Monday, May 30, 2011

Quantity Over Quality

So, setiap kali gwa bayangkan barangan buatan china, gwa terbayangkan anak-anak pasangan melayu yang buat anak setahun sekali. Seperti membayangkan anak anak babi yang dilahirkan melebihi kapasiti puting susu yang tersedia oleh mak babi.

Lalu orang Melayu Islam  pun berkata "anak tu anugerah tuhan, rezeki masing masing la. Kalau ade rezeki, senang la hidup kalau anak ramai. Anak tu kan rezeki dari tuhan?"

I stop and stare at the endless sky. My eyes is my limit.

So, the question mark didn't stop there.

"How effective and efficient will u support all of your kids?
Money makes the world go round. So does your kids. They need a good education to at least live happily and merrier. Can you afford all of your children's daily needs?"

"Duit bukan segalanya. Tak ada duit pun boleh gembira. Tuhan tak ciptakan kegembiraan dari duit"

"But money does create happiness, aint it?"

"Ye, tapi duit tak menjanjikan kebahagiaan dunia akhirat" 

So you say.

"What if you can't afford to give your children the best education, the best medical support, and the best life, the least to make them feel happy? Will they still be happy with that little things u gave? We are human. Though i know that human have endless lust, we still have that par to catch up with to feel happy, or comfortable, at least"

You know what parents, you need to provide your children the best you can give. The least is education. Because education will actually improve your and their life. I'm not saying that without education they will live a hard live or so since i believe in luck.

What about Destiny? Humans are too dependent. When humans ask too much, they are too dependent. Dependency without effort is useless. Its like relying on your parents money. You can live, yes but the money will eventually run out. Everything run out someday somehow.

Kebanyakan keluarga yang besar datang dari keluarga yang susah. Susah bermaksud gaji mak bapak tak proportion dengan anak anak yang telah dihasilkan. Educated person will usually have the right amount of children according to what they can afford to bear.

Humans are not piglets which its cycle of life ends on a plate of meal or on a plate of porkball meat. The effort to increase the human's population is useless if they can't in anyway anyhow contribute to the earth and the earthlings. Haha. The earth can't afford to provide an ample place for everyone to live.

I know. Poor people will not read this blog for fuck sake because they can't afford to get on the line/internet since they need to make moar money for food. There's mouth to feed. But i am trying to at least educate any of you who read this shit to consider on giving the right space and time to have your children. I know its your right and whatever stupid reason u might wanna give to me but hey, you yourself wants a better life aren't cha? Dont tell me its going to be no because i hate hypocrite's answer since you know what you want and need. We're all humans aren't we? Unless u're some kinda cyborg or android which i believe will exists in the future. But not now. Not now.

Till then.
Ciaozie~

P/S : I will absofuckinglutely laugh at your religious statement. Fire at will.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~




Saturday, May 28, 2011

How To Be Famous #1

Gwa syak ramai yang tanya soalan macam ni dekat orang2 yang famous.
"macam mana kau famous sangat eyh?"

The truth is, baru je tadi gwa dapat soalan tu. Ape yg best sangat jadik famous pon gwa xtau sebab gwa xpenah jadik famous lagi.
Gwa tengah bayangkan situasi orang2 yang ade juta2 readers and fanz. Macam Obe for example. Or Ariel peterporn.
Tak kisahla sape dia artis ke, politician ke, as long as dia famous.
Gwa syak semua orang famous in his own way. Be it a good way or bad way.

Tapi gwa ade penyelesaian yang mudah untuk soalan tu. And this is it.

How To Be Famous In A Simple Step

1. Get a fuck buddy. Tak kisah la sape2. Tak kisah la ape orientation lu. Find 1 fuck buddy.

2. Fuck her/him hard and filmed it. 3gp pon xkesah. Asalkan ade record. Make it in vidyo. Kalau dapat in HD lagi kental. Baru klear. Kalau nak lagi senang untuk being recognized, pakai uniform or anything yg ade kaitan dengan lu orang.

