Saturday, December 4, 2010

Kerajaan Pembangkang

Semua orang tau harga minyak diesel dengan harga gula naik.
So, semua orang, tak kira lah pro kerajaan ke pro pembangkang ke, semua bising.
Sape tak bising?
Kalau gaji naik sama takpe, ni gaji same gak macam tu tapi harga barang naik macam gila.

Gwa curious.
Gwa nak sangat tau ape jadik kalau kerajaan pembangkang pulak yang memerintah kerajaan pusat.
Apa akan jadik dengan kegiatan kroni monopoli.
Apa akan jadik dengan harga  petrol.
Apa akan jadi dengan harga barang.
Apa akan jadik dengan ekonomi malaysia.
Apa akan jadi dengan semua yang dorang pernah janjikan.

Gwa tak pernah mengharap kerajaan pembangkang akan hapuskan kegiatan kroni2 tu semua.
Sebab kalau lu orang perasan, jawatan penting dalam parti roket sume muka2 same, family. Kronism checked
Dekat parti mata illuminati, muka sama jugak. Anak beranak pegang jawatan tertinggi. checked.
Dekat parti dacing jangan tanye lah. Memang parti kronism sejak 1957 lagi. Sure cronism abes. checked

Gwa ingat lagi alasan bapak member gwa yang dulunya pernah sokong parti dacing.
Oleh sebab kegiatan Kronism dekat parti dacing ni kuat sangat, dia beralih arah and sokong parti mata illuminati.
Gwa pernah jugak dengar views orang yang memang kuat sokong kerajaan and he's a contractor yang sangat berjaya, maybe sebab dia sokong kerajaan.

Orang buat bisnes selalu akan sokong parti yang memihak kepada bisnes dorang.
Ade sorang prominent lawyer yang banyak firm, tapi sangat low profile pernah bersabda
"Sokong la kerajaan yang menang, sebab kerajaan yang menang tu la kerajaan yang dapat mandat dari rakyat, tak kira la sape kerajaan tu"

Well, tu perspektif orang yang bekerja dengan undang-undang, i bet he knows better than most of us.
Tapi, macam mane pulak dengan rakyat marhaen yang selalunya lack of informative views regarding the economy and the administration of gov?

#sarcasm needed upon reading this shiznit. tq.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

22 comments:

eszol said...

pertamax

lol

ke arah negara berpendapatan tinggi

p/s:sarcasm needed

cik ubi said...

betul2..rakyat memg lack info..

kenkadang info diputarbelit..

e-liex said...

read it somewhere before

"Politicians and diapers have one thing in common. They should both be changed regularly, and for the same reason."

so, how?

avid gunner said...

subsidies rationalization patutnya comes with minimum wage. bila tah nak buat polisi minimum wage.

kita tgg parti zaid ibrahim pulak cemana.

Lya Colours said...

huh naik lagi minyak??
pakat isi air laut je la ganti petrol
pffttt

Frodo Baggins said...

isi hati wa tumpang entry jer dol
wa bukan nye reti nak buat entry
gaban bin tenuk mcm ni ... ehkekeke
majoooo terossss!

p/s: kembara lah berkelana
bawa diri masuk nafas marhaennn
yg kurang info pasal coli & ky jelly
or m16 juga mungkin ... plus kek
roket sultan muzafffar mngkat dijulang

okeh sambung serbis beskal tua Gandalf
sangat berguna skrg ni ...


>>____<<

Yusoff said...

haha gua setuju bro. benda macam kronisme dah macam perencah wajib dalam politik dalam malaysia ni.

Bila harga minyak naik, semua orang akan blame pemerintah regardless yg memerintah tu kerajaan ataupun tidak.

tapi, yang paling kelakar sekali dia orang tak sebut clear2 pasal 'kenaikan', instead dia orang sebut 'pelarasan subsidi' kehkehkeh

AlexiaAqram said...

kronisme parti dacing banyak melibatkan member2. sedara mara ni start masa si pak lah n KJ. kalau nak libat kronisme family, aku tgk bila bapaknya dah mati, step-down or retired, baru anaknya nak tnjuk muka dlm politik. kalau tak, senyap makan duit hasil nama bapak sendiri dalam kerajaan.

agak mcm sial bila dengar. tapi, bila di bandingkan dengan parti roket, illuminiti dan bulan.

lagi gua menyampah. kronisme keluarga? melambak-lambak. takde nak tunggu bapak atau mak berhenti. satu keluarga nak sapu. jawatan dia sapu, apatah lagi projek dalam parti. macam puki.

tu yang di namakan gajah besar depan mata tak nampak, semut di seberang laut boleh plak nampak.

