Sunday, December 26, 2010

Kenapa Keadilan Dan Kesamarataan Tak Wujud

Of Justice and Equality

Gwa pernah cursing question about God and how fair He is dekat sini. 
Pernah terfikir Kenape He bukan She? Kah3~
Btw, the comments there are quite fascinating to ponder.
Lets get back to the track shall we?

Selama manusia wujud, tak pernah sekali pun keadilan dan kesamarataan berlaku.
Tak semua anak Adam tak dapat kawin dengan anak Adam yang lain. Menurut sejarah kitab suci orang Islam.

Kenapa Keadilan dan kesamarataan tak pernah wujud? Sebab semua benda ada nilai dan tahap keadilan serta kesamarataan dalam diri masing masing. Kalau A cakap diri dia cukup serba serbi dengan apa yang ada, B takkan cakap benda yang sama dengan A sebab B tak hidup macam A. Dan walaupun B hidup macam A, mungkin B akan kekal dengan pendirian dia sebab nilai nilai dalam diri B tak sama macam A.

Senang cerita, Keadilan dan Kesamarataan tak pernah wujud sama sekali. Kalau ianya wujud, i bet i am as rich as Sultan Brunei by now. And living life in pleasure with all the wealth in the safe box, which i don't have, yet.

Kalau keadilan dan kesamarataan wujud, gwa syak gwa sekarang sama hensem, kacak, bergaya, dan kaya, macam semua orang yang hensem, kacak, bergaya, dan kaya. paham?

So, struggle untuk reach justice and equality is like struggling untuk semua orang jadik sama kaya, sama pandai, sama bodoh, sama kacak, sama lawa dan sama semuanya. Takde satu benda pon yang berlainan. Now thats futile, and not ever going to happen.

In the end, Keadilan dan Kesamarataan yang hampir semua orang harapkan hanyalah harapan Semata-mata sebab takde satu pun ideology tu akan jadi kenyataan, unless God create a world of the same species with the same face with the same attitudes and the same everything, in another world. I bet He'd be bored with something lame like that. Sebab tu manusia penuh dengan diversity. Don't you think so?

Mahkamah? Hakim? Majistret? Ketua kampung?
Itu semua manusia yang buat. Manusia yang tentukan. Manusia sendiri tak pernah adil dan bersifat sama rata terhadap diri sendiri. So, whats the point of hoping on something yang tak pernah wujud dan tak pernah berlaku?
Mind boggling? yes, to me at least.
To you? Thats up to you.

Gwa cuma catalyst untuk buat lu orang berfikir.
Takde paksaan untuk terima ape yang gwa fikirkan, tapi apa guna ada otak kalau simpan dekat lutut?
Baik dermakan bagi zombie makan, at least u can feed their hunger for a while. heh~

So, once again.
Keadilan dan Kesamarataan? My ass...
Tunggu la lu orang dah jadik kaya raya, maybe mase tu baru lu cakap semua benda kat dunia ni adil.
Tunggu la lu orang jadik miskin papa kedana, maybe lu orang akan bermati-matian perjuangkan equality.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

8 comments:

i'msosupernotcool said...

like they even exist.

FatinZol said...

sori bro,tapi setahu aku la kan,keadilan tu bukan bermaksud
: kalau A dapat 10,B pun kena dapat 10..

bukan macam tu..

tapi keadilan tu,A dapat apa yang dia patut dapat,B pun dapat apa yang patut dia dapat.

klau kita tgok secara general,mmg kita rasa suma menda x adil.in fact,aku pun selalu rasa mcmtu.

mebi ketidakadilan tu ternampak kat mata kita sb kita xde ability untuk melihat dunia or kehidupan ni secara keseluruhannya.

dan pasal keadilan manusia,
yes.manusia memang x kan dapat bersikap adil.manusia x sempurna.so,kita xleh harapkan keadilan dari manusia lah.

LadyRye said...

why bother if there is a hell and heaven???

Cik Nad said...

keadilan susah nak wujud dekat dunia. kalau kau tak de pangkat, takda title, takda money, takda pengaruh (dsbg) keadilan tak berpihak pada kau.

Tapi bila nasib kau di Sana. Baru kau jumpa apa itu keadilan seadil-adilnya. Dunia pinjaman aja.

p/s: Kadang2 terpikir nak jadi orang hebat supaya semua oorang takut kat kita. tapi takut pula akan jadi lupa diri. Ha-ha. Makanya, jadi orang biasa2 saja je lah..

sastraboy said...

lol! waiting for kesamarataan dah macam tunggu kucing gua yang hilang pulang ke rumah. haha. which is tak akan. haha.

Puteri Rz said...

SOKONG ! :D


Part ;


Tunggu la lu orang dah jadik kaya raya, maybe mase tu baru lu cakap semua benda kat dunia ni adil.
Tunggu la lu orang jadik miskin papa kedana, maybe lu orang akan bermati-matian perjuangkan equality.

KELI OH KELI said...

HELLIOZ...im always admire your thought...

una berry said...

adil adalah meletakkan sesuatu pada tempatnya

so yeah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~