Sunday, August 1, 2010

Kilang Sijil

Nowadays, banyak kilang2 sijil ditubuhkan n most kilang sijil ditubuhkan atas sebab yang paling senang nak diingat pada zaman sistem kapitalis yang butuhkan wang lebih dari segala2nya iaitu PROFIT. Dekat most of these kilang sijil, lu xpayah susah2 banting tulang, pening kepala bace buku sebab itu semua xpenting. Yang penting sekali, MONAYH~ bak kata manusia yang suka sembah kertas, "no money no talk"..... YES! money talks. Dalam ape2 perkara yang lu nak buat, lu sediakan je kertas je. Tak payah pening kanan kiri depan belakang. Bende2 tu semua boleyh setel, Sebab semua orang sembah kertas!

Dan disebabkan tumbuhnya kilang sijil bagai cendawan lepas hujan lebat, graduates yang dapat sijil dari kilang2 ni, ade 2 jenis manusia yang gwa cop useless. Ulat buku yang xde soft skills n pemegang sijil yang dapat sijil sebab banyak duit, i bet u know what i meant here. Tengah sibuk2 kilang2 sijil ni merekrut wang bagi menampung kehidupan seharian, students will be left behind to either buat ape yang kau suka OR Ikut arahan atau gagal. Oh i wish i can speak out loud in this shitty blog. But i can't.

Selalunya manusia yang buat ape yang kau suka akan jadik either manusia yang dropped out sebab xblaja langsung OR manusia yang meng'dropped outkan diri sebab bosan dengan sistem belajar yang xbuatkan otak berkembang sebab kena ikut this n that just to survive in a particular sijil kilang. Manusia yang xblaja langsung or malas belajar langsung tu boleyh jumpe kat kilang2 or tempat yang memerlukan hanya spm untuk kerja atau jadik manusia yang sangat berjaya macam Mark Zuckerberg, he's a millionaire ya'll, Though dia ni salah sorang manusia yang dropped out. Xcaye g usha biodata dia, jangan malas2, g carik sendiri sane. Gyahahahhahah~

Gwa tengah carik solution untuk hasilkan manusia yang boleyh fikir dengan otak, bukan dengan kepala lutut, walaupun dorang xdapat education yang sempurna. Kalau gwa kreatif macam Macgyver or genius macam Albert Einstein, maybe gwa mampu fikirkan solution untuk masalah neyh. Tapi gwa xmampu. So, gwa hanya mampu berharap gwa dapat ubah sistem2 bodoh yang gwa tengah face ni or at least make something move, xikut sistem yang cam bodoh neyh....

Gwa jumpe ramai sangat produk dari kilang2 sijil ni yang xreti pk dekat luar kotak sebab kepala hotak dorang dah kena pack dalam box yang kilang ni hasilkan. Kadang2 gwa menyampah. Bukan kadang2, tapi selalu sangat menyampah, sebab produk2 dari kilang2 sijil ni xmampu pk macam burung yang terbang bebas, sebab sistem2 bodoh tu memaksa dorang jadik bodoh macam lembu kena cucuk hidung. Tarik kanan, gerak kanan, Tarik kiri gerak kiri. Sampai satu limit, bukan sistem tu yang cucuk hidung dorang, tapi kepala hotak dorang dah sebati dengan sistem bodoh ni n dorang ikut je ape yang dorang kena ikut sebab dorang xmampu berfikir dengan free will. Bayangkan A Brain In A Cage. Sumpah sedih.

Gwa lagi sedih bila nampak ramai sangat yang 'terpaksa' ikut majority voice sebab takut kena outcast dari sistem tuyh. No wonder budak2 pon dah pk macam orang tua, sebab muda2 lagi dah kena brainwash sane sini. Macam Fcuk!

Akhir kata, Dunia untuk anak muda. Jangan sia2kan hari muda lu orang yang muda remaja untuk berfikir macam orang tua yang keje nak kongkong anak muda je. Youth of the World, revolution needs YOU! Gyahahahahahaahahahaha~

P/S : Jangan jadik bodoh, jadik pandai takpe...
 
Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

31 comments:

senandung semalam said...

betol...
jd pndai tp jgn jd bodho...
hahaaa

::cdot the dot:: said...

opis gua pun mcm ni...keje mcm gampang, tapi bos sembur mcm taik...puki mak!!!

yg takat2 tunduk cium bontot dia, bole plak naik pangkat sampai jadai business manager walaupun gagal nak hadal berapa percentage untuk customer nak buat loan..

mmg gua rasa wadepak la dgn dorang2 ni...mcm haram!!!!! ini suma psl dorang tuh CINA!!! jilat la puas2 kote bos tuh, moga2 dpt jadik gundik dia plak...

aLy said...

kurang bijak takpe?

amoi said...

lecturer aku pernah kata:

"if u feel programming is not ur world, just make a fake certificate fot Diploma In IT. the software for making it only cost u RM5 in the black market"



T_T

.::WaNiE::. said...

nak pening la baca entry ni

yayang picit kepala

alvin takda umah harga 8juta said...

bagus apa yg lu entri ni pihak utusan malaysia dan berita harian amik sbg muka depan..

sgt bagus k..

The Poyo Me said...

Sebab tu la ak benci IPTS. kebanyakkannya kilang sijil jer kot. always say that they are 'fulfilling industry's needs' and what not.

truth is, IPTS are linked to industry/companies, and are just training centers for them to learn 'minimal necessary' before preparing them for work. sbb tu cepat jer dapat keje an. blum grad lg da bersusun org offer.

