Thursday, September 30, 2010

JUSTICE?

"Justice nowadays is someway somehow a merchandise we bought to make our own self look innocent.
Justice is nothing but money. Justice have been a business, not a necessity. Justice have lately been a reason to do almost anything u ever wanted even it is wrong anyway anyhow."
Do we have 'pure' justice nowadays?


Sebenarnya, justice is unjust nowadays.
Sebab when we talk about justice, 1st thing yang popped out dari kepala gwa is Money!
Cuba tengok apa yang dah jadi dengan system yang semua orang agung-agungkan neyh.
Bayangkan hidup proletariat yang hujung bulan makan maggi.
Tak semua orang rasa pengalaman hidup macam tu, sebab tak semua orang dilahirkan dalam condition macam tu.

Macam mana nak cakap Judicial System tu mengamalkan concept justice bila semua benda dikapitaliskan?
Nak taknak, gwa dah pon jadik hamba kapitalis, sebab tanpa duit, gwa pon tak tau nak makan ape.
Tapi takde la sampai gwa sembah kertas kepala agong tuyh.  Semua orang terpaksa jadik hamba kapitalis sebab nak survive. Kalau gwa ni penyembah kertas kepala agong yang terulung, mesti blog gwa bertepek iklan2 and banner2 yang boleh buat duit. [mintak maap, gwa da kelaot, sigh~]

Actually,
Gwa tengah bayangkan macam mane kalau convict tu miskin?
Macam mana kalau convict tu xde relationship dengan jerung2 kat atas sane?
Macam mana kalau convict tu yang terpaksa kerja hari2 cukup makan nak tampung hidup dia if whatsoever thingy happened and cling to him with the judicial system?

Semua pertanyaan gwa kat atas ending dengan jawapan yang fucked up. Gwa rasa justice tak wujud. Justice terletak hanya pada nama, bukan pada execution. 


Even Raja Aziz Addruse pon tolak tawaran jadik ketua hakim negara. How cool was that? Sebab berpegang dengan prinsip and tau flaw yang ada dalam judicial system, dia refuse jadik chief justice. Awesome!


Gwa tau, tak semua orang minat nak tau ape yang jadik dekat semua branch of government, sebab dorang rasa benda ni takde kena-mengena dengan daily life dorang. Tapi kalau semua orang tak kesah and tak ambil tahu, jangan tanya kenapa kalau citizen dalam malaysia ni hari2 kena klepet dengan propaganda gomen and opposition thru all channels available. Gyahahahahahha~


Afterall these shiznit takes place
Capitalism WIN!
proletariat Lose...


"Justice? Show me the MONAYH!!!"


P/S : Bila proletariat nak bangkit neyh?




Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~






14 comments:

.::WaNiE::. said...

if u have the money then justice is at your side

LOL

eiffel said...

gwa respek ngan Raja Aziz Addruse...walau pown gwa pasti ada org kata dia bodo...

.s.o.f.i.a. said...

money CANT buy happiness?????
BULLSHIT!

ahchOng's said...

justice tu sama tak macam just ti cer(just teacher)??

RastaMat said...

tak paham ape tu justice sebab sampai sekarang guwa tak dapat ape yang justice maksudkan..

lu paham tak ape yang guwa maksudkan??

arghh...
pening pale syall...
fcuk u la hell..

puas ati dapat maki lu..

wakakakaka...

areleaf said...

kalau xde ape2 aral melintang selasa depan proletariat bangkit..

deus X machina said...

capitalism will fall down
believe me helliza
keh keh keh


justice ends since mahadeath's era

Is said...

sekarang ada duit semua boleh jalan meh..

J. Abdullah said...

proletariat akan bangkit when they have more money. trust me on this one.

eszol said...

lu prasan x kalau lu mencarot bab2 gini org x ramai comment eventho sekarang lu punye comment mmg drastically decreasing

it's either ur readers is too ignorant abt this issue

or

mmg dorg da bosan dgn lu mencarot

tp gua rasa dorg ni kaum2 yg bukan real proletariat yg hidup2 btol2 sengsara n takde duit utk knal ape itu pc

readers lu n maybe lu, jenis yg bukan btol2 affected by the capitalism effect

maybe dorg butthurt,maybe

may be

n u maybe too

The Poyo Me said...

sebab itu dengan yakin aku boleh mengatakan, peguam Ladang Disko tu sure lepas punya....

anak2 ikan die jer yang akan kena tangkap dan kena goreng. jerung selalu akan terlepas dari jalanya. hahaha

Nurulbadiah Lai said...

hahaha..surprisingly bro..td aku baru je stduy pasal the idea of justice for my law subject..jurisprudence..and i hate a lots..hahaha
nowadays la..everything about money..no money..no justice..
u got money..u got the power..then u can claim..yeah..im a just person.i do and practice justice.wtf!!but if u have no money..u born poor..u will die poor also..justice is not on the line anymore..
huhu..
as i learned about about our judicial system..start from the period of Mahathir till now..urm..there is no point to talk about justice..coz sumenye terletak ditangan yang berkuasa..u can buy justice if u want..and u can shit it too if u want..thats the theory..

so bile bercakap psl justice ni..kalu nak betul2 justice tu come into picture..senang je..back to islam..like aour prophet said
those b4 u were districted, that is bcoz the renowned is untouched when he steals, and the poor is punished, verily if Fatima daughter of Prophet stole, i would have to cut her hand.

but now..who care rite?everything is about the money..we all love money..dont we?

K2r~90 said...

x de duit , keadilan pon x dpt cis

green said...

back to Islam je jawapan dia.









time tu mesti proletariat pun terbela.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~