. Dorang rasa sangat takut nak berubah sebab dorang dah ikat diri sendiri untuk obliged semua benda yang dah wujud. I called this Pessimistic. Gwa ambik contoh yang Nami penah bagi, "kalau orang pertama yang cipta api tak mencuba untuk cipta api, maybe we'll still eat raw meat everyday now".

Orthodox thinker takut nak berubah. Kalau diajak untuk berubah, dorang da prepare 1001 alasan untuk tak berubah. Sebab taknak ambik risiko untuk berubah. Sebab tu la benda yang dah tak relevan pon dorang still pertahankan sebab dorang malas untuk cuba perbaiki sesuatu benda. 

For example, dorang takut nak pergi ke point A dari point B naik kereta sebab takut nak keluar duit, takut accident, takut nak beli kereta, takut salah lorong, takut kereta rosak, and takut semua benda yang belum lagi jadik. Dorang rase naik basikal lagi selamat walaupun lagi cepat sampai ke point A kalau naik kereta. This is just an example, try to understand it before u disagree with it blindly.

IMHO, orthodox thinker bukan lagi playsafe, tapi paranoid dengan pendapat orang lain. Dorang takut nak cakap YES sebab sejak azali dah ditanamkan dengan perkataan NO. I hope u get what i meant by the statements i give.

The easiest example in the blogosphere?
1. Liberal Blogger
Akan post ape2 saje yang dorang nak post without fear of being isolated or being hated just because they are stating their opinion out loud.
2. Moderate Blogger
Akan post something yang sedapkan mata semua orang sebab takut ade bantahan or conflict yang akan berlaku in the future, playsafe banyak sangat n trying hard to look nice and afraid to go against his own will. Sindrom takut nak jadik diri sendiri.
3.Orthodox blogger
Akan post semua benda yang tak akan buat orang say no, sebab pemikiran dorang masih dikunci oleh pemikiran jumud and akan benci dekat inventions n Fresh ideas yang mampu brought a change. 

Gwa terima satu comment yang sangat ridiculous dekat entry ni. Enjoice~

Should i argue this statement? NO. Gwa gelak tak ingat dunia bila gwa dpat comment macam ni. Gyahahahahhahahahahahh~ 


P/S : Lu orang tergolong dalam OPTION yang mane satu dekat atas neyh? Lemme guess.... Gyahahahahahahahhahaha~

Link of the day, My 500th Lucky follower : BudakHitam
Dia ni presiden Freak Club. Hati2 sket ah dengan dia..
Gyahahahahahh~


Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

56 comments:

MOFASAD said...

keh keh keh


frodo

si coli merah~


weeewwiiiiitttttt~

Affan Ruslan said...

kalau aku nak pakai lue instead of lu bleh?

aku setuju ngn frodo, ambik positive sides sudah. blog lu aku baca, ambik yang postive sudah.

*erk, ada ke yang postive dlm blog lu nih? keh2

Frodo Baggins said...

wa x sempat baca abis point yg lu bagi
tengok lu tepek komen wa yg "positip" tu
terosss wa tunduk penooh keinsyafan.


hahahahhaha cilake!!

The Poyo Me said...

satu lagi ko lupa.
Troller blogger.
die pegang SEMUA pegangan diatasa, dan berubah bila2 perlu.
cam aku.
hahahahaha


p.s. ak pnh follow jap budakhitam tu. pastu tak dah. knapa ak wase budak itam pye blog borink?

PembunuhSenyap said...

aku jumud kowt...haha...

AyuE SurihanyOt said...

haiii frodo...


i miss u like crazy...=p



aku type blogger macam mana helly???jujur dengan aku...=p

fhunky-fhinky said...

kalo pagi..
aku liberal skit..

dah ptg2 krg..
aku moderate..

kalo malam nnti..
aku orthodox..


boleh x?
hahaha!

Hamzah Ian said...

gua tak paham ape2

deus X machina said...

gua liberal blogger.
seriyes



keh keh keh

cyrusdavirus said...

http://www.ikutsukaakuisa.co.cc/

Berd said...

keh keh. terbaik.

hidup ni jangan nak ikut kepala sendiri saja.

oh ya. kenapa lu fofulerkan seekor setan tu.

wong ah ian said...

booo frodo...jom pi bazaar..

eiffel said...

wala wey...pames frodo...erk..budak itam itu juga..huhuhu

i'msosupernotcool said...

i think gay marriage shud be allow here in malaysia.
yup.. so they can adopt all the unwanted baby.
so it will be less baby-dumping news on tv.

fuck no.

so which category did i in just now?