LadyRye said...

aku rasa semua parti politik di dunia neh kronism!

politic sucks, big time!

but without money, it is more sucker than politic!

tah menatang apa aku merapu..lantak!

laki aku contractor, sejak oppositors memerintah, jarang dapat kontrak pasai semua dia bagi sanak saudara..yang dulu duk rumah kampung la ni duk rumah banglo..

kalau ada pun, project federal gov secara tender, yang mana telus dan tiada unsur2 rasuah..sapa cepat dia dapat..

so nak sokong mana eh???

luthfi.my said...

malaysian have a lot of low class politician.

MATAHARI said...

der, buat parti sendiri. letak nombor 666. dalam tu haram ada kronisme.



politik sekarang hanya mementingkan diri sendiri dan kelompoknya.


“Politics, n: Poly "many" + tics "blood-sucking parasites"”

RastaMat said...

oh politik..

Arif Zulhilmi Bin Abd Rahman said...

Mana ada kerajaan yang seratus peratus bersih dalam dunia ini. Sedikit sebanyak pasti akan ada kekotorannya sedikit. Sedikit sebanyak mesti ada yang tak kena. Yang penting kita sebagai rakyat yang menegur kerajaan dengan cara yang betul. Bukan main hentam saja.

Razman said...

sebenarnya kita jangan taksub mana2 pihak. biarkan kuasa seimbang. ikut cara negara2 maju, jangan bagi satu2 kuasa pegang kuasa lama sangat. dan jangan bagi majoriti tu besar sangat. nanti pasti akan datang tamak dan salah guna kuasa.

so nak mudah macam ni. bagi peluang parti lain naik, tak bagus kita rejek semula. barulah suara rakyat. barulah pemerintah takut nak buat sesuka hati. rakyat malaysia je yang penakut nak buat perubahan, bagi la dari dulu muka sama je. tu psal diorang bongkak dan bolot semua.

Ajeossi said...

patutlar ad kempen kurangkan gula..
ceh,
klu dkt umah boleh kurangkan..
tp klu org berniaga?
x lari pulak pelanggan?

aimaniman said...

akak sokong.. cuba bayang org srp (dolu2 utk pmr) bleh bina mahligai n kete import sdgkan kita yg graduate duit cuma cukup utk byr keta m'sia,rumah teres, belanja ala kadar.. alasan hang ramai... gaji x leh naik.. tu ler mesejnya, knapa hang x undi aku?? naper....

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
kita bagi peluang

platipus said...

org kata,

politics is vocal

lg lantang kau lontarkan suara, lg berani kau hamparkan janji2, lagi orang suka dengar..

walaupon org tau itu semua tipu..

hrga minyak naik?
alasan nk selaraskan dgn harga gula..

esok diesel naik, nak cakap apa?selaras dgn garam pula ke?

Chaoi said...

bila la cronism ni dapat di hapuskan..menindas orang bawahan..siolllll

ururules said...

"Orang buat bisnes selalu akan sokong parti yang memihak kepada bisnes dorang."
yg nih aku cam ade contoh.


family aku bukak kilang mee.. berjaya buka. tapi mase memula bukak dulu. kitorang beraksi sebagai illegal mee factory.
so kite pun pergilah memohon lesen perniagaan dan lesen bukak kilang. dia kate lesen boleh siap dlm seminggu.
tapi lepas seminggu jadi 2 minggu. then jadik 3 minggu. dan seterusnye sampai jadi 3 bulan..

nak tau kenape kitorang x dpt lesen tuh? sebab kitorang tak register sebagai ahli dacing. dia sruh kite register sbg ahli dacing dlu kalau nak dpt lesen.
dan kawan mak aku A.K.A pengusaha kilang tuh [oh! family aku owner jek.. bukan pengusaha. lol] pun pergi register sebagai ahli BN.. tup tup lesen diluluskan.

nice lah! kalau korang nak berniaga. sile pastikan korang register dulu kat parti dacing.

yusuf said...

BN barang naik.. kita? batang je naik ..

LadyRye said...

nak pangkah bn kena register jadi ahli kah? camna ya nak register jadi ahli bn???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~