3. Jangan lupa untuk sebutkan tagline2 pelik yang senang nak ingat. Itu mungkin and bakal jadik tajuk kepada 3gp yang telah lu hasilkan.

4. Cakap dengan semua orang lu dah fuck fuck buddy lu dekat semua orang and tunjuk sekali video yang telah berjaya lu orang rekod. Kalau malu2 nak buat macam ni, hilangkan je handset lu. confirm esok lusa jadik hits. Lagi2 kalau ade malaon yang upload dekat interweb.

5. ...........

6. Profit!

Sekarang, seantero malaysia kenal lu orang.
Get ready to face the world as u are one famous bastard yaw!

Amaran : Jangan lupa pakai kondom bagi memastikan kesihatan lu orang terpelihara semasa mempraktikkan aksi2 di atas. Sekian.



Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Thursday, May 26, 2011

Of Polygamy And Shit, Again...

Ye, polygamy. Isu yang tak habeh2 orang dok sembang sana sini. Yang pro polygamy kata lain, yang anti polygamy kata lain

Gwa yakin seyakin yakinnya bahawa nafsu ialah punca utama kenapa orang poligami. Tak caya p tengok stats manusia yang poligami.

The latest case of that Salih Yaakob kawin dengan budak umur 24 tahun tu apa kes?
Kau agak2 dia kawin sebab apa? Tiga orang bini dia tak boleh bagi zuriat kah? Tak ada anakkah? Bini ke4 dia janda yang memerlukan perlindungan lelaki kah? Apakah? Ada sebab kukuh?
Haha. fuck y'all lah. 3 org bini dia sihat2 belaka. Anak bersepah. Last2 kawin dengan 24 years old single lady jugak. Virgin ke tak virgin belakang cerita. lulz~

Stats boleh kira dengan jari yang polygamy tu terkadi atas sebab2 tertentu.

Dekat luar negara polygamy is a crime. Lu orang yangsokong gila babi polygamy ni pernah foresee masalah bila polygamy happened? Ilek. Masing2 cakap atas dasar poligami ni Nabi lu orang yang maksum tu buat. Lol. which is funny because u were talking on a not so fucken concrete basis.

Berape ramai yg betul2 bagi welfare bila dah poligami? Kalau ada pun sikit. And yang sikit ni gwa salute sebab depa tak bagi negative view dekat orang yang commit poligami. Tapi the rest macam mana?
Anak bini semua tak dapat nafkah. Bini tua kena tinggal, bini muda kena sental. Ni ke yg lu orang bangga banggakan sangat tu?

Bila kote lapar je, mula la masing2 justify ayat2 nabi muhammad, Sejak bila sunnah nabi muhammad tu jadik liabiliti untuk lu orang puaskan kote masing2? apakah ini?

Berape ramai yang polygamy due to good reasons?
Anak2 yang terabai sebab polygamy do exists. Kau pernah rasa, experience atau tau ape kesan dia? Umat manusia ni kalau ramai tapi xde kualiti sama je macam kau buat  produk banyak2 tapi xde orang beli sebab takde kualiti. Then ape jadik? Masing2 da besar hidup miskin papa kedana?

Agama kau tak salah, penganutnya selalu yang salah.
Bila fan club agama tu sendiri tak paham ape yg patut n ape yg tak patut dibuat, ni lah jadiknye. Masing2 jadik mufti yang dilantik diri sendiri. Jakim punya mufti pon kelaut, inikan pula mufti yg lantik diri sendiri. You can suck my dick la dude n dudettes.

Masing2 babi buta pertahankan point sendiri without realizing the fact that shit do happens when polygamy happened

Be realistic, jangan jadik idealists memanjang
Macam soulzoul cakap,
idealists akan kalah dengan realists bila idealists kena tampar dengan realists

We are livin the real life, not the life u create inside ur mind
Be rational, not emotional.
Agama kau tak suruh pon kau emo bila benda tu betul n berlaku
Takkan nak suruh bapak kau orang polygamy baru paham perasaan budak2 yang kena neglect due to polygamy tu
heh


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~



Wednesday, May 25, 2011

Listening | Communicating Skills

We are human. I bet human read this shit i wrote here. If and only if the robot can read and understand what i wrote here, thats a plus.

