Wednesday, March 9, 2011

Of Rempit Dan Sumbangan Mereka Pada Pengguna Jalan Raya

Malaysia adalah syurga kecelakaan jalanraya.
Saban tahun, berjuta kes kemalangan jalan raya dicatatkan dalam record book polis.
Itu yang report. Yang tak report bape billion?
Ha... You do the math, coz i'm using hyperbole statement here.

Gwa syak, setiap orang yang berpengalaman menyaksikan accident depan mata mesti pernah nampak adegan orang ramai2 kerumun mangsa kemalangan jalan raya tanpa membuat apa2 tindakan yang progresif dan hanya menyemakkan jalan raya yang memang dah jammed tu.

Ini fakta, bukan auta.
Orang Malaysia memang suka menyaksikan pemandangan 1st hand atau lagi tepat front row seat real life movie. Kalau ade je accident kat mane2, confirm RAMAI GILA BABI yang kerumun. Buat sesak jalan je. Bodoh. Bukan nak tolong angkat ke keluarkan orang tu ke ape. Ini la yang @somalaysian patut tweet. Bukan tweet pasal kerja sekolah je. Jangan tanya kenapa la orang menyampah.

Rempit.
Banyak sangat definisi2 buruk telah diberikan kepada hero jalan raya ni. Samseng jalanan lah. Itu lah. Ini lah. Tapi hari ni gwa nak back up rempit pulak. Asyik kena maki je. Meyh gwa puji pulak. Sebelum puji gwa kutuk la sepam dua.

Rempit ni memang perangai macam celaka. Bawak motor tunggang langgang. Macam jalan ni mak bapak dia yang punya. Sebenarnya rempit2 kat luar sane boleh counter attack ayat2 kat atas ni dengan selamba babi je. Depa bayar cukai ape? Lu orang tak payah la nak defy n deny their right to be on the road. Depa cuma penungggang kenderaan bertayar dua je pun. Bukan buldozer tayar lapanbelas.

Rempit punya semangat atas jalan raya memang gwa salute. Kalau ade nampak je rempit lain or penunggang motosikal lain sangkut dekat bagu jalan, depa yang tolong. Kalau nampak rempit lain sangkut tepi jalan, lepastu dekat depan ada roadblock, depa jugak yang tolong tunda  bawak member pegi tempat lain. Semangat macam ni la yang gwa suka dekat rempit ni. Nak harap driver kereta Mercedes, BMW berhenti tolong?
JANGAN HARAP. Depa ni pedulik ape dekat orang bawak motor. Low class. Jijik. Bapak pathetic perangai orang bawak kereta besar2 ni kadang kadang.

Semangat kekah anak dara orang pun gwa salute jugak. Bawak satu batalion rempit, kekah bohsia ramai ramai. Ramai2 kena STD, syphilis, Aids, HIV bagai. Bagus. Memang semangat setiakawan tinggi betul. Satu lobang jolok ramai ramai.

Kalau ade gaduh ke ape pon depa laju gak. Apedehal? Naik motor je pun. Calling2 sepam dua, dua tiga minit lepastu sampai la askar2 bermotor yang selalunya hati kering. Gadoh la korang berkicap sampai mati. Tapi tu yang gwa salute tu. Logistic depa sangat berkesan. Sekejap je, semua benda boleh setel.

Tapi tu yang buruk. Yang baik ade orang nak pandang?
Perasan tak kalau ade orang accident ke ape dekat jalan raya?
Nampak tak sape yang tolong keluarkan mangsa yang tersepit bagai sape?
Pernah nampak mamat bawak Merc or BMW or mamat2 yang pakai pakaian executive tolong orang2 yang accident ni? Heh. So far gwa tak pernah nampak.

Yang gwa selalu nampak, ni hah. Rempit2 naik motor ni la yang tungkus lumus selamatkan mangsa accident tu.  Tu mamat2 yang pakai kereta mahal pakai suit mahal tu buat ape? Masing2 bodoh. Park kereta tepi jalan, Tengok sahaja. Macam tengok wayang. Salah satu kebodohan rakyat malaysia yang agung. Bukan reti nak tolong ke ape.

