Saturday, June 4, 2011

Robot

Buang perasaan. Bedah hati. Bedah jantung. Bedah semua sekali. Tukar jadi android. Tak pun, tukar switch dekat otak. Semua ni kerja otak. Percaya lah. Ni semua kerja otak.

Hati, jantung, paru paru, dan semua objek yang dipanggil organ (kecuali otak) tak terlibat sama sekali dalam proses pembentukan perasaan.

Kalau lu terer sangat, cakap dengan gwa kat mana letaknya perasaan. Hati? Jantung? Bullshit. Tu semua metafora yang manusia cipta untuk sedapkan lagi metafora yang telah manusia cipta. Eh, bukan. Tu semua metafora yang manusia cipta untuk sedapkan lagu perasaan yang tuhan lu orang cipta. Eh. Ha, yelah. Kalau lu orang ada tuhan, maknanya, tuhan lu orang la yg cipta perasaan tu.

Perasaan ni abstrak. Macam belajar melukis. Kau campak campak and campak la ape ape warna atas kertas kanvas tu. Kalau kau ada nama, ada certification, ada peminat, ada penyembah, gwa pasti sepasti pastinya bahawa orang akan cakap itu adalah satu masterpiece yang letaknya bukan dekat mata, tapi dekat otak. See. Otak. bukan paru paru mahupun jantung.

Kalau ada peluang, sekali sekala gwa nak jugak buang perasaan tu. Tak buang pun takpe. Kalau boleh Simpan perasaan tu dalam container bila bila masa gwa suka pun takpe. So that gwa boleh express tanpa menghiraukan apa apa yang orang lain fikirkan. That bad.

Tapi tu semua idea dalam kepala hotak gwa. Sebab secara realistiknya, gwa dah buat tu semua. Banyak kali. Ye, banyak kali. Banyak kali gwa buang perasaan tu jauh jauh, macam main boomerang. Sampai satu masa gwa summon dia, dia datang balik. Buktinya? virtual dossier gwa dah buktikannya.

Sakit? Memang sakit lagi menyakitkan. Tapi nak buat macam mana? Tak semua orang faham dan mengerti kiasan yang tercipta. Tak semua mampu tafsir semua benda. So, bantai je. Straight to the point guna bahasa yang manusia biasa faham. Kadang kadang bagi bahasa yang manusia faham pun manusia susah nak faham. Kalau bagi bahasa yang manusia susah nak faham lagi la manusia tak faham. Generally, tak semua manusia ada otak macam gwa, lu, dan mereka.

Selalunya, manusia kena jadi robot. Sebab manusia tak mampu jadik hamba perasaan. Gwa sure lu orang semua tak boleh puaskan hati semua orang. Sebab tu manusia kena belajar jadi robot.

Robot mane pernah menangis. Kau pernah nampak jet pejuang amerika yang bom baghdad menangis lepas muntahkan bom? Tak kan?

So, itulah nilai nilai murni yang seekor robot mampu tujah dalam kepala hotak kita. Transformers? Tu semua cerita bohong. Mana mungkin robot ada perasaan. Lain la kalau dia cyborg. Separa manusia separa robot. Robocop? tu semua komik. Jangan percaya. Sia sia je hidup kau kena tipu kalau kau percaya. Buat bebal otak je.

Stoic. IDGAF.
tapi masalahnya setiap kali siapa siapa sebut idgaf, dia dah give a fuck in the first place. FUCK!


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~





9 comments:

basikal said...

entah..macam biasa je..aku nak komen ape..

Ries Lee said...

helly dah pandai main hati dan perasaan sekarang. ok, aku buat-buat tak nampak kerana ia abstrak. hehe.

EZAN IDMA said...

sume pasl otak.

Frodo Baggins said...

woohooooo ...
tapi, lain benar bunyinya
aku syak kau dah btukar
dari robot kepada nobita

hahahhaha

Amir said...

perasaan mungkin macam satu software. Pemikiran mungkin macam satu jenis pemprosesan informasi. dan perasaan yang tahi, adalah seperti software yang tahi. terlebih banyak fungsi, tak stabil, sekejap-sekejap hang, computer dah kena terajang, masih lagi nak tersangkut.

Dale said...

idgaf pun boleh? haha

Anonymous said...

"God is dead when someone fills your heart instead". Love is nature. You cant fight Mother Nature. So stop fighting that feeling.

Akim Iqbal said...

hmm

maCy said...

kan mmg bahagaian otak yg control sume tu. tp die control efek jantung. like wen ase takut, isau, etc tak ke kat jantung yg ase dup dap lebih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~