Friday, August 27, 2010

Melayu Yang Individualistik

Selamat berselamat

Topik hari ini?
Individualistik.
Ape itu individualistik?
Individualistik tu individualisme.
Gwa anggap individualistik satu penyakit, barah, kanser, say whatever u want to say but its a sickness, in our society.
Sikap indivisualistik ade kat semua orang, yeah, i'm included.
But the best part is how far individualistik ade dalam diri kita.
How we limit that sickness.
How we make some kinda boundaries over it.

Gwa jarang bersifat individualistik kalau keadaan tak memaksa.
1st thing 1st?
Yeah thats right.
Tapi macam mana kalau 1st thing bukan lagi priority?
Nak bersifat individualistik jugak kah?

Now thats fat.
Selama gwa hidup, pengalaman menunjukkan gwa ramai manusia individualis.
Manusia yang selfish.
Pentingkan diri sendiri, walaupun penyakit ni boleh di campak jauh2 dalam gunung berapi so that awareness inside our holy soul [body n mind excluded] could get better.

Pengalaman jugak menunjukkan kaum melayu yang NGO Perkasa banggakan,
macamlah melayu ni sama taraf  dengan yahudi yang memang kaum special,
adalah selfish, lebih dari ape yang semua orang sangkakan tidak.

Mungkin gwa belum passed by manusia yang betul2 boleh buatkan gwa tukar pendapat gwa dalam hal ni, tapi majoriti manusia yang dibangsakan dengan Melayu adalah individualis, lebih dari ape yang sepatutnya dinilai.

Fellow blogger known as Alvin have already conclude my opinion in his blog.
Tapi apa yang gwa nak sampaikan ni mungkin tak sama dengan yang lu orang selalu rasa.
Gwa xtau apa salah berkongsi if its good enough to to be shared.
Gwa xtau mentaliti style ape yang membuatkan orang Melayu, yang penuh dengan adat ke'melayu'an yang selalu dihiperbolakan ni jadik manusia yang bersifat individualistik.

Mungkin sebab perasaan inferior dengan kaum lain,
mungkin sebab rasa inferior dekat kaum sendiri.
Kalau inferior over other races gwa boleh terima sebab bangsa membuatkan manusia berpuak-puak, puak sane puak sini, padahal sama agama, sama matlamat hidup, sama asal usul kejadian.
Tapi kalau inferior dengan bangsa sendiri?
Itu memalukan.

Tengok jela ape dah jadik circa arabs countries.
Semangat berpuak tu yang pecah belahkan dorang sampai xde satu pon meeting point yang mampu satukan dorang, though they are of the same religion.
Now thats sad.

Bangsa. Permulaan kepada perpecahan
Jangan sentuh topik perpaduan kalau kepentingan bangsa didahulukan.
Itu bukan perpaduan, itu propaganda.
1 Malaysia? Bagi gwa itu semua bullshit. Retorik semata-mata.
Bila lu dengan konco2 lu merompak bangsa lu sendiri dengan projek2 yang mengenyangkan perut sendiri. Don't wonder why perut dorang buncit.
Makan duit golongan proletariat banyak sangat.
Thats the reason why...

Bercakap dengan falsafah tak sama macam bercakap disertakan dengan perbuatan.
Cakap lebih pon orang pandang, tapi mane perubahannya?
Zero!
Mentality berasaskan bangsa masih lagi mencengkam otak yang dah tepu dengan wayang yang dimainkan sepanjang umur yang singkat.

Berubah? 
Itu bukan tanggungjawab kerajaan, itu tanggungjawab diri sendiri.
Kita yang mulakan perubahan tu, bukan mereka, sebab mereka hanya tahu fikirkan kepentingan mereka.
Mereka juga melayu selfish or better known as Meleis [cited from obe's blog]

Kalau secebis ilmu yang lu orang ada lu simpan bawak mati,
lu orang sama macam firaun, bawak sekali harta kekayaan ke lubang kubur.
Takut dengan realiti yang tak ada makna kekal sehingga ke akhir hayat..
Yang kekal adalah Pencipta yang mencipta alam ni.
Itu pasti.

Jangan salahkan gwa kalau gwa utarakan pendapat gwa,
Pendapat gwa tak mewakili semua makhluk kat mukabumi.
Pendapat gwa mewakili pengalaman yang gwa dah lalui.

Contoh ketam dalam dalam blog Alvin bagi gwa contoh terbaik yang menggambarkan ape yang gwa nak sampaikan.

Berubahlah.
Ape guna kenyang kalau orang lain lapar?
Ape guna gembira kalau orang lain sedih?
Ape guna sudu kalau xde garfu. Ok, gwa dah kelaot.
Maafkan gwa penunggu gua...

Konklusi milik semua orang.
Konklusi tak mengakhiri setiap pendapat.
Konklusi adalah perkongsian.
Bukan mutlak.

Conclude my opinion as u would love to.
Interpret them miraculously so that we could learn how to share,
sharing everything that we already have.
Now thats my conclusion for all these shitty ramblings.

P/S : Penulisan yang skema ini ditaja oleh Hellioz Corporation.

Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

26 comments:

AlexiaAqram said...

individuplastik.

individuspastik

individukenakick

individulastik

individusecondquadratic

individuniastik

individuambombastik

sama lah tu lebih kurang..

Berd said...

Susah nak cari orang yang sanggup berkorban demi orang lain.

gua respek lebih orang macam tu.

lufkin said...

