Thursday, February 10, 2011

Budak Kelantan

Last CNY holiday, gwa balik rumah. Naik pengangkutan awam. Gwa terduduk sebelah mamat kelantan. Mula2 gwa macam tak expect dia budak kelantan langsung sebab slang kelantan dia takde. Borak macam biasa lah. Gwa pon layankan, Tanye belajar ape blaja dekat mane bla3 sume2 lah.

Tetiba dia masuk topik kelantan.
Gwa pon tak sabar la nak borak pasal typical kelantanese. Dah dia yang bukak topik, gwa layan jela. Belum gwa nak bukak hujah gwa dia sendiri mengaku.
Budak kelantan assabiah kuat sangat lah, tak campur orang lah, short minded lah, lepak dengan budak sendiri lah, jalan dengan budak sendiri lah, kungkang kungkang cakap budak kelantan otak masih lagi kat kelantan.

Awal2 gwa macam "What the fuck man? Is this real?"
Rupa-rupanya dia budak emaresem. Banyak sekolah dia transfer2.
So, gwa cam buat assumption dia ni jenis open minded lah.

Rupanya, bukan orang luar kelantan je cakap macam tu, org kelantan sendiri mengaku. Takkan gwa nak bangkang pulak? Kah3~

See, its not us (outsider) yang buat assumption macam ni, tapi orang sane yang mengaku. Siap kutuk kaw2 lagi. Gwa pon ye kan jela. Dah memang benda betul. Takkan gwa nak pangkah plak.

Dia cakap orang kelantan ni memang assabiah tegar. Lagi2 yang tak pernah keluar kelantan. So, first time keluar dari kepompong pemikiran yang jumud, mungkin depa terkejut, lalu mencari kroni2 Sahaja untuk dijadikan member. Budak yang gwa jumpa ni siap mengaku lagi, kawan rapat dia bukan budak kelantan, dekat tempat dia belajar lah. Sebab dia mengaku orang luar dari kelantan lagi open minded. Depa buat member dengan semua orang. Bukan kesana kemari dengan budak tempat sendiri je.

Dia cakap lagi, budak2 kelantan punya otak masih lagi kat kelantan, n short minded. Yes, dia yang cakap macam ni. Bukan gwa sedap2 jari je menaip atas keyboard ni. Gwa agak terkejut dengan setiap perkataan yang dia cakap. Dia ni kelantan murtad ke hape? Kah3~ Sumpah cam tak caye dengan telinga sendiri. Tapi itu la yang keluar dari mulut dia.

Gwa macam nak tabik spring je kat dia. Sebab dia sendiri sedar and mengaku semua benda yang dia cakap tu betul. Ini lah realitinya yang ramai tak nak akui. Ye gwa paham, truth hurts. Sebab tu ramai manusia rela hidup dalam denial sebab some of them tak mampu nak digest the truth in a chunk.

Ramai gile butthurt dengan gambar ni.
Heharap takde sape2 lagi yang kena troll dengan gambar ni. Kah3~

The conclusion is?
Orang kelantan sendiri la yang mampu mengubah persepsi2 negatif yang sekian lamanya terpahat dalam minda orang luar kelantan. Pandai2 la lu orang bawak diri. Pandai2 la lu orang bercampur gaul dengan semua orang. Even my relatives pon cakap benda yang sama about kelantanese. Cuba ubah konotasi negatif yang melekat setiap kali perkataan Kelantan tu dituturkan. Takde la lu orang pergi mane2 pon kena stereotype. Even dekat interweb pon gwa jumpa benda yang sama. Takkan dekat internet pon kena label stereotype jugak woi! Kelakar dow. Cam lawak evergreen.

P/S : I'm not degrading you, but its you degrading your own self. 


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~



82 comments:

fzikuz said...

I see. then you found nothing yet belong to household itself.

husnazainal said...

truthful.

Sca Ndx said...

sek kito sek kito. hehe.
aku dulu plkn kat kelantan
puak orang satu je.
tapi tego gak orang negeri lain.

PembunuhSenyap said...

aku de gak pk pasal ni...
tgk kt fb...
kalo org kelantan dpt tau bende2 kaitan n kelantan mule la riuh..
padahal xde pe pon...
sek kito la...bende la...

ahh~

xreti la nk komen...

Ann said...

budak laki kelantan je kbykannye cmtu..bdak pom ok jer.

ade mmber2 aku yg kelantan, dorg sendiri ngaku xsuka laki kelantan...

nurul lalala said...

SANGAT setuju..tapi tak semua macam tu. kwn sy penah cite..dia (org klantan) tersasul cakap bahasa luar (loghat KL) ngan kawan2 klantan dia. Kena kutuk abis2!!
ckp dia lupe asal usul la..pe la..tah pape tah dorang ni!kita kan 1 Malaysia~hehehe

Dayat said...

mmg de ke signboard cmtu kat kelantan?

Nabiel said...

yup bro..
aku pnah jugak jmpe dengan bdk kelantan yg mcm nie.
sendiri ckp bdk2 kltn mmg hdup nk puak2 dia jek..
serius!..aku sendiri pnah kluar dgn budak2 kltn..tpi ble dia dh jmpe bdk2 kg dia,dia berubah~huhuhu

khadijah aminah md yusoff said...

ngehngehngeh!

