Tuesday, May 10, 2011

Perosak Yang Menawarkan Penawar

Pernah terfikir tak dunia tanpa kerosakan n kesakitan?
Must be sucks. Lebih lebih lagi pada  semua orang yang fix that thing back to normal.
Since kerosakan n kesakitan tu ialah sumber pendapatan mereka.

Kalau semua orang dekat dunia ni tak sakit, what the fuck should the doctors do to earn for a living?

The law of demand and supply is important to keep the world go round and round. Tapi pernah tak lu orang fikir macam mana the suppliers keep the demand high and continuous at the same time?

I'm not gonna say all the people in this world are using the sick strategy to make all the shits happening but hey, this world is not only filled with sane people, there's thousands of insane people equipped with brilliant brains is moving each strings they had on their hand to make all the probabilities happening.

I might be assuming and shit but lets just carry on coz i'm tired of expalining the same thing over n over again.

Every product in this wolrd, have their own expired date. Everything. Walau bagaimana canggih and sophisticated pon ia, ia akan tetap rosak n harus diganti. Diganti dengan benda yang baru. Termasuk la ex yang tak guna. Semua kene tukar. Lagi2 yang banyak buat palat. Kalau tak buat palat tapi lu suka2 tukar memang kejap lagi lu pulak la yang kena tukar2. OK, dah jauh sangat menyimpang.

Kenapa setiap product perlukan tarikh luput?
Sebab semua bisnes yang bergerak continuously memerlukan repeat customer. Or at least a new generation of user yang akan menggunakan product yang sama. Repeat customer adalah penyambung kepada kesinambungan kepenggunaan sesuatu product. No repeat customer, no business.

Oleh itu, setiap product yang mempunyai tarikh luput ini akan senantiasa digantikan dengan product baru selesai sahaja tamat tempoh penggunaan normalnya.
Contoh?
Washing machine. Washing machine dekat rumah kau takkan bertahan sampai 7 generasi kau. Silap2 setiap 5 tahun kena beli washing machine baru. Thats how business circulates. Cuba bayangkan Kau guna satu product tu sampai mati, sudahnye ape pengilang2 tu nk jual?

Kalau dari segi manusia pula, penyakit. Kalau lu orang rajin tengok cerita2 or movies2 yang memaparkan penyakit2 baru and someone suddenly ada ubat kepada penyakit tu, pharmaceutical company mostly tiba2 ada ubat yang mampu menyembuhkan that certain illness.

This is how the scams works. Lagi2 bila benda2 ni boleh dimanipulasikan oleh otak2 yang pandai memanipulasikan keadaan. Nak jadi kaya bukan rompak bank sahaja. Buat penyakit and buat penawar at the same time is also one of the way to be rich. Tak silap gwa, cerita bujang lapok, i can't remember which one, ada buat scene dimana salah seorang dari mereka campak buah gatal kat orang ramai n then dua orang lagi jual ubat tahan gatal.

Nampak tak consequences dari apa yang depa dah buat? Cipta penyakit, cipta penawar. Senang2 je product yang dihasilkan tadi terjual.

Cuba bezakan barang dari china> Kita mungkin akan cakap, baik beli je barang2 dari china tu, dahla murah. Murah memang murah, tapi berapa lama ketahanan sesuatu barang tu? Ikut pengalaman gwa mase kecik2 dulu, masa barang dari china diimport secara pukal, maka banyak lah barang2 keperluan harian yang dapat dinikmati dengan harga yang budak2 pon mampu beli. Kedai RM2. Raket badminton. bat pingpong, besen, baldi, penyapu, segala macam ceramics, tukul besi, entah ape2 lagi seribu satu benda yang harga asalnya mahal boleh dapat dengan harga rm2 je. Murah? memang murah. Tapi berapa lama barang tu tahan?

Bila barang2 tu takde daya ketahanan yang mantap, orang akan sentiasa beli barang tu walaupun dia asyik rosak or hancur, sebab dia murah. Ni lagi satu strategi penjualan yang berkesan. Sampai sekarang kedai rm2 wujud lagi. Sebab kita sanggup beli benda yang sama dengan harga murah berulang kali dari beli benda yang mahal tapi boleh pakai lagi lama.

Gwa ingat lagi beli tukul besi n spanar sebab nak pomen basikal chopper dulu. Ye, gwa main basikal chopper yang body lengkung tu je mase dulu. Takde fixi fixi poyo yang bawak basikal sebab nak bergaya. Gile tak true. Nak kayuh basikal pon nak bergaya bagai. Niat dah lari. Bajet awek2 urban materialistik pandang sangat la basikal warna warni tu? Depa lagi suka naik merc ade aircond lah. Lulz~ Kelaut sudah.

Gwa beli tukul besi sama spanar tu, seminggu top. Gwa dengan member2 gwa guna, lepastu barai. Macam celaka. Ini la kelebihan barang2 dari china, murah tapi takde kualiti. Macam celaka. Kalau dah asyik hancur je, sama je macam gwa beli spanar dari jepun tu je. Mahal pon mahal la tapi boleh la guna sampai puas sampai betul2 hancur.

Wear n tear memang harus diambil kira tapi gwa berani bet satu benda la. Semua benda dalam dunia ni akan rosak, mati atau tak boleh digunakan lagi. Pebenda tah point gwa skang ni. pening dah kepala.

So, theory gwa kat sini ialah, penyakit and kerosakan2 yang endlessly happened dengan faktor wear and tear PLUS cunning human brain mungkin salah satu faktor kepada mengapa penawar tu yang sebenarnya merosakkan sesuatu benda.

Kau ingat paku kat tepi jalan tu sape tabur?
Telur yang kena baling malam2 tu sape baling?
Nombor2 tukartiub tu sape letak?
Agak2 sape yang cipta virus2 dekat computer?

Jawab sendiri and buat konklusi sendiri.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

5 comments:

okedkama said...

dulu belajar sejarah kat sekolah beria macam orang gila.
sekarang ada 'orang pandai' kata kita diperbodohkan oleh sejarah yang bodoh.

wear and tear.
ikut konsep kan?

GuavaTheBuaya said...

Amende asyik terganggu aje kefokusan lu ni hellioz? Berbaur sakit hati nampak. Haha. Btw kedai Rm1.99 tu mmg wujud lagi. Gua kaki cermin, mmg selalu sgtlah beli dekat sana. Calar sikit tukar cermin baru, kotor sikit tukar cermin baru lagipun cermin tu mmg cepat jahanam. Gua pedulik apa, beli ajelah lagik. Biasalah, murah kan. Kadang kadang nak beli hiasan untuk kelas pun ke sana jugaklah gua beli. Eh ni gua comment apa tah yg gua cuba sampaikan pun tak tahu lah. LOL.

delarocha said...

takde benda yang kekal bro

semua akan hilang

semua akan rosak

ironinya.. manusia yang buat jugak

Dale said...

the black conspiracy

catherine- said...

Termasuk la ex yang tak guna. Semua kene tukar. Lagi2 yang banyak buat palat. Kalau tak buat palat tapi lu suka2 tukar memang kejap lagi lu pulak la yang kena tukar2.


hehe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~