Thursday, December 9, 2010

PONDOK PIZZA HUT

This might be a boring entry about food.
I have no miraculous taste buds but this is not only about the taste of the pizza at all.
This is about the idea of making pizza, in a brilliant and tasty way i would've say.

ditranslatekan menjadi Pondok Pizza


So, semalam bapak gwa ajak makan kat pizza.
Walaupun gwa tak berapa nak lapar sangat, tapi, memandangkan gwa dah lame tak makan pizza, gwa pon ikut. Walaupun sebenarnya gwa malas nak ikut.

Bapak gwa ajak makan kat pizza sebab ade sedara gwa datang sebenarnya. Gwa bukan peminat pizza, sebab pizza kat malaysia bosan. rase dia macam tu je. Takde variety yang membuatkan gwa teruja setiap kali gwa dengar perkataan pizza.

IMHO, setiap kali gwa dengar perkataan pizza, gwa dah dapat bayangkan ape yang akan masuk kat dalam mulut gwa, seterusnya menjadi tahi yang keluar melalui anus gwa. Gwa boleh bayangkan setiap inci pizza tu tanpa ragu2. Gwa boleh teka ape yang gwa akan makan. Gile bosan pizza kat malaysia ni. Pizza bosan yang gwa tengah borak ni mesti lah pizza hut @k@ pondok pizza. Pizza paling tak kreatif bagi mulut gwa. Tak kreatif dalam konsep nak pelbagaikan rasa pizza tu sendiri.

Kalau lu orang perasan, setiap kali pizza hut buat promo pasal pizza baru, pizza tu mesty dihiasi dengan keju keju keju keju keju keju keju keju keju keju cheese cheese cheese cheese cheese. Dan keju juga cheese. Paham tak ape yang gwa cuba sampai kan ini? Gwa faham, gwa akur, gwa akui faktanya bahawa orang Malaysia memang jakun akan keju or Cheese. Itu fakta. Orang Malaysia makanan rujinya nasik. Bukan keju.

Tapi, kalau setiap kali nak promote pizza pon, buat la something new with something tasty. Bukan kerja nak promote keju keju keju keju keju keju aje. Bosan lah. Keju dah jadik bahan yang sangat overrated dekat pizza. Gwa nak makan pizza yang sedap, bukan nak makan keju keju keju keju keju aje. adoi. Apela marketing pizza hut buat. Betul2 xde idea ke ape? Sape keje kat atas yang tentukan promo2 pizzzzzza ni jawab. Gwa nak tau gak.

Anyway, gwa yakin kalau lu orang selalu makan pizza, lu orang akan prefer Domino's pizza dari makan dekat pondok pizza. Kan? Gwa tak tau kenapa tapi domino punya pizza lagi simple padahal, tapi sedap. Entah ape dorang letak tah, Daging babi kot, tu pasal sedap agaknye (sarcasm) lulz~

Actually, gwa makan pizza semalam dengan abang sedara gwa. Dia chef. So, ade la bende yang dia borakkan mase tunggu pizza sampai. Dia cakap pizza hut punya pizza pakai dough international. Entah btol ntah tidak gwa anggukkan je, kalau dia kelepet gwa maknenye gwa kena kelepet hidup2 la. Tapi gwa syak dia tak tipu gwa, muka dia tulus mulus je mase berborak. Gwa percaya jela. Oleh sebab dia keje kat hotel (chef keje mane laie) dia bilang sama gwa kalau dough yang nipis and rangup tu dough italy. Style italy la senang cite. Pastu gwa angguk lagi. Dia cakap kalau kat hotel guna dough nipis tu. Gwa anggukkan lagi. Pastu dia cakap dalam pizza ade babi ade arak ade kucing ade darah kambing. WHAT???!!! Ok, ini tipu. Gwa saje je tambah2. Takut lu bosan bace karangan darjah dua gwa yang panjang ni.