Anonymous said...

and this is my perspective,

1st of all, may i know, where are u from??i'm not a pure kelantanese but i'm damn proud of the fact that i'm half of it.

negative perspective that u had, is it from ur own experience?did my fellow kelantanese never befriend u??

for the Ansara dude, fuck him.being of the SBP student is not a license for him to mock his own soil. fuck that. i'm from sbp too and guess what, i never felt that there is any other state above than kelantan. the culture, life and attitude of the people where i live before is so fucking annoying.yet i never told anyone or have any conversation bout it.
perhaps, that dude did not have an idea to starts a conversation with u?

being a kelantanese, i found that the people attitude is so fucking pleasing than any other peeps i knew.and what's wrong with the assabiyah spirit?do it harm peeps around?

i dont think that it is a pleasure to write a long fact for u as u already have ur own perspective aite?

but one thing mate, never judge unless yer being judged. grab ur ass to kelantan, settled there for a year or two and then u have a reason to mock the people around.

cara.aku said...

aku pon kelantan murtad gak.

hamzah ian said...

kebanyakan mmg camtu la

LolliPop duDe said...

kelantan murtad. haha! teringat kawan aku sorang ni yang tak bergaul dgn bdak kelantan kena gelar dgn nama tu.

EINA said...

ahahahhahahha

da org sana yg ngaku sendiri nak wat cmane kan...

da memg btol la tu...

Anonymous said...

ada sorang ni, kahwin lelaki kelantan.

lepas kahwin beliau berusaha menjauhkan lelakinya daripada wanita2 dan lelaki2 negeri sama.

kenapa?

gaul bebas sangat.

of course dia tak merujuk kepada budak kelantan yg alim2. tu tapke la.
ni geng2 kelantan yg jenis masuk kl terus culture shock jadi lagi dasat.

fakta ni. tak tipu.

sipencintasalji said...

setuju pasal bende ni...
pasal aku ni dok kat Kelantan hampir 2 tahun...
bukan nak kutuk ke ape...
cuma dari apa yang dapat aku perhatikan sepanjang aku dok kat sini kan (terutama pelajar, sbb aku bljr kat sini), tak semua la ek, cuma kebanyakan daripada mereka ni memang assabiah tegar la... asyik cari geng dari tmpt sendiri... susah nak bergaul ngan org luar...

AISHA INANI said...

aku bencik org kelantan!
umi aku cakap jgn carik org kelate ganu! hahaha.

and pompuan dorng yang warak, warak gila..
yang gelabahh, jugak gelabah gilaa!
otak sempit kot? hmm

jak² said...

you got it right. bull's eyes. HAHA

therealme... said...

sape budak 2 weh..?.nak jugak aq kenal....

Hellioz said...

@kelantan peeps
xyah nak butthurt sangat
face the fact meyh
i'f i'm telling u bullshit here,
that means, malaysian citizen is bullshitting us.

but that might be a hoax aite?
face it n change.

apedehal?
haha~

Anonymous said...

Aku org kelantan la!

Hellioz said...

@ ALL anon
whats wrong dengan assabiyah?
lulz~

lu org memang suka berpuak2 la ni kan?
amirite?

bagus lah
u show your true colours
even dekat interweb
Who am i to judge since u yourself admit that shit.

keep on living like that and jangan marah if other peeps have the very same view as me.
Thats your fucking choice.
kah3~

jak² said...

anonymous : its true that not every kelantanese are assabiyah or whatsoever but face the fucking fact,dude. we can make life easy. you can't simply deny the fact that our people are just so hard to blend with others when they are in people's place. no offence but i do have the same perspective though i am also a kelantanese. life is hard,you just have to deal with it. ;)

Hellioz said...

@jak
well said my friend.
its good to see a brilliant rational comments rather than an emotional rants.

salute.

HEROICzero said...

"satu semenanjung 'benci' orang kelantan"

butthurt enough? keh3x

ururules said...

makin lame aku bace blog ko nih.. makin byk komen aweks2.. jeles aku. hahaha!


orang kelantan je suke letak sticker bendera atau logo kelantan kat cermin blakang krete.

Fyn said...

mamat kelantn suka tunjuk kuat.ceh

Amoi said...

anonymous butthurt.

kah kah kah

RastaMat said...

nate berok..
hahaha...

reah said...

Adeh.. bathert eh.. sbb ak x rasa ak camtu pown... kwn2 ak pown x... xde kroni2 pn.. kitorg kwn je ngan sumer... cume klau jmpa ngan org senegeri..msti la rs lg bes nk kwn... cam sekampung la.. tp tetap satu mesia bro.. tak gitu... huhu

asa said...

nate apo
duk ngino kelate jah tau
pah kalu sek2 mun gano
saen aku ore luar gok
rilek jah
xdok bunyi gapo2 pun
mun jah lebih

Hellioz said...

@asa

pakai bahasa melayu standard tak boleh ke?

kang gwa cakap lu pakai bahasa berok lu marah.
kah3~

penat je gwa mintak org tolong translate tau.

it's my view of life. said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aisyah inani. hahahaha banyak buat onani ke apa. hellioz kau buat lah banyak2 pasal isu kelantan pastu cari benda2 laen yang best dikutuk mengikut perspektif kau tuh.macam penting sangat perspektif kau tuh. takpe, kalau kau cerita kau berak tahi kaler pa bukannya ada orang nak baca dan komen komen panas. keep it up. aku suka kau.betul

Hellioz said...

