Sunday, August 7, 2011

Serbanistas Vs Missionary


Thesis statement : Nak Islamkan orang tapi lepastu tak nak bertanggungjawab dengan Muallaf

Point 1 : Memang lah bagus ikut agama kau islamkan orang sana sini. Dapat banyak pahala kan? Tapi lepastu kau tinggal je macam tu. Cuba fikir dalam sikit. Orang yang lahir2 islam pun amalan ke laut inikan pulak orang yang baru convert nak kenal agama baru depa. Kes muallaf convert balik agama lain memang berlaku. Benda ni bukan benda baru. Benda ni sebenarnya tanggungjawab. Tanggungjawab orang yang convert tu. Tugas convert kapir jadik islam bukan usaha sekali lepastu lepas tangan. Benda ni continuous.  Sama la amcam kalau kau dah buntingkan anak dara orang. Bertanggungjawab la sikit. Bukan lepas dah convert orang tu jadi islam dia terus jadik pandai macam ulama ulama yang dah 70 tahun belajar pasal agama. Bayangkan muallaf tu macam bayi baru lahir. kau kena jaga sampai faith dia betul2 kaw2 sampai la dia boleh berdiri atas kaki sendiri. Bukan main lepas tangan macam tu je. responsibility kau kat mana tah. Nama islam tapi responsibility takde. islam la sangat. Nilai nilai murni orang islam tu cuma letak atas kertas je ke? pui

Point 2 : Ramai je muallaf ni orang orang susah. Ni pun kena la ambik berat. Duit zakat yang juta juta tu lu orang sumbat kat mana? Sumbat kat dalam mulut sendiri bagi perut kenyang? Circulate la duit tu tolong orang2 yang wajib ditolong. Ini tak. Masing2 fikir duit zakat tu untuk diri sendiri. Cukup la gaji kau dah banyak, duit zakat pun kau nak kebas sekali buat harta. Ape punya celaka la perangai wey? Gwa lagi #salute sama itu christian missionary yang sumbat semua keperluan manusia yang depa tolong dengan niat depa convert christian. Memang akan ada udang disebalik batu tapi cara depa memang berkesan. Missionaries tu lagi bertanggungjawab. who win? sort them shit out lah.

Satu benda yang gwa kagum sangat dengan orang islam ni, dia punya skop simpati and empathy tu hanya untuk orang yang sama fahaman sahaja. Kalau kau kapir laknat, yahudi laknatullah, cina buddha, keling paria semua tu jangan tolong. Agama tak sama. Tak boleh tolong. Pegi mampos sama depa. Sape la pereka attitude ni pun gwa tak tau. Tolong sesama manusia pun tak dikira pahala jugak ke? Cuba luaskan skop POV tu. Ini sesama islam pun taknak tolong, jangankan agama lain, jangan harap nak tolong. Selfish kalah unta.

Come on.
Pelacur yang bagi anjing haus minum air pon masuk syorga lah. kahkahkah. Ke cerita ni cerita dongeng hikayat pak pandir?

Keep this in mind. Buat baik bukan hanya untuk kroni kroni kau je. Kau buat la baik dengan siapa siapa pun, benda ni pusing2 datang balik kat kau. Hidup ni full circle. Kau jalan la mana mana pun last last kau sampai jugak dekat line yang sama. Its a circle man. a FULL circle. Jangan lupa dengan tanggungjawab.

ciao

7 comments:

chobitschii said...

Spot on, Hellioz!

I read some testimonials why people murtad, most of the reasons are they were not treated right by fellow Muslims.

Memang padan muka kat kita (muslims) kalau ada lagi kes murtad.

To tell you the truth, I'm not surprised.

asipo said...

no wonder dakwah jadi tanggungjawab semua umat islam, sebab serbanistas tak cukup tangan nak hendel...

JelinaJoli said...

Gua setuju... Banyak sangat yang racist... Ah, malas cerita banyak... Banyak yg merempat, sapa yg peduli??? birokrasi saja....

PK said...

di negeri gua ni,benda muallaf convert balik agama asal tu dah macam benda biasa dah. terutama yg masuk islam sebab kawen.

tahun ni islam, next year kristian, next two year, islam balik. Pastu kristian lah pula. ha ha ha. Yg begini pun banyak.

Azri the Accelerator said...

mubaligh lepas tangan memang wujud.
ni namanya melepaskan serban di karpet.

talkIZcheap! said...

aku setuju dengan pendapat ko yang orang yang kasik convert tu harus bertanggung jawab sepenuhnya, selepas Islamkan orang, kena la kasik pengetahuan bagi dia dalami Islam. Sepatutnya benda ni basic...

Authority tahu siapa dan di mana mereka yang masuk baru convert ni, of course, dan sepatutnya diorang tahu jugak taraf sosio-ekonomi diorang...

But in term of make them feel welcome dan bagi mereka sedikit enlightenment about our faith itself, itu memang tanggung jawab semua muslim. Macam asipo cakap, tanggungjawab berdakwah itu terletak pada semua umat Islam...

So, kalo kita tahu mengenai muslim yang susah [muallaf atau tidak], dan kita tahu dia agak kurang berpengetahuan dalam agama itu sendiri, dah jadi tanggung jawab kita jugak untuk ambik tindakan, jangan harapkan authority jer...

huhu

Nordin said...

yeah, we keep tuding jari dekat orang lain. but we forgot to ask ourself back. adakah kita ada mengambil tindakan untuk mengganti serbanitas2 yang melepaskan tanggungjawab itu? sebab setau aku, tanggungjawab dakwah ni jatuh kepada semua Muslim. have you ever teach any Muallaf until they can stand on their own and walk by themself? if no, you just no difference than the hollier serbanistas itu. haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~