Monday, January 17, 2011

Evangelist Vs Pendakwah

Actually, maksud kedua dua perkataan kat atas lebih kurang sama.
Yang tak sama, agama yang dibawa untuk disebarkan.

Thats the difference.

Lets find a case.
Evangelist sungguh2 nak kristiankan orang islam supaya jatuh murtad dengan menyembah Jesus yang telah disalib. Macam macam depa buat. Tolong sane tolong sini, hulur sane hulur sini. Duit tak payah cerita la, dorang memang well equipped dengan harta duniawi ni. Sebab manusia memang suka sembah duit.
Sue me if i'm wrong.

Ade satu kes kat johor tak silap gwa,
ade sorang minah ni murtad ikut laki mane tah. Padahal bapak dia imam. Boleh bayangkan tak situasi ni? Raihan pernah berirama, iman tak dapat diwarisi. Kalau nak jadik, jadik. Faith ni benda yg komplex. Manusia tak sudah2 kaji tapi tak dapat jawapan.

Cuba bayangkan how powerful dorang punya spell dekat manusia tu. Anak imam besar tak silap gwa.

Tapi cuba tengok orang Islam punya dakwah, sekejap ade sekejap hilang. sampai dah masuk islam pon murtad balik sebab takde sape jaga. takde sape guide.

but this is not my point.

Dari sudut mata orang islam, semua yg evangelist buat nampak tak kena. Yela mengkristiankan orang nampak macam jahat gile babi. Macam jenayah terhadap humanity yg Bush buat dekat afghanistan and iraq.

Tapi cuba tengok balik sejarah, bila pendakwah islam datang n mengislamkan orang2 bukan islam. Bukan ke orang islam buat benda yg same. Kenapa orang islam tak rasa benda tu same je macam ape yang evangelist2 buat dekat semua tempat?

Kita selalu rasa kita betul bila benda tu berkenaan dengan faith kita. Tapi bila tu bukan faith kita, kita cakap orang tu salah. Sebab semua orang nak ada sense of belonging.
Don't u think so?

P/S : Try this http://thisisgood11.blogspot.com  if u'd love to have limited version tees. Again, i've gain nthg. Helping out is not a bad thing aigh? haha~


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

15 comments:

.::WaNiE::. said...

ok gwa tak tau ape menatam evangelist tu

gwa ingatkan lu nak cakap pasal program evangelist nuffnang kahkahkakah

http://www.nuffnang.com.my/blogger/evangelist/

MATAHARI said...

i thought u will peel up this topic like u was before but somehow u are losing ur touch.

i was a christian before, the preachers will do anything to get many follower to follow the religion they are into.
both preachers are just the same, but the difference is the evangelist use the power of money more.

bujal X said...

angkatan berserban dalam perjalanan ke blog kamu.haha~~

*sebenarnya agama selain islam pun marah bila penganut diorang convert agama~~tapi biasa lah~~berita2 camni semua duduk bawah karpet je~~"menjaga keharmonian " kata pemerintah kamu~walhal banyak hati yang terluka.

haha~

Shift Backspace said...

agree with u bro..

hamzah ian said...

stuju..

Cob Nobbler said...

bila orang lain - dakyah.
bila dorang - dakwah.

tukar y jadi w.
jadi maksud lain.
benda sama je.
kahkahkah!

The Nurul said...

ni mesti lepas tengok la iqra ha fiddin malam tadi kan? hehehehhe

AlexiaAqram said...

penyalahgunaan cara dakwah islamiyah pada zaman ini yang lebih menyelitkan gaya hiburan filem dan cereka benar-benar menjengkelkan.

asal filem hantu, nak selit ayat al-quran. dah macam persepsi, asal kedai mamak, nak ada gantung besar-besar perkataan bismillah.

dakwah secara purity seperti datang ke rumah gegar terus, sudah berkurang seiring dengan sikap menyombong hal masing-masing.

gaya evengelist adalah mudah. menghalalkan cara demi matlamat. serba sedikit, dakwah islamiyah makin terikut. buat apa saja, asalkan boleh di gelar ustaz.

lebih kelakar, sebab dah pergi mekah buat haji atau umrah, terus di cap baik, berubah dan alim. just aku nak tanya, bagaimana dengan sebilangan penduduk mekah yang melakukan kesalahan dosa padahal mereka boleh je nak buat umrah hari2? adakah mereka di beri persepsi baik dan sudah berubah?

kelakar dengan mentaliti orang melayu islam hari ini.

i'msosupernotcool said...

hai ustaz helly!!

platipus said...

tu dia ustaz helly

Hellioz said...

gwa mne ade mase tgok tb da...

alfablue7 said...

at least islam agama yg benar

HEROICzero said...

hahahah lu x terasa comel ke? ustaz helly. keh3x

well, itu lah point dia. kadang2, "kita" terlampau paranoid.

kan?

C@Rr0tSu$U said...

This is not good.. hampir membenarkan kan yang salah.. orang kurang ilmu boleh salah faham...

Luulek said...

C@Rr0tSu$U ker luu yg kurang ilmu?? ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~