Si Bohemian said...

Salam, again..gua bukan dtg utk mentarbiyah..cuma singgah melontarkan idea...Bukan kedudukan gua utk mentarbiyah sesiapa, malahan gua rasa sgt bertuah jika ada sesiapa yg ingin mentarbiyahkan gua yg masih cetek ilmu ni...

Pada pendapat gua, Seorang pemikir yang hebat harus mempunyai kesemua gaya dan teknik berfikir seperti yang lu jelaskan.

Sama ada Edward Di Bono, Tsun Zu, Confocius, Omar Al-Khayam ataupun Sir Isaac Newton mereka semua mempunyai aliran pemikiran yang tersendiri...

Tetapi bagi gua...Al-Quran dan Hadith telah pun berikan kita guideline ataupun panduan cara berfikir...Jadi alangkah hebatnya menjadi SEORANG PEMIKIR YANG DAPAT MENGUPAS ALIRAN PEMIKIRAN YG TERKANDUNG DI DALAM AL-QURAN

kadang, kita tak boleh nak memandang segala perkara dari sudut positif sahaja..Kerana Allah dah tentukan hakikat bahawa Segala kejadian di dalam dunia ini ada pasangannya...

ada baik dan buruk, ada jantan dan betina dan ada cas positif dan negatif, ada siang dan ada malam, ADA CINTA DAN ADA BENCI......

Hmm...Satu hal yang sangat jelas, Org Melayu itu lebih daripada perkataan MELAYU Bro...Mereka tidak MALAS. Mereka mungkin sedikit manja dek terlalu disogokkan dengan janj-janji manis Si Kitul dan Mandelia...

Wallahu aLAM..

God Speed You....Insha'Allah.

.::WaNiE::. said...

gwa open minded tp gwa tak liberal

boleh yayang?

gyahahahah~

Liliyuli said...

nak tahu aku dlm OPTION yang mana..baca la blog aku. gyawahwahwah!

fiQfrozen said...

alamak gedik nye si abg frodo..die keje insap bibir ke dpt rase oren strawberi...

entry ni buat aku berfikir gak beb

Kie-yu said...

'GWA' gyahahaha guleng2 bce entri lu nih~!

Mieza vs Rory said...

aku moderate...
jujur plak...ahhahaaa

senandung semalam said...

kadang2 aku open kdng2 jd moderate gak...
hehehee

tiafazunia said...

errrr ?
gua blurr jap.
kalau gua ape ek ?
cube lu describe sket.


bahahahaha! tonyotsquareeee!

anak abdullah said...

kah kah kah..aku tak pernah dapat no dalam post aku..why eh? playsafe kot...kah kah kah..bukan senang nak buat entri...kadang2 aku bergaduh dengan diri sendiri...

Budak Hitam tu memang pelik bro...jenuh aku nak melayan...kah kah kah kah..dah la tak hensem..poyo pun lebih kurang..blogpost tah ape2...memang tak layak jadi blogger ah tu...hahahahaha

amoi said...

I am belong to which type?
LOL

nanti aku baca sampai habis.

kasi aku study dulu.

mana notes ni!

ishh

RastaMat said...

Bawah lagi dari jumud ade tak hell???
wakakakakaka...

.s.o.f.i.a. said...

sebagai seorang moderate thinker, gua akan kata gua seorang moderate thinker.... play safe bro!!!

x-po said...

aku suka dgn explainantion ko ni bro..suka2..haha

zmm1007 said...

hahahaha
kasihan kau
dah kene gedik gampang
org msia word " gampang " = carut
kalo kat sini, indonesia gampang tu relax jer nak cakap 100x depan muke aku pon no hal...coz it means senang.
LOL.
dia nak kata kau ni senang je gedik.
hahaha.
it's a compliment !
gua vs gwa
haha...gila laa..benda ni pon jadi isu ke.
haha..isu ejaan..haha..adoi..

pasni guna ni la = gwach.
tebal sikit bunyi hujung die.

afiqsiddhartha said...

haha. Troll memang pasti bukan dalam golongan liberal. Tapi golongan orthodox pun ada dua. Yang boleh berhujah dan berfikir and yang memang bodoh sombong tak tahu apa. Macam homer.