@anon

takde org baca?
but u still reading all these shit i post.
y eyh?

i know u're angry coz nobody really give a shit bout ur perspective aite?

haha~
keep em coming

Anonymous said...

hahha u told me u kno.but u dunnolah.I'm not angry ok. kan dah bagitahu tadi.aku memang suka baca perspektif org laen tmbh2 macam kau. eh btw how u kno nobody don't defecate my perspective (kahkahkah). i just dont give mine. pandai2 kau nih.oh lupa.perspektif kau kan

Hellioz said...

@anon

what r you trying to prove anyway?

lu butthurt kerna gwa bagitau lu ape yg lu tak boleh terima?
kah3~

keep the rant coming.
4 teh lulz~

RastaMat said...

Sek2 dio maghi doh..
Dio maghi doh abe we....

Lee Zha said...

lau nak ikut sgtkn, klantan xde la mundur mane bro, lau mundur, dah macam era2 batu, tu baru mundur, bg aku lah.

tapi org klantan ni suka sgt bandgkn klantan dgn KL smp dorg kata klantan xmaju, mundur n bla2.

wadda..nak bndingkn dgn KL wat apa? ibu negara kot.

sb tu bila sampai KL, budak2 klantan ni culture shock, kutuk kaw2 klantan xguna itu ini, tp dorg lupa, klantan is da true fucking 1 msia!

carilah org bangsa apa kat klantan, ada dorang ckp bhs lain?? ada? pehh..ada yg cina pun tak reti cakap cina.

cuba cari org cina kat KL yg apek2 senang. kira bp kerat yang boleh cakap bhs melayu? betol2 fluent BAHASA MELAYU. ada? heh. menteri pun cakap lintang pukang doe.

orang klantan ni suppose bukak minda, jangan ingat buildg tinggi2, tu baru martabat! patutlah melayu gila kuasa. materialistik!

Lee Zha said...

http://cheqleezha.blogspot.com/2011/02/kelantan-tak-ada-apa2.html

surat cinte tuk ko! haha wajib baca! aku nak tgk pe komen ko. :)

Anonymous said...

hahaha kau memang try hard nak tunjuk kau cool kan. aku memang ramai kawan mcm kau.oh ye,aku xde nak prove apa pun lah.kau gelabah sangat kenapa?tgok aku orang mengata negeri aku, aku tak kesah pun. Kau pun manusia biasa jugak.aku paham.

jak² said...

asa : kawe raso demo wat relek sudoh la. kalu demo tokleh trimo ore kato gapo,pah bilo pun demo xmaju. atah tiap2 bendo ada sebab tuhe wak gitu. amek hok molek tohok hok tok molek la. ko demo kato guano?
p/s-sorry author,dialek sikit. ;)

alfablue7 said...

ske btol bdk helly ni kna kutuk n maki. dh jd 1 obsesi kot hihih

Anonymous said...

kelantanese takde masalah pun..tapi 2 bnda je yg mnyebabkan isu ni tak pernah selesai :-

- bahasa (slang) : masalah utama bagi orang lain nak memahami..itu yang mnyebabkan ade gap..
dlm negri u'all , u'all bleh ckp slang u..tu budaya u..so sape yg masuk kelantan prlu la blaja slang dorng..same la bila u keluar kelantan..u bertutur la dalam bahasa org lain mudah faham..adil bg 2-2 pihak.. u masuk kandang kambing,tak kan u nk mangaum..mean.interaksi tu ade..

- assabiyah : ekcely bnda ni bagus jika tak di manipulasi untuk sesuatu puak. sifat assabiyah ni bagus kalo diamalkan untuk konsep semalaysia..bukan senegeri..dari sudut positif,kta sesama negara, tak kirala asal keturunan..kta sama ,dok dlm 1 negara..aku tolong ko,ko tolong aku..kadang2 mentaliti yang ade dlm otak masing..(ohh tu budak kelantan...oww tu saen kito..budak luar)...ni sume la yang wat ego masing2 menjadi2..cube buang ego tu,kte bkawan n fhm bdak kelantan..org kelantan pun buang la istilah budak luar dalam grup2 korang tu..pasti xde hal..

tapi bile politik mnguasai pemikiran..memang habis la..benda baik pun nampak buruk..

red army said...

hi unknown!


just accept the facts lah that there are still about what is he talking about because i'm experiencing it too. its not about politic okay.

you guys will only know the world when you try to befriend with the non-kelantanese.

and thats a truth, man. even a kelantantese told me this.

this post is thousands better than his old post about kelantan before cause he had points, why you anons so mad?

marah sebab kena sebut huh? tak boleh kena sebut lah?
dia cakap pasal kelantan terus judge dia macam itu macam ini meh?

come on, be open-minded lah, you are showing proves to us that you are closed-minded.

TheBentPencil said...

Hahah..
bajet Kelate 1 Malaysia.

tringat hari tu dalam TV ada cover pasal life org keturunan cina di kelantan. ni dialog saye adengan A.

A: Ha, kelantan mmg camni. cina dia tahu cakap Melayu elok wo. dah asimilasi baik punya. nama pun nama melayu bla-bla bla.

bajet satu malaysia di situ. jadi saya tanya dia satu soalan.