But the main point is, pizza is not all about the cheese sahaja wahai penjual pizza seluruh malaysia. Stakat nak makan cheese je baek beli je mozarella tu makan mentah2. adoy... Kalau lu orang perasan, the latest promo of the pizza is again and all about Cheese. Tak percaya? Pergi pizza hut, order benda paling baru yang pizza hut offer. And you'll eventually get a plain pizza with only a stupid cheese fillings and nothing else more than that. Sedih je macam. But thats the truth.

Lepas ni gwa nak tengok ape yang dorang offer plak. Kalau keju keju keju keju keju keju lagi, confirm gwa puasa makan kat pizza hut (melainkan ade orang belanja). Ah, pizza bukannye sedap sangat pon. Sedap lagi nasik lemak bungkus daun pisang tu. Kah3~

oh, i'm currently eating the pizza leftover that i've heated in the microwave, om nomnom~ want some? lulz~

Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

33 comments:

J. Abdullah said...

makanlah papa john's pizza. they taste soooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo much better than pizza hut.

or try domino's. pun lebih sedap dan tidak memuakkan.

maiMOONyet said...

lau aku pergi pizza, aku oder lasagnia *betul ke ape aku eja ni? hahah xD

The Poyo Me said...

gua tak kesah. sebab gua obeses keju. #serius


p.s member gua nak ajak gi dominos weekend ni. dlam byk2 cawangan dominos selangor, caw mana kedai die plg besar? asal dekat tmpt gua sume sempit je?

LadyRye said...

entry tentang makanan adalah entry yang paling kejam untuk dibaca bagi ibu mengandung..

bayangkan kalau sultan belah perut aku.. boleh bayangkan baby aku tengah best nganga dan ngap piza instead of buah nangka??

tiaris ahmad said...

btul, promotion bnda yg sme. cheese. n lgi 1, tak tau la kot tekak ak ni yg pelik, tp rsenye pizza ni xsesedap mne pun tmbh plak ble dh sjuk. kcuali lasagne dye mmg tiptop. prefer mkn pizza yg handmade kt bakery tuh.lgi 1, dkt msia ni kurg kdai fstfod pizza, beza dgn ovrsea, burger, pzza, float dorg mcm2 jnis..mlmbak.yg djual kt gerai2 pn lgi standard dr pzza kat msia ni. cnclusionnye ak rse org msia ni bajet nak jdi western padahal blik umh nnt slongkar priuk nasi jgk...hehe

Liliyuli said...

aku baru je 2 hari lepas makan pizza yang ada 7 keju tu. org belanja, aku bedal saje. muak giler kalau dah makan yang ke 4 slide...

lazaac said...

ada member aku lepas makan pizza yg keju3000000x tu, saka dia terus hilang.. tido pun 2-3 jam jer, kalau tak, mau nyer tido 6-8-10 jam.. mmg siot saka dia ni, suka mkn keju300000x... lolz! :p

Anisa Hang Tuah said...

nak pizza..
sedapnyee

ANATI SOKI said...

domino pizza mantap! best!!!! nipis.. tapi pergh.. layaaaan

Anonymous said...

feveret tu... pizza wit dif cheese lak now...lu xsuke lu punya hal...lu ni byk la lg pizza hut wit dif flava...u ni tgk menu ke x?

Puteri. said...

-________-"

tak kasi musang u makan sekali? hehehe

MATAHARI said...

aku tak de selera nak makan makanan segera. tak best.

Ah Laang said...

kalau mana2 pizza ada penari bogel. ari2 gua makan pizza

Hellioz said...

@anon
cheese monger marah
lulz~

relax la,
tekak kita tak sama...
gyahahahah~

@ah laang
hi5
lulz~

@putri
musang makan pisang
u nak bagi musang makan piza ka?
haha~

cikpia said...

a'ah la..... ada point di situ. not a pizza lover myself, so tak perasan sangat about the cheese thing.

apapun, lagi sedap dan jimat makan zan's pizza. he he....

Aujinz said...

Agree...

dok pusing pusing..keju cheese..cheese keju ja diorang pomot..

