Tuesday, February 1, 2011

Blog Yang Gwa Cop Bagus Untuk Dibaca

Manusia selalunya bersifat judgemental
Itu salah satu sifat asas manusia.

Nampak header rupa logo illuminati murtad (padahal xtau agama ape pon)
Nampak ayat mencarut pukimak kau babi anjing cop takde sivik (padahal diri sendiri hari2 mencarut)
Nampak follower ramai blog tu best (padahal terlebih publisiti)
Nampak muka cun je perangai baik (padahal busuk hati)
Nampak selekeh sikit cop mat rempit (padahal seniman jalanan)
Nampak pakai kereta mahall sikit cop orang kaya (padahal kereta pinjam)

The truth is, gwa pon kadang2 bersikap judgemental.
Tapi takde la tegar sangat sampai semua benda gwa nak copkan dengan itu dan ini.
Sikit2 gwa buang perangai cop mengecop ni. Yela, what goes around comes around kan?
kalau taknak kena label, jangan label orang.
Lets get str8 to the point.

Tips #1
Follower
Blog yang best n selalunya bagus untuk dibaca tak ramai follower. Sebab kalau dah ramai sgt follower tu semua follower pelesu (palsu). Blog Yang Bagus Untuk Dibaca (BYBUD) selalunya low profile. Tak melakukan ujikaji camwhoring dekat blog, and tak perlukan komuniti huha huha untuk menulis. Dia berada dalam kelas tersendiri walaupun tanpa seurat gambar.

Tips #2
Content.
BYBUD punya content selalunya superb. Macam makan makanan yang simple tapi penuh dengan vitamin serta zat2 besi yang diperlukan untuk hidup yang sihat.
BYBUD jarang sekali sepah2kan link dekat blog orang lain. Kalau lu jumpa any link yang diletak dekat komen oleh tuan punya blog, itu namanya traffic hunter, Nuffsaid.

Tips #3
Simple
Disebabkan content BYBUD yang selalunya extravaganza, dia tak perlukan template or layout yang canggih manggih macam blog yang di design oleh web designer. Kengkadang BYBUD ni sangat minimalist. Tak ade penyeri langsung. Bosan nak mati layout. Macam ada candle light funeral. Tapi itu bukan yang avid reader cari, avid reader carik content. Disebabkan mungkin dia tau content dia super powerful, dia tak perlukan layout comel2 untuk menggembirakan hati orang yang suka benda2 cantik je kejenye.

Sebenarnya, banyak BYBUD kat luar sane yang masih lagi undiscovered sebab BYBUD's author ni bukan jenis traffic hunter punya orang. Depa ni selalunya tak berapa nak kisah dengan traffic or whatsoever sebab thats not the fucking main point of them writing in the first place.

BYBUD perempuan selalunya takde gambar langsung. Yang ada selalunya penulisan yang penuh dengan isi n seni. Jarang sekali dorang tulis pasal aktiviti harian macam harini makan apa, berak berapa kali, or makan apa hari ni. Kalau ade pun, dorang akan selitkan benda tersirat disebalik kejadian tu. Tapi bape kerat la sangat reti nak fikir pasal benda2 tersirat ni. BYBUD perempuan pun selalunya tak ada ID. Kalau ade pon cuma org yang terdekat je tau ID dia.

BYBUD lelaki pon jarang, or senang cerita takde gambar langsung kat tepi2 tu hah. laki memang jarang camwhore, tapi jangan ingat takde lelaki yang kaki camwhore. Sebab aktiviti harian gwa dgn member2 gwa dekat kolej or dekat kelas ialah menganjing pose2 mamat n minah camwhore seantero malaya.

BYBUD lelaki selalunya bersifat anonymous or unnknown. Gwa banyak jumpa BYBUD yang gwa tak kenal pun sape, tapi sebab penulisan dia selalu ada isi, gwa terus baca, walaupun gwa nak gak tau sape yang tulis. Standard ah, manusia memang suka nak korek benda2 yang misterius ni.

BYBUD tak termasuk blog yang keje carik trafik, guna perkataan lucah sebab nak tarik trafik, camwhore tak kira masa, menepek kat blog famous sebab nak trafik, keje review iklan hari2,  etc etc.

BYBUD selalunya ajak orang berfikir rasionalisasi yang dibuat dekat setiap post. Bukan baca, lupa. blah, xde input, mampos. takde kesan dekat hidup langsung. Baik baca ujang je. At least bole la buat gelak sepam dua. kah3~

Hari ni Gwa nak bagi limelight dekat Mamat ni sebab gwa rasa blog dia berbaloi untuk dibaca. Dari blog dia gak la gwa tau china n india bakal jadik satu kuasa besar ekonomi dunia. Ini la yang gwa carik. Ulasan dari topik utama. Bukan style kopi pes kopi pes lepas tu tanya sebijik2 ape itu ape ini, menganga tak tau nak jawab ape.

kalau ada jantan mesti ade betina
kalau ade lelaki mesti ada perempuan.
Untuk seimbangkan kuasa, teruskan baca tulisan dekat bawah ni.