All human NEED to learn the communicating skills. Because thats the basic of life, i might say. Unless u were deaf and all.

Some of us loves to talk. Some can talk all day long without realizing that they also need to listen. Listen to everyone around them.
Takde mood ah nak tulis in english.

Ok. Back to manglish.
Asas communicating skills is of course bercakap, and mendengar. Ade banyak lagi. Tapi gwa nak cerita pasal mendengar. Sebab gwa tau lu orang semua pandai bercakap. At least. Walaupun gagap2 kalau nak bercakap depan orang ramai.

Lepas gwa buat random observation antara lelaki and perempuan, lagi2 melibatkan manusia yang tengah hangat bercinta macam esok kiamat dah, gwa dapat simpulkan bahawa salah satu masalah besar antara mereka ialah masing2 gagal menguasai kemahiran mendengar. Sebab tu gwa malas ulas pasal bercakap. Sebab masing2 dah terer bercakap dah. Tapi mendengar? Gwa yakin tak ramai yang dah kuasai kemahiran ni, termasuk diri gwa sendiri.

Tapi gwa taknak cakap pasal communication antara manusia yang tengah bercinta je, gwa nak cerita pasal aktiviti harian ni antara semua orang.

Gwa dapati, perempuan adalah manusia yang sangat cekap and efficient dalam berkata2. lagi2 yang stock cakap dekat telefon or IRL berejam pon takdehal. Gwa kadang2 salute jugak dengan golongan2 yang mampu bercakap tanpa rasa penat ni. Kenapa gwa impressed? Sebab gwa tak mampu buat macam tu. Gwa pendiam. Gwa bercakap bila gwa rasa gwa nak cakap and gwa ade point yang gwa nak utarakan. The rest? I listen. Most of the time, i'll always be the one who listen. Sebab gwa tengah menguasai and memahami manusia yang tengah bercakap ni.

Masa dia bercakap, gwa akan kumpul points by points and then gwa counter attack. Maksudnya, bercakap balik la dengan manusia yg gwa tengah berborak tu. Gwa tak suka bercakap bila gwa tak paham situasi. Gwa akan cakap hanya lepas gwa paham situasi tu dalam2, baru gwa cakap. Kalau tak sama je macam cakap dengan ayam, sebab sebijik pon tak paham, tapi nak menceceh lebih. Useless.

Cuba lu orang aplikasikan peranan mendengar pulak. Dengar bukan dengar kosong bodoh je. Tapi dengar and cuba fahamkan. Baru berkesan.

Tak ramai manusia yang sanggup jadik pendengar sebab masing2 ada keinginan untuk bercakap yang lebih dari mendengar. Itulah kelemahan yang most of us had.

Bagi gwa, gwa lagi suka mendengar. Gwa tak tahu kenapa tapi gwa prefer mendengar. Sebab bila gwa ada kelebihan tu, gwa dapat analyze masalah or cerita yang dia nak sampaikan. Masa gwa mendengar tu la isi2 yang pencerita nak sampaikan sampai dengan jelas.

Cuba bayangkan situasi pakwe makwe bergaduh, masa ni masing2 akan cuba bercakap sebab masing2 rasa masing2 ada point yang nak dikeluarkan. Tapi takde sape yang nak pasang telinga and dengar. Ni la salah satu punca keretakan rumahtangga tuan tuan dan puan puan sekalian. kah3~
Cuba bagi sorang2 bercakap, bila sorang dah habis bercakap, sorang lagi pulak bercakap. Jangan jadik macam ayam cakap dengan ayam, dua2 bercakap, nanti sape nak dengar?

Ikut turn la bila nak bercakap.

Satu lagi kelebihan bila lu orang mendengar, lu orang akan cuba untuk memahami. Tak ramai yang mampu mendengar and memahami situasi. Walaupun ramai yang mampu mendengar. Inilah kelebihan bila lu orang mendengar, the essence of understanding tu akan datang tiba2 sebab lu orang bagi perhatian.