"Cina kelantan biasa la.pernah nampak INDIA kelantan?"

senyap jap.

truth is, sudah 23++ tahun saye hidup, tak pernah nampak India kelantan lagi. #fact.

apa jadi dengan diorg ah? tolong jawab?

dinie muhaimin said...

@TheBentPencil

#fact: kaum majoriti di Kelantan adalahm melayu dan cina.

minoriti: india dan siam.

nur said...

bent pencil; jrg jmpe india kt sna.
menghampiri xde

SUCI KUDUS said...

why bother about kelantanese..
we r 1 malaysia wat...

Izzati Rosdi said...

kenapa kelantan je kena? org kedah,org penang or negeri2 lain x kena?

sbg contoh, my friend pindah dari KL to Kedah. kena pulau sbb x reti menggunakan dialek kedah.

kawan2 kolej: nak dok rumah sewa ngan org johor je, dari negeri lain x nak. team johor katanye.

even klu g overseas pun. ie: UK. kita cari mat salleh ke nak berkawan? mesti kita cari org yg sama culture/negara ngan kita.

the fact is, mmg hakikat kita akan cari org yg familiar dgn diri kita. jgn nak hentam org kelantan je.

P/S: bukan org kelantan. Pure KL ok.

Hellioz said...

@fzikus
what makes u think i dont?
coz i aint tell u the story of good gaiz from kelantan that i knew?
haha~

SPEK HITAM said...

aku bertaun duk pantai timur budaya culture shock ni terlampau bnyak.

the things kelantan jadi bahan kutukan maybe sebab dorang kena shock culture tapi tak reti nak kawal kot. negeri lain tu macam ta nampak sgt. ermmm. this is ma opinion whats yours?? hahaha

Anonymous said...

semua manusia same..
xkre klntan or not..
dlm kubur kain putih gak la..bukan kain cop negeri..pkey ckit ad otak..!

AkuMuzikFilem said...

trait melayu kelantan la aku paling respek sekali.

Faiz Tapit said...

kah3... kompem ramai butthurt...
susah nak jumpa kelantan murtad

Iskandar's Stories said...

Fuck on this post! it's bullshit! What's wrong with you guys. Kelantanese will speak kelantan when they are around each other. sebab diorang kalau cakap kl. diorang kena maki. one more thing, assabiyah thingy tu. tu bukannya bro, salah tu. orang kelantan memang la akan baik dengan orang kelantan sebab satu negeri, tapi kitaorg, kawan jugak dengan budak2 negeri lain. kita malaysia kna. ape salah beb. dah memang tradisi macam tu, kitaorg akan tegur sesapa je yang sama negeri dgn kitaorg. shut the fucked up la kalau kau nak judge the whole people of kelantan based on one person's perspective.

Anonymous said...

mengikut pendapat aku...ko tak pernah duk kelantan kan? lo0ks like have narrow minded, judging something without get throuh it first. ko tak rasa ker opinion ko sekadar assumption kebudak-budakan. ist thing 1st budak sekolah yang ko jumpa tue aku tak tahu aper masalah dye negeri asal dye. pasal isu yang ko sebut:

assabiah: of cos kami orang kelantan assabiah tinggi, well support negeri ah kan, tak kan ko nak assabiah dengan negeri orang kan? waddehel...even dalam islam pon menggalakkan assabiah, lau tak xkan nyer zaman nabi menang perang wei...assabiah itu tidak salah..

tak open: ko ase xsemua rakyat kelantan xopen ah??try g cek negeri lain? bajet semua open ah.

jln ngn geng sndri: of cos ah wei kami selesa ngan geng kami sendiri, sama gak ngn negeri lain,wei kat matrik lu sanggup oh tukar bilik sebab nak duk ngn geng negeri, senang balik kg..aku xnak mention ah.

aku tunggu janda mu said...

sebenarnya kalau nak fikir pendapat. semua orang akan bertumbuk untuk menegakkan pendapat masing-masing. sama juga dengan kaum atau semangat negeri.

pada aku post kali ni agak racist. sama macam kau nazi dan kau kutuk terang-terang kaum yahudi dan kau kata, "itu adalah pendapat aku". seolah, ayat itu seperti eskapis yang menyatakan kau tidak racist. post kau ni adalah provokasi dan bila kau nampak orang melenting kau akan cakap orang itu tak terima pendapat kau. pendapat my ass! kalau pendapat taraf sampah, kau jangan ingat orang boleh hormat pendapat kau.

aku bukan orang kelantan. tapi dalam kehidupan aku ada beberapa orang kelantan. dan mereka semua okay tak seperti yang kau cakap.

kesimpulan komen aku adalah. kalau orang tu memang macam sial, dia tak kira negeri manapun. kalau dah sial tu sial jugak. kalau orang tu baik, tak kira negeri mana. kalau baik tu baiklah dia tak kira dia orang negeri mana.

jadi jangan nak racist lepas tu melenting sebab orang tak terima pendapat sampah kau. aku nak kau ingat ni sampai kau mampos esok.

