Monday, October 4, 2010

Work It Out Asstard

Semua orang end up seeking for a job.
Arghhh!
gwa nak berbahasa melayu lah today.
fucked up
suka btol gwa add on english wordy
matilah

So, kembali kepada topik hari ini,
Kerja
Gyahahahahaha~
kelakar plak bahasa gwa hari ni

ok ok.,
Semua orang akan berakhir dengan mencari kerja,
Selepas bertungkus-lumus memuaskan hati cikgu, lecturer and professor yang kerjanya nak perfect grades and bukan nak the soft skills needed untuk bekerja.
Gwa yakin lu orang yang dah kerja semua pernah lalui zaman buat assignment tengah malam sampai tak tido, baca buku sampai lebam and sengkang mata semata-mata nak pass or pass with flying colours malam sebelum exam takes place.
right?

So, thats that.
Itulah kehidupan seorang manusia normal (yang bosan nak mati) walaupun lu orang tak normal macam gwa yang suka habiskan masa depan lappy sebab nak taip karangan darjah dua dekat blog untuk semua orang baca.
Unless lu orang fulltime blogger.

OK, Kerja kerja kerja.
Sepatutnya, "kita kerja untuk hidup, bukan hidup untuk kerja"
Gwa pernah baca artikel yang menyatakan bahawasanya negara2 maju,
bukan Malaysia of course,
apply  pepatah kerja untuk hidup dan bukan hidup untuk kerja.
Mereka semua ade ample and enough time to have their own personal time to spend with.
Dorang kerja pada kadar yang  secukupnya, for at least 6 to 8 hours only sebab negara2 maju ni pentingkan kualiti, bukan kuantiti.

Dekat malaysia, hampir semua kerja kena ada masa yang, banyak, more than 8 hours.
Productivity?
We are lack of that. Sebab kerja lama sangat.
Cuba bayangkan kerja dekat kilang for 10 or 12 hours,
Lu orang agak2 la kan, boleh ke pekerja2 ni tumpukan perhatian untuk kerja sahaja?
I bet not. Its tiring, yeah, TIRING!
Sape2 yang ade experience bekerja 12 jam tau apa rasa kerja 12 jam in a row.
Its just fucking tiring.
Nuff said.

Gwa adalah pelajar yang bakal end up bekerja dengan gomen kalau gwa bercita2 nak menghambakan diri gwa kepada government. Yes. Gwa bakal jadik hamba kerajaan.
Tapi, gwa dah set kepala hotak gwa untuk tidak bekerja dengan government sebab gwa nak try kerja dekat private sector, maybe kalau gwa dah kerja dengan private companies, gwa akan mampu untuk borak macam mana pengalaman gwa kerja dengan orang2 swasta.
Tapi kalau benda yang sebaliknya berlaku, i just have to accept the trauma of being a loyal fucking servant for the government. Just like most of the kaki ponteng yang kerja mengeteh setiap kali waktu kerja, gov workers la tuyh.
[sarcasm]

Seeking for a job is not as easy as spelling ABC till Z.
I belive its a hard thang to find, only if you are one choosy bastard to start with.
Kalau tukar2 kerja tu sesenang tukar baju, gwa syak gwa akan try untuk carik multiple job yang membolehkan gwa buat kerja yang gwa suka. Gwa suka buat kerja yang gwa enjoy, so, gwa harap gwa kerja yang gwa suka, hopefully.

Ohkayh, gwa yakin ade pekerja2 yang tengah bekerja tengah baca karangan darjah dua gwa neyh. So, Hows work?
Gyahahahahaha~

Additionally,
Kita selalu nak tempat yang kekal, i mean, a place to stay, tempat untuk bermastautin, kahwin, breed your children, and live at the very same place for the whole life.
Tak ramai yang berani nak pindah randah unless kerja tu memerlukan perpindahan yang banyak.
This is it. Kita nak keadaan yang selesa.
Selesa atau dalam ertikata lain taknak cuba benda baru.
lazy asstard aren't you?

Ape point gwa pon gwa tak tau. Oh, gwa tak perlukan point and tak perlu ketengahkan point gwa sebab gwa bukan tulis karangan untuk dihantar kepada pemeriksa yang akan tanda karangan darjah dua gwa neyh.
So long keyboard...

P/S : Answer me, "Did u live to work or work to live?"


