Thursday, February 24, 2011

Fat People Like You | Orang Gemuk Macam Anda

Seumur hidup gwa, gwa hanya berjogging bile gwa rasa bosan dok rumah mase weekend.
Tapi itu cerita beberapa tahun yang dulu. Agak lame untuk gwa buat flashback memandangkan gwa tak suka flashback benda2 yang gwa tak suka flashback.

Seumur hidup gwa, apabila gwa jogging, gwa akan selalu nampak kelibat tubuh2 montok perempuan yang berusaha bersungguh sungguh untuk bunuh segala isi lemak yang sekian lama bertapak dalam badan. 
Mulia sungguh cita2 perempuan2 ni. Nak jaga hati sape tah. Mungkin jaga hati sendiri. Mungkin.

Perkara ni berlanjutan setiap kali and seringkali terjadi. Yang gwa nampak, acapkali adalah tubuh2 montok yang berlari kesana kemari. Apa hujahnya perempuan tu sahaja yang mengetahui. 

Pada masa yang sama, kejadian ini membingungkan kepala hotak gwa. Apakah ini nature seorang perempuan montok berpakaian seksi ketika jogging diiringi pemandangan yang menyejukkan mata seorang lelaki? Tak tercapai akalku. Nampak sangat gwa sangsi disitu.

Tatkala pemikiran gwa dibuai hentakan kaki dan hayunan yang tercipta setiap kali perempuan montok itu berlari, minda terpaku dengan soalan cepumas untuk perempuan gemuk di luar sana.

"Kenapa gwa perasan takde orang gemuk pon jogging dekat sini?"

Misteri. Bagaikan persoalan yang mengundang tentang segitiga bermuda.

Perkara yang sama berulang kali berlaku. Gwa gagal untuk nampak manusia gemuk jogging dekat trek yang sama. Ape sebenarnya masalah depa? Susah sangat ke nak keluar rumah berjogging barang sejam dua? Susah sangat ke nak angkat bontot, gear up and berlari dekat sekeliling trek?

Persoalan tu sampai sekarang gwa tak dapat jawapan. Rasa segan nak tanya orang gemuk mengapakah insiden begini berlaku. Takut kecik hati. Walaupun gwa pernah ade member gemuk tahap obesiti satu kelas dulu. 

Kalau nak dibandingkan kronologi orang miskin makin miskin dengan orang kaya makin kaya tak masuk akal pulak. Tapi itu la persamaan yang gwa dapat buat melalui pemerhatian gwa.
Orang yang dah sedia ada badan montok pipi gebu badan 'curvy' jugak yang berusaha keras untuk kekalkan bentuk tubuh badan. Apa jadi dengan semua orang gemuk kat Malaysia ni? Bungkam. Tak dapat gwa bayangkan ape jawapan yang bakal memenuhi ruang2 kosong dalam otak ni. Masih lagi satu misteri nusantara.

Adakah semua orang gemuk dekat malaysia cuba untuk mengekalkan berat badan obese atau mereka cuba untuk imitate penduduk Amerika? Barangkali perbandingan obese Malaysia and Amerika itu terlalu hiperbola untuk direnungkan, tapi, bait-bait persamaan itu ada. Manusia yang sakit jantung sebab terlalu gemuk pun dah ramai dekat malaysia. Peminat2 fastfood masih lagi mengunjungi outlet2 yang berdekatan. Membaham seribu satu kalori berserta lemak2 yang bakal membunuh manusia cara halus. 

Ye, cara halus. Kalau hisap rokok tu tentu2 cara tak halus. Experiment masa tingkatan satu lagi gwa dah dapat identify kenapa asap rokok tu bahaya. Biologi. Lagi dalam lagi tak paham. Persetankan pemahaman biologi untuk seketika waktu, tumpukan persoalan yang masih lagi belum gwa rungkai dengan research-research yang mampu buatkan gwa dapat title PhD. 

Kenapa gwa jarang nampak perempuan/lelaki gemuk jogging haaaaa?