Anonymous said...

banyaknye post hentam orang kelantan..pelik dengan obession towards kelantenese.ko mesti pernah ad sejarah hitam ngan orang kelantan kan?? tak semua mcm tue beb..dorang nk bergaul ngan sesape pun tue hak dorang la,yg penting dorang selesa. sama mcm ko la..ko nk tulis ape pun,ko tulis la..kalo ad org pakse2 ko tulis benda yg ko xminat..mesti ko xnak kan..skarang ni ko yg mcm stereotype..close-minded dan berotak kampung...ramai puja japanese sebab kecintaan dorang kat negara sendiri..honestly,dalam byk2 negeri kat Malaysia,ak tgk Kelantenese and Sarawakian yg paling sayangkan negeri dorang..the rest tue mcm tueee je. Probably ko xsuke kelantense sebab they r the most talked about negeri kat Malaysia kan..ko lak biase2 je..takde benda special pun. Post2 hentam kelantan nie datang drik perasaan hasad dengki ke? Kesian sama lu kan.. close-minded

Yuyu Musa said...

kebanyakkannya memang macam tu...

Anonymous said...

mujur kelantan murtad bukan murtad agama...

assabiyah nih xelok sbnrnye, tgk la ape efek nye..bnyk yg bising mcm diorg nih...bnyk yg slh fhm..

"let it be"

Datuk HeLLioz said...

sedih idup kau.. otak kosong, kau isi nga sampah, perkauman, hasad dengki.. urghh.. honestly.. aku kesian kt kau..

memessy said...

hellioz ke watsoever..entry sampah.aku kesiankan kau.

Anonymous said...

aku klantanese

aku kat university pon kwn ngan smua org. n pasal berpuak2 mmg ada. tp, alasan yg aku jumpa kat tenet ke mane2..dorg dok ckp kitorg penting kan geng sendiri2 je. so, aku try xplore sket knape..last, pe yg aku dpt..ni smua bukan dari satu pihak je. klantanese mmg pada AWAL susah nk komunikasi ngan org luar sbb bahasa terlalu jauh beza (loghat)...kalo jumpa geng klantan-klantan kitorg trus ckp bahasa klantan. cuba pikir..bayang kan kalo korang ada bahasa korang sendiri dari kcik dok guna bahasa yg tu je. so, mmg biasa lah ngan geng yg klantan-klantan guna bahasa klantan..maybe korg ckp owg utara ok je komunikasi ngan smua org (contoh) try kita tengok balik beza loghat antara negeri...kedah, perlis, perak, kl..sebutan dia xlari jauh dari perkataan asal bahasa melayu...juz stengah2 yg sgt berbeza. stengah SHJ. tp..kalo bahasa klantan?? sangat2 berbeza oke...kadang2 lari trus dari root bahasa melayu. so, owg kedah guna bahasa dia ckp ngan owg selangor kompem paham..tp kalo aku kecek klate hehe,,meme xpehe la sek2 mu. sbb tu klantanese ckp klantan ngan klantanese. sama ngan owg kedah gak..dia dok ckp hang, hampa tidoq jygak ngan geng dia.. jd aku xplore lg..aku temui satu lg. PEMIKIRAN YANG MENJATUH KAN KELANTANESE NI JUZ ADA KAT ORG LUAR YANG TAHU BAGI PENDAPAT TP TIDAK CUBA CARI JAWAPAN MELALUI PENGALAMAN. PENGALAMAN SENDIRI...kwn2 aku yang dari negeri lain diorang akan berubah pemikiran apabila diorang cuba berkawan ngan klantanese..and klantanese pon try berkawan ngan dorg gak. then , dorg amek masa berkawan pastu jd cam biasa jgk...elok je. ini sebab culture, language and byk mnda yg berbeza...ibarat orang cina pure nk kwn ngan org india pure laa..ade ke dorg jumpa trus bkawan?? xjgk k..SSH camtu. awal2 dorg akan cari geng sndiri dulu... and pastu masing2 try la bkawan. tp menda ni xkan menjadik kalo minda kita dok setting ngan menda2 mcm ni..betol..em

aku kwn ngan smua negeri..umah sewa aku ni ada johor, negeri sembilan, selangor and kedah. kalo takat tanya sorang individu pastu leh wat FACT kononya...xbest jgk. nk taw kita sdiri try...hehe

Anonymous said...

nampak sgt ko butthurt bila org tegur pendapat ko yg lousy ni. aku harap ko dijodohkan dengan org kelantan satu hari nanti. ketika itu baru ko rasa sedap ke jubo ke rasanye kena jilat ludah sndiri. owh tp dr perspective aku ko terror kot nak melawan jodoh.

note : poor perspective fyi, poor you.

from org KL pure - lyn :)

Anonymous said...

ak da byk experience ngn klantanese ni..cntoh, cousin ak sndr la..adik bradik 8 org..tp bila blk kg, x campur ngn cousin lain..apsal? roomate ak kt matrik, x kwn ngn ktorg stu bilik pon..dok mlekat ngan kwn2 klantan dia..yg plg nk marah, at the end dy ckp ktorg x kwn dia..padahal dy ada kt bilik untuk tukar baju, tido pon kdg2 je..byk lg yg lain..sampai ak mmg trauma ngn org sane..

athirahbalqis said...

yeaaa, baru bukak blog ni :p
ak setuju sgt2 ngn entri ni, *entri yg lain pon* loghat tu x menjadi penghalang kalo btol2 dioang bole accept outsider, ak org johor duk kelantan, fuhhh, memang terseksa, narrow minded -.- even ak org johor, tp setakat loghat qlate tu masak sgt la, smpai daulat lagi stdnt qlate lain ngn aku. LOGHAT BUKAN PENGHALANG. point is dioang mmg x-reti-reti bergaul. selama ak duk transfer2 skola, negeri lain xde prob pon ngn laghat dioang. kelanta ni je.

sekian.

