Wednesday, August 4, 2010

Orang Tua VS Orang Muda

Gwa betul2 xpaham ape yang xkena dengan orang tua neyh. Kadang2 dorang suka sangat cakap dengan cermin. Jangan buat itu, jangan buat ini, tapi dorang sendiri buat, X ke bodoh namenye tuyh?
Kot ye pon nak sembang lebat buat la sampai gwa hormat bukan je sebab lagi tua, tapi sebab boleyh sembang dengan valid reason.

Tapi sembang lebat sampai bunyik guruh dengan keluar kilat, tapi rupa2nya cakap depan cermin. COME ON LAH! Jangan la rase lu tua lu paling superior. Mutual respect please? Gwa tau lu punya ego lagi tinggi dari langit, tapi xpayah la cakap macam dunia ni lu yang punya. Dunia in the end jatuh jugak ke tangan orang muda. Takkan lu nak gwa pk same orthodox macam lu? Lu pk gwa ni ape? Mesin?

Lu xpayah la nak bentuk pemikiran tua tu kat gwa. Gwa xsuka pemikiran gwa kena pagar kanan kiri depan belakang. Kalau lu nak pk macam ape yang lu nak pk, silakan, gwa xmarah. Tapi jangan cuba inject pemikiran tua lu tuyh dekat anak2 muda. Gwa sumpah xsanggup tengok anak2 muda pk macam orang tua.
Gwa xsanggup berbual macam orang tua. Gwa muda sekali je pon. Gwa xde alat Doraemon to switch this fucking non stop time untuk jadik muda balik nanti. Gwa xde time machine nak balik jadik muda balik. Gwa xde semua tuyh.

Skang gwa paham ape yang Nami bebel kat blog dia. Doktrin men'tua'kan pemikiran anak2 muda ni dah jadik sebahagian dari sistem. Jangan tanye kenapa la kalau budak2 yang sepatutnya tengah main pasir dekat luar rumah dah start bace buku ngalahkan budak2 yang tengah belajar dekat kilang2 sijil.

Itu penafian hak!. 

Gwa xsanggup dengar budak2 kecik lepak same2 bincang pasal politik. Gwa xnak. Tolong lah jangan kacau kitaran hidup. Cukup la lu orang2 tua rosakkan kitaran hidup bumi neyh, jangan la sampai nak bonsaikan pemikiran orang muda plak. Macam lancau je masing2 perangai. Kan gwa rage sorang2! babi btol!

P/S : Jangan jadik pokok bonsai!
Its my perspective. Whats yours?
hit me on the comment section, below~

35 comments:

::cdot the dot:: said...

jgn jadik pokok bonsai..

sudahlah ketot, kecik, tak tinggi, pendek..


macam kote frogsangap!

maisyara Pot! Pot! said...

bila kita cakap macam budak2, nanti orang cakap kita tak matang. alahai...

brenn said...

hahaha...budak2 sekarang main henpon pasang lagu bieber kuat2 der..

yang konon mpp u..macam haram

amoi said...

ouh. benda ni rupanya?

:DD

Ampuan Awang said...

helli,

apa yang boleh kita terima kita ambil tapi hak takdo guno kito tohok laut saja. kena banyak bersabar kalau berdepan dengan orang tua sebab aku pun tua; tua dari hang ^_^

PembunuhSenyap said...

yg pasti dlu gua main pasir mse kecik2..

husnazainal said...

sape la yang ko marahkan sangat ni...meh ckap ngan aku meh! meh aku nasihatkan dia version remaja...mesti dia paham..kekeke

maCy said...

hellioz pms ke?
emo smcm.. ehee

lya said...

yeah! now I look older than my age by online people, but younger than I should be in real..

on the net, I age about 24, 25..
in real life people look at me like I'm just out of school.. the-18-year-olds..

fuh! life is difficult, and very3 complicated.