Another link is Minah ni sebab dia selalu jumpa loophole yang gwa tinggalkan. Ye, gwa selalu tulis random sgt. Gwa bukan detailed punya orang. And oh, sebelum gwa byk drop comment, entry dia selalu tinggalkan gwa dengan otak yg sarat berfikir. Sekarang gwa secara tak rasminya lantik dia jadik pengkritik blog gwa yg rupa2nya ade org baca. kah3~ ( sebenarnya, dia boleh summarize a long entry within 140 characters)  Blog BYBUD ni jangankan kotak followers, sape yang tulis pon lu orang takkan tau melainkan lu orang kenal sape dia. See, ini baru BYBUD. lulz~

"kalaulah dia ni gf gwa, mesti hari2 gwa bertekak pasal semua benda, yela, masing2 ada pendirian teguh dalam diri masing2" Mungkin. Mungkin tidak.

Nao perempuan, kalau anda inginkan lelaki yang BIJAK, jadik la BIJAK macam author BYBUD yang gwa featured dekat sini.  Lu orang nak yang superb je, tapi lupa tengok cermin pun payah juga. Aite?

Blog BYBUD jarang ade org luar tetibe masuk n baca. Blog BYBUD ada pembaca tersendiri. Disebabkan lu orang baca sampah2 yang datang dari otak gwa, gwa nak lu orang baca sekali blog yang gwa dah link kat atas nun supaya kita semua dapat kembangkan otak dengan membaca sampah2 yang datang dari otak dia. Paham? Good. (Plz read between the lines before u fucking comment me with your junk from your brain)

Gwa selalu tertanya tanya, kenapa blog macam ni tak ramai follower? Blog dia ade isik dow!
Sekarang gwa tau, orang sekarang bukan tumpukan dekat isi penulisan, depa pentingkan gambar2 camwhore dekat setiap blogpost yang dibuat. SICK!

Jangan risau, blog gwa xtersenarai dalam BYBUD pon. kah3~


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

52 comments:

mR.sYaH said...

aku suka baca blog kau.. terus terang.. naseb baik aku xciter berak brape kali sehari.. hehe..

blog aku pun bukan BYBUD...

bukankosong said...

senang crita aku suka baca apa yg aku suka...kan kan kan? he..he..tp tabik rr ape yg ko cerita,antara tips gak tu..

Aujinz said...

lu pun mysterius gak wooo...
diorang kate lu pompuan..

muahahahahhaha...

AISHA INANI said...

menangis baca!
wakaka.

betol la tuh..

tp depends on person gak la kann.

normally org menulis based on aper yg dia suka baca..

mcm aku, blogging is hobby.
hobby-masa lapang
masa lapang-benda ringan-ringan, (malas nak pikir2)
thats why entry aku pon entry yang aku mls nak pk pape, tulihh ikot suka..

plus entry aku mmg kena ada muka sendiri. mampus la cantik ker tak! hahaha. grr.

it's my perspective. what's yours? haha.

Dyna Yvonne said...

haha.gua ske hujah lu.
ni pndgn gua plak.
ade certain org blog-berjalan sebab nak release tensen.so suke nk bc tentang mende ringan2 saje.ade jugak yg nk cr ilmu.ade yg nk bc pendapat org.so,we'll find variety of content kt dalam.
cume yg xsedap di baca bile isinye terlalu mengade2.haha.asyik duk bercinta saje.mcm personal diari sgt2.
peace.
>_<

TheBentPencil said...

yep...
betul...


i'm immediately remembered of this blogger who looks sort of like irine nadia + fatin liyana (more like irine on closer look), has a blog about her perspective and stuff, and yet her followers and comments are few and handful.

she was not a traffic hunter.
she does not shamelessly promote her blog in shoutboxes (you follow me ok?)
she uses simple template.
and most importantly
TAKDAK SATU PUN PIC MUKA DIA YG LAWA TUH.

ni baru true blogger!

maCy said...

BPBD. cari pe tuh. keh3






















ur blog pn one of dem la. tp macy syak helly mkn suke menulis mkn pnjg entry ari2~

AyuE SurihanyOt said...

betol la tu org skrg lebih ska tgk gambar dr baca entry..

bg aku pulak aku lg ska blog yg ringan dibaca..blog yg lawak..xde gambar pon xpe yg penting aku hepi bila baca..

kalau blog yg penat utk dibaca (mcm blog kau ni) aku suka baca waktu free waktu xde keja waktu aku takyah pikir pasal benda lain melainkan pikirkan ape yg kau nak sampaikan dlm entry kau..:p

same la mcm blog obe ngn blog sarkastik yg lain..

