Monday, July 25, 2011

Klasifikasi Manusia Bodoh Tak Sedar Diri.

Pokoknya, manusia memang suka cipta status sesama sendiri. Siapa lagi kaya, siapa lagi cantik, siapa lagi hensem, siapa lagi style, siapa lagi retis, siapa lagi hipster and all.

Masalahnya, benda ni jadi masalah bila kau nak jadi salah seorang dari manusia yang berkawan dengan status ni. fuck you.

Perlu ke aku round around the block and see a bunch of kids approving baju apa yang dia orang pakai, apa gadget yang dia orang guna, apa jenis kasut yang dia orang pakai and segala jenis benda yang memang dizahirkan dengan materialistik. Kalau ada bunch of idiots yang perlukan approval dari aku dengan semua benda benda ni, aku mungkin mintak dia orang punya IQ level. Kau cukup pandai ke nak kawan dengan orang pandai macam aku? Celaka apa. Ni semua pengaruh2 iklan yang hari2 sogok kau dengan status and shit sampai kau kena tengok baju apa, kasut apa and gadget apa yang orang lain pakai baru kau nak berkawan dengan depa. Bodoh.

Jangan risau dengan aku, risau dengan diri kau sendiri. Aku masih lagi bangga pakai baju bundle RM5 yang aku beli dekat kedai bundle tu. Aku tak perlukan baju topman kau yang aku yakin kalau aku garit sikit dah koyak. Aku tak perlukan lambang Calvin Klein dekat dada aku sebab aku bukan duta yang membayar untuk pakai brand tu. Aku tak perlukan blackberry hanya sebab ramai kawan kawan aku pakai blackberry. Fooo. i can buy one if i wanted to but i wont because i am the trend. I set my trend. I don't need to keep up with the trend because i am not your slave.

Suffice to say, gwa nampak ramai sangat yang cuba untuk duduk dalam kasta kasta imaginary yang kau sendiri buat supaya kau rasa kau fit in dalam circle tu. Bangang apa? Penting sangat social status tu sampai kau bergolok gadai itu ini sebab nak nampak gah macam semua orang. Fooo.... Beli buku Dua puluh lapan ringgit sembilan posen bising itu ini tak cukup duit palancau. Beli blackberry ribu ribu tak banyak bunyi pulak. Aku lempang sekor sekor baru tau nikmat hidup kat dunia. Sedih!

Gwa dah tak larat dah nak hidup dalam dunia idealists. Memang circle bodoh ni akan sentiasa hidup and melarat. Macam cendawan tumbuh lepas hujan. Fungsi asal setiap keperluan tu dah lari. Lari jauh sangat sampai takde sape yang mampu buat kau fikir macam orang waras. Sedih! sumpah sedih. Kau lagi bangga dengan dunia materialistik kau dari berbangga dengan knowldege yang kau simpan untuk share dengan semua orang.

Ape sengih2?
Kau bangga la kau pakai semua designer cloth dengan gadget2 mahal tu?
Otak kau pun sapa buat? Cloth designer yang buat? Steve Job yang buat? Owner Research In Motion yang buat?

Aku sedar. Aku pun pakai benda2 tu semua. Tapi aku pakai sebab quality, bukan sebab entity. Foo. memang tak boleh lari dari circle bodoh ni. Semua orang is trying  hard to be the dumbest prick. Show off semua harta harta yang yang bukan dia beli guna duit sendiri. Tak sedar diri punya madefaker.

Memang cemerlang gemilang terbilang betul warganegara malaysia ni. Semua pun dok kejar status sampai lupa perut yang lapar belum diisi dengan makanan. Foo. Lepas ni kalau kau lapa p masak blackberry kau. Mana tau lepas goreng dia tukar jadik buah. Bangsat2 pun boleh buat makan, kenyang.

Ni la hasil dia bila orang kaya bodoh turunkan gene gene bodoh dekat anak anak dia. Masing2 pemalas macam babi. Otak sapu dekat bontot, semua jadi tepu. Orang miskin pun sama. Dah sedar diri tu miskin lagi bodoh, belajar la hidup miskin and strive jadi kaya. Ini nak makan pun mintak orang ada hati nak berlagak macam orang kaya. Bodoh squared.

Bila pak mak mertua kau mintak hantaran mahal mahal tau pulak kau melenting ekonomi gawat hidup susah gaji tak cukup duit tak ada. Berdebu la poket kau sorang sorang.