From nao on, cuba lu orang aplikasikan peranan mendengar tu dalam diri masing2. Baru la persefahaman tu timbul.

Gwa faham. Everybody wants somebody who can lend their ears out of a conversation. Bila ada orang mendengar, lu orang rasa diri lu dihargai. This is a golden moment. Lagi2 bila orang yang mendengar tu orang yang lu suka or syg and all.

Tapi cuba lu orang pulak duduk dekat tempat orang yang mendengar tu. Kadang2 dia bercakap jugak. Cuba lu orang pulak pinjamkan telinga and try to listen. Tak susah, dengar and fahamkan situasi. Bukan suruh terjun KB mall or berenang 7 lautan or bertarung dengan ikan jaws di lautan dalam. Sebab tu gwa suka back to the basic. LISTEN!.

Tak susah. Tak pakai duit pon. Pinjamkan perhatian je. That'd help.

Gwa harap2 lepas ni SEMUA ORANG akan aplikasikan peranan ni dalam kehidupan seharian. Coz when we talk, its a two way conversation, not one way conversation. Cuba buatkan setiap perbualan tu lebih berharga dengan masing2 mainkan peranan masing2. Jangan jadik macam ayam. Cakap tak berhenti. Sape nak dengar pon tak tau.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~


Sunday, May 22, 2011

Kite

Metaphor.

The situation
Flying a kite with a bicycle. Keep cycling to make that kite fly. An endless support of aerodynamics. An endless cycle.

You can't keep on living on life like that. You will eventually stop cycling and the kite will stop flying. You have to do something more than that. Even if u use a car, a motorbike or any vehicle available in this world. They'll eventually running out of fuel to keep that kite fly high.

Do something. Find a place where the air is flowing. Fly that kite meticulously.
Effort is needed but why not save that effort for something else. Put that shit at the right place at the right time. That'll help.

Sometimes, we need that luck to complete our goals. You can put your effort at your optimum pace. But that particular situation will help moar than just giving you the credit for the things u oughtta do.

Play it smart. Feel the winning side of you.
Play it hard? exhaustion arise, satisfaction? u'll decide.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~


Sunday, May 15, 2011

Immature

This is what crossed my mind. Because this is actually what happened in our beloved country and shit.

Our political scene in malaysia is childish. Our politicians are a bunch of 5 years old kiddo running around blaming them opposition. Salahkan pihak lain walaupun diri sendiri terberak dalam seluar. How awkward that'd be? Salahkan lampin orang lain, lampin sendiri bau tahi. Way fucking stupider than anyone's willing to imagine. Sick.

Kerajaan and pembangkang sebenarnya tak pernah cuba untuk bangunkan negara and rakyat. All they did since forever is palying the blame game and wanna be the one who prevail, tho most of the times, they failed, badly.

If you can see the graph in my mind, the government and the opposition have never ever help each other in doing things right. They only have the urge to blame this and that everytime they face the problem in their constituence. The solution to a problem in their mind is blaming other party with the history and shit to run away from the responsibilities they had in their shoulders. Sick ey?


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Saturday, May 14, 2011

Smokey Agenda

I am an avid smoker. I don't wanna remember when and how i started smoking coz it was not kewl at all and i do regret it. God knows how many savings i could have in the commercial banks if and only if i am not smoking and have stash all teh Ringgit Malaysia in it. Fuck, i bet i can buy a second hand car out of it. A satria perhaps? Lulz~

Its been 4 long days without the nicotine in my body. I just wanna write a journal on how i feel and how the body reacts towards zero nicotine in the body.

From 1 pack of 20 sticks per day, to 5 sticks per day and slowly i am just experimenting myself on not to consume the nicotine. Its hard. Coz almost all my homeboy is smoking. The only person not smoking in my circle is the people i meet the least. So, u know how hard it is not to smoke when all your pals enjoying every puff of nicotine thru their lungs.

The last time i try to quit smoking, it only lasts for a week, top. The effort to quit smoking? Uncountable. 