Mach Freak said...

Ap kejadahnya ni wei?? Prejudis giler babi r... Xkan sbb perspctve dri sekor nate tu dh dscribe whole kelantanese.. Come on wei, ak quite stuju ngn tjuk ni, tpi as story goes on, ak xleh nk duk snyap je... Bgi ak, prejudis gla r.. Plese, FOAD!!!

I think safe when sleeping with a life grenade, doesn't make me right.

Nshat ak, prgi klantan, duk 2,3 thun, bru judge, mahkmah pn nk decide slah btul pn kna cnsider sume bnda... jngn jdi prejudis sngt, kalu korg label kmi sbgai narrow minded, ap plak bezanya korg bla skong2 post ni tnpa mengconsider sume possibilities... pkir outside the box, kalu korg jlan2 kt KL ke, mna2la, spa yg majoriti pkai kreta2 mewah?? spa?? spa?? Cina, xpun india.. mlayu? kreta2 nasional yg ntah ap2 ntah.. kt klantan, trblik, xcya gi tngk, jgn psal kwan2 klantan korg, dh trus judge bnda, try tuding jri korg, satu korg tuding kt kmi, tiga korg tuding kt dri sndri... Sriusly, WTF!!! narrow minded lah konon, xsdar dri ntah kmana... hahaha... FOAD!!!

kurosagi said...

"but one thing mate, never judge unless yer being judged. grab ur ass to kelantan, settled there for a year or two and then u have a reason to mock the people around."

dear sir, yes its true, kelantanese dalam negeri je baik, turun KL mari, terus jadi syaiton~ hahahaha~ yes, again bukan semua, tapi banyak o~

p/s : nape pro-kelantanese mostly anonymous ??

Anonymous said...

myampah btol aku tgk komen2 prejudis korang..ramai yg buat komen membabi buta...jgn korang observe 2,3 org klantan yg xsenonoh trus korng make conclusion 4 the whole of klantanese.. mmg xbtol la klu camtu.. blaja dlu cara2 wt research.. baru dpt the true fact..

Tick-A-Lock said...

Yes, kebanyakan org luar prejudis dgn org Kelantan. So do I. Penah jugak anti ngn org Kelantan. Masa family pegi Kelantan, mak sampai labelkan org Kelantan tak bertamadun coz tak bagi laluan pada orang nak lintas jalan. Siap press minyak lelaju lagi! Nasib nenek tak kena langgar.

Frankly speaking, my husband orang Kelantan. Apa yg biasa dengar tentang org Kelantan, "gedebe, pengotor" semua dia tak. Dia lembut dan sgt pembersih kalah si bininya ni! So, kalau org caruts pasal org Kelantan, saya senyum je.

Maybe betol kata kawan (perempuan Kelantan), "Orang Kelantan ni, kalau baik..baik sangat. Kalau jahat, jahat sangat".

Zariief Adzman said...

Salam kepada penulis blog dan semua pembaca sekalian. Berkaitan dgn post di atas, sye telah mendpati berbagai jenis feedback drpd pmbace. Walau apa sekalipun, igtlah yg anda tlah dinasihatkan utk membce TNC blogger ini. Tiada siapa pun yg ingin menimbulkan kekecohan di kalangan msyrkt negara sndri.

Apa yg sye nmpk adalah saudara2 dr negeri Kelantan begitu bersikap patriotik terhadap negeri tanah lahir mereka sehingga sanggup membalas dgn hujah2 yg berkaitan dgnnya. Tahniah dn sybas sy ucapkan. Ttpi yg sy ingin highlight adalah igtlah bhwa bumi Malaysia ini dikongsi bersama. Janganlah disebabkan pandangan sesetengah msyrkt itu dijadikan alasan utk menimbulkan konflik. Sy percye anda sekalian sedar bhw berbgai agenda dan planning yg dijlnkan oleh beberapa pihak tertentu utk memecahbelahkan msyrkt asal negara Malaysia kte ini sehari demi sehari. Seharusnya kte bersikap positif apabila org lain mengetengahkan pndgn mrk. Blaming and justifying isn't helping alot. Baikilah diri spya ke arah yg lebih positif.

Mmg btol bhw sesetengah msyrkt dr negeri lain (di Malaysia) juga ada yg bersikap seperti yg disebutkan di post atas. Namun msyrkt mne (di seluruh dunia ni) yg tiada perkara sebegini? Fikirkanlah & renungkanlah. Adakah kita nk menunjukkan pd org lain bhw msyrkt kte ni mmg sebegitu sebab ia adalah budaya atau norma kehidupan, dan akan dgn 'defiantly' menegaskannya? Sebaiknya ambillah iktibar dn cbe rectify perkara ni spya generasi2 akn dtg tidak lg terikut dgn 'budaya' ini.