DuniakuAbstrak said...

otak aku da jem nih..kejap moderate kejap ortodox kejap liberel..kejap sosialis kejap genius kejap lembap..hahaha

stiffler said...

nice! lu hantar mesej dekat gua punya belog semata mata nak bagi gua baca entry lu..hurmm..nice!!good job dude

afiq azmi said...

setelah gua direkemekan utk baca blog ni(sekali dgn komen2 korang semua) meh sini gua cakap pasal entry ni, sbnanye lu nak bajet yang lu ni liberal kan? mmg lu bajet liberal pon!
korang sume cuba tgk balik entries dia yg lepas2, mamat ni judge orang je kejenye kan! sceptic (sbab dia dah byk kene kot)
and, sume post2 dia saje nak bg ramai org baca, padahal isi macam sampah ada la!

yangbanyaknickname said...

Gua sendiri tak berapa nak faham apa yang lu tulis. Bercampuradukkan bahasa Melayu sama bahasa Barat disertakan istilah-istilah orang cerdik pandai. Gua terpaksa selalu rujuk Google translate. And FYI, most of your entries are too intelectual and dull. Not interesting really. Tak ada seni sangat. Umur berapa ni? Lebih-lebihan dia punya rencana dah serupa macam dalam surat khabar. Gua sendiri bukan peminat surat khabar sebenarnya. Jadi gua baca takat Moderate thinking. Gua terus rasa nak bentang tilam.

Oh. Yang pasal 'gwa' dengan 'gua tu, mamat Stiffler hanya nak memberi pendapat beliau supaya tulis gua dengan bahasa Melayu yang betul. Ya. Gua dah ada dalam kamus dewan edisi ke-4. Jadi, kritik tetap kritik. Kita tak boleh nak perlekehkan. Err, rasa-rasa macam gua pula buat satu artikel. Takat ni sahaja. Salam perpaduan.

(Gua dalam golongan pemikiran yang mana ni)

amoi said...

setelah dianalisis dari atas ke bawah entri ni. aku rasa aku belong kepada.. (drumm roll)

eh..





mana sarcastic blogger?

LOLOLOLOLOLOLOL!

bidadarihijau said...

otak beku dah skunk....xboleh nak berpk..hahahahah

zack zukhairi said...

guwa pulak tak tau nak kategori apa. kalau benda boleh argue, guwa rasa nak argue, guwa argue. kalau benda tu tak perlu argue, guwa rasa tak nak argue, guwa tak argue. dan bila guwa bagi pendapat guwa, orang nak argue, guwa tak ragu-ragu nak argue semula kalau perlu diargue. tapi kalau apa yang di argue tu betul bagai yang diargue, guwa tak teragak-agak akan kata "yes".

lu tak nak argue dengan guwa pasal apa guwa banyak guna "argue" dalam ni?

gyahahahaha!!!

AlexiaAqram said...

ok lah tu 'gwa'.

dari, 'maks', 'nyah', 'noks'.

geli gua.

Matjoe said...

gilerr apa, ini sudah serius ilmiah

J. Love said...

i'm a moderate thinker. there are certain boundaries that i won't cross. and yes, i won't cross it by choice. i have my limits, and that is all there is to it.

yeah sure, liberal thinkers usually have knowledge as deep as the oceans, but if you start questioning something you KNOW you'd never have the exact answers to, since ALLAH knows best, you just get lost. you will.

obe pun posted some bullshits dalam FOA. great topics, spark controversial feedback, sure, but to me, some of the topics are total bullshit. but i love his blog nevertheless.

joegrimjow said...

segan nak komen sebab hari tu dah report abuse dah blog ni
ekekeke

jangan lupa sumbat pemikiran agama, tu terbaik. agama kita (lue islam kan?) dah tunjuk cara pemikiran yang paling tinggi, semua dirembat oleh orng bukan islam, org islam duk cari teknik pemikiran yg pelik2 sampai skrg duk bergadih sama sendiri


sebab lue kawan syah, gWA baca ni. ekeke. lue agak kacak tapi gWA saspek kurag kasih sayang. meh gWA bagi skit, nak nak?

Linglung said...

lu dlm yg mana satu..gua nak tau..hehe

afiq azmi said...

dia liberal! bak kata dia la, siap bg contoh post liberal lg (dia nye post)

CERITA LEBAT said...

gua dislike blog lu,dari prespective gua la ok.....betul kata stiffler.gua sudah...eeeeuuuwwww gewdikss..

CERITA LEBAT said...

gwa gewwdixxsss x..eeeeuuuwwww..

maisyara Pot! Pot! said...

entah lerrr... jnji layan.. ^^


* sebnr ye aku kurang paham ler. T__T

ururules said...

oh! aku butthurt.
aku pun jenis negatif jugak sebenarnye. tapi yg penting. aku bace habis. sebenarnye. aku pun tak suke org tulis 'lagHi', 'sapeR', 'sKunK' WTF wei?.. aku mmg cukup tak ske org yg tulis cenggini. sebab slalunye org yg tulis cenggitu. pemikiran dia cetek. kalau bace blog2 derang. mmg tak best. hambar.