The body will feel uneasy at its pace everytime it is lack of nicotine. You'll feel like walking around and getting a good reason to move. U will eventually stay down and calm the fuck down only if you got the nicotine intake into the body. Which, is the most appalling reason why people does not succeed in quitting smoking.

I can now breath easily without the urge to suck the oxygen furiously everyday. The mucus is liquidating and i am always clearing my throats, most of the time.

Any thoughts, movies, scene, conversation and anything that is related to smoking is a very dangerous subject to talk about. Since it makes me wanna get a pack of nicotine in an instant. The scene of the bloke having his puff of nicotine in the movie does influence me to have a puff to. Thats situation sucks, terribly.

But any situation that makes me sad, mad, furious and any depression will also lead me into getting my nicotine packs. Its not an easy tasks. Anybody who never have smoke will not know how hard it is to quit smoking. If you have friends or relatives or family who wants to quit smoking, help them in anyway you can. Morally, they need it fucken much. Thats where the spirit came from.

Positive side of the story
Now, i don't have to think of spending 10 freaking bucks everytime i wanna smoke, Which is giving me a space to pamper myself with things i want.

The thought of being a social smoker is winding in my mind. Its not a bad thing, being a social smoker. Its better than being an avid smoker, aint it? I'm afraid that i'mma start smoking again since i am planning on spending my time with my pals out of the hometown.

Precaution? 
I need tons of chewing gum to keep my mouth busy all the time. I've been chewing that shit up since the 1st and the 2nd days. 3rd and the 4th day come in handy. I eat a lot. But since my metabolism rate is high, that never bothers me at all. I chew those chewing gum when i'm bored.

I'mma update moar on this shit. If and only if i cracked myself to really stop from being the slave of nicotine. Ciaozie...

Friday, May 13, 2011

Men V Women

"Ever notice that when you do whatever you want, women get angry, so you stop. They do whatever they want, you get mad, and they don't care." (via @callmesirius)


FYI, i've been experiencing that shit all my life. 


The problems with men and women is the lack of understanding.
Lack of understanding rules all of us in each of its own way.


I know, u want everybody to understand you. To know u better. To actually get into you bit by bit.
But have u ever take the necessary steps to return back all the good deeds that everybody has pour onto you? Have you? In your slightest chance try to understand others? Like what others have done unto you?


Everybody wants something without giving anything in return. We were all a bunch of selfish tards. Selfish.


I always hope something would come in handy. Just to make u feel how i feel inside. Hey, can u guess what i am feeling nao just by looking and staring at my face?
Fuck no. Hell no.


If you want someone to understands you, try to understand them too. Reciprocally thats how life's flowing in your vein. 
Pro n cons. Yin and Yang. 


Awh. fuck no. I am talking about another fucking ideology. Its like hoping for the world peace, which actually have never exists in reality. We're all actually a bunch of hypocrites. Showing nothing on the outside, but screaming on the inside. Aren't we?






Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Wednesday, May 11, 2011

I Hate This Shit When It Happens

Kita semua ada tahap pemikiran yang berbeza. Input yang kita dapat takkan pernah sama n sekata walaubagaimana identical pun kita. Kalau kau ada twin yang sama n serupa pun, kau tetap akan ada pandangan yang berbeza terhadap sesuatu benda.

Itu mencerminkan betapa limited tahap pemikiran kita dengan sesuatu isu. Kita tak boleh serap semua benda and  knowledge in a chunk of cube to actually understand every scene of life. We can't. We just can't. Kita manusia. Bukan robot yang mampu diprogramkan setiap hari untuk dieksploitasi penggunaannya oleh manusia lain.