.::WaNiE::. said...

seriusss

aritu pun gwa g makan pizza ngn bapak ngn kakak wa punye family

cheese semata

totally not worth it. to make matter even worse, penghidap migrain mcm wa senang sangat terkene attack migrain bila makan cheese.

celaka sehari gwa sakit kepala

Amirah Yusof said...

wahh..betul2..aku baru perasan wuii..nice entry..makn nyum2..

bujal X said...

domino punya masak style mamak.rendam spender.

aku makan roti kapit je~

maCy said...

mkn papa john! serious yummmmmmy~

RastaMat said...

Guwa penah keje pondok pizza(pizza hut) n domino dulu..
domino sedap sebab :
1. dough domino tebar lepas dapat order, so its fresh..
kalau pondok pizza da siap2 tebar dari kilang then simpan dalam freezer..so kdg2 lu org rase mcm ade ais dalam dough tu..

2. sos domino bancuh kat setiap branch n again, its fresh..
pondok pizza dapat siap2 dalam tong, then cedok je teros tabur kat doudgh..

senang cakap domino byk item yang manually produce at the branch/outlet..
pondok pizza dapat da siap2 dalam bundle, then teros gune without any modification..*konon2 nak cepat sbb banyak sgt customer order*

pasal dough internazional tu, die tipu lu je beb..yang import juz tepung je..
dough tu produce kat kilang malaysia ni je..ntah2 bangla yang buat dough tu..kalau ikot logik, mane mungkin dough tu tahan lame2 dalam freezer kalau import dari luar..once dat dough expose at different temperature, it takes bout 5 days o less to use b4 expired..

tapi kalau nak belagak sgt macam omputih x sedar diri, bek makan papa john..
mahal sket tapi puas hati..
sumpah!!!

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

gua harap pihak atasan amik tahu ttg entri hellioz...
mulakan revolusi..

PIZZA NASI HIMPIT!!!


terbaik dari ladang babi..opsss silap..ladang encek bahrom!!!

.:Azreen:. said...

emmmmm..
aku rasa makan lempeng dengan ikan masin lagi yummylah.. :)

oh yummy gila~

Izzat Aziz said...

nak komen lebih pun tak dapat, memang aku tak minat pizza ni.. not my kind of food orang kata..hehe

eszol said...

classified chicken thin crust domino

gi order skrg

cnfirm order lg

ismishahril said...

setuju. aku rasa pizza hut ni overrated. domino's simpel, dan walau tak banyak sgt promotion, tapi ade target market. dia tak overused certain features. sangat relaxing. dan memang user friendly dengan taste bud aku.





giler ahhh pasal makanan aku komen gaya matang. HAHA

Hellioz said...

@rastamat

maksud international tu,
roti dough tu internationally used.
bukan datang dari luar.

italian dough tu kalau piza style roti crispy, tak besar cam pizza hut pnye...
haha~

btw, nyce info there~
haha~

AlexiaAqram said...

gua tak hingin nak makan kat pizza. sebab hari tu gua nampak pekerja dia lap pinggan pakai spender.

heh.

Yatre Hayati said...

ok dominos better. Tapi kalau dah sangap nak piza pizza hut pown aku layan

Anonymous said...

itu sangat menarik untuk dibaca. Saya ingin mengutip posting Anda di blog saya. Hal ini dapat? Dan Anda et account di Twitter?

.::WaNiE::. said...

info berguna sangat si rastamat ni bagi

no wonder dominos pizza lagi sedap

Fontonk said...

sah sah kau kena kencing dgn abg sdare kau.
pizza dia buat macam roti canai jgk. pastu kau letak tahi kat atas tu. snang kan?

Xeera Nazira said...

lol! i'm agree with u! hohoho.. btw, i'm doing part time at PH sekarang. mmg giler bosan pizza kt sana esp pizza baru. ntah knp dorang buat promo. buatlah benda lain agaknya. tp i tak leh komplen lebih2 la sbb nnt i plak kena tibai kat bos. so, i kutuk kt luar yakni kt sini. haha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~