Wednesday, January 12, 2011

Malaysia's Sucky Government Agencies Website

Seperti yang sudah diketahui umum,
website kerajaan adalah website yang sangat tidak user friendly. and sucks too, infinity.

-N00b/First time visitor
Jika anda adalah first time visitor, anda mungkin dan besar kebarangkaliannya sesat dan tercari-cari link-link mudah untuk mencari informasi, apatah lagi nak carik log in link. Perkhidmatan paling mudah dan ringkas yang customer (rakyat) perlukan adalah seperti mencari seekor semut dalam kandang babi. Yang kelihatan adalah babi sedangkan yang dicari adalah semut. (bodoh gile kronologi)
Bagi n00b atau new visitor yang tak pernah jejakkan cursor dekat website kerajaan, usaha nak carik simple link adalah sama seperti mencari babi di dalam laut. Confirm takkan jumpa, kalau jumpa pon mesti lepas 100 kali salah link, sebab selalu kena redirected dekat page lain, bukan page yang dicari.

-Pop up
Pop up yang bersepah. Ini adalah kegemaran bagi pembina website kerajaan yang selalunya adalah kontraktor pemalas yang lebihkan website sendiri daripada kerja yang sepatutnya dibuat. Hal ini amatlah mendukacitakan sebab kebanyakan pop up site akan kena block dengan latest browser. Sape yang suka pop up anyway? Masuk dalam website agensi kerajaan sama macam masuk youjizz, redtube, dan website2 yang seangkatan dengannya. Pop up bersepah keluar macam baru lepas kena serang dengan trojan.

-Amazing Maze Website
Lebih mendukacitakan bila benda senang jadik susah. Link yang sepatutnya diletakkan dekat Home dikurung dalam website yang ada rupa macam maze park. rujuk gambar di bawah. Tapi lagi complicated dari gambar kat bawah. Srsly...


- Compatibility
Hampir semua orang tahu, and semua orang sedar bahawasanya InternetExplorer adalah browser yang telah dilaknat oleh lucifer sebab sangat slow, dan sangat tak efficient. Tapi, inilah browser pilihan kerajaan malaysia.
Anda dinasihatkan banyak2 bersabar sebab IE akan membawa anda semua melancong ke website2 agensi kerajaan sampai bosan.

Pos Malaysia
Tak silap gwa, Pos Malaysia ade launch service on the internet. I forgot whats that all about.
Tapi cuba lu ingat balik service Pos Malaysia macam mane. (if u had experienced one lah).
Service dekat pejabat pos, their courier and delivery pon extra humongous #phailure, tapi nak bukak website, konon nak bukak service dekat internet. Can u imagine how disastrous it can be? Yeah, i'm sure the feedback will be full of thousand and one harsh words like,
"fuck you pos malaysia because u delayed my super important delivery and get me fired today!"
more or  less like this one. Yet, full of cursing statement.

Macam mana nak percaye service internet dorang?
E what? E-government? MyEG? E government my ASS.
This is another failure, gwa rembat dari blog obe. Gwa malas nak print screen sendiri.

klik bagi besar.

Ni sape punya kerja woi? Lu orang government upah budak tadika ke buat website ni? Mana pakar bahasa pakar IT lu orang tu semua? Tido? Ke keje update blog sendiri tapi lupa nak update website gomen ni? Macam ni cara nak secure trust rakyat? Sigh~

Stupid government is rooted from its stupid citizen including you, me, an everybody else, Malaysian or properly pronounced as Meleisians. Fuck that shit.
Shame on you, shame on me too. Bollocks!
You be the judge.
[ignore the cursing statement, thats my therapy]


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

10 comments:

MATAHARI said...

kawan yang kerja dengan gov gitau, tak de maknanya nak upah pakar IT, membazir duit je, baik masuk perut sendiri. budak2 upsr pun pandai main koding, kualiti dan kehampagasan je pembezanya.

Cob Nobbler said...

keje makan gaji buta nilah akibatnya..kahkahkah!

eszol said...

crony,nepotism,etc. etc.

gua nak tggu sesapa volunteer jd developer website kerajaan

harap2 ade la sesapa

jgn sampai volunteer sbb nak promote site sendiri suda

CONNIE said...

what's wrong dgn service Pos Malaysia?? Tak pernah mengecewakan pun.

point y lain sy setuju sajaa. :)

Jr said...

so fucking true

Sca Ndx said...

seriusly true.
aku nak mohon upu dua tiga kali kena isi balik.
boleh lak main refresh ke laman utama sendirik.

mitchelle nur alya said...

aiy, takkan kalau dah kata 'kaya' tak boleh nak upah real web designer ? burukkkkkk! haha. noob gila punya.

alfablue7 said...

gov website slalunye x mesra pengguna dan tak menarik jgk

i'msosupernotcool said...

aku sebenarnye jarang bukak website government nih.

Aujinz said...

hahahhahhah.. lawak der... nak terkencing aku gelak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~