Thursday, December 23, 2010

Bukan Cerita Cliche Pasal PMR

Gwa adalah salah sorang student wanted. Dekat sekolah yang cerewet.
Pakai converse hi cut tak boleh, rambut panjang sikit tak boleh, itu tak boleh ini tak boleh.
So, gwa selalu jadik mangsa peraturan peraturan bodoh yang menyampah. Pakai stokin lain kaler pon kena marah. Ni sekolah, bukan maktab polis. Bangang sungguh.

Kalau gwa jadik administrator sekolah, pakai la ape kau nak pakai, janji kau belajar, cukup.

Oleh sebab gwa selalu kena aim, result gwa akan selalu dipantau oleh manusia manusia yang tak suka dengan gwa, iaitu cikgu cikgu sekolah yang suka main sumpah sumpah. Dia ingat ni zaman tok kaduk ke ape nak main sumpah sumpah. Bangang juga kadang kadang cikgu sekolah ni. Gwa pelik, gwa takde la pandai sangat, tapi selalu sangat kena sumbat dekat kelas budak budak pandai, dimana akhirnya, gwa selalu dapat nombor nombor last last yang orang tak pandang. Tapi pedulik hape gwa. Gwa bukan belajar sebab nak dapat nombor satu, gwa belajar sebab gwa nak belajar la. Lancau ape main banding banding nombor dengan gwa, gwa tak pandang la setan!

Mase form 2 gwa ade gadoh dengan sorang cikgu perempuan ni. Tah ape yang dia meroyan tah gwa pon tak tau. Nak emo emo pulak dengan gwa. Ingat gwa ni lelaki romantik style hati lembut ke nak layan karenah perempuan? Pigidah. No time for that. kah3~
Tapi keadaan jadik makin tegang. Seriyes tegang. Lancau ape cikgu cikgu ni main panggil panggil mak bapak gwa plak. #jilaka!. Tak pasal pasal satu sekolah kenal gwa. Asal nampak gwa je macam nampak jembalang. Mulut semua orang terkumat kamit macam baca doa pendinding, takut kena rasuk dengan gwa. #tripleJilaka!

Disebabkan keadaan sekolah yang membuatkan gwa tak senang hati ni, gwa berazam nak belah dari sekolah durjana ini. Ape ke lancau ade sorang cikgu ugut gwa tunjuk dia ade certificate nak rotan budak. Ingat gwa ni kanak kanak 5tahun ke nak cuak? Kat rumah gwa da bosan ngadap rotan hari hari setiap kali gwa buat hal. Kah3~ Kan gwa dah cakap, gwa budak baik. Lu orang tak percaya.

Mase PMR pon sampai. Dengan azam yang tinggi dan jitu, gwa nak score jugak. Pegi mati la dengan sumpah sumpah cikgu tu. Gwa pedulik hape.

Hari amik keputusan PMR pon sampai. Gwa?
Ape barang datang awal awal. Ni bukan sesi sekolah dah. Amik result je pon. Dengan datang lambat, dress up macam nak pergi bersantai tepi laut, gwa amek result.

Teka gwa dapat bape A?
*riak mode activated
Gwa dapat straight ace woi. NAIS! bole gwa berambus dari sekolah ni laju2. Tak sanggup gwa mengadap muka muka yang benci kat gwa. Lantak p la hang nak cakap apa. Gwa kena sumpah pon dapat result gempak la woi! Puas hati gwa menganjing cikgu yang main sumpah sumpah gwa tu. Baru kau tau siapa aku. Kah3~
*riak mode deactivated
*humble mode activated.

Tapi gwa pikir panjang. Gwa tau PMR ni takde bende. Nak bangga riak bongkak taqbur lebih buat ape. Bukannye later on ade orang tanye PMR gwa berapa A pon.

Kesimpulannya, benda benda ni semua tak penting. Gwa pernah je tengok mamat yang dapat A bersepah sepah tapi hidup tang tu jugak. Result atas kertas lu bukan jaminan untuk hidup yang sempurna semua orang kata. Itu semua bohong. Nak tau ape yang tak bohong? Da besar, dah kerja nanti lu orang tengok la sape lagi suksess.. Tak payah nak eksen sangat dengan huruf huruf atas kertas tu. Takde orang nak pandang nye hah. Chill. Jangan gelabah sangat.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

24 comments:

AyuE SurihanyOt said...

kat sekolah aku budak2 yg nakal dgn selalu buat masalah tu yang dapat 8A..haha

Yayaa said...

tq hellioz. tbe2 gua bersemangat nak hidup .hahaha.

cik tipikal said...

cikgu kimia aku macam haram j. emosi sebab sayang anak sangat. anak dia buat jahanam kat aku pastu aku yang dia benci siap gagalkan trial spm aku. macam babi je perangai. last-last masa spm, aku dapat kimia A1. anak dia? ntah masuk mana tah.

boss besor said...

gila ahh ! hahaha
lu tau tak cikgu perempuan yang lu gadoh tu mak angkat gua ?
hahahhaha....