Nama kau bukan abu lahab,
Silakan jawab.

Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~
 

36 comments:

AISHA INANI said...

member aku gemok!
dia ckp dia segan....
at first dia aerobik smpai aku rasa nak hentakk jek dia dok hingaq petang2 time aku dok sedap nak tidowww!

end up bila dia dah turun dalam 10kg, br berani jogging. e2 pon jogging tepi2 tasik, tempat takder org...

mungkin dorng malu..... hmmmm~

Breakeven said...

~ sy gemuk.......tp sy sentiasa berada di trek..jogging..~

seth said...

gua jenis malas nak fikir pasal siapa gemok ke siapa tak. tapi mungkin ada dua sebab. malu dan malas. malu sebab kalau gua gemok pun, tak akan boleh lari dari fikir yang kalau gua berjoging dekat taman, mesti ada orang pandang dan pandangan dia mesti macam pukimak. itu kalau gua gemuk la. ini betul punya fakta gua nak tipu buat apa kan. sebab gua yang kurus ni pun tak boleh lari dari fikir macam tu.

malas. tak payah banyak cakap. lagi lagi melayu macam gua. memang pemalas puki anjing basah dalam longkang. malas itu melayu, melayu itu malas. melalas itu ibrahim ali. ibrahim ali tu puki.

Catherine- said...

orang gemok ada di

1)hospital - sakit atau sedang buat rawatan buang lemak
2)rumah - mungkin tgh diet n x da tenaga nak keluar rumah utk berjogging
3)healthcare center - hari2 perot kena bungkus plastik buah.

sbb tu mereka x kelihatan di mana2 taman utk berjogging.mungkin juga mereka malu utk keluar.lebih baik buang lemak cara yg lebih efisien dan kesan yg cepat n x memalukan :p

sekian.

Kehoe Cheong said...

What a cool blog you own! I just can't stop myself from scrolling down seriously!

Keep on writing,because I'll keep reading!

Frodo Baggins said...

jogging dalam kelambu lerr tuh ..
lagi nak tanya ke??

saya gemuk sikit said...

jawapan simple.malu.diorang malu dengan badan diorang.
mungkin juga diorang ade gym sendiri di rumah.
atau mungkin juga diorang ada ikut slimcare ape tah kt iklan tuh.opinion aku lah.

Wahida Nasution Thakhrim said...

saya gemuk dan saya ada pi jogging.. tak nampak saya ler tu.. ha3
dulu agak malas tapi atas sebab kesihatan saya kuat semangat pi jogging..

ika~~ said...

org gemuk malu nak berlari..aku rsa la..tp aku ok je,bantai la lari.biala nk bergegar ke bumi.hehe.
so most of fat ppl will just go to gym kott..

LadyRye said...

aku pun sekarang ni obesiti dan ukurlilit pinggang memang wadehel..

tapi nak joging pun agak2 la..

kang terburai baby dalam perut! wakakaka!

woih, sapa cakap penyumbang utama orang sakit jantung ialah obesiti? orang isap rokok la! macam hang tu!

berapa ramai orang kurus murus tapi isap rokok dah kojol heart failure! ceh!

Ann said...

maybe sebab malu!

ira naqiyyah said...

I gemok..gemokk sangat but sumtimes joging gak bile weekend..mase mula2 start cm malu but lame2 dah ok dah sebab bile berpeloh badan rase sedap sgt !bukan nak kurus sangat tapi for my health..so maybe diorang malu kot.. ;P..NK malu ape !KANN..

Anonymous said...

aah..aku pn da tfk gk..yg kurus mmg xjog la sbb dh kurus..yg gemok xjog sbb sbuk mnmbh kalori kt blik(act jog adlh somthg yg amat azab tuk owg gemok coz depa cepat pnt)..almos yg jog ni yg curvy..betoii weyh..aku egt aku sowg yg dok fk bnda ni slmani..bhahaha

mR.sYaH said...

sebab malas.. aku malas nak berjogging.. keh3..

fadhil said...

sebenarnya joging ni bukan nk kuruskan badan je,tp utk jantung yg sihat bagi perokok tegar mcm gwa..gwa joging pon sbb xde duit nk main futsal..