Wan Perlis said...

saya x ska org yg sembang deras

Myth said...

thats another flaw in our system. Niat asalnya bagus, pengajaran dari orang tua2 memang banyak gunanya. Tapi kalau orang tu dah gila kuasa, apa yang diorang tau dalam kepala hotak is evertything they say is right since they eat salt first

u eat salt first no wonder u got high blood

memang la kita kena hormat pada orang tua, tapi kalau time umur hidung hingus2 meleleh boleh la. dah besar ni, dah boleh pikir, xkan everything nak ikut bulat2 dengan jumud

dan, apabila mereka men-curse kan kita bila kita mempersoalkan tujuan mereka menyuruh kita buat something, thats really pissed me.
Curiosity is a good thing and from curiosity we learn.

the worse part is when they didnt know the science behind pantang larang. memang aku rasa nak bagi penyepak jarak jauh (bila dr jauh, dia xtau sapa yg sepak dia)

penat aku belajar byk2, diorang perlekeh aku. Cakap baru masuk U dah nak tunjuk pandai.

Bodoh-ego-sombong.

Jom, aku join rage. Aku dah lama terpaksa berhenti menulis, now start kayuh balik pelan2.

Can i rage too?

reen_sofee said...

org tua mana yg ko marah neh??

iemaZAIMAH said...

errr...xfhm..asal ngan tu muda ni??


(pikir jap)


.
.
.
.




k..babai..esok ad kuiz fizik -_-"

i'msosupernotcool said...

tp respect tetap perlu..
kita kan melayu..
adat ketimuran..

J. Love said...

ape yang diorang cakap? spesifik sikit?

AyuE SurihanyOt said...

lu marah sape ni bai???apa kata bagi link teros...baru gua paham..




lu ni muda ka???


(>____<) ngeeeeeee~~

areleaf said...

lu jangan marah2 sgt org tua ni..kang saje je kang lu kene sumpah..

.::WaNiE::. said...

Gwa ingat ni satu entry biasa-biasa pasal perspective lu

tp bila gwa tengok ayat last sekali yg 2 patah perkataan tu gwa terus nak tanya

ape kessss??

huhuhuh

Fiq said...

kitaran tetap same. aku penah kena basuh otak gile2 dengan org tua begini. sangat sadis sampai satu batch aku semua jadik robot! semua takut! arghhh..! lemas rimas .~~~

aLy said...

bosan bila ramai org tua yg dijumpai mahu direspect! tapi perangai.......

Seha Haris said...

wa just x ske when it comes to system. do this, don't do this. mcm siot!

hiro said...

bila kita muda, org suh omat org tua,

bila kita jd tua, kena sygi org muda.

pastu..bila ada org omat kita..haha

eiffel said...

lu marah2 t cpt tua r bhaii...da seangkatan dgn org yg lu kutuk tuh..huhuh



Teleblogger | Stay Back |.:|Stay Back 02|:.
my blog
xchange ur link

Kie-yu said...

takmoh layan org tua yg tak betol
layan yg betol saje

titik :D

wong ah ian said...

ok gua x bace pon entry lu tapi gua nak cakap memang sedap mate gua memandang bile blog lu dah jadik gelap jugak..dulu putih suci sangat..hahaha...welcumontheirface...

DuniakuAbstrak said...

so kesimpulannya? jgn jadi org tua yg gila kuasa..jd la org tua yg rasional dan d hormati serta d sayangi.. haha

senandung semalam said...

wa xtaw nk komen ape....
hqahaaa

alvin takda umah harga 8juta said...

takda yang tua..tiada la yang muda..yang tua didahulukan..yang muda dihanyutkan..hormati la warga tua..warga emas..jgn biar lemas..

bidadarihijau said...

layankan aje....kasi jage hati org2 tue tu,..kang xlayan masuk paper plak budak2 skunk ni kurang ajar..haha

Ries Lee said...

orang bonzai.
pastu pikiran pulak bonzai.
lagi kesian.

Robot Baik said...

tu la pasal.
berfikir berlandaskan textbook saje.
kalau textbook tu 200 mukasurat termasuk kulit.
setakat 200 jer lah tahap pemikiran dia.
tak nak pulak pi belek mukasurat '201'.

*komen untuk kilang sijil.

john bert said...

tp klu xde yg tua bimbing lnsung, lu hancur jugak kan?

fhunky-fhinky said...

yang ini tidak diterima akal.

kesian..terima kasih

deus X machina said...

dunia ini milik anak-anak muda!!!

The Poyo Me said...

biaq pi lah...
jauh di masa depan nanti, helliooz pulak yg jadi org tua, dan seorang budak 12 yer old akan menulis dalam blog 2.0 nyer bahawa org tua Hellioznyer da ketinggalan zaman,...hahaha

*dunia masih berputar*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~