Monday, February 28, 2011

Forced Election

Here's the case.
I was forced to elect on the election day.

I'm not an ultra fan of political movement or any political organization or any fruitless organization.
k malas nak speaking, xde freeflow.

Even on the recent university election, gwa tak pangkah mane2 pon candidate sebab gwa tau depa tak menyumbang ape2 pon kalau depa jadik ydp sekalipun. Most of them is full of shit too. They're up there sebab most of them is a legitimate famewhore. #fatfact. Walaupun gwa kena paksa, but still i don't vote and ini mengundang kemarahan orang atasan yang kena marah dengan orang atasan sebab orang atasan marah orang atasan. #padanmuka!

Jangan risau, every organization yang ada hierarchy of power confirm ade abused of power and full of cronyism. Sebab tu gwa cuba untuk elakkan diri dari involved dengan benda2 ni sebab gwa taknak jadi another person full of dipshit yang lupa daratan once gwa ada kat atas sane.

I have to admit that this hierarchy thingy is unavoidable sebab itu memang rule of an organization. So far gwa tak pernah lagi jumpa organization yang takde hierarchy of power. Kalau xde pon mesty ade yang self appointed sebab dia rasa dia eligible untuk jadik leader.

Gwa pernah duduk atas and gwa pernah rasa kena blame this and that just sebab gwa leader. Rasa dia macam sampah gak sebenarnya.

It is an obvious thing. Youth hate political movement and so on and so forth sebab a critical person or even someone who never really cares about all of these shit can see how them leaders and politician act based on what they said. Most of them is utter bullshit. Sebab depa cakap tak serupa bikin. Tak ramai yang sanggup berjuang untuk orang lain. Masing2 pon ade kepentingan sendiri. For those who did it for the sake of the people, u already have my vote in the ballot box.

Tapi berapa ramai sangat yang buat macam tu? haha~ its a mystery unsolved.

The recent university election for me is a platform to legalize yourself to be another scum in the political movement someday. Sceptical eyh? But thats what i see, so far.

Do you remember this Post?
This is what happened when u are up there and you choose to change. Just like what i've describe in it.

A few months ago, gwa ada try interview untuk ape position ntah. Gwa dengan member gwa dah pakat nak try, for the lulz coz we knew we would not be chosen, sebab even before the interview happened, gwa da dengar banyak rumours that said this candidate and that candidate have already secured their seat, sebab tu gwa coin cronyism. Thats what i see from my observation. Thats why i was there, purely untuk menganjing. Not to gain power nor any self gain. Thas why gwa selalu avoid untuk terlibat excessively.

Tapi, gwa dengan member gwa nampak ni satu peluang yang bagus untuk menganjing. Sebab orang yang interview adalah orang penting yang ada kat atas sane. Gwa tak berharap untuk terpilih pon, position ape pon gwa tak pilih mase dia tanye, sebab the main reason i was there is to point out what we like and what we hate based on what happened in the past years. Kalau student tak involved in any function u've organized, jangan salahkan guest. U can't force anybody to do anything out of their will. Because thats wrong.

Masa gwa kena interview, depa agak terkejut sebab figure anti establishment amongst my batch is there for the interview. Dorang siap tembak gwa sebab gwa byk kali tak attend most occasion. Gwa tembak balik, kalau function bodoh yang buat gwa menumpah seranah, memang jangan harap la ade orang nak join. Kah3~ The interview end up dengan depa tak puas hati sebab depa nampak banyak benda yang tak ramai nak point out. The obvious one. Depa selalu buat benda tu syok sendiri. Macam buat majlis untuk diri sendiri. Kalu dah macam gitu gayanye, sape nak datang oi? Haha~ Gwa banyak sangat point sampai gwa dah malas nak cakap pon depa suruh gwa bercakap lagi. Nampak sangat tak ada candidate yang cakap lepas macam gwa.

The other two or three candidates is talking all crap about their cgpa n gpa and all, which, i never bothered to talk about even it is on the safe side of the society's view. Nak cakap pasal cgpa borak tempat lain la pukimak. haha~

Oh, gwa syak gwa telah sahaja mengundang kemarahan pihak atasan kerna pihak atasan marah pihak atasan. Tapi nak buat macam mana? Berani buat berani tanggung la.

Justification, gwa rela tak mengundi dari mengundi orang yang salah.



Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Saturday, February 26, 2011

Perasaan Feelings

There's a time when u were so fuckin happy that u forget everything's u always feel in grave with. Accompanied with the tears of joy and laughter, all the misery seems so small, too tiny to even be glimpsed with your bare eyes. It was and will occasionally be a good thing to remember as it unfolds the good part we used to forget to remember and feel glad upon it. That pure happiness we never really think of it coming, naked.

But there's also a time when we were so fuckin screwed up that we eventually feel like dying to death. To imagine how death eventually reside in a ritual of zero tolerance of problems. Coz we always thought that death was the best way of solving problems though it was not always right to be true. The misery seems too deep that it confiscate the happiness inside our thoughts to the max. Do we need death to really end up everything? No. Death is not the end.

Life is sacred. We win the war with millions of other in a complete race to be embraced, even within this short span of time we used to view with those numbers. The creator have the utmost power to take it all off from us. Since we were already blessed with "life" everybody is complaining about, lets be thankful to our creator who is willing to give us this mere chance of enjoying and intoxicating life, with our own way, even if we didn't choose to set it off that way.