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

26 comments:

eiffel said...

work to live...

Fontonk said...

aku hidup untuk memenatkan diri dengan perkara yang berfaedah. supaya kat dalam kubur, kat akhirat insyaAllah tak penat. wohooo.

fhunky-fhinky said...

gua pekerja swasta yang banyak masuk kat govt office sebab projek ngn govt..

bg gua..satu je gua nampak..

experience yang dpt kat private sector lg banyak dari govt..

that why im choosing to be with private....

sbb gua kerja skg ini, passion gua sejak sekolah lg..

kihkihkih

afiqsiddhartha said...

aku tak nak kategorikan diri aku dalam golongan hamba kerja. Sebab tu aku nak buat apa yang aku suka untuk hidup tenang. Bukan 'kerja' tapi benda yang aku suka. Contohnya, porn.

syaf said...

ape2 pown, mane2 pown ade pro and cons. gov and private. yg penting kene cri ilmu n kene rajin ler...

aki mls nk log in said...

u can't live if u don't work.
so how is it?
u want a big house?
a ferrari car...

dun have it if u dun work it out.
by how?
workin...
jual drugs pon kerja gak.
btl x??? menulis pon 1 pekerjaan.
by hook or crook
u have to work to live...
else... DIE [so hyperbola statmen]

maisyara Pot! Pot! said...

skng aku nk bkerja kejap smntara tggu nk masuk belajar T___T

ururules said...

carik kerja kat perancis dol..
negara paling productive dalam dunia.. tapi kerja start 9pagi balik kul 4petang.. 6 jam working hours beb! tapi paling productive dlm dunia.

have more time for breakfast. can spend more time in the evening.

tiafazunia said...

nak ape2 sume guna duit!
so, tade keje tade duit.
grrr~



nnt gua nak jd housewife je laa, bole ? heeeee..

areleaf said...

skrg ni gua malas nak keje dh,gua try tikam nombor plak ari2..

areleaf said...

cilake..boleh tahan berpandangan jauh jugak rupanya gua ni ye dak?

green said...

aku hidup untuk enjoy.

hiro said...

nanti lu keje, igt org miskin..bawah dr lu...igt kt gua..hii

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

bang..ade keje kosong x kt sini??

deus X machina said...

realitinya di Malaysia, ramai yang hidup untuk kerja...termasuklah gua

bolehland!

Amoi said...

larh.
aku tak penah keje.
tangan ni mulus lagi taw.
HAHA~

that's why lepas diploma nak degree.
lepas degree master plak.
belajar sampai kiamat. kah kah kah!

i don't want to work
and seeking for a job!

kau senang lah nak dpt keje. every company need a lawyer. every firm must have a lawyer.

aku yg bidang IT ni ha yang payah. selalu org bidang IT ni keje freelancer. T_T

tu yg aku nk tukar bidang!

T_T

i'msosupernotcool said...

and also,
never work for the mooney.
lets the mooney work for you.

bolehland!!

.::WaNiE::. said...

work to live

how's work?

dont asked

J. Abdullah said...

gua tengah cari kerja sebab gua nak kerja.

gua nak kerja sebab gua nak duit for survival.

gua nak kerja sebab gua nak kumpul duit.

gua nak kumpul duit sebab gua nak travel across europe.

then amerika.

dan gua nak berambus dari meleisia for good.

doakan gua berjaya capai citacita.

sekian.

maCy said...

da kije jangn lupe blanje cendol melaka sini`

Luulek said...

gwa nak kerja untuk duit..
sebab duit = kehidupan..xD

profwacko said...

Masa mula2 kerja dulu... aku suka dengar lagu Jumpa Pokcik Husin, Lalala Kerja Lah..

Lalalala ... hari2 kerja.
Lalalala... bosan dengan kerja, haha.

raina said...

correction : bukan semua orang camtu

aku ada degree

skang tengah wat master

tapi xda intention untuk bekerja

hahahaha!

call me lazyass, i live with my hubby's money yet i study for my own satisfaction!

pee/ass : girls out there...find rich guy to marry!

JelinaJoli said...

kerja... gua trauma!!!!!!!

AlexiaAqram said...

lu dah kena sampuk hantu kerja ni.

Aidi-Safuan said...

gua pornstar. masa kerja gua ikut mood gua jer. HAHA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~