♥ mute storyteller ♥ said...

i got 7A .
haha, happynya :)
sorry tuan punya blog, teremosi .

depends .
i have no fixed opinion .
guess i'll have to learn as i get older .

fadh_q said...

warga sekolah kau...semua macam #jilaka

alfablue7 said...

uuuuu...sm la experience kte heheh :PP

yatee 'yosh' yakuza said...

waaaaaaaa..... tahniah adik! har har?

RastaMat said...

yes..
sure2..
pmr tu sume objektif..
budak2 kelas last yang hebat menghentam pon boley dapat sume AAAAAAAAAAA...

hahaha..

tapi lu memang genius la..
hahaha..

Cob Nobbler said...

kahkahkah - kesah hidup lu mengingatkan gua terhadap Ez.dia story gua - dia selalu gaduh dengan ustazah.Dia mengaku depan ustazah dia ni bukan Islam,agnostik tapi terpaksa "sebab perlembagaan yang suruh dia belajar benda ni" - ustazah sampai maki-maki dia,and dia ni selalu pertikaikan apa yang ustazah dia cakap.

So one day ustazah dia dah geram nak sumpah dia fail bukan saja agama tapi semua subjek.Dia dapat 13A.

Which I'm thinking,kita ni hidup lagi zaman Tanggang ke nak sumpah-sumpah?

Alynn Notnot said...

awesome!

aqish said...

hello.
first para tu mmg sama mcm skola i sekarang.
ada ke patut f6 pown dpt layanan mcm bdk lower form?
so sad, asik kena sumapah je dgn cikgu!

aqish said...

hello.
first para tu mmg sama mcm skola i sekarang.
ada ke patut f6 pown dpt layanan mcm bdk lower form?
so sad, asik kena sumapah je dgn cikgu!

nadia said...

hee..like this post..nice~~

Encik Tikus said...

sesape yang down pasal pmr di glakkan baca entry nie, keh keh

eiffel said...

yup, memg btol pown..sukses dlm pljaran lom tentu ur success in ur life...

.::WaNiE::. said...

hi yayang

jom kawen

pandai la yu ni

bujal X said...

SPM time kamu masih kira pangkat atau sudah sistem berpa A??

tia said...

ahh! tak aci betul,
apesal ustazah gua ckp gua xkn dpt A mmg betul2 gua xdpt A ? apesal lu kne sumpah2 pon lu bole dpt A ?


argh!!

Dyna Yvonne said...

siyes gua suke entry lu yg ni beb.xsume yg cemerlang lam paper tp cemerlang idup.blaja je pandai tp bermasyarakat xpandai xleh blah jugak.

Amoi said...

aku dapat nombor satu kot masa Form 1 - Form 2. Masa Form 3 dah menyetan.
Terus dapat 3 A 5B. kah kah kah

SPM lagi lah. A-E ada. G jah tarak.

Bila dah kat menara gading ni.
Pointer aku maintain 3. Kadang-kadang turun 2.8++.

Jadi kesimpulannya, benda-benda kat sekolah tu semua tak boleh dibanggakan. Masa kerja esok. Boss tak kan tanya kau dapat bape A masa SPM. Tapi bape pointer kau dapat.


:D

munirah ruslan said...

PMR as easy as peanut meh ~ and i was in d same shoes as urs, except being a girl means im nicer than u

hazel darwisya said...

gimme 5..pmr is nothing.tapayah blaja sgt mcm spm.its all jz logical thinking.

zafirah said...

keh3..ingat g time aq f2..mcm tu jugak..gaduh ngn cegu..kes pakayan..fresh lagi lam otak kena maki bagai pastu siap kena sumpah..pemes siot time tuu..siap kat skola nak buat grup anti cegu tu..keh2..pastu, siyesli, aq ta paam pasal peraturan kale stokin..aq pakai stokin kale merah pon da bising satu skolah..siap pggil aq india..cehh,pekebendanya...bab2 hi cut tu skolah aq okey je..x la mcm skola ag..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~