Saturday, December 11, 2010

Sejarah Melayu Dari Perspektif Orang Tua

Artikel ni bakal n agak bias.
Kenapa?
Teruskan membaca, taknak bace pangkah. Setel!

A couple of days ago, gwa ade berborak dengan mak gwa pasal malay supremacy bla3 Malaysia kenapa mengapa bagaimanakah apakah dimanakah siapakah.
Ini adalah extract yang masuk kepala.

Kalau kita nak ikut sejarah sejak Merdeka, Memang, memang nampak sangat la Bangsa Melayu yang conquer politics and administration dekat Malaysia. Itu fakta. Semua ni berlaku ade sebab. Sebabnya ialah dasar pecah perintah yang British Administration buat sejak depa datang sini lagi.

Tapi cuba ingat balik mase dulu. Depa bawak masuk immigrants dari China untuk kerja dekat mines, korek lombong. Masa ni, memang depa yang control ekonomi dah. Sebab peluang untuk jadik kaya ada depan mata. Depa yang uruskan mines and duduk dekat bandar. Ini strategi British la sebab taknak ade perpaduan kaum tu. Disebabkan most of them duduk kat bandar, peluang depa untuk buat bisnes adalah sangat menggalakkan. Menggalakkan? Kenapa? Sebab kat bandar ramai orang. So, bisnes boleh jalan, walau slow macam mane pon. Sebab tu dulu, banyak kedai runcit and so on and so forth di dominate orang cina. Mak gwa bersabda lagi, Dari dulu sampai sekarang, kita panggil orang cina dengan gelaran towkay. Sampai sekarang melekat. Aint it?  Pergi je kedai depa dah habis servis nanti tanye, tokey, berapa semua sekali? Atuk gwa dulu style kalau jumpa owner kedai runcit (cina lah) mesti dia hormat or in any sense respect dekat tokey tu, sebab dia owner kedai runcit kan?
Ini sebelum merdeka.

apebende ni?

Gwa tak ingat sape yang bawak masuk orang india, tapi orang india dulu memang masuk untuk kerja dekat estate. So, nasib orang India lebih kurang orang Melayu lah. Duduk kampung. Duduk estate. Facilities memang confirm takde atau kurang. Sangat berbeza dengan duduk dekat bandar where pusat pentadbiran and all facilities are located.

Maknanya, orang melayu sangatlah kurang peluang untuk buat bisnes sebab even before merdeka lagi chinese da conquer economy, atas dasar pecah perintah ni.

Ketidakseimbangan yang british dah buat ni la yang menyebabkan orang melayu pegang kuasa politik dekat malaysia. Sebab nak neutralize balik ape yang depa dah buat.  Tapi kenapa dorang tak bagi orang melayu je yang duduk bandar, korek lombong and so on and so forth?
Sebab dorang dah foresee apa yang bakal berlaku kalau melayu yang buat semua tu, sebab melayu kaum majoriti dekat tanah melayu. Kalau orang melayu yang ganti tempat cina, gwa percaya kita merdeka lagi awal. Kalau orang melayu bertumpu dekat bandar, kemungkinan besar dorang dapat enough education and peluang untuk buat bisnes and terima kesedaran nak merdeka. Ini la yang orang british takut, sebab tu orang melayu kena outcast masuk dalam caruk kampung tanam padi noreh getah bla3...

Untuk perbandingan, orang yang dah pegang ekonomi (orang cina) timeline dia lagi lama sebab it happens even before merdeka. Dekat situ, orang melayu dah tertinggal jauh. Sangat jauh sampai kita boleh tengok sape yang handle ekonomi malaysia. Tapi orang melayu hanya dapat peluang lepas merdeka, 50+ years untuk stabilize diri sendiri. Cuba bezakan berapa lame orang cina dah stabil VS orang melayu nak stabil. Jauh tertinggal aite?

Gwa bukan tulis artikel ni sebab nak menangkan mane2 bangsa dalam perlumbaan sape lagi maju. Sebab benda ni memang akan berlaku. Kita manusia biasa. Kita memang akan membeza-bezakan antara satu sama lain. Kita semua nak rasa belong to a certain group of society. Sama la macam politik. Kalau kita analyze, politik kat malaysia memang confirm2 based on race. Sebab masing2 nak wakil. Semua rasa insecure. Insecure atas dasar kaum.