I just want to remember how i have felt this shit way before so that i would always be thankful to be given a chance to sip the free oxygen for my lungs. I jot this shit down because i want to remind myself that all the feelings that i've experienced before is a bless, none to regret, even if i always wanted to.

Dear human who have logical thinking and brain to even start with, embrace this life we've been living  this whole time, so that we can see the beauty that comes along with it, rather than just complaining about all the shit that we've been and will go through sooner or later.

Smile and say hello to the mirror, to yourself. We have the slightest chance to breath.
Now Inhale....
And exhale....

Congratulations! You're still alive dammit...


Its my descriptive perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Thursday, February 24, 2011

Fat People Like You | Orang Gemuk Macam Anda

Seumur hidup gwa, gwa hanya berjogging bile gwa rasa bosan dok rumah mase weekend.
Tapi itu cerita beberapa tahun yang dulu. Agak lame untuk gwa buat flashback memandangkan gwa tak suka flashback benda2 yang gwa tak suka flashback.

Seumur hidup gwa, apabila gwa jogging, gwa akan selalu nampak kelibat tubuh2 montok perempuan yang berusaha bersungguh sungguh untuk bunuh segala isi lemak yang sekian lama bertapak dalam badan. 
Mulia sungguh cita2 perempuan2 ni. Nak jaga hati sape tah. Mungkin jaga hati sendiri. Mungkin.

Perkara ni berlanjutan setiap kali and seringkali terjadi. Yang gwa nampak, acapkali adalah tubuh2 montok yang berlari kesana kemari. Apa hujahnya perempuan tu sahaja yang mengetahui. 

Pada masa yang sama, kejadian ini membingungkan kepala hotak gwa. Apakah ini nature seorang perempuan montok berpakaian seksi ketika jogging diiringi pemandangan yang menyejukkan mata seorang lelaki? Tak tercapai akalku. Nampak sangat gwa sangsi disitu.

Tatkala pemikiran gwa dibuai hentakan kaki dan hayunan yang tercipta setiap kali perempuan montok itu berlari, minda terpaku dengan soalan cepumas untuk perempuan gemuk di luar sana.

"Kenapa gwa perasan takde orang gemuk pon jogging dekat sini?"

Misteri. Bagaikan persoalan yang mengundang tentang segitiga bermuda.

Perkara yang sama berulang kali berlaku. Gwa gagal untuk nampak manusia gemuk jogging dekat trek yang sama. Ape sebenarnya masalah depa? Susah sangat ke nak keluar rumah berjogging barang sejam dua? Susah sangat ke nak angkat bontot, gear up and berlari dekat sekeliling trek?

Persoalan tu sampai sekarang gwa tak dapat jawapan. Rasa segan nak tanya orang gemuk mengapakah insiden begini berlaku. Takut kecik hati. Walaupun gwa pernah ade member gemuk tahap obesiti satu kelas dulu. 

Kalau nak dibandingkan kronologi orang miskin makin miskin dengan orang kaya makin kaya tak masuk akal pulak. Tapi itu la persamaan yang gwa dapat buat melalui pemerhatian gwa.
Orang yang dah sedia ada badan montok pipi gebu badan 'curvy' jugak yang berusaha keras untuk kekalkan bentuk tubuh badan. Apa jadi dengan semua orang gemuk kat Malaysia ni? Bungkam. Tak dapat gwa bayangkan ape jawapan yang bakal memenuhi ruang2 kosong dalam otak ni. Masih lagi satu misteri nusantara.

Adakah semua orang gemuk dekat malaysia cuba untuk mengekalkan berat badan obese atau mereka cuba untuk imitate penduduk Amerika? Barangkali perbandingan obese Malaysia and Amerika itu terlalu hiperbola untuk direnungkan, tapi, bait-bait persamaan itu ada. Manusia yang sakit jantung sebab terlalu gemuk pun dah ramai dekat malaysia. Peminat2 fastfood masih lagi mengunjungi outlet2 yang berdekatan. Membaham seribu satu kalori berserta lemak2 yang bakal membunuh manusia cara halus. 

Ye, cara halus. Kalau hisap rokok tu tentu2 cara tak halus. Experiment masa tingkatan satu lagi gwa dah dapat identify kenapa asap rokok tu bahaya. Biologi. Lagi dalam lagi tak paham. Persetankan pemahaman biologi untuk seketika waktu, tumpukan persoalan yang masih lagi belum gwa rungkai dengan research-research yang mampu buatkan gwa dapat title PhD. 

Kenapa gwa jarang nampak perempuan/lelaki gemuk jogging haaaaa?

Nama kau bukan abu lahab,
Silakan jawab.

Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~
 

Wednesday, February 23, 2011

Say Sorry Again

1. I have tons supply of sorry in the garage because i mean it. Will that be considered as a cheap supply of apology?

2. I knew it. Some of you put a high price and ego for a word called sorry, but not me. I make mistakes, every single day, coz i know i'm not a perfect figure to walk the day without being sinned at any moment.