Setiap field of work and knowledge, akan ada old fags or legend or anyone significant to that particular issues. Kalau nak bercerita pasal human massacre secara besar-besaran, kita boleh kaitkan dengan mein kampf Hitler bermisai kontot, Kalau nak cerita pasal atomic bombs and super intelligence, kita boleh kaitkan dengan Albert Einstein yang cipta equation2 tu. Pendek kata, every simple things boleh ditaksubkan dengan setiap wajah dengan nama. Nak cerita pasal revolusi boleh borak pasal Vendetta dengan cita cita dia. Lulz

Tapi gwa tak suka bila ideologits2 ni diangkat tinggi kelangit macam dia la manusia yang lahirkan semua manusia lain or at least lahirkan pemuja pemuja dia ke dunia yang penuh dengan ketaksuban ni.

Ingat ni wahai manusia2 jelik sekalian alam sfera bumi, anda semua dilahirkan lalu vagina tahu? Dari vagina yang abah anda rodok2 tiap masa depa rasa depa suka.

Bangga sangat dengan depa semua yang lain tu paseipa? Anga lahir dari celah lubang kote depa ka?

Bayangkan dalam penulisan. Malaysia ada A.Samad Said dengan bahasa melayu pekat n karat dia yang mungkin hanya burung2 yang berterbangan di udara sahaja faham sebab kadang2 gwa kalut n sesat dalam permainan bahasa dia. Tak terungkap dengan pemikiran simple. Ya, gwa tau tak ramai yang suka fikir benda2 berat macam ni. So, gwa bercakap behalf on manusia yang suka berfikir lebih dari membaca gosip2 yang tak tau lah faedahnya dekat mana.

Seseorang yang banyak membaca tentang penulisan, falsafah, falsampah, ideologi, fahaman, etc etc akan cuba untuk mengangkat pemikir2 agung dalam kepala hotak depa untuk rasa 'ummph' sebab tau si polan and si polan. Lagi deep, lagi bagus. Lagi rasa macam knowledgeable gila babas.

Dude, everyone. Can we stop this shit? Gwa tau lu mesti rasa gila superior bila sebut nama nama pelik yang hanya engkau dan orang2 macam kau tahu, tapi perlu ke show off and berlagak macam orang yang kau banggakan tu macam tuhan yang kau sembah setiap hari? Come on... Grow up.

Tak kisah la bila kau tahu Friedrich Nietzsche, Spinoza, Montesquieu ke entah apelancau lagi nama yang kau bangga2 kan sangat tu. Gwa tau lu pandai. Pandai sangat. Belajar pon kat negara orang. Memang tambah2 la pandai kau pasal negara orang. Tapi nak bangga lebih pon apa dapat? Kau bukan kenal dia face to face pon. Bukan kau main guli sama sama. Bukan kau mandi longkang sama sama. Jatuh basikal sama sama. Kena kejar anjing sama sama. Tak, sorang pon kau tak jumpa. Tak kenal pon. Depa sume ada dalam kuboq sane. mati dah. Tak tau la ade lagi ke idok tengkorak depa dalam kubur tu.

So, tak kisah la kalau kau rasa kau lagi tahu banyak benda pasal sesuatu and kau rasa bangga dengan kebolehan kau tahu semua tu, tapi tak payah la nak bangga sangat macam depa semua tu bapak sedara hampa yang hampa hari2 jumpa boleh borak2 sama2 buat lawak porno dekat kerusi malas sambil pekena teh tarik or kopi barang secawan dua. Tak rugi pun jadi humble sekali sekala. Pandai2 kau pon bukan kekal sampai mati. Untung2 esok lusa kena sakit retrograde amnesia takpun total amnesia kan sia2? Kejap je merasa jadi pandai. Jap gi terus jadik bodoh macam buluh betong.

Tak semestinya pergi Tony Roma's kena order banyak2 makan sedap2. Kalau takde duit buat cara takde duit. Makan kenyang2 kat rumah, sampai Tony Roma's mintak la ape yang mampu bayar. Kan ke mulia perangai gitu? Lulz~


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Tuesday, May 10, 2011

Perosak Yang Menawarkan Penawar

Pernah terfikir tak dunia tanpa kerosakan n kesakitan?
Must be sucks. Lebih lebih lagi pada  semua orang yang fix that thing back to normal.
Since kerosakan n kesakitan tu ialah sumber pendapatan mereka.

Kalau semua orang dