Monday, October 17, 2011

Serbanistas Vs Intellectuals

Ramai manusia yang berpaling dari agama. Ramai yang dah tak lagi ikut dengan suruhan2 yang tuhan mereka unjurkan. Ramai yang anggap Agama tu satu benda spiritual yang tak lagi hip n modern dalam zaman yang critical ni where almost each and every one of us lagi suka scientific explanation, dimana kita lagi suka conclusion yang nampak depan mata and proven scientifically.

The problem is, Agama memang selalu dikaitkan dengan benda2 mistik yang tak nampak depan mata. Contoh? Tuhan. Kau nampak tuhan? Kau nampak apa tuhan buat hari2?

Memang certain agama ada penjelasan scientific untuk semua perkara2 duniawi yang manusia buat, tapi kebanyakan manusia yang sembah tuhan jadi malas and dungu. Sebab? Depa mengharapkan semuanya di tangan tuhan. Tak ramai yang cuba untuk berusaha sebelum letakkan semua effort tu atas tanggungan tuhan.

Contoh paling senang?
Orang miskin. Ayat paling cliche dalam dunia yang lu orang akan selalu dengar ialah, "dah tuhan takdirkan hidup aku macam ni, terima jelah"

See, kebergantungan 100%  atas daya usha tuhan tu menyebabkan golongan cerdik pandai ni selar ramai religious people yang suka sangat bergantung dekat miracle miracle yang tuhan mampu buat.
And ramai jugak golongan agamawan ni yang malas nak cari further explanation dari semua benda yang tak masuk akal.

I've been reading aidid muaddib's blog, and after a while, i realize something, something stupid that many religious peeps around the world ignored.

How can that stupid biodisc worth RM2000 with no guarantee and scientific explanation boleh jadi another alternative untuk sembuhkan penyakit? Where's the common sense in that? Yang paling bodohnya, Malaysia masih lagi jadi HUB utama scammers2 and pyramid scheme ni. Tak cukup ke dengan kelentong2 ac mizal yang jual benda2 bangang dari China lepastu mark up tinggi2 jual dekat para meleis sekalian?

What amazed me the most is, kebanyakan pengedar2 barang2 bangang ni ramai yang kuat agama. Belajar dekat al azhar, tapi otak serupa macam orang tak belajar langsung. Ape dekat al azhar sana tak ajar common sense ke? Kenapa depa dah tak bergantung dengan ayat2 suci kitab kamu yang kamu agungkan tu? Dah tak mujarab ke ape?

Cubalah jadi bijak sikit. Sikit je pun jadila. Cari lah benda2 yang medically proven untuk ubat penyakit2 tu. Masalah dengan umat manusia ni, depa nak semua benda senang. Macam main magic. POOF! keluar makanan atas meja. POOF! ade kereta bmw dekat porch. POOF! duit keluar dari air paip. Kan ke bangang tu semua?

Sebab tu golongan intellectual ni paiseh je dengan agamawan2 ni. Depa punya kebergantungan dengan miracle2 dari langit tu tinggi sangat. Masing2 ingat dengan berdoa semata mata, semua penyakit boleh sembuh.

"dude, benda natang biodisc tu alternative la jugak kiranya."

Alternative kepala bapak hang.
Aku beli phone harga tak sampai RM500 pun mati2 aku mintak warranty, ni benda yang kau beli dengan harga RM2000 tu plus takde warranty kau percaya? Manusia dekat dunia ni dah hilang common sense ka? What happened to all the common sense in the world? Ke nikmat common sense tu kena tarik satu2?

Alirkan je air dekat benda bangang biodisc tu lepaih tu air tu jadi apa? Jadi air mujarab? Jadi air zam zam? Kepala hang dok letak mana? Dok pakat ramai2 letak kat punggung ka?

Malu wey kalau jadi ustaz ka palancau ka tapi dok nyesatkan umat manusia. Tak kira lah bangsa apa pun. Kau tu dah terang2 jadi seorang bodoh yang membodohkan orang lain. Kan ke kerja bodoh namanya tu?

Sekarang gwa faham kenapa orang dok pandang setengah mata ja kat orang2 alim ulama ni. Masing2 dok pikiaq pakai ponggong. Otak buat bagi makan dekat zombie kampung pisang. Tu la. Masing2 nak jadi yang paling maksum. Masing2 ingat diri sendiri bakal masuk syorga. Masing2 dok api neraka kan orang. Ni lah jadinya. Sampai kerajaan malaysia pun bersekongkol sekali dok highlight benda bangang ni masuk tv, dahlah prime time. Bodoh. RTM dengan semua benda MLM pyramid scheme ni semua bangang, serupa keldai.

Malaysia nak maju tahun 2020?
Harapan la brader. Flush tahi dalam jamban pun tak reti, nak maju jadah apa?

Oh ye, kalau gwa adalah salah seorang law regulator dekat malaysia ni, sumpah gwa malu wey.  Letak jawatan la balik kampung tanam jagung.

Last, but not least,
http://amirhafizi.blogspot.com/2011/07/be-careful-what-you-ask-for.html
read this shit for a moment. gracias.

7 comments:

Johan 'Champ' Radzi said...

Sebab itu aku rasa serbanistas patut belajar sedikit. Miracle do happen but janganlah kau nak mengharapkan sangat. Sebab usaha sendiri juga penting.

ciao.

fatinizzati said...

agreed sangat dekat part "masing2 nak jadi yang paling maksum"

cek chun said...

kurang membaca maybe? who knows?
malas nak buat kajian? the list is endless

Diyana said...

Spot on!

I think people should start treating religion as something academic. Read. Research. Discuss.

And, merge science with faith. Because science proves that God exist.

Nora Mieza said...

org2 so called agamawan ni terlampau taksub dgn ilmu ukhrawi sampai tinggalkan terus ilmu duniawi.

maka jadi tak seimbang.

umpama mendayung perahu sebelah kanan saja. maka perahu pun terbalik.

maibrenhed said...

kau tolong buat entri tentang speelineinc.com boleh?

kalau tak boleh takpe :D

thanks in advance

. . . wassalam . . .

Anonymous said...

Brainwashed

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~