3. But hey, i aint use it for fun coz i'm not that typical-guy-who-say-sorry-every-single-moment just to escape from all the things that i've done. I'm personally liable for that, because i blame myself from all the things that i've done. Escapism is not my choice.

Are you me or are you the 2nd sentence above? Its your choice. I've already state my choice.

Monday, February 21, 2011

Of Typical Attention Whore and English

Anybody craving for attention here?
Hari2 stalk blog gwa pastu kutuk pakai anon?
Come on dude, tak payah malu2 sangat pakai anon. kah3~

Gwa pernah tulis pasal benda ni dekat sini.
Benci, tapi hari2 datang baca. Bendanya simple n senang. Kalau tak suka, tak payah baca. Awal2 gwa da letak disclaimer dekat bawah sane.
Pon tak paham lagi? Sah attention whore. Lulzy~

Secara Kronologinya, pernah tak jumpa manusia yang meminta, berharap and mengharap, tapi gaya mintak kaki? Mintak tapi tak reti mintak baik2. Jenis manusia desperado nak duduk dalam komuniti tu tapi kena reject sebab bebal sangat. Ha, manusia macam ni la yang selalunya jadik tahi atas meja makan. Busuk, n not welcomed metaphorically. Manusia bermuka tahi (bunkface) macam ni ramai je kat luar sane. Pernah or tak pernah jumpa je. Tapi gwa dah jumpa dekat blogosphere. Menarik kan?

Muka gaya macam orang tua yang kalau tak tua pon at least matang la for lucifer's sake, tapi perangai kalah budak2. I bet he's craving for attention. Orang yang perlukan kasih syg ni selalunya perlukan pelukan kasih sayang. nanti gwa upah Clown peluk lu ok? kah3~ I heard that this particular guy have a child, is it your imagination too? Coz u're a freaky guy who loves to self proclaimed your own self for having schizophrenia and its funny just to hear that self proclaimed situation.

Paling tak boleh blah siap spam comment gwa dengan blog link dia. Ape yang dia cuba buktikan pon gwa tak paham. Tapi nak buat macam mane? Mungkin itu je profession yang dia mampu galas untuk membuktikan dia lagi pandai dari orang lain dengan komen setiap entry yang orang lain buat. Sumpah kelakar dow. Tolong la jangan buat macam tu lagi, semak otak je. Whats your issue actually? Whats your main intention? Semata mata nk jadi attention whore ke ape?

OR are you trying so fuckin hard to be an internet celebrity? Ambik la title internet celebrity tu. Gwa tak nak pon though i used to crave for that once when i had a band and found it stupid and baseless to be famous coz i can't secure my private life in the end. This is one of the reason why i've never spit my own particular in the first place. Tak best pon hidup dalam keadaan dihakimi. My fucking life is not a judgement day to enjoy with, though i bet most of u like to judge. I know. coz even i did that, sometimes in a very particular situation.

English.
Terang2 gwa dah tulis kat entry ni gwa bukan professional writer nor an english born motherfucker yang mempunyai penulisan english yang flawless. Jap, bila masa gwa claim blog ni tempat untuk belajar bahasa inggeris weyh?

Kalau nak belajar english dengan lebih mendalam, boleh tanya Mistah Soulzoul. Dia ni terer english. Ape2 benda english gwa xpaham gwa straight tanye dia. Kalau payah sangat nak contact ni hah tweethandle dia @soulzoul. Voila. Baca la sekali entry2 dia. Disajikan dengan penuh sarcasm.

Ape nak pening2 condemn english gwa tapi tak paham satu benda pon content yang gwa nak sampaikan? Bahasa tu medium je woi. Tak payah nak berhabuk sangat pon takpe. Asalkan isi yang lu nak sampai kan tu masuk kepala hotak, cukuplah. Bagi english UK kang tak paham plak nanti. Kalau english lu band 6 pon tapi kepala hotak tu takde isik, sama je macam kereta Lamborghini takde enjin. Takde fungsi. Useless.

Tak payah la awak nak claim awak tu pandai sangat kat sini. Orang pandai 'sangat' selalunya xde mase nak claim diri dia pandai dekat internet since dia ade banyak lagi kerja penting yang dia nak buat In Real Life. Gwa sendiri tak pernah claim diri sendiri pandai tahap dewa dewi.

Ouh, Takkan terasa dengan post gwa dekat entry ni kot? Terasa ke ape? Adeyh. Kalau terasa tak payah la sampai retaliate macam tu sekali. Nampak sangat lu ni jenis tak boleh terima kenyataan. Stand on the ground sir. Jangan hanyut dibuai mimpi. Tak salah nak berangan, tapi jangan la sampai hanyut kelaot. Kang mati tengah laot takde orang perasan.

Oh ye, kalau ade sape2 claim gwa komen kat comment box lu, toksah la cepat sangat buat assumption. Gwa ade account, gwa ade profile sendiri. Tak perlu nak guna anonymous pon. Tak teringin pon nak tinggal komen dekat blog lu unless gwa sincerely nak komen. Kalau nak teruskan menyalak macam anjing lapar, silakan. Its your right. Menyalak la sampai puas. Sampai kepala putus pon xpe. Xde sape marah. lulz~

P/S : Jangan jadik anjing menyalak dekat bukit. haha~


I Hate this post, because i hate to point out each point again n again n again due to the existence of dumbfucks on this earth. I despise u dumbfuck, whoever you are.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Thursday, February 17, 2011

The Significance Of Google Translator and Students Research/Assignment

Gwa dah lama perati benda ni.
Tapi bila Nak tulis rasa macam, "yeke benda ni ramai yg buat?"
Tapi lepas IRL friends gwa coin benda yang sama i realize 1 thing.
Its true dammit.

Tak dinafikan banyak course dekat university yang melibatkan penggunaan english yang sangat banyak sebab silibus diajar dalam bahasa inggeris. Tapi medium english untuk mengajar bebudak yang dah masuk ipta/ipts ni masalah gak kengkadang. Benda2 simple pon boleh jadik susah if and only if u were not excellent in english. Paling twisted skali kalau subject tu revolves around benda yang melibatkan banyak nombor.

Dengan kekurangan tenaga pengajar yang fluent untuk ajar in english, semuanya jadik fucked up, lebih2 lagi kalau lecturer tu jenis jawa totok sebut debtors jadik daters. Naik serabut gwa dengar setiap kali lecturer gwa sebut. Nak sound kang tak pepasal je kena fail nanti. Disebabkan gwa pernah maki sorang lecturer english gwa sebab mulut kurang ajo sangat, gwa playsafe je kali ni. Malas nak serabut otak. Tak pepasal gwa pehmes lagi satu kampus sebab outspoken sangat.

Tapi kali ni gwa taknak pasal lecturer, sebab slot lecturer lahanat gwa dah save dalam post lain memandangkan ia melibatkan kaum yang sama. Lulz~

Gwa nak borak pasal signifikasi student dengan google translator.
Sejak gwa masuk universiti, gwa dah anggap gwa ada dekat alam baru dimana budak2 uni dah ada kepala hotak yang pandai la sikit lepas kena saring dengan MOHE untuk masuk university. Takkan la manusia cikai2 yang dapat ipta, mestilah atleast MOHE dah buat saringan untuk separate intake semua2. Takkan main sapu je walaupun gwa tau ramai yang gunakan kabel untuk masuk universiti. Last2 kena dismissed. Bapak membazir siyal. Dahla curik satu empty seat untuk manusia yang layak, pastu buat hal, kena dismiss. Bodoh. Ramai lagi manusia kat luar sane yang berharap dapat tempat nak belajar siyal, lu dah dapat lu main2 taik plak. Dah la limited space. Bengang plak gwa.

back to the student n google translator story, gwa tak kisah sangat la kalau nak refer a lil bit of this and that untuk buat assignment or what not, but can you imagine using google translator to make the WHOLE assignment? Thats suck. Totally sucks. I bet you know how that google translator translate thing aite if u have used em, serabut! Macam beli dvd cetak rompak dengan subtitle yang dibuat oleh apek tak sekolah dimana cool yang bermaksud interesting di alih bahasakan menjadik sejuk. Yeah, thats how the google translator works. Sucks big time.

But still, there's a lot of students, and it might be including YOU who read this rants, use google translator to make your assignments. Emairite? Lulz~

Gwa macam tak boleh terima the fact that theres thousands (i might be exaggerating but it might be a fact since gwa belum lagi buat research secara terperinci) of students yang buat benda ni. Seriously. Whats wrong with our primary, and secondary education dewd? Takkan kat sekolah rendah kat sekolah menengah lu orang tak belajar english langsung? Or lu hari2 ponteng kelas tapi get lucky dapat masuk university? It was and still is a mystery to me on how the hell benda ni berlaku. Teruk sangat ke cikgu2 sekolah rendah sekolah n sekolah menengah lu orang?

Ade 2 je benda main dalam kepala gwa ni. Its either cikgu sekolah lu orang bodo tahap kangkung or lu orang yang pemalas sangat nak belajar sampai benda2 simple pon nak kena translate bagai. Dari diploma sampai budak degree gwa tanye, RAMAI GILA yang gunakan google translator 100% untuk buat assignment.

U know how they did it?
Tulis dekat google translator in bahasa melayu and mister google will help them translate it. They (student) will copy n paste the translated version and put it on their assignment. I was like, WhaaaaaA???

No wonder la assignment madah kena reject je. Kalau dah gaya tu buat assignment, memang tak patut la university malaysia ada dalam ranking top university in the world. Dengan student dengan university, dua2 fucked up.

Tetiba gwa rasa cam malu plak ada dalam sistem ni. Dari kecik sampai besar lagi sistem fakap ni yang control orang. Semua jadik robot. Otak tak berkembang. Blaja pandai2 pointer tinggi2 tapi nak bercakap dengan orang pon phail. Ni lah masalahnye kalau semua orang sembah pointer 4flat sangat. Kat atas kertas boleh la lu orang 4flat nak berlagak dengan gwa, bak datang buat kerja tengok sape lagi mari?