Mmg btol students2 Malaysia yg gi study di luar negara akn tinggal serumah dgn Malaysian yg lain, ttpi harus igt yg itu adalah senario di LUAR negara, pdhal di negara Malaysia, tmpt tumpahnya darah kita ni kte nk menyamakan keadaan ni dgn situasi di LUAR negara? Agk kelakar jgk bila difikirkan. Mmg ada sstgh mnusia yg melakukan sedemikian di Malaysia sndri, namun tidak sesuai kalau dibandingkan dgn situasi di luar negara kerana selain faktor keselamatan, adakah kte selesa dgn budaya msyrkt Barat (secara jujurnya) utk tinggal serumah dlm jngka mse yg lama?

Org meleis Malaysia kini sering menimbulkan isu2 inferior, ia tidak mmbantu diri anda dn saudara2 sebangsa dgn anda. Fikirkan dan telitilah diri anda walaupun anda bertegas dgn kaedah anda. Just imagine how the Westerners adapt n improvise themselves to achieve whtevr success they have today?

Minta maaf sekiranya sy ada menyinggung perasaan saudara2/saudari2 sekalian dlm comment ini. Ini adalah pesanan kpd diri sy dn juga fellow Malaysians yg lain. Yang baik dtg dr (anda smua tau la dr sapa), dn yg buruk dtg dr diri kta sndri.

Sekian,

p/s: Sy sndri mempunyai pengalaman pernah tinggal sebilik dgn seorg roomate Malaysian berbangsa Kelantan waktu di universiti dhlu.

Anonymous said...

Ko tak suka ko jgn kwnlah...ko suko ko kwnlah...apedehal...tak payah nak kecoh2....tak pasal2 org dh ckp ko mcm2....

Ke ko nak suh org ramai2 msk blog ko pastu ko dpt payment....duit haram tu bro...

pikir2 kan lah bro...aku doakan satu hari nnt ko terbuka hati...insyaallah...amin
Opsss admin nie islam...sori tak tahu...

Normal worker said...

Hellioz,

apa kata buat entry pulak pasal kebersihan di Kelantan?

Maaf untuk orang2 Kelantan, ini cuma pendapat saya sebagai orang luar yang berkhidmat di Kelantan selama 2 tahun.

Ye, memang bukan semua orang Kelantan macam yang saya akan sebutkan dibawah ni, tapi kebanyakkan memang begitu.

1) Orang Kelantan memang sangat sukar untuk menerima orang luar. Ini fact. Saya sering ditindas bila di Kelantan terutama bila mau membeli makanan atau barang. Bila dengar saya cakap luar je, memang peniaga akan charge sangat2 mahal, kadang2 sampai tak masuk akal. tapi sebab saya fikir saya hidup di tempat orang, takpe la sabar je.

2)Kebanyakkan orang Kelantan agak pengotor. Ini juga adalah fact. Tak tipu. Buang sampah merata2, dalam longkang, kat pantai, etc. Kalau ada perayaan, kadang2 sampai tak boleh nak lalu sebab jalan terlampau penuh dengan sampah. Pernah pergi Wakaf Che Yeh? Cuba pergi waktu tengah hari selepas pasar pagi (Jumaat atau Sabtu tak silap). Saya pernah pergi sekali sebab nak pergi petshop kat situ. Sangat penuh dengan sampah. Peniaga sendiri tak menjaga kebersihan disitu. Lalat merata2. Saya pernah ada housemate orang Kelantan, sangat malas mengemas walhal muka sangat comel. Sepupu kawin dengan kelantanese, pon sama sangat malas kemas rumah sampaikan mak mertua yang kemaskan.

3) Memang orang Kelantan patriotik dengan negeri dia sendiri. Satu semangat yang bagus. tapi kadang2 ada orang Kelantan yang kurang ajar dengan orang luar. Baik di stadium masa game bola, ataupun kat atas jalan raya bila nampak kereta plate KL. Banyak kali jadi kat saya. Lagi satu, kat tempat tinggal saya ni jadi tempat budak2 sekolah merempit. Saya cukup tak suka sebab itu kawasan perumahan, boleh membahayakan orang lain.

sekali lagi saya nak tegaskan, bukan semua orang Kelantan macam nie. Tapi disebabkan saya sering berhadapan dengan tiga perkara kat atas, maka tak salah kalau saya katakan rata2 orang Kelantan memang begini. Sayang seribu kali sayang, sebab nama Bandaraya Islam atau Serambi Mekah agak tidak sesuai diberi kepada negeri yang tidak menjaga kebersihan sedangkan kebersihan adalah salah satu ciri2 yang dituntut dalam Islam.

Plus point bagi saya, Kelantan adalah heaven untuk food. Macam2 jenis makanan saya boleh dapat kat sini. Tapi kadang2 bila makan dan jumpa lalat2 boleh mematikan selera.

Banyak kempen kami adakan untuk mempromosi kebersihan di Kelantan.Tapi kalau mindset penduduk sendiri tidak berubah, macam mana kan? Tujuan big boss saya memanggil orang luar untuk berkhidmat di Kelantan adalah sebagai satu usaha mengubah pemikiran penduduk disini. Cukup saya katakan, memang agak sukar. Tapi saya bersyukur walaupun sukar, masih ada lagi penduduk yang sudi bekerjasama dengan kami.

EH panjang pulak comment. Sorry, Hellioz. Just my two cents. Next time nak comment pasal PTPTN tu pulak. tapi another day lah, ni pun dah terlalu panjang.