Yang tolong selamatkan mangsa accident ni sape? Rempit....
Ye, rempit. Sape kate rempit ni takde otak? Kadang2 rempit ni lagi pandai dari orang yang ada certificate masters degree bagai.

Ye kawan kawan. Ni dia sudut pandangan seorang rakyat marhaen yang rasa rempit tu ade guna jugak kadang2. Bukan takat wheelie, superman etc etc je dorang mampu buat. Skill selamatkan orang yang takde diajar secara formal tu dorang ade tau tak.

Patutnya kerajaan iktiraf rempit2 ni. Ambik dorang kerja. Suruh ajar pengguna jalan raya cara untuk selamatkan orang yang accident tengah jalan tu. Bukan setakat pandang je. Kalau setakat nak jadik spectator je kucing gwa pon boleh buat. Bahalol.

Dah. Cukup tak point gwa nak ubah perspektif rakyat malaysia tentang Rempit dan sumbangan depa atas jalan raya? haha.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

18 comments:

Frodo Baggins said...

rempit terbaik dari ladang semakin pupus
ini dia helly spesis rempit yg agung

kahkahkah

eszol raar said...

niceeeeeeeee

i'msosupernotcool said...

cilake macam best je jadik rempit.
gua nak join ah.

Dale said...

yeah, you mean it.

soONti said...

mat rempit kdang2 tolong org yg accident mmg btol..bkn stakat tolong selamatkn dorg..barang2 bharga pun turut sekali "diselamatkan"...amacam hellioz...am i right?or i am right?

RastaMat said...

adakah anda seorang yang pernah berkecimpung di dalam bidang ini??

eiffel said...

kehkehkeh...

'iyela, moto lar plg senang.park moto guna ruang kecik jer, berbnding ngan kete,bygkn klo 3-4kete benti nk samatkan berbndg dgn 3-4moto..xke kete tuh lg menambahkn jam' kata mereka

SUCI KUDUS said...

euw... gedikss sangat entry uol kali ni.. harus akak pun sokong mat rempit.. ops..

Kodet said...

huh . Setuju gak , kalau harap org pakai BMW tu berhenti pun tak nak . Kalau berhenti tu bagi duit dah cukup

aLy said...

mereka yg brenti bukan takat tengok je
siap snap masuk fesbuk mobil bgtau semua
"aku nampak eksiden depan mata~"

maCy said...

cup.

kiss untuk gadis blogger.
flying kiss untuk jejaka blogger.

rindu kamu, kamu dan kamu.
teruskan usaha di arena ini.
maCy hilang tapi ada.

*salam sayang dari maCy*

:)

HEROICzero said...

gua ter*crashed*

betul jugak.

nice. thanks dude.

Anonymous said...

mane bulih sesuka hati angkat org excident.kalo ada fractured ke apa lagilah parah kalo dukung maen2

Hellioz said...

@anon
bagus la tu.
kita biarkan je mangsa2 tu mati terbakar dalam kereta.
or kena langgar kenderaan lain

huuuhaaa...
senang cerita.
terus masuk liang lahad ye dak?

bagus...
anda berfikiran jauh..
anda sepatutnya disanjung tinggi anon.

.::WaNiE::. said...

bila ada eksiden mmg sapa2 yg naik motor akan berhenti dan tolong

yg naik kete2 mewah ni (even yg tak mewah pun) lebih gigih berhenti keluarkan hp amik gambar upload kat facebook dan jalan

macam haram.

nota : penah kete rosak, then berhenti tgh2 jln. yg naik kete2 ni bukan nak berhenti tolong, siap hon hon apa ingat org suka2 ke nak berhenti tengah2. last2 mat2 rempit ni yg berhenti tolong tolak kereta ke tepi zzzz

Anonymous said...

helli..gua suka sama ayat2 lu...

cEro said...

aku dpat point ko...
tp, pd aku, pndangan org terhadap penunggang motosikal sgt serong, tak kira rempit sejati atau sekadar pak imam yg ke masjid menaiki moto...

low class rupanya penunggang ni...

mcjust.lol said...

yg ni damn true.. bapak susah nak tengok org mewah2 tolong org accident. baguih. good point.

aku suka part setiakawan tuh. semangat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~