Akulah Aqilah Itu said...

sebab orang gemuk kalau jogging penat. penat dia satu macam.

CONNIE said...

orang kate, nk tahu perasaan org. letakkan diri kita kat tempat org tu.

kalau sy gemuk, sy segan kot nk pergi jogging kat open air ni, kang org ejek2, kang lelaki ikut jongging slow2 dr belakang. kite da stress sebab gemuk, org buat mcm tu lagi..oh takmo2..

baek sy simpan duit, spend kat gym,tak pun beli treadmill lari kat rumah.

susah-susah beli jusmate :P

Ni kemungkinan y positive je la.kite husnuzon je la :)

HEROICzero said...

ada bai.. ada. tapi orang nya lain2.

contoh. hari ni lu nampak si gemuk A jog.

esok, lu nampak si gemuk B jog. si gemuk A sudah kembali ke habitat nya.

lusa, lu nampak si gemuk C jog. si gemuk B sudah join si gemuk A kembali ke habitat nya.

dan kitaran itu terus terus saja.

gina al-burusque said...

#truestory, dulu aku salu gak pegi jogging kat Lake Garden Seremban, then ada skali, ada sorg brader usha2 and cakap "dah gemuk tu gemuk je lah, takyah nak jogging jogging", and yes, the truth hurts.

that's why aku tak pegi jogging luar. treadmill dlm rumah sudah memadai rasanya.

itu alasan aku, org lain aku xtau lah kan,

bujal X said...

"aku ni kalau boleh makan pun aku nak baring"

kata gemuk kepada sahabat.

malas!!!!

puas hati?

yang benar,

bujal the fatty.

haha~

husnazainal said...

kekurangan self esteem mungkin...

| Larasephia | said...

sbb org2 gemuk takut org2 kurus dan fit akan tunjuk2, bisik2, ketawa2 bila lihat mereka ber"jogging".

tak payah nak nafi sbb ini realiti.

patut usulkan kertas cadangan kpd kerajaan supaya buka satu taman riadah tertutup untuk golongan (terlebih "sihat") seperti ini.

.::WaNiE::. said...

malassss

eh

tapi gwa tak gemuk

ALkisah TENTANG .... said...

aku gemok gile n slalu gak if rajin g jog..memang tak di nafikan bila aku lari orang pandang smacam n siap kene sorak2 ngan rempit la..apa aku peduli janji mak sehat kan..!

Ajeossi said...

hendak seribu daya, xhendak seribu dalih. Sekian

delarocha said...

lemak dah tepu kot... jogging pun tak guna

jiro ngan Q said...

nak tanye..

kau susah hati sgt apehal kalau org gemuk tak g joging?

weols bahagie ngn life weols skang nih.

and weols takde hajat nak senangkan hati sesiapa dgn menguruskan badan weols ala2 model aneroxic gtuh.
weols accept diri weols seadenye,k..?

plus,
org yang g joging sebab nak maintain bentuk badan tu lah yang low self-esteem.
ye lah..takot sgt jadik gemok.takot takde pakwe.takot kunun kalau gemok nnt tak market.kesimpulannye,u ols rase hanye dgn menguruskan badan je la satu-satunye cara uols boleh diterime tanpe bias.

weols tak camtu.weols confident je ngn diri weols nih.weols tak penah anggap kegemukan tu adelah satu kekurangan yang perlu weols hapuskan.

kepade mulot2 suwey yang selonok mencaci org gemuk di atas,weols nak ucapkan telima kaseh kepade uols sebab uols dah membuktikan betape sempitnye pemikiran uols and betape kejinye uols.
yelah.uols berani cakap belakang je lah kan.kunun nak jage hati weols.padahal uols bacul dan cuak nak tanye.yelah.takot klau weols hentam u berdabel2 lak kan..?

