Sunday, January 30, 2011

Who Will Possibly Start 1Revolution At Malaysia

Dari Tunisia ke Mesir, unrest sebab revolution is inevitable.
Let's not waste our time and proceed with the ramblings.


Who Will Possibly Start the Revolution At Malaysia?


Students
Undang2 AUKU yang terpakai sejak ia ditubuhkan selalu menyebabkan kesukaran untuk semua pelajar dekat malaysia untuk join any activities be it political or not.
Sampai bila student nak bukak mata?

Hari2 kena sogok dengan reality television, endless entertainment, tapi bila bab political movement, human right movement, semua kena sekat. Kanan kiri depan belakang kena ikat. Sampai bila nak jadik macam ni woi?

Apsal government tak Haramkan sekali penyertaan students untuk join benda2 junkie macam reality television tu? Naharam. Masing2 pentingkan personal agenda. Ni la politik dekat malaysia. Penuh dengan drama swasta tajaan diri sendiri.

Nak suruh youth jadik pemangkin negara, tapi sekat pengetahuan untuk jadik pemimpin negara.
How kewl was that mathafakka? The government is in fact denying students right to voice out their opinion. Kalau nak harap mamat mamat poser yang jadik MPP JPP tu wakilkan suara students, sampai kiamat pon takkan berlaku la. Depa tu semua kaki jilat bontot depa yang kerja carik fame In Real Life je. Masing2 pon ade agenda masing2.

Agenda paling palat gwa pernah dengar is jadik MPP or JPP sebab nak tackle awek.
What The Fuck was that fuckface? Sebelum ada kuasa kemaen humble. Dah sampai atas, lupa diri. Memang palat. In the end, all i can see is, depa jadik another trained k9 sebab depa kena lari sane sini just untuk siapkan sesuatu benda atas arahan pihak atasan. Kalau ada pangkat semata mata untuk dianjingkan, baik lu jadik anjing gwa lah. bebal-ism sungguh manusia macam ni.

Parodi yang siggy buat dekat sini describes the best what i had in my mind.

The best part of being students abroad is, u can join the gov based political organization, tapi tak boleh join any other than that. sicko bastard paranoid android.

Miskin tegar/Kais pagi makan pagi kais petang makan petang
FYI, jangan ingat semua orang yang dok kat bandaraya Kuala Lumpur tu semua kaya belaka. I bet most of them hidup cukup2 je tiap bulan. Habis bulan habis gaji. jangan tengok orang kaya yang pakai Nissan fairlady punya expenditure, tengok dekat orang yang makan mee segera walaupun sebelum hujung bulan sampai.

Nak tau keadaan kerajaan sekarang, tengok nilai matawang sekarang dengan nilai barang dekat pasaran.
Ye, gwa tau duit malaysia sekarang lebih kurang RM3.05 berbanding 1USD (currently). Tapi tu tak bermaksud Ringgit Malaysia cukup kukuh. Duit europe jatuh mendadak pun sebab enormous economic recession lately.

Tengok harga barang and nilai duit yang kita ada. Tengok kadar inflasi. Tengok macam mana kerajaan huru hara tarik subsidi. Tengok macam mana harga barang keperluan harian naik. Ni semua indicator untuk tau ekonomi kita macam mana. Usha micro n macroeconomic. Jangan disebabkan akhbar utama tak pampang besar2 ramai orang takde kerja lepastu assume ekonomi dah pulih. Jangan jadik ignorant. Sebenarnya, kita gradually menjurus ke arah ekonomi yg tak stabil.

Jerung2 lahanat kat atas tu sedap2 je melantak meal ratus2 sekali makan, yang miskin tegar bagai ni makan nasik dengan telur goreng je.

Takkan nak tunggu gaji purata 40% penduduk malaysia bawah RM10 baru nak sedar?
Bukak mata, pandang wallet. Cukup tak gaji tu nak sara anak bini lu orang bila dah kawin nanti?

Takkan nak Malaysian buat camni dulu baru nak berubah?
SOURCE

Kaki reformasi
Dulu gerakan ni active giler. Sampai tahap kl jam kaw2. Ye, mase zaman reformasi ni dulu gwa masih budak2 lagi. Reformasi tu ape pon gwa tak tau.

Yang penting gwa nampak reformasi ni lebih ke arah nak menangkan pseudo prime minister anwar ibrahim yang tak habis2 borak pasal nak jadik perdana menteri. (Nampak sangat gila kuasa) Belum jadik perdana menteri lagi dah janji itu ini. Kalau dah jadik perdana menteri ape la jadik dekat malaysia ni. Pandai betul dia yakinkan orang. Kalau tak sebab kes IMF and pinjam2 duit serta interest rate yang tinggi amat masa tu, confirm gwa mati2 percaya dekat ex member barisan nasional ni.