Nabiel said...

mmg btul..
ade stgh blog tuh,layout xde pape lgsg..simple gile..tapi entry mmg terbaek!menusuk kalbu jek bace~hahaha..
ade stgh orang just nk bace blog yg rmi fllwrs jek,bagi mereka blog tuh ada isi..padahal takde pape pun~
pelik..mmg pelik..huhu

bujal X said...

ada masa tulis entri panjang2 tapi takde masa nak balas komen pembaca.tapi sebab isi best cukup la jadi silent reader.

saya merujuk kepada yang terasa.

bujal X said...

kalau saya kategorikan blog kamu sebagai BYBUD kamu bangga tak?

Frodo Baggins said...

hahaha cilake
teringat kes tahun lepas

LORD ZARA 札拉 said...

Blog gua plak camne?

Balqish Shafiqa Bajury said...

salam ziarah, hellioz.
BYBUD adalah yang jarang diterjah oleh sebarang orang.

setuju!

Myth said...

Hah! AKu nak cop r kau pun blog murahan sebab follower ramai!

Akulah Aqilah Itu said...

Oh camwhore. Muka tak cun. isk isk

Puteri. said...

eh tak letak link i sekali? ohh i termasuk blog perempuan camwhore. fineee, merajuk. haha

perempuan said...

biasalah.
gambar tu memang terbukti lebih menarik perhatian berbanding penulisan.

perempuan said...

oh ya,
try this

http://myplaygrungestudio.blogspot.com

http://hanahanafleur.blogspot.com

mereka pun mungkin boleh jadi kau punya BYBUD .

Vanilla Popsicle said...

oh dish! gua kenal itu orang. heh.

i'msosupernotcool said...

dish tu post memang macam cilake.
dan avid memang seorang thinker.

Hellioz said...

@mr syah
meyh
ni semua klasifikasi yg gwa buat
haha~


@bukankosong
#fuckenTRUE
terpulang la masing2 pon.
haha~


@aujinz
xhabeh2 dengan misteri gwa perempuan
da basi da woi!
haha~

Hellioz said...

@aisha inani
true
tapi gwa prefer benda yg ade input
ringan macam mane pon xde la time wasted camtu je kan?
haha~

@dyna yvonne
aite.
kengkadang menyampah gak baca yang bercinta bagai nak rak ni

i thing for sure is,
kalau dah sungguh2 heboh dekat blog pastu break.
gwa manusia paling happy.
kah3~
jahat ke tak jahat mati lah.
sape soh gelimat sgt.
lulz~


@the bent pencil
kah3~
itu manusia yang layak dapat salutation
haha~
baru true!

Hellioz said...

@macy
makin panjang ke?
idea tgh byk panjang la.
xde idea kang jgn harap nk pepanjang
haha~


@ayue
blog gwa ni heavy ke?
kena suntik dana kelakar la gwa syak pasneyh.


@nabiel
yerp
terikut ikut
up2them.com lah
haha~

Hellioz said...

@bujal X

sorilah
gwa makin lama makin pemalas.
kah3~

ni gwa bagi lu satu petak untuk gwa reply komen lu sorang.
haha~

BYBUD tu terpulang dekat org yg baca.
BYBUD gwa lain.
BYBUD lu mungkin lain2
aite?

Hellioz said...

@frodo
ape yg taun lepas frodo?
lu nk kena sumbat KY jelly ke hape?
kah3~

*coli merah satu!


@Lord zara
Blog lu jenis kena concentrate kalau nk baca
sebab consume time

kena buat klasifikasi baru ah cenggini.
haha


@Balqish
Hi five!

Hellioz said...

@myth
blog gwa memang blog murahan
follower ramai sgt
nk wt cane?
tuka blog nak?
lulz~


@aqilah
camwhore selalu muka cun ape.
haha~
tapi kengkadang modal tu je pon bosan gak.


@puteri
ceyh...
blog u kengkadang makan dalam gak
u ske ikut mood an?
haha~


@perempuan
nak wat cane
mata manusia memang begitu
tpi kalau mata je yg membaca,
otak pon jadik tepu
kah3~
thx for d linx

Hellioz said...

@vanilla popsicle
srs?
meyh gwa nak tackle dia.
ade link social network dia x?
kah3~

@ftsnc
tahu xpe
dish tu saing2 blog lu
cuma sebaris perkataan dia mampu buat gwa sakit kepala
kah3~

avid is avid thinker pon.