Tapi nak buat cemane. Kita lah (student) yang mampu ubah semua benda ni bila dah ade pangkat n jawatan bagai. Heharap orang yang dapat pangkat n jawatan kat atas sane bukan dari golongan sama yang style buat assignment asik nk mengharap belas kasihan mesin je belaka ni. Tak pepasal je agenda politik jadik lagi penting dari objective sebenar organisasi tu. Tak percaya? Tengok jela menteri2 kat atas nun yang pegang portfolio2 penting yang sebenarnya memerlukan keterbukaan, bukan pemikiran kolot yang telah menghuni otak selama lebih dari ianya wujud sebelum merdeka. Kalau menteri2 style ni la yg gasak nak duduk atas, alamatnye, #pppa dengan many other agenda n laws memang ketat macam gampang ah. Memasing nak jaga ponggong memasing sampai facebook sama blog pon nak kena lesen bagai.

Kebodohan ape ni dizaman IT yang tak bataskan pengetahuan and skop yang boleh civilians like me to grab. Come on pak menteri sekalian, ini bukan lagi zaman pasca mahadeath-ism dimana semua benda lu boleh sesuka hati sumbat2 dalam penjara guna ISA, ni zaman semua orang boleh dapat info only with just one click. Jangan la pemikiran masih dekat takuk orang yang takut kena perintah dengan askar jepun. OPEN UP. Ok, dah kelaot. pepandai la ambik mane yg patut. Ciao~

P/S : Everybody is pathetic in their own way, so do you. But u'll never really realize that once u thought u're kewl.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Monday, February 14, 2011

Escapism

You rarely say u are this or you are that
Because,
You don't wanna be this and u don't wanna be that
or perhaps
U do really wanna be this and that.
Its either one of the situation, don't ask me, coz u know you.

Whats the problem with i am this and i am that?
At least they are who they wanted to be.
Who am i to judge?

I used to hear that u are what u eat.
But now i hear that u are what u tweet
Next? U are what u _______ ( required field must not be left blank)

Let them be a christian, a muslim, a buddhist, an agnostic, an atheist
Left with choice, thats what they want as their faith
Kamu dengan agama kamu, dan aku dengan agamaku.
Pernah dengar? Supposedly yes. If and only if u're a man with faith.

You're probably, Yes, PROBABLY live in a surrounding where u think u are at the peak of opinion where u have no criteria to be blamed.
Because u blame, Perhaps.
As the outcome is yours to define n choose.

Should i wait another second for you to change your mind?
No, i aint think so. Coz u're still who u always wanted to be.
I only state what i had in my mind. Because i'm proud i am me.

See, i have a ground to stand and to stand for.
This is my ground. My mental playground.
U shouldn't be mad.
I didn't blame you because u're fat and you're you.
Deep inside, i am respecting each and everyone of you no matter how disgusting u are.
Seriously.

Meyh, this is not a war.
I might be a man of provocative in word, but i'm a man of peace,
though peace is a non- existence situation in some place.
A state of ridiculous attempt of serenity.

Halt!
What do i have in my mind?
Surprise me plz....
Its Vday! Lulz~

Happy #VaginaDay peepz. #sarcasm

Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Thursday, February 10, 2011

Budak Kelantan

Last CNY holiday, gwa balik rumah. Naik pengangkutan awam. Gwa terduduk sebelah mamat kelantan. Mula2 gwa macam tak expect dia budak kelantan langsung sebab slang kelantan dia takde. Borak macam biasa lah. Gwa pon layankan, Tanye belajar ape blaja dekat mane bla3 sume2 lah.

Tetiba dia masuk topik kelantan.
Gwa pon tak sabar la nak borak pasal typical kelantanese. Dah dia yang bukak topik, gwa layan jela. Belum gwa nak bukak hujah gwa dia sendiri mengaku.
Budak kelantan assabiah kuat sangat lah, tak campur orang lah, short minded lah, lepak dengan budak sendiri lah, jalan dengan budak sendiri lah, kungkang kungkang cakap budak kelantan otak masih lagi kat kelantan.

Awal2 gwa macam "What the fuck man? Is this real?"
Rupa-rupanya dia budak emaresem. Banyak sekolah dia transfer2.
So, gwa cam buat assumption dia ni jenis open minded lah.

Rupanya, bukan orang luar kelantan je cakap macam tu, org kelantan sendiri mengaku. Takkan gwa nak bangkang pulak? Kah3~

See, its not us (outsider) yang buat assumption macam ni, tapi orang sane yang mengaku. Siap kutuk kaw2 lagi. Gwa pon ye kan jela. Dah memang benda betul. Takkan gwa nak pangkah plak.

Dia cakap orang kelantan ni memang assabiah tegar. Lagi2 yang tak pernah keluar kelantan. So, first time keluar dari kepompong pemikiran yang jumud, mungkin depa terkejut, lalu mencari kroni2 Sahaja untuk dijadikan member. Budak yang gwa jumpa ni siap mengaku lagi, kawan rapat dia bukan budak kelantan, dekat tempat dia belajar lah. Sebab dia mengaku orang luar dari kelantan lagi open minded. Depa buat member dengan semua orang. Bukan kesana kemari dengan budak tempat sendiri je.

Dia cakap lagi, budak2 kelantan punya otak masih lagi kat kelantan, n short minded. Yes, dia yang cakap macam ni. Bukan gwa sedap2 jari je menaip atas keyboard ni. Gwa agak terkejut dengan setiap perkataan yang dia cakap. Dia ni kelantan murtad ke hape? Kah3~ Sumpah cam tak caye dengan telinga sendiri. Tapi itu la yang keluar dari mulut dia.