Its my fucking perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~



16 comments:

specsy said...

yup. pasal beli buku tu aku setuju. harga tak delah seberapa buku tu. tapi berkira gila.

beli baju, kasut, seluar harga ratus ratus, senang je pulak bagi duit tu keluar macam air.

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

levis bundle = 50hengget
baju bundle = 10hengget
henpon nokia lama bapak = free
converse uptown = 50hengget

modal utk gua bergaya = rm110..pakai smpai koyak...

x fit in the circle lah...kene buat circle sndiri...aisyohhh!!!

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

damn...da 216hari gua x layan lucah kt blog, komen kt sini masih kene tgu lu approve ke??

ok, blog lu..lupe.hahaha

hye kanda, mau comolot?

RastaMat said...

yang wa paling tak tahan, berlagak guna duit mak apak..

macam sial..

pastu pandang rendah kat orang yang takde gadjet2 bangang tu..

sumpah macam sial..

Idler said...

gaya itu penting beb. biar sengkek takpe. janji bergayo. itu mostly, melayu la aku nampak pon. cina, pakai compang camping tapi kayo.

beli slipar croc, 4ratus letak kat kaki. pejadah?

tgk tv, iklan courts, amek barang, 4 bulan takyah bayar dlu. janji raya boleh bergayo, berlagak bagai.

Lucifer said...

keciknya circle kau, cause i don't have such friends.

Hellioz said...

@ lucifer
sebab circle ang kecik la ang tak jumpa circle kat atas.
self explained answer wey.

frogprincesz said...

haha...totally agree with u...that's what u call judging books by their cover...

Hannah Haykhall said...

Aku pun anti gak orang yang jadi hamba material ni. Kalau ada duit berlebih tak pe la jugak, ni sampai sanggup guna duit makpak or habiskan scholarship semata-mata nak up to date. Sebab prinsip aku, kalau nak sesuatu kita kena usahakan sendiri, jgn susahkan makpak. Kalau tak de duit, duduk senyap sudah. Jangan nak poyo show off sana sini.

problem? said...

gi jek sound direct kat dorang

Amar Alis said...

kalau kerja dengan orang india, kuat benar perasaan kasta diorang. macam sial.

kurosagi said...

gue senang je dgn org2 gajet mahal tapi kredit topup pon xde~

"tu yg pakai nset mahal2 tu, dalam bank dorg berapa ?? zero~.....ni yg pakai nset da 4 tahun tak ganti2 ni, dalam bank ade berapa ?? ribu2 tau~"

berlagak pakai duit parent yg ak paling benci~ sebab budak2 keliling ak anak2 org kaya n student kolej, bajet la dorg tu educated sangat, kita yg SPM je ni dilayan mcm sampah~ padahal dorg2 tu setakat student certificate n diploma je~ hello~ yg ade degree pon byk xdpt cari makan~ besar mana certificate dorg tu ?? sanggup berenti keje gaji RM1200 sebulan semata2 ambik certificate yg langsung xmembantu masa depan tu~ nasib baik cina, saya tolong gelak je la~

^baju kurung^ said...

bodoh squared :)

beli ikt kperluan, bukan kmampuan. even perlu pn blom tntu mmpu~

oda narwida said...

well literally, aku pun sokong and pike macam kau tulis kat atas ni. why bother bout brands. just bought things if you feel worth it to wear, yg boleh buat kau rase puas in your own terms of kepuasan. but practically, we're just doing things within our cycles. sad, but its just, that is how its gonna end up lastly.

drkcrmsn said...

memang aku tk layan orang yang macam ni. ingat dorang bagus sangat apa dengan apa dorang ada. setakat brand & trend dorang ikut? dorang memang bodoh.

cafiena said...

buat aku teringat satu pepatah, "manusia sekarang miskin, yang ada cuma duit"

manusia, kalau dia cukup kasih sayang, cukup percaya (faith),cukup sabar dan cukup segala benda yang tak nampak (bukan hantu saja tak nampak tau!!), dia takkan cari benda material dan fizikal.

" If outside is so good, why has mankind spent thousands of years trying to perfect inside?" BBT Se3Ep12

setelah disogokkan ajaran kalo tak berduit hidup tak senang,tak bahagia, hasilnya hidup mesti kaya, femes dan fofular.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~