well,
uols..
teroskanlah gaygayh berjoging setiap petang.teroskanlah menjage segale jenis curve yang uols ade kat body uols tuh.we ols tak heran pon.uols lak jgn la jeles tgk weols bergumbira ngn diri weols nih kann..?


kepade hellioz,
tahniah kerane dah membuktikan otak lu sempit,kalah si adnan sempit tu.lain kali,buatlah tajuk entry yang relevan siket kan..contonhye ialah:

minah/mamat perasan gaygayh menjolok tekak lalu menyusahkan orang lain..

tak pon..try wat tajok ni:

minah/mamat kesepian gaygayh kuruskan badan..

minah/mamat putus cinta pohbia gemuk..

minah/mamat kurus geli gemuk sebab takot takde pasangan idop..

or..

sehatkah minah/mamat yang pergi berjoging?

or..

ape yang anda buat bile berjoning..?adekah memerhatikan curve org..?

nak lagi best..?

minah/mamat terdesak terpakse pergi berjoging sebab nak cari pasangan..

alahai...banyak lagi la tajok yang i voleyh kasik kat u..
kalau nak,u voleyh je mintak tajuk kat i secara personal,k..?

uhuk7..

Hellioz said...

@jiro

u feel degraded ke dengan post ni?
FYI, i've never intended to do so.

never really have the urge to degrade fat people.

i'm just questioning things.
If thats a crime then god shall punish me for that.

jgn terasa sangat ye...
kalau nk terasa, dengan semua benda boleh terasa.

chill...

pali said...

aku rs sbb depa lebih pecayakan teknik penurunan berat badan style dr rozmey...hahahahaha...sbb tu hg mungkin x nampak depa p joging..tp..bkn xdak..ada sebenaqnya..mungkin port hg p ada niat nak cuci mata kot..wakakaka..

btw..

cuba tgk post ni bkn dr satu sudut sempit..
klu btoi nk kuruskan bdn..byk dh lani racun yg dijual dipasaran utk kuruskan bdn..tp..kalau nak cara yang sihat..ble bantu cernakan minda yg cerdas untuk peperiksaan UPSR 2011..better la bejoging..bdn sihat otak cerdas..n..aku rs joging x membantu aku kurus atau mengekalkan berat bdn..tp...untuk stamina yess!!wahahaha...itu aku yakin!!

SUCI KUDUS said...

hajengg sangat entri uol kali ni.. ekeke..
akak pon pelik uol.. harus girl gems ni menci joging.. tapi bagus tau.. semakin banyak girl yg gems ni.. semakin tinggi la saham akak.. **lariiiiiiiiiik

AkuMuzikFilem said...

kalau dah gemuk biasanya malas. cam aku. haha

Akim Iqbal said...

Bodoh ! gemok kat ats tak boleh terima hakikat.. aku gemok aku okay je.. ngeng ! HAHAHA

sha said...

I ADA KENALAN GEMUK DULU. MEREKA CAKAP TULANG LUTUT MEREKA CEPAT SAKIT KALAU BERJALAN TERLALU BANYAK ATAU JOGING. MUNGKIN SEBAB BERAT BADAN BERLEBIHAN BAGI TEKANAN PD BHG LUTUT.

adaberada said...

Aku gemuk, tapi aku bukan bodoh dan banyak duit hahahaha... joking :)

Anonymous said...

GEMUK KALAU BERPENYAKIT BUAT APA-DARAH TINGGI/KOLESTROL/DIABETES & LAIN2....ORANG MELAYU SEMUA NAK MALU JOGGING MALU, ITU MALU TAPI BUANG ANAK TAK MALU

Anonymous said...

GEMUK KALAU BERPENYAKIT BUAT APA-DARAH TINGGI/KOLESTROL/DIABETES & LAIN2....ORANG MELAYU SEMUA NAK MALU JOGGING MALU, ITU MALU TAPI BUANG ANAK TAK MALU..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~