FYI, barisan nasional dah memerintah lebih dari 50 tahun consecutively. Nobody really bother sebab masing2 dah termakan janji2 and sumbangan gomen dekat orang yang susah. Takkan nak gigit tangan yang memberi hanya pada setiap kali pilihanraya diadakan? Nanti orang cakap tak mengenang budi pulak. Orang yang selesa jarang nak berubah jadik progresif, trust me, depa ni selesa sangat.

Fcuk you lah.
The only day i see those representative is bila ada pilihanraya je. Lepas pilihanraya tamat, lesap entah kemana. Sorang2 hilangkan diri. Buat malu semua politician jela woi.

Banyak lagi golongan2 manusia yang mampu mulakan benda ni, tapi gwa da banyak kali borak dekat twitter, Malaysian belum cukup susah untuk mulakan revolusi. Masyarakat Kita lebih kepada angguk2 geleng2 tunduk2 ikut telunjuk iye2 saye2 kiri kanan ikut saje. Mane ade perasaan nak tukar dari good to better. Kita selesa dengan keadaan yang biasa. Sampai satu tahap betul2 miskin kaw2, baru masing2 nak berubah.

Jangan marah la kalau gwa samakan hosni mubarak dengan spiritual leader lu orang tu.
Da sakit bagai pun nak terus reign power, nampak sangat gila kuasa. Ramai lagi la manusia yang layak jalan sane sini tanpa bantuan tongkat atau kerusi roda. Step down jela. Gila kuasa punya pasal, sanggup taknak letak jawatan walaupun dah tua gampang. Tak sedar diri. kah3~

Gwa harap satu benda at this point, takde revolusi pon takpe. As long as those politician ambik pengajaran dari ape yg dah jadik dekat Tunisia and #Jan25 dekat egypt. Rentikanlah main wayang main politik byk sgt, stop being an actor in your own self produced drama, majukan ekonomi negara. Majukan rakyat. Jangan main wayang banyak sgt sampai lupa semua pihak tengah buat liputan pasal lu orang semua.
Jangan sampai revolucion merebak baru nak janji ubah itu ubah ini. Coz that'll be fucking too late to change.


Jangan buat2 lupa, rakyat tu nadi sesebuah negara. Bukan alat puas nafsu kuasa.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

9 comments:

anak abdullah said...

this is the part of demonic of mine would be unleashed. pppa kalau amended. cant withstand the heat. keh keh keh. paranoia all over the air.

lucky me not to be a student. technically in a ipt. so, ada harapan tak aku jadi presiden malaysia? LOL

gabanMorka said...

aku rasa sepelusuk malaya ni memang ada 'anjing' kan?

anjing berantai, abis disalaknya kita

anjing rantai putus, tergedek-gedek nak simpati

jadi anjing kerna agenda sendiri, tuan punya anjing lagi banyak agenda

pelajar dilarang berpolitik, tapi sejujurnya pelajar dah sedikit sebanyak merasa apa itu politik. lagi-lagi konspirasi

political pigs? itu lagi banyak bro

Anonymous said...

so, nak sokong mana? :(

pas, dap, bebas??

sama je semua. politic sucks!

eszol raar said...

gua suke,gua like,gua sedar,gua revolusi suda kat kampus

Anonymous said...

What a great web log. I spend hours on the net reading blogs, about tons of various subjects. I have to first of all give praise to whoever created your theme and second of all to you for writing what i can only describe as an fabulous article. I honestly believe there is a skill to writing articles that only very few posses and honestly you got it. The combining of demonstrative and upper-class content is by all odds super rare with the astronomic amount of blogs on the cyberspace.

zafirah said...

suma sama jaa...xdak bza pun..pakat lawan ngata..

Saya Bosan said...

Heh banyak ngomel ye. Cutenye. Menaip berapi-berapi memang la best. Apa kata kau try kumpul orang beat the system. Barula justify apa ditaip. Asyik complaint je. Takat tambahkan statistik 'Suka complaint tapi tarak papa' buat apa ye tak. Heh ;)

Hellioz said...

@saya bosan

haha
gwa da buat ape yg gwa mampu buat
bukan takat keluarkan article ni je.
kalau gwa cerita satu2 nampak mcm menunjuk2 plak kan?
So, i let u pass for now.

and oh, gwa suka tengok org yg suka cabar2 org lain, tapi dia pon dok complaint dekat org yg dia cabar.
heh~

so fucking useless...

Anonymous said...

check website www.dajjallaknatullah.com. dari situ kita tahu British tu dari keturunan apa dan kenapa undang2 ciptaan manusia skrg satu dunia siapa yang pegang dan mempengaruhi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~