+d.O.Y.A.h+ said...

gua rimas gamba camwhore2 nih. kalo bleh stiap sudut muka dia nak tunjuk -__-''

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ said...

what to do .
banyak manusia, banyak ragam . cakap benda ni pun macam cliche sangat .
lagipun, kalau blogging tak jumpa orang macam tu, sometimes life gets a bit boring .
what to do kan ? :)

anyway, tabik spring untuk BYBUD lu . memang kewl .
mungkin lu patut list frodo . gua minat dia .

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ said...

what to do .
banyak manusia, banyak ragam . cakap benda ni pun macam cliche sangat .
lagipun, kalau blogging tak jumpa orang macam tu, sometimes life gets a bit boring .
what to do kan ? :)

anyway, tabik spring untuk BYBUD lu . memang kewl .
mungkin lu patut list frodo . gua minat dia .

Fareez Farisha said...

nice entry.. blog aku 13 followers jek.. follower aku 2 pun member2 aku je.. kire BYBUD x? haha..

>> Tp aku setuju dgn ko.. Aku plg mls nk hias cecantik blog aku.. N jrg sgt update melaenkn btol2 ade mse.. N sgt xkesa kalo ade followers ke x.. Yg ptg aku dpt tulis pe yg aku nk kalo aku rse nk tulis..

Vanilla Popsicle said...

tackle la dia. serius kiut. tak tipu. great combo = kiut + brain.
good luck!:)

Anem arnamee said...

Alamak... terasa nenek guwa!:P

Naisophon said...
This comment has been removed by the author.
sicomot-comel said...

hm..
Blog BYBUD..
mmg seronok..
nak taw sgt sape pnulis2nye..tp tpkse pendam je la.
yg penting dpt bce ape yg dtulis..

p/s:gudluck ye tackle minah kiut+brainy tuh...hohoho

RastaMat said...

sial..
rajen plak lu balas komen2 segala..

biler lu nak reveal identiti lu ni??

aida said...

cube bace cursing malay.

SUCI KUDUS said...

wah...suker la blog uol... very ayat2 zaman skarang..

darkangel said...

im a newbie

AkuMuzikFilem said...

aku terpakasa tekan butang follow untuk blog ni sebab stail pemikiran yang lebih kurang dengan aku.

ENCIK TIKUS said...

alaa aku ada tepek satu dua pic aku.. macam mane ?

drkcrmsn said...

blog kau best laa. memang tuka sikit2 perspektif aku laa. ini yang aku carik selama ini. dengar pendapat atau pandangan orang lain yang 'rare'. nice2.

& aku tk nafikan aku try buat template sehabis baik tapi, semata-mata nak belajar sendiri coding dia. atas dasar minat nak tahu pasal coding tu sume.

cikpia said...

aku takleh bukak link si jantan due to malware.... till then, ko la satu2 BYBUD jantan dalam list aku. he he..... (ok, aku bodek je....)

woot woot said...

sume aku suke,cume ayat ni je :

Nampak ayat mencarut pukimak kau babi anjing cop takde sivik (padahal diri sendiri hari2 mencarut)


iman akan membentuk peribadi yang mulia..tapi dah kalau mencarut hari2 kat post,itu beriman ke namanya ?

bukan nak negative thinking,tapi definitely iman akan block diri kite dari mencarut,am i right ?

venus said...

ouh.

cafiena said...

salah satu budaya pelik dan merugikan orang meleis adalah:

"aku tak suka baca-baca ni, aku suka tgk gambar, bosan la membaca"

kluarlah blog spt themalaysianreader.com, dgn tagline,"i read books because you don't want to"

selain tu, terhasil-lah perkara spt org baca buku tu nerd, tak popular, kalo baca buku byk nanti jadi gila.

haish, pelik bin mengarut benarla ajaran tuh!

bangga seh malas membaca!!

IZYAN KAHER said...

we shared the same things - perspective!
kalau tak, takdenye aku paksa jari aku follow kau helly :D
you're cursing malay-to-be lah akurasa hahah!

#errr..ala, tapi aku tepek jugak sekeping dua gambar aku kat blog tuuuu .. -.-")

Anonymous said...

Aloha dude! I quite agree with your thoughts. I’ve just shared it on the social networks.

Anonymous said...

Hey! Many thanks for your blog! Actually I have never come across anything that interesting.

Mr.PiNGu said...

penulisan anda dlm thread ni bagus.. blog yg baik ialah blog punya isi yang mantap dan membantu pembaca.. saya sendiri masih belum mapu menulis dgn baik. biasa tulis simple2 dan santai2 je =)

adam said...

aku pun tak tau. Nak mengata mereka, kadang2 takut pembaca blog aku sendiri terasa. Banyak teguran dah dibuat diblog-blog lainan engkau pun turut mengatakannya.

Jadinya biarlah aku bebas dalam blog aku sendiri. Lantak mereka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~