Gwa macam nak tabik spring je kat dia. Sebab dia sendiri sedar and mengaku semua benda yang dia cakap tu betul. Ini lah realitinya yang ramai tak nak akui. Ye gwa paham, truth hurts. Sebab tu ramai manusia rela hidup dalam denial sebab some of them tak mampu nak digest the truth in a chunk.

Ramai gile butthurt dengan gambar ni.
Heharap takde sape2 lagi yang kena troll dengan gambar ni. Kah3~

The conclusion is?
Orang kelantan sendiri la yang mampu mengubah persepsi2 negatif yang sekian lamanya terpahat dalam minda orang luar kelantan. Pandai2 la lu orang bawak diri. Pandai2 la lu orang bercampur gaul dengan semua orang. Even my relatives pon cakap benda yang sama about kelantanese. Cuba ubah konotasi negatif yang melekat setiap kali perkataan Kelantan tu dituturkan. Takde la lu orang pergi mane2 pon kena stereotype. Even dekat interweb pon gwa jumpa benda yang sama. Takkan dekat internet pon kena label stereotype jugak woi! Kelakar dow. Cam lawak evergreen.

P/S : I'm not degrading you, but its you degrading your own self. 


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~



Wednesday, February 9, 2011

This Modern Love

The fact that we live in a world where gossips are spreading like virus is inevitable scare the hell out of me.

Today u are going out with a random chick and a few hours later,
u're on a hot pan coz the world knows every single thing u do.
"lu keluar dengan sape tadi beb?"

Suddenly the world put upon you the brightest spotlight available.
"should i or shouldn't i answer the question that everybody knows what the outcome is?"

Its like living your life in a country full of scary eyes of CCTV, meant to record and might be analyzing the citizens daily fucking life.

Oh, don't worry. Malaysia have a lot of gossip blog. Thats where we are in the list of mentality worldwide. wasting our precious time, indeed. No wonder you have to use google translate to finish your assignment. (cerita lain)

I've state this shit before, we were actually living life in denial. We consume something we don't really need. But the society wants us to have it so badly so that they can put us carefully on a certain level of caste. The caste will determine who u are, where you can go shopping, who is your friend and what you can do in a certain places at a certain time.

Kelaut sudah.
Love is physically unseen, invisible.
But your partner and you knows attentively what's happening between the two of you because feelings is somewhat an apparition of the most beautiful thing u had in your mind. Choke it, u may find something out of this world to enjoy looking upon.

But the urge to tell the word that "oh, i'm with him, oh, i'm with her" makes the apparition go away and curse you because your love is transferable and fake. The word I Love You lies on the facebook relationship status, the description of your daily status, the appreciation of anybody else towards your relationship and how the society accept the phenomenon of you having something with somebody else. U are not in love with me, U are actually falling in love with the society. Meyh~ Go and get married with the society u always look upon mofo.

Been there, done that.
It sucks. Because the other significant you wants too much attention not from you, but from everybody else including you.  May i call this internet gesture? An approval from the interweb about your lovestory. This shit is freaking me out. Are you in love with me or with the desperate busy body society?

What? U want more than just the reality talking about us instead, u need the interweb to talk about you too? This shit comes in one piece? Bullfucking shit.

Thank lucifer.
We were not meant to be together.
Coz u were actually the virus i brought into my circle of friendship.
And u were still here, ruining the basic rule.

I just hope u'll get real. Approval is ours to decide. Not them, not anybody else but us.
Get your feet on the ground. Even if they're not happy with that status, it doesn't mean we're  not okay inside out. Wake up. This is not a fairy tale u always wish we're into. Get Real.

Gwa merapu banyak2, sat g Dish buat ayat sepatah dua je summarize benda ni.
Dish ni saje je potong line tau. Kah3~


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~


Monday, February 7, 2011

Kau Berubah

Dulu, mase gwa awal2 kenal lu, lu sempoi, walaupun lu banyak cakap, tapi lu tak pernah berlagak macam lu paling bagus antara semua orang. Lu humble. Lu relax je kawan ngan semua orang.
Lu takde la centre of attraction, tapi lu chillax. Macam semua orang.

Gwa kawan dengan semua orang, rempit, kaki bong, pencurik motor, kaki pecah rumah, lesbo, bisex, gay, nerd,  semua jenis kaki gwa buat member, termasuk lu. Apedehal member ramai2? Banyak benda gwa belajar dari semua orang. Walaupun gwa tak jadik one of them, gwa still respect orang sebab semua orang ade pengalaman and specialty sendiri.

Gwa tak boleh jadik semua orang dan tak boleh rasa ape yang semua orang rasa, at least jadik member lu orang pon dah cukup untuk gwa faham ape yang lu orang rasa masa lu jadik diri sendiri.

Secara Kronologinya, gwa tak boleh jadik wartawan, engineer, doktor, psychiatrist, lecturer, lawyer, tukang sapu sampah, kontraktor, dan semua pekerjaan kat atas pada masa yang sama. At least berkawan dengan semua orang kat atas dapat widen perspectives gwa tentang semua orang. Ye, semua orang ada hak untuk hidup atas mukabumi ni. Jahat mane pon dia, kejam mane pon dia, dia ada hak untuk hidup. Sebab bumi ni milik semua orang, bukan milik entiti yang kerja perah keringat buruh untuk maximize profit je.