Salam

Anonymous said...

aiya.. Kebanyakan Kelantanese closed minded.. but ade KL ppl duk kat city punya pun closed minded jgk.. ku ni Sungai Petanian, Kedah.. Pernah jgk dengar org KL blh tanya: 'Sungai Petani tu cam mane punya? Ulu kah? org suma tinggal atas pokok..?' ... APALAH OI~ kan internet tu gitu canggih.. xkan org KL xErti nak search Sungai Petani tu satu bandar jugak kat kedah.. so.. friends, sape2 pun suka gaul, just stiap bangsa, stiap gang sendiri lah yg paling senang nak gaul dulu kan? kalo nak kata kelantanese baik, not all, kat mane2 pun ade org baik & jahat. u tot US tu, canggih punya negara, diorg baik ka? not at all also.. ade yang short circuit jgk..

ciksuehaoi™ said...

hellioz,aku usha entry kau yg lama2 n nampak post ni.huhu.macam betul je.tapi bukan semua org kelantan camtu kot?haha.entah.

Anonymous said...

babi punya blogger,xde keje lain ker?
kalau keling & cina xberani nak menyalak pulak.kami ni melayu,xpayah la buat dosa nak kutuk sana sini.
babi punya budak.

Anonymous said...

brat 66 tuan punyer blogger ni pom.doh guane bnci ngat ngang org klatan...ishh3

Anonymous said...

tumpang share pasal org kelate ni. rata2 yg pernah duduk menyewa dgn juak ni tobat tak akan duk serumah lagi smpi bila2. 3 pekara ni di lakukan oleh hsemate yg sama. 1) panty liner dh pakai letak tepi kolah yg penuh air..sengal ker tak?? 2) ajak sedara duk dgn kami tapi tak payah byr deposit 3) tumpang sedara mara utk hantar pengantin. mula kata tumpang mandi dan rehat. rupa-rupa siap masak dan makan stok beras dan stok lauk/sayur penghuni lain yg jauh lagi hari gaji. yg best langsung tak mintak halal atau ganti. molek sokmo perangai juak ni. tip top punya pengotor, harta org harta dia, kalu laki siapa2 promote p kelate baik pindah satu family...kalu laki jer p silap hari bulan laki mintak cerai sbb mek kelate dh buat laki org mcm laki dia. semua ni kisah benar.

aien zawawi said...

LOL.. topik pasal orang kelantan tak pernah dan takkan pernah tamat. Im kelantanese. truly, im proud being kelantanese.. yeah, the truth org kelantan mcm 'assabiah' sikit.. tapi apa yang i nampak takda la smpai menyakitkan sape2 kan. haha. mmg kat mana2 nampak mcm relation between org kelantan kuat sgt. tp mcm respect pon ada sbb diorg kamcing gile. tapi tak semua mcm tu..maybe sbb diorg sering lepak dgn bdk2 kelantan nmpk sgt mcm berpuak2.. kalau nak ckp org kelantan perangai tak elok emm kemon dude kat mana2 ade je masalah, ade je manusia perangai tak elok,banyak je masalah bukan semua berkait dgn org kelantan. stop being so typical. hehe *peace*

Anonymous said...

wa doa orang2 yg benci kelantanese tu akan dapat pasangan orang kelantanese. amin ya rabbal alamin. masa tu, makan sendiri kutukan engko. balasan Allah siapa yang tahu? huahuahuahuahuahau

Penjejak said...

Faham x ape makna Assobiah??
Satu hari sahabat bertanya
"ya Rasulullah, adakah perasaan menyayangi bangsa kami itu Assobiah?"
Rasullulah menjawab
"Assobiah itu apabila kamu membela kaummu meskipun mereka membuat kezaliman."

X salah berbangga dgn apa yg kita ada, yg salah adalah membenci, mengutuk dan membuat kezaliman kepada puak2 lain..

Perasaan "sek Kito" memang tradisi org kelantan yg menganggap rakyat kelantan adalah sebuah keluarga yg besar..

Aku dilahirkn di KL, bersekolah di Perak 5 tahun dan belajar di KL 5 tahun, sgt faham sebab kenapa sikap sebegini wujud..

Antaranya,

1.kebanyakan mereka yg keluar merantau bukan dr keluarga senang, tnpa saudara mara, jd bila dpt jumpa rakan senegeri, sekampung, setidak2nya hilang rindu n boleh saling membantu.

2. dari segi politik, negeri yg selalu dianaktirikan oleh kerajaan pusat, pembangunan x byk, jd kemajuan negeri bergantung kepada ekonomi setempat, rakyat kelantan berdikari dr segi ekonomi kerana penglibatan meluas dlm perniagaan, jd bila merantau pun mereka berniaga, jd 'sek kito' lah yg saling bantu membantu..

Bukan senang seorng 'budak kelantan' mahu menukar dialek, cara berbahasa, memahami sikap dan budaya, memang mengambil masa. sy sndiri ambil masa bertahun utk biasakn diri utk adapt dgn persekitarn di luar Kelantan.
Sbb itu mereka lebih senang bersama rakan2 senegeri..

That's how we live. u all xboleh terima cara kami terpulang, Jgnlah kerana kita berbeza cara, anda membenci kami.

-Lain padang lain belalang-

Percayalah, jika anda baik dgn mereka, mereka akn 10x baik dgn anda, TP jika anda benci/cari pasal, 10x gnda jugalah mereka balas..

Peace V

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~