Wednesday, May 25, 2011

Listening | Communicating Skills

We are human. I bet human read this shit i wrote here. If and only if the robot can read and understand what i wrote here, thats a plus.

All human NEED to learn the communicating skills. Because thats the basic of life, i might say. Unless u were deaf and all.

Some of us loves to talk. Some can talk all day long without realizing that they also need to listen. Listen to everyone around them.
Takde mood ah nak tulis in english.

Ok. Back to manglish.
Asas communicating skills is of course bercakap, and mendengar. Ade banyak lagi. Tapi gwa nak cerita pasal mendengar. Sebab gwa tau lu orang semua pandai bercakap. At least. Walaupun gagap2 kalau nak bercakap depan orang ramai.

Lepas gwa buat random observation antara lelaki and perempuan, lagi2 melibatkan manusia yang tengah hangat bercinta macam esok kiamat dah, gwa dapat simpulkan bahawa salah satu masalah besar antara mereka ialah masing2 gagal menguasai kemahiran mendengar. Sebab tu gwa malas ulas pasal bercakap. Sebab masing2 dah terer bercakap dah. Tapi mendengar? Gwa yakin tak ramai yang dah kuasai kemahiran ni, termasuk diri gwa sendiri.

Tapi gwa taknak cakap pasal communication antara manusia yang tengah bercinta je, gwa nak cerita pasal aktiviti harian ni antara semua orang.

Gwa dapati, perempuan adalah manusia yang sangat cekap and efficient dalam berkata2. lagi2 yang stock cakap dekat telefon or IRL berejam pon takdehal. Gwa kadang2 salute jugak dengan golongan2 yang mampu bercakap tanpa rasa penat ni. Kenapa gwa impressed? Sebab gwa tak mampu buat macam tu. Gwa pendiam. Gwa bercakap bila gwa rasa gwa nak cakap and gwa ade point yang gwa nak utarakan. The rest? I listen. Most of the time, i'll always be the one who listen. Sebab gwa tengah menguasai and memahami manusia yang tengah bercakap ni.

Masa dia bercakap, gwa akan kumpul points by points and then gwa counter attack. Maksudnya, bercakap balik la dengan manusia yg gwa tengah berborak tu. Gwa tak suka bercakap bila gwa tak paham situasi. Gwa akan cakap hanya lepas gwa paham situasi tu dalam2, baru gwa cakap. Kalau tak sama je macam cakap dengan ayam, sebab sebijik pon tak paham, tapi nak menceceh lebih. Useless.

Cuba lu orang aplikasikan peranan mendengar pulak. Dengar bukan dengar kosong bodoh je. Tapi dengar and cuba fahamkan. Baru berkesan.

Tak ramai manusia yang sanggup jadik pendengar sebab masing2 ada keinginan untuk bercakap yang lebih dari mendengar. Itulah kelemahan yang most of us had.

Bagi gwa, gwa lagi suka mendengar. Gwa tak tahu kenapa tapi gwa prefer mendengar. Sebab bila gwa ada kelebihan tu, gwa dapat analyze masalah or cerita yang dia nak sampaikan. Masa gwa mendengar tu la isi2 yang pencerita nak sampaikan sampai dengan jelas.

Cuba bayangkan situasi pakwe makwe bergaduh, masa ni masing2 akan cuba bercakap sebab masing2 rasa masing2 ada point yang nak dikeluarkan. Tapi takde sape yang nak pasang telinga and dengar. Ni la salah satu punca keretakan rumahtangga tuan tuan dan puan puan sekalian. kah3~
Cuba bagi sorang2 bercakap, bila sorang dah habis bercakap, sorang lagi pulak bercakap. Jangan jadik macam ayam cakap dengan ayam, dua2 bercakap, nanti sape nak dengar?

Ikut turn la bila nak bercakap.

Satu lagi kelebihan bila lu orang mendengar, lu orang akan cuba untuk memahami. Tak ramai yang mampu mendengar and memahami situasi. Walaupun ramai yang mampu mendengar. Inilah kelebihan bila lu orang mendengar, the essence of understanding tu akan datang tiba2 sebab lu orang bagi perhatian.

From nao on, cuba lu orang aplikasikan peranan mendengar tu dalam diri masing2. Baru la persefahaman tu timbul.

Gwa faham. Everybody wants somebody who can lend their ears out of a conversation. Bila ada orang mendengar, lu orang rasa diri lu dihargai. This is a golden moment. Lagi2 bila orang yang mendengar tu orang yang lu suka or syg and all.

Tapi cuba lu orang pulak duduk dekat tempat orang yang mendengar tu. Kadang2 dia bercakap jugak. Cuba lu orang pulak pinjamkan telinga and try to listen. Tak susah, dengar and fahamkan situasi. Bukan suruh terjun KB mall or berenang 7 lautan or bertarung dengan ikan jaws di lautan dalam. Sebab tu gwa suka back to the basic. LISTEN!.

Tak susah. Tak pakai duit pon. Pinjamkan perhatian je. That'd help.

Gwa harap2 lepas ni SEMUA ORANG akan aplikasikan peranan ni dalam kehidupan seharian. Coz when we talk, its a two way conversation, not one way conversation. Cuba buatkan setiap perbualan tu lebih berharga dengan masing2 mainkan peranan masing2. Jangan jadik macam ayam. Cakap tak berhenti. Sape nak dengar pon tak tau.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~


8 comments:

Abang Zam said...

dah betul lah tu..masing2 ade point nak cakap sampai rasa macam semua useless..cakap haprak pun takde sapa dengar

hellioz bijak..kipas sikit

Mieza vs Rory said...

kiter same la bro...gua pun leh suka mndengar dari bercakap...

Didyajustsaytht said...

Great post bro.

I gotta admit girls talk alot. I hear it's because their vocab is much, much bigger then men. But I guess I gotta learn to listen too--and not just to verbal cues but nonverbal cues as well. You know, they may say one thing, but their expression is another.

And do you know how to deal with people who talk without letting us budge in? Do let me know! haha

NANA said...

gud info!

Akulah Aqilah Itu said...

conversation yang melibat kan 2 people screaming there lungs off, aku dah biasa nampak.

bukan senang nak listen to someone bila dada dah penuh dgn marah kan?

those yang boleh keep calm, pergh gua respek.

RastaMat said...

wa hebat dalam mendengar ni..

kalau tak pecaye, gadis2 sila datang kat wa..

wa dengar tekun je taw..

aw aw aw..


hahahha...

zey said...

sebenarnya, aq tak suka bercakap dengan orang yang banyak cakap. terlalu banyak cerita, tak taw betul ke tidak.

amir said...

aku rasa, masa kita bercakap dan masa kita mendengar bergantung kepada teknik retorik masing-masing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~