Friday, March 25, 2011

Realm Of Reality

The fact that ramai manusia yang dropped out of skewlz, universities and all is inevitable.
Out of blue, they did exists in a certain amount of numbers.
Example?
Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary yang hanya menghabiskan pembelajaran sampai tingkatan lima.
And ramai lagi tokoh2 millionaire and billionaire yang tak sempat habiskan belajar tapi kaya macam celaka.


Luck? Fate? Destiny?


U choose.


But the fact that they do exists in a countable manner is what i'm trying to limelight here.


Memang ramai manusia berjaya yang dah jadi role model dekat semua manusia yang mengharapkan keajaiban itu berlaku kepada mereka. But let me set it straight. They are a bad influence, terutamanya kepada mereka yang rasa mereka gagal dan nak jadikan ikon2 yang berjaya ni as their role model.


For Example.
Dalam ramai2 manusia yang mampu berfikir secara waras dan pemalas lagi2 bila benda ni melibatkan knowledge and all, mereka akan cuba kaitkan persamaan diri sendiri dengan ikon2  yang dah berjaya tu.


Cuba bayangkan kalau semua manusia, i mean, SEMUA MANUSIA nak jadik one of the dropout and all and rasa mereka mampu untuk jadik salah seorang daripada manusia yang dah berjaya tu, lu orang agak2 dunia ni cukup ke qualified doctors, engineers, lawyers, and all? 


Gwa bukan nak sangkal credibility depa sebagai manusia yang dah berjaya, nak berjaya memang tak payah sijil ape2 pun tapi knowledge. Cukup ke knowledge awak nak jadik macam ikon2 yang dah berjaya tu?
Thats the point here.


I know. U'd rather counter me saying this fella and this fella dont have any certificate to start with but they succeed jugak!


Yeah, they are who they are. But, Are you one of them?
Or u're just using the little similarities that u have with them untuk sangkal point2 yang gwa dah point out dekat atas.


All in all, berapa ramai manusia yang gagal, dropout and all ni jadik manusia yang berjaya macam mark zuckerberg and syed mokhtar ni?
I bet mereka masih boleh dibilang dengan calculator.
And what happened to the rest, lets say 99% of the fellas who flunked in their education, adakah 99% yang tinggal ni jadik berjaya jugak?


I'm not saying that good grades are the numerator of the denominator, but still, it counts.
Kalau dapat 4 flat sekalipun tapi tak reti buat kerja, sama je useless.
Its not like i dont certified your knowledge and all on the paper but theres millions of peeps out there yang ada otak bagus and sangat brilliant dalam menghafal setiap benda yang dipelajari. 
Yes, that can contribute good grades. But is that enough?


Apa kata siapa2 yang rasa dia ada persamaan dengan manusia2 dropout yang TELAH BERJAYA tu buktikan something about your own self supaya anda boleh berbangga dengan status "droput" tu. Takdelah nanti nak samakan diri sendiri dengan manusia yang "dropout" and berjaya tapi tak pernah menyumbang apa-apa kepada siapa2. Kan memalukan diri sendiri namanya?


Tak salah nak jadikan ikon2 dropout tu untuk jadik role model tapi, cuba buat sampai jadik. Buat sampai lu orang betul2 berjaya. Masa tu baru la lu boleh brag and all ( kalau rasa nak brag lah) dengan semua orang saying that u are also one of the motherfucker who failed himself on the education process tetapi berjaya dengan senang hatinya. Aint it?


I'm just stating what i had in my mind. 
Nak terima ke tidak, terpulang. No offense but that's reality. Its fuckin' harsh.



Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

9 comments:

Frodo Baggins said...

oii helly dolly apsal font kau kedekut sangat?

boleh aku kata ... diorg dulu lain
tak banyak 'rumput-rumput', skrg kalau ada jebon2 yg pikir boleh jd cam bapak kaya gila ni, lu jebon tengok berapa bnyak rumput-rumput yang tumbuh depan belakang kiri kanan lu org, rumput yg x di tebas x dicabut x dicantas ... TAK DIJAGA

study dol study ..

ok kalau aku lari tajuk
aku salahkan kau
sapa suh tulisan cinonet ank mampos
dengki ler tuh dgn mata superman aku

choiiii

mari join aku tebas rumput!

bujal X said...

djaman sekarang kaya sebab bapak~

Catherine- said...

entry ko,tetiba aku terkenangkan arwah sosilawaty.

dia idola aku.

i mean, aku suka rumahnya.

:)

Anonymous said...

yeaahhh!! luv dis!it does make sense helly! u juz wrote wht is fukin wanderin in my mind when peeps out there keep sayin "alaa..dloo bill gate pn flunk in all his subjct"..yeahh..damm true nothng is imposible.yet..it juz a kinda therapy for a brokenhearted failure.irony..klu smua owg fk cmtu....(sp2 tolg smbong st..kang berjela plak aku bebel.bhahhaa~)

anonism said...

try test jaga kambing dulu baru fikir nak jadi macam tokoh2 tersebut

Frodo Baggins said...

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ █ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

Faiz Tapit said...

kau mmg kewl hellioz

Dak Aiy said...

aq fhm mksud kau.
correct me if i wrong:
no education+no knowledge = no money.
so,
no education+no knowledge+no money = U R A LOSER.

am i right?
hehehe..peace..^.^

Silent said...

totally right

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~