1st time aku bace blog nih pun. aku macam nak judge awal2 yg blog ko mesti x bagus sebab care ko ko taip perkataan2 nih. tapi sebenarnye ekau lain hellioz. aku respek kat ko. sebab idea-idea ko mmg bersifat intelectual facts. so cam. aku tak kisah la ko tulis cemane buruk loghatnye. tapi penulisan ko dah mengalahkan tulisan ko. dan skang aku dah tak kisah ngn tulisan ko.

tapi org2 yg sebuk nak kite bangga ngn bahasa sendiri. nak baku. nak kite tulis betul2. tapi idea/reasoning bengap cam orang UMNO. aku tak suke. wahahahaha! oh! sori la kalau ko UMNO hellioz. wahahahaha! tapi stret jek aku kate aku tak suke.

well. aku tulis cam org UMNO gak aku rase. tp sekurang2nye aku taip bahasa rojak. bahase yg kite hari2 gune. pronounce pun cenggini bunyik nye. lol! demn!

and @bohemian!
bahasa melambangkan peribadi? WTfuck izzat? ko salah dol.
bahasa melambangkan bangsa. tatatertib melambangkan peribadi.

sesungguhnye.. bangsa aku x ajar tatatertib. agama aku yg ajar tatatertib. tapi its not a question whether u have to follow. the question is how u decide to follow

ade tempatnye kite kene jage tatatertib nih. ade tempat lain pulak. ko takyah jage tatatertib pun org len leh paham. mcm dalam blogspot nih.

dan nasihat ko tuh kate kite takleh pandang sudut positif saje. mmg la takleh. masalahnye. logically. mane ade org yg pandang dari sudut positif saje . org cenggitu tak wujud.
yg kite panggil pandang ke arah positif itu bermaksud setelah memandang ke arah negatif. baik kite mencari yg positif. dan usahakan yg positif dari meluahkan yg negatif. PAHAM?!! jadi maknenye. kite dah pandang2 dedua negatif dan positif. org yg pandang positif sahaja tak wujud.


oh! aku cam bukan komen pasal entry nih. tapi komen pasal komen. eh. ye ke?
tapi rase2nye lah. aku nih berpikiran orthodox ke liberal? mungkin moderate? hahahaha!

panjang butthurt aku nih. tapi butthurt kat commentator lah.

gyahahahahahahhahaha~~ aku tiru care gelak ko hellioz.

hellioz said...

@Joe

(SERIOUSLY gwa xpaham ape yg lu nk smpikan)

1st thing 1st,
blog gwa bukan macam blog saifulislam
so, gwa cuba buat discussion, bukan spark an issue semata-mata
and jgn jadik jumud, sebab theory emc2 tu yahudi name albert einstein yg buat.
so, ape yg lu cuba buktikan dari pemikiran lu neyh?

2nd. bile gwa kawan syah? syah mane ni?

3rd. Kacak? lu pernah nampak gwa ke?

4. kurang kasih syg?
lu tuhan gwa ke?
ke lu yg kurang kasih syg nak buat gwa rebel?
gyahahahahahah~

lu ni klaka ah mang~
dari dulu gwa perasan lu nk gwa bagi attention kat lu
adakah lu yg kurang kasih syg?
gyahahaahahah~

Seha Haris said...

pehh. goo gooo helli!

p/s: lama x jumpa kt sini.

Mariella Liyana said...

interesting...and very cat-ty too. ouch! :P

but i refuse to belong to any category, i set my own standards. no need to explain to the whole world. heh.

just my 2 cents worth...

J. Love said...

wohaa joe is butthurt. amacam herbalife business? kahkahkahkah!

avid gunner said...

gua suka post nih..enjoy dibaca tika kala menunggu waktu berbuka puasa...

zack zukhairi said...

banyak sangat makan herba. tu la jadinya. kah kah kah. butthurt please.

MATAHARI said...

frodo..


aku nak main chess ngan dia.

Zala Wajik said...

kadang-kadang, aku liberal. tapi terpaksa kembali ke moderate kerana blog dipantau ==' adoi

fallenangel said...

hi.mcm mana ngan aku.government kat malay5ia ni mmg bodoh.org melayu lagi bodoh.cam kau.tp kalau org yg ada pggn agama bkn bodoh.aku golongan mana?aku x play 5afe 5bb aku cakap kau bodo.thanx.bye

Akim Iqbal said...

Gwa jadi semua boleh ? hik3.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~