Start dari tu gwa rase, betul jugak tu. Tapi gwa takde la sokong 100%. Sebab gwa tau, semakin lama sesebuah kerajaan memerintah, semakin selesa and controlling la depa, macam ape yang jadik dekat malaysia. There's no  political changes. Nak ke taknak dari dulu sampai sekarang kerajaan Malaysia pi mai pi mai tang tu jugak. Barisan Nasional.

Bila kerajaan da kuat (as in dorang da berkuasa lama sangat) kerajaan akan control rakyat, and rakyat akan ditindas sebab rakyat tak boleh bersuara. Inilah bad side wakil rakyat. Dorang lebihkan party and orang atas and self benefit daripada apa yang rakyat nak. Demokrasi? Meyh~ Minority takde power untuk bersuara. The only check and balance yang tinggal ialah? Parti pembangkang. Teruskan la membangkang ye. Ketuk sikit kepala jerung2 kat belah kerajaan sane. Bagi depa sedar. Sekarang ni dah 21st century. Politik sekarang bukan macam politik dulu. Letak wakil rakyat pakai songkok dapat pangkah senang-senang. Orang sekarang dah pandai 'sikit'. Kira pandai sikit la dari dulu. Kah3~

P/S : Sape yang kaki layan MO mesti perasan melayu ni kaum superior. Inferiority complex is controlling you saudara saudari. Celik2kan la mata.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

woww
sgt meluas pengetahuan awak

nice
(:

MATAHARI said...

aku layan MO sekadar nak mentwistkan mind aku dan ketawa sendirian.

Cob Nobbler said...

yang jual tanah kat cina pun melayu - sama macam dulu - long jaafar owner lombong bijih kena rampas bijih timah sebab ada barua melayu tolong british.

same old story bro.

tiaris ahmad said...

yup. chnese yg cnquer ecnomi kte. cntoh f&n, owner dy totally imigrn cina. klau tgk dkt small town mcm ipoh, bderet kdai sume kdai cina. almost 80%.
tp kte kna akui jgk, dorg ni mmg otak bisnes,salah siapa? mlayu ke cina?
bleh tgk dkt ngri2 yg pnduduknya kurg chinese espclly belah utara, town mmg lembab nk mmbgun. sbb, chinese kurg dkt c2.
kte mmg prlukan chinese sbg pesaing, tp bukn sbg majikan.

Izzat Aziz said...

Bila cakap hal penjajahan ni aku pegang pada satu quote ni..

When they colonize a part of the world they do not leave, they do not decolonize until and unless they have put in place institutions which will ensure that that society will continue to be ruled by them by proxy and in the process they think to transform the rest of mankind into carbon copies of themselves. This never happened before in history. If I do not seek to understand what's happening here then I've got peanuts in my head. When will I wake up?

quote oleh Sheikh Imran Hosein, dan aku rasa memang tepat sangat apa dia bagitahu

Fontonk said...

nanges aku baca entry ni. (-,-)
genius lah anda, anda blaja mana?
dah periksa belum? berapa dapat result periksa?

RastaMat said...

sopan sungguh awak hari ni..
saye suke la macam ni..


wakakakakkaka...

kaminakueh said...

stuju banget dgn kamoo.... well... lets team up in educate this youngsters about the importance of changging the government with our own hands(vote). ak pun ade post pasal ni.. http://utmklunderground.blogspot.com/2010/11/reminder-daftar-pemilihdaftar-undi.html

maCy said...

ouh i agreed dear ay..
we learnt all these snce secondary school but not so many among us na anylze. be a good lawyer dude~

eszol said...

past is past

most important is future

masalah melayu is terlalu takot

da cukup superior tapi penakot

mcm bodoh

chillax suda

Anonymous said...

Aiyya saya ala juai sabun mau beli kaaa

Anonymous said...

sebab boring olang tua aka jeng2.. lalu buat ...... kat dalam toilet
dlm keadaan lutut menggigil sambil memuncungkan mulutnya 4 inci kedepan
sebab sakit akibat luka sunat belum sembuh lagi

waaaaa baek punya posing,

Aujinz said...

Setuju.

Waahh..entri lu sangat macam buku teks laa ini kali..

koh koh koh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~