Lu tak perlu ketepikan idea and perspective orang lain untuk rasa lu betul. Sebab keyword untuk jadik manusia yang bertoleransi adalah understanding. Kalau lu rasa nak semua orang faham siapa diri lu or ape yang lu fikir, lu kena faham jugak ape yang orang lain fikir. Bukan senang nak jadik manusia understanding, tapi senang sangat nak jadik manusia judgemental yang suka menilai sesuatu secara kasar dengan membabi buta, walaupun tak pernah lalui or at least befriend dengan orang tu.

Bear in mind, gwa bukan menjurus ke arah perfection, sebab takde benda yang perfect dalam dunia ni. Kalau semua benda kat dunia ni perfect, kita bukan lagi pelakon, tapi hanyalah robot2 yang dah di programkan untuk buat semua benda dengan aturan yang sempurna. But yes, we are towards perfection, walaupun being perfect tu takkan berlaku.

Bila lu dah dapat jawatan, gwa nampak lu berubah. Dari manusia yang humble kepada manusia gila kuasa yang tau gunakan kuasa untuk buat ape yang lu rasa bagus untuk organisasi lu n diri sendiri. Ini la transition manusia. Bila dah famous, bila dah ada kuasa, bila dah ada pengaruh, dia lupa. Lupa siapa yang buatkan dia dapat semua tu. Lupa diri. Sumpah lu dah berubah.

Tapi lu bernasib baik, sebab yang jadik mangsa ni member gwa, bukan gwa. Kalau orang yang lu sound tu gwa, mungkin akan gwa tepek kepala lu dengan tahi2 yang mungkin dapat ingatkan lu asal usul lu sebelum lu jadik diri lu sekarang ni.

Orang cakap hidup ni macam roda, lu takkan stay dekat atas sampai mati. Sebab karma menanti. Jangan ingat kalau lu tak kena, keturunan lu pun tak kena. Benda ni semua pusing2. Member gwa cakap life is a full circle. Pusing la berapa banyak kali pun, lu akan lalu tempat yang sama. Jangan lupa diri.

Kalau lu pernah kena maki sampai lu jatuh sekali, jangan ingat lu takkan kena maki untuk kali kedua, ketiga dan seterusnya untuk lu jatuh buat sekian kalinya. Jangan lupa diri.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Wednesday, February 2, 2011

Makcik Gemuk Kuat Mengumpat

If you continue on living your life like that,
I'm 100% fucking sure u'll be another makcik-makcik gemok yang kerja mengumpat 24/7 dekat bawah pokok mangga depan rumah. Productive enuff?

The only difference is you'll be talking cock at some high class kopitiam. Starbucks perhaps.
Just to sip a $10 bucks of plain coffee because u think $10 bucks worth nothing.
( But i guess u'll hesitate to donate 10 bucks to any donation. aren't ya? )

That'll happen if and only if u marry a high class guy with good salary to keep u around.
If u aint got one, i'm sure the younger generation will still see you talk cock bawah pokok mangga depan rumah.

Can u imagine?
I do have that view in my mind right now.

Oh, i do really hope u know what your future daughter n son is doing behind your back because u might've be talking about you yourself when that situation come n arise.

Sekian.

P/S : Could u plz tell me where can i found a brainy girl to make a companion? Coz all i can see is wealth worshipper tangling on the street of lies. Anyone?

Tuesday, February 1, 2011

Blog Yang Gwa Cop Bagus Untuk Dibaca

Manusia selalunya bersifat judgemental
Itu salah satu sifat asas manusia.

Nampak header rupa logo illuminati murtad (padahal xtau agama ape pon)
Nampak ayat mencarut pukimak kau babi anjing cop takde sivik (padahal diri sendiri hari2 mencarut)
Nampak follower ramai blog tu best (padahal terlebih publisiti)
Nampak muka cun je perangai baik (padahal busuk hati)
Nampak selekeh sikit cop mat rempit (padahal seniman jalanan)
Nampak pakai kereta mahall sikit cop orang kaya (padahal kereta pinjam)

The truth is, gwa pon kadang2 bersikap judgemental.
Tapi takde la tegar sangat sampai semua benda gwa nak copkan dengan itu dan ini.
Sikit2 gwa buang perangai cop mengecop ni. Yela, what goes around comes around kan?
kalau taknak kena label, jangan label orang.
Lets get str8 to the point.

Tips #1
Follower
Blog yang best n selalunya bagus untuk dibaca tak ramai follower. Sebab kalau dah ramai sgt follower tu semua follower pelesu (palsu). Blog Yang Bagus Untuk Dibaca (BYBUD) selalunya low profile. Tak melakukan ujikaji camwhoring dekat blog, and tak perlukan komuniti huha huha untuk menulis. Dia berada dalam kelas tersendiri walaupun tanpa seurat gambar.

Tips #2
Content.
BYBUD punya content selalunya superb. Macam makan makanan yang simple tapi penuh dengan vitamin serta zat2 besi yang diperlukan untuk hidup yang sihat.
BYBUD jarang sekali sepah2kan link dekat blog orang lain. Kalau lu jumpa any link yang diletak dekat komen oleh tuan punya blog, itu namanya traffic hunter, Nuffsaid.

