Tuesday, March 22, 2011

Anak Luar Nikah

Apsal bayi tu macam tu? Tanye graphic NRD.

Nampak tak incline mendadak tu?
Kalau nak kira dengan lebih berkesan pada tahun 2010
setiap hari ada lebih kurang 145 orang bayi luar nikah bertemu dunia
Setiap jam ada 6 orang bayi lahir.
Maksudnya, peningkatan yang drastik ni menggambarkan betapa ramai nya manusia dekat malaysia ni yang masih lagi illiterate tentang sex and its complication/consequences.

Nao, siapa kata sex education tak penting?

Counter attack yang akan orang kemukakan mungkin berbunyi begini
"Kalau diajar budak2 ni sex education, lagi sedap la depa beromen sakan!"

Actually, kita punya scope sex education tu sangat narrow.
Dengar perkataan sex je terbayang dua makhluk tak pakai baju raba2, ramas2, jilat2, dayung sampan.
Silap. Sex educaton bukan bermaksud bersenggama saja hendaknya. Sex education tu luas kalau nak dibincangkan. Dari anatomi lelaki, perempuan, bila datang period, bila suara pecah and ape yang depa kena buat kalau benda2 tu dah sampai masa.

Bukan semata mata pasal sesi copulation and all.
Ini la input yang orang tak ramai faham. Dengar SEX je menggeletar satu badan. Macam2 benda main dalam palehotak.

Sex education jugak merangkumi benda2 yang patut dibuat if and only if they want to have sex. At least, ada pncegahan. Pencegahan bukan semata2 nak prevent dari depa mengandung and all. Pencegahan juga merangkumi pencegahan dari penyakit kelamin or STD (sex transmitted diseases)

Contohnya hiv AIDS , syphilis, gonorrhea and all lah

Thats the least government can do to prevent dari peningkatan drastik kelahiran anak2 luar nikah ni.
Kenapa government?
Sebab education system malaysia, government yang bertanggungjawab. Nak suruh Mak Bapak engkau ajar?
Depa pon sibuk dengan kerja sane sini nak sara lu orang semua. So, kat sini lah kerajaan kena main peranan. Ye, mak bapak pon kena ambik port jugak benda2 ni. Memandangkan mak bapak adalah insan paling dekat dengan anak2 depa.

Cuba bayangkan anak2 luar nikah ni, duduk dekat rumah anak yatim and all, siapa pulak yang nak ajar depa pasal semua benda ni? Sebab tu depa kurang pendedahan and depa main taram je beromen takde protection.  Nak cakap self awareness pon payah gak. Bila nafsu menguasai manusia, semua rationality hilang. Itu pasal peratusan anak luar nikah meningkat macam saham maxis.

Sakit badan gwa type atas lantai.
Malas tulis panjang2.

Hah, tembak jelah ape lu orang nak tembak. gwa rajin gwa reply lah nanti.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

11 comments:

.::WaNiE::. said...

out of 52982, bak kat den sorang

tia said...

jap2.


dayung sampan tu cemane ehhh ? ajar sket bole x?

okbai!

xshahidx said...

mungkin kena tukar nama subjek tu kepada:

"Pendidikan Senggama"
"Sains Reproduktif"
"Panduan Bersetubuh dengan Cara Lebih Bermoral"

haha!

cikpia said...

AT LEAST when diaorang are sex educated, masalah pembuangan bayi dan pembunuhan bayi yang tak berdosa akan dapat dikurangkan. masalah penzinaan tu tolak tepi la, ada sex education ka tadak ka depa still berzina......

SagaPutih said...

Dah lama dah Government patut terapkan sex ed dlm silibus pendidikan, tapi masalahnye, banyak rakyat yang ignorant n tak tau apa sex ed ni, macam lu kata la, dengar sex ed je, ingat education mcm mane nak senggama. pale hotak la. tu semua boleh belajar kat porn! takyah sex ed. they all learn it from porn anyway, thats y masing2 gatal kotey and pussy nak try.

Led said...

haiyo apa tembak2 ni.... tembak menembak tu pun salah satu cara dalam sex education....cheers..

AlexiaAqram said...

sex education mmg penting.

i'm with u brahh!

liyanaziz said...

mentaliti sesetengah daripada rakyat Malaysia... bila sebut sex, fikir lain.. setuju dengan point kamu.. x sempat nak belajar sex edu kat sekolah dolu2, so sekarang belajar sendiri la.. sendiri mau ingat.. wakakakakakkakakakaka

intan.maisarah said...

begitulah
pentingnya sex education
sama pentingnya
seperti english education
renung renungkan
dan selamat beramal

Frodo Baggins said...

Kami daripada.....
Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Teknologi Malaysia(UTM), Johor
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (Kini UniSZA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)

Politeknik Ungku Omar, Ipoh, Perak
Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang
Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah
Politeknik Kota Bharu, Kok Lanas, Kelantan
Politeknik Kuching, Kuching, Sarawak
Politeknik Port Dickson, Si Rusa, Negeri Sembilan
Politeknik Kota Kinabalu, Kota Kinabalu, Sabah
Politeknik Shah Alam, Shah Alam, Selangor
Politeknik Johor Bahru, Pasir Gudang, Johor
Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh, Pulau Pinang
Politeknik Kota, Melaka, Balai Panjang, Melaka
Politeknik Kota, Kuala Terengganu, Kuala Terengganu, Terengganu

Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM)
Kolej Matrikulasi Perlis
Kolej Matrikulasi Kedah
Kolej Matrikulasi Perak
Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
Kolej Matrikulasi Melaka
Kolej Matrikulasi Johor
Kolej Matrikulasi Pahang
Kolej Matrikulasi Labuan
Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim
Sekolah Dato Abdul Razak
Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Sulaiman
Sekolah Menengah Kebangsaan Putra
Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Puan Muda Tengku Fauziah
Sekolah Menengah Kebangsaan Sanglang
Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Ahmad

TADIKA Perpaduan Kampung Alor Bakong
TADIKA Kemas Taman Pelangi
TADIKA Kemas, Kampung Attaduri
TADIKA Pelita, Taman Langkap Jaya
PUSAT ASUHAN TUNAS ISLAM(PASTI)

Majlis Pewakilan Pelajar (MPP)
Ketua Pengawas
Ketua Pengawas Pusat sumber
Ketua Kelas
Penolong Kelas
AJK Kelas
Ahli Surau Sekolah (ASS)
dan
semua Pelajar – pelajar …………………....
MENYUKAI status anda!!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´¶¶´

CONNIE said...

ntahla, since before i'm not that agree with sex education actually.takde very good reasons sgt pun.

but, if we really in need of sex educations kan,and if the sex educations really can change the statistic, kenapa tak suruh je mak ayah ajar sex education kat anak-anak.er like now!

nk tunggu kerajaan jugak?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~