Yahudi: Anggap kaum mereka lah yang paling spesel.

Melayu: Anggap kaum mereka lah yang paling spesel.

Hahaha, pernah dengar teori tak yang Kaum Melayu ni sebenarnya keturunan Yahudi master race?

Cuma, yahudi sangat mmembantu kaum2 dia dengan macam2 persatuan, melayu pulak penuh dengan PHD kat kaum sendiri, so is Jew better than Malay?

::cdot the dot:: said...

perghh..lu kan..gua kena baca 8 kali baru paham..tinggi sgt ilmu lu..

afiqsiddhartha said...

aku rasa individualism itu suatu keperluan bila ianya melibatkan nilai nilai individualistik. tapi bila individualism itu merangkumi satu kaum punya hak, aku rasa macam dah busuk sangat dah, dalam dunia ni banyak manusia sakit otak. dan hanya manusia yang sakit otak boleh faham manusia manusia sakit otak.

lumut said...

gua percaya lu bukan orang calang2..

lu jenis berilmu dan kuat berfkir..

kalau 1 day lu berpeluang utk hidup dinegara orang..lu grab taw..

sbb gua nak lu duduk negra org..
sbb gua suke org jenis mcm lu ni..
pk dalam punya...


take care.

.::WaNiE::. said...

gwa dahlah takde mood

gwa dahlah baru lepas nangis

jangan harap gwa nak pikir ape benda gwa nak komen

lu bila nak amik gwa ni.

Yg gwa tau nowadays individualistik itu penting, sebab semua orang mcm tu. Kalau tak, kau dipergunakan.

Kdg2 gwa individualistik, kadang2 plastik, kadang2 spastik, elastic je tak bleh lagi

hahahaha.

anak abdullah said...

dari individualistik ke perbangsaan...nice move!

iu je la kot..teori melayu=yahudi, aku lebih ke tidak membangkang daripada tidak setuju..baru motivated sikit..

at least yahudi ada kitab yang state bout their superiority and they believe it..poor us..kitab tu edit photoshop..baru la nampak real..

i'm a individualistical innocent..i do most of my things myself..then i deserve to get mine..apa yang penting...kerjasama

mcjust.lol said...

individualisme.. nasib baik aku pandai kontrol. tapi ada sorang budak kelas aku memang individualistik tahap gaban sampai dah tukar 3 kolej sebab orang tak suka perangai dia, banyak problem kotttt

Besi Karat said...

individualistik = tamak?

zaman ni semua orang nak jadi kaya woit.sanggup buat apa saja asalkan kaya.ramai yg sembang berdegar-degar,buat takdak.sembang pasal akhirat,tapi duniawi pun tak peduli orang lain.selfish.kepala bana ape?

fndrocka said...

at the end of the day...kita semua nak yg bagus2 je.ye dak..

pemikiran macam ni kalau ramai yg boleh pegang rasanya dunia ni bagus2 je..

tak guna dpt mkn macam2 kalau roomate sendiri mkn meggi je..

fndrocka said...

at the end of the day...kita semua nak yg bagus2 je.ye dak..

pemikiran macam ni kalau ramai yg boleh pegang rasanya dunia ni bagus2 je..

tak guna dpt mkn macam2 kalau roomate sendiri mkn meggi je..

@lumut - kalau semua yg pesen berfikir pergi negara org..jawabnya negara kita pergi jahanam lah

RastaMat said...

MELAYU ITU BANGSAT..
BANGSAT PUNYE MELAYU..!!!

amoi said...

aku nak tidur~

zz

nanti sambung baca lagi k.

E.I said...

lu punya kata2 buat gua terkedu.
gua salute sama lu la bro

p/s : gua spechless ni =)

amoi said...

dah paham

tapi tapi tapi

aku tolong semua orang walaupun orang tu pernah menghanjeng kat belakang aku dulu. baik sangat mungkin? muahahahahaha!

kalau siapa2 tanya pasal mana nak buat mcm blog aku tu.

aku tak akan jwb. tapi aku bagi link blog tutorial dari mana aku belajar dulu edit-edit ni. belajar sendiri dari bwh is better than copy paste kerja orang right?

kalau org tu tak paham gak I will explain further.

karma will strike back!

Botak said...

melayu...
yang kaya semakin kaya...
yang miskin semakin papa kedana...
melayu semakin layu...

aLy said...

me-layu...

DuniakuAbstrak said...

pentingkan diri

dah selesa memboroi

badan pon da berat

org lain terseksa

sbb tu hdup tak berkat

haish...

maCy said...

ay tu materialplastic~

afiq aiman said...

hye..gyhahahahha

anak abdullah said...

komen tak banyak yang membina..kahkahkahkah

Affan Ruslan said...

lu boncit tak?
kalau lu buncit aku syak lu pun dpt byk projek

deus X machina said...

kena buat blog baru ni hell
oh-melayu
tak pun oh meleis
keh keh keh

J. Love said...

gua individualistik bila gua perlukan something for my on needs and wants. tapi kalau cakap pasal meleis ada hak itu ada hak ini, BS ah.

err kira tak ah kan?

PS: perut gua tak buncit. perut lu?

Lili Sakina said...

pergh, lagi satu orang Melayu sendiri tak suka ditolong dan taknak maju, macam kawan2 aku...eh dah bukan jadi kawan aku dah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~