*sure byk yg butthurt klu ak cakap camnih nih. wakakakaakaka

J. Love said...

omg. this is sooooooo not you. why are u writing in paragraphs ANYWAY?

lol!


mane kilang ni? bagitau gua. gua nak dia cetak sijil PhD ah.

Farid MOFASAD said...

pppprrrrruuuuutttttt

lufkin said...

So apa perancangan ko?

Ampuan Awang said...

bagus... memang bagus isinya, helli

areleaf said...

ni lu yg taip ke kawan imaginasi lu yang taip ni?

ape2hal gua tunggu sijil nikah je skrg..

deus X machina said...

entry lu ni mengingatkan gua pada hishamudin rais, lagi2 kat ayat2 last tu.


ye dunia ini milik anak muda!!!!!!!

.::WaNiE::. said...

gwa sokong Jlo

tak mcm lu langsung entry ni.

lagi2 part ni

"yang butuhkan wang lebih "

sejak bila lu speaking indon ni.

confuse confuse

oh yayang. pulangla ke pangkal jalan.

husnazainal said...

profit je sume ni..
di sediakan pon lecturer dr mane2 tah..janji ade kelas.ade lecturer.
ade bangunan. ade duit..dapatla sijil tu.

DuniakuAbstrak said...

Yup, good info dude..Corak pemikiran seseorang bergantung kpd diri nya sendiri..segala soft skills, hard skills apebenda skills dan knwledge kalau dia pandai apply dan boleh guna otak dengan efisyen and bleh handle task dengan bagus tak kira la study kat memana pon atau tak masuk University pun..itu da kira excellent bagi aku, aku respek org2 mcm ni even pon dia takde sijil ade sijil lagi aku impress..better than blaja kat high class University tapi ble suruh wat keje.. mcm kayu, tak bleh di harap, otak sempit, skills2 satu haram tak tau..sistem mmg ade yg bodoh..jgn jadi bodoh ikut sistem yg bodoh. Tuhan da kurniakan akal..satu kurniaan yg sgt hebat..guna la akal tu sebaik2 nya..

maisyara Pot! Pot! said...

kadang2 orang yang pandai pun leh jadi bengap! ^^



* kilang sijil? first time dgr ada kilang tu.

BalqisShafiqa said...

i selalu buat2 pandai je.
lepas tu selamba je.
macam skew bersendiri.
hahahha.

hellioz said...

@senandung semalam
yeah...
gunakan akal yg ade to the max...
gyahahahah~

@ cdot
ye gwa paham
kaki jilat bontot ni manusia paling pundek dalam list menyampah gwa..
macam harem...



@aly
kurang bijak xpe


@amoi
lecturer lu layak dapat middle finger dari semua makhluk dekat muka bumi n pluto...
gyahahahah~


@wanie
pening kah?
sori...
gwa pon pening gak bace...
gyahahahah~

hellioz said...

@alvin
gyahahahaahh~

lagi bagos dari keje puji gomen xhabes2...
kritikal la sk8
gyahahaahah~

ouh...
btw, tu surat khabar kerajaan
nk wt cmne
gyahahaahah~


@poyo me
actually, gwa xcakap pon ipta ke ipts.
mne2 pon same je kalau sistem lebeyh kurang
gyahaahahah~


@J.love
d'uh...
lu kan dekat ibu negara
xkan lu xtau kowt
gyahahahaahaah~

btw, gwa xtau kenapa gwa buat paragraph...
gyahahaahahaah~

the second me kowt yg tulis karangan neyh
gyahahaahah~

hellioz said...

@lufkin
perancangan gwa?
gwa tengah carik solution la neyh...
kt meleisia xde think tank
yg ade orang2 tua yang suka kontrol semua bende

tu yg payah
idea radical sk8 kena buang dalam tong sampah
fuck gyler....

hellioz said...

@ampuan awang
thanx mate...


@alephent
arrr.....
mungkin...

gwa pon kdg2 xhengat bile gwa publish menatang neyh
gyahahaahah~

LU DAH NAK KAWEN KAA???

hellioz said...

@deus
sesungguhnya gwa benci kene kontrol dengan orang tua yg orthodox tahap dewa
sekian...

long live the YOUTH
gyahahaahahahh~


@wanie
halamak
lu jgn kompius sgt
t gwa picit + urut lu bagi lu puas kayh...
eyh?
gyahahaahahaah~

hellioz said...

@husnazainal
HI5!!!!!


@ayul
yeah
gunakan akal yg tuhan da bagi tuyh
jangan gasak guna kepala lutut je kejenye
gyahahahahaha~

hellioz said...

@maisyara
baru dengar kah?
bagus
new terms...
gyahahahaha~

@balqis
slumber
style!
gyahaahhaahaha

bh said...

gua butthurt!!

kah kah kah

Wan Perlis said...

saya penjual sijil

husnazainal said...

hi 10.!

syAzAnA said...

ermm. dah ;ama gua xkomen lu nyer entry. maksud lu kilang sijil nie IPTS lah cam tuh? just hanya provide sijil shj but no skills at all. fuhh, nseb baek aku masuk UMP. wakaka. smpat ag pomote. even UMP xsegah UKM,UM or UTP, but, i must say that im proud to be here. dorang pentingkan dua2 aspect. academic and soft skills. mostly IPTA titik beratkan benda2 nie. IPTS im not sure how. (apa aku merepek nie? adoiyai. hentam jelah. mcm xkena tajuk jeh. adesh)

Affan Ruslan said...

cukup tujuh perenggan, lepas karangan f5.

Jard The Great said...

tgh carik cara nk dptkan phd tanpa masuk uni atau kolej.. la la laa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~