Tips #3
Simple
Disebabkan content BYBUD yang selalunya extravaganza, dia tak perlukan template or layout yang canggih manggih macam blog yang di design oleh web designer. Kengkadang BYBUD ni sangat minimalist. Tak ade penyeri langsung. Bosan nak mati layout. Macam ada candle light funeral. Tapi itu bukan yang avid reader cari, avid reader carik content. Disebabkan mungkin dia tau content dia super powerful, dia tak perlukan layout comel2 untuk menggembirakan hati orang yang suka benda2 cantik je kejenye.

Sebenarnya, banyak BYBUD kat luar sane yang masih lagi undiscovered sebab BYBUD's author ni bukan jenis traffic hunter punya orang. Depa ni selalunya tak berapa nak kisah dengan traffic or whatsoever sebab thats not the fucking main point of them writing in the first place.

BYBUD perempuan selalunya takde gambar langsung. Yang ada selalunya penulisan yang penuh dengan isi n seni. Jarang sekali dorang tulis pasal aktiviti harian macam harini makan apa, berak berapa kali, or makan apa hari ni. Kalau ade pun, dorang akan selitkan benda tersirat disebalik kejadian tu. Tapi bape kerat la sangat reti nak fikir pasal benda2 tersirat ni. BYBUD perempuan pun selalunya tak ada ID. Kalau ade pon cuma org yang terdekat je tau ID dia.

BYBUD lelaki pon jarang, or senang cerita takde gambar langsung kat tepi2 tu hah. laki memang jarang camwhore, tapi jangan ingat takde lelaki yang kaki camwhore. Sebab aktiviti harian gwa dgn member2 gwa dekat kolej or dekat kelas ialah menganjing pose2 mamat n minah camwhore seantero malaya.

BYBUD lelaki selalunya bersifat anonymous or unnknown. Gwa banyak jumpa BYBUD yang gwa tak kenal pun sape, tapi sebab penulisan dia selalu ada isi, gwa terus baca, walaupun gwa nak gak tau sape yang tulis. Standard ah, manusia memang suka nak korek benda2 yang misterius ni.

BYBUD tak termasuk blog yang keje carik trafik, guna perkataan lucah sebab nak tarik trafik, camwhore tak kira masa, menepek kat blog famous sebab nak trafik, keje review iklan hari2,  etc etc.

BYBUD selalunya ajak orang berfikir rasionalisasi yang dibuat dekat setiap post. Bukan baca, lupa. blah, xde input, mampos. takde kesan dekat hidup langsung. Baik baca ujang je. At least bole la buat gelak sepam dua. kah3~

Hari ni Gwa nak bagi limelight dekat Mamat ni sebab gwa rasa blog dia berbaloi untuk dibaca. Dari blog dia gak la gwa tau china n india bakal jadik satu kuasa besar ekonomi dunia. Ini la yang gwa carik. Ulasan dari topik utama. Bukan style kopi pes kopi pes lepas tu tanya sebijik2 ape itu ape ini, menganga tak tau nak jawab ape.

kalau ada jantan mesti ade betina
kalau ade lelaki mesti ada perempuan.
Untuk seimbangkan kuasa, teruskan baca tulisan dekat bawah ni.

Another link is Minah ni sebab dia selalu jumpa loophole yang gwa tinggalkan. Ye, gwa selalu tulis random sgt. Gwa bukan detailed punya orang. And oh, sebelum gwa byk drop comment, entry dia selalu tinggalkan gwa dengan otak yg sarat berfikir. Sekarang gwa secara tak rasminya lantik dia jadik pengkritik blog gwa yg rupa2nya ade org baca. kah3~ ( sebenarnya, dia boleh summarize a long entry within 140 characters)  Blog BYBUD ni jangankan kotak followers, sape yang tulis pon lu orang takkan tau melainkan lu orang kenal sape dia. See, ini baru BYBUD. lulz~

"kalaulah dia ni gf gwa, mesti hari2 gwa bertekak pasal semua benda, yela, masing2 ada pendirian teguh dalam diri masing2" Mungkin. Mungkin tidak.

Nao perempuan, kalau anda inginkan lelaki yang BIJAK, jadik la BIJAK macam author BYBUD yang gwa featured dekat sini.  Lu orang nak yang superb je, tapi lupa tengok cermin pun payah juga. Aite?

Blog BYBUD jarang ade org luar tetibe masuk n baca. Blog BYBUD ada pembaca tersendiri. Disebabkan lu orang baca sampah2 yang datang dari otak gwa, gwa nak lu orang baca sekali blog yang gwa dah link kat atas nun supaya kita semua dapat kembangkan otak dengan membaca sampah2 yang datang dari otak dia. Paham? Good. (Plz read between the lines before u fucking comment me with your junk from your brain)

Gwa selalu tertanya tanya, kenapa blog macam ni tak ramai follower? Blog dia ade isik dow!
Sekarang gwa tau, orang sekarang bukan tumpukan dekat isi penulisan, depa pentingkan gambar2 camwhore dekat setiap blogpost yang dibuat. SICK!

Jangan risau, blog gwa xtersenarai dalam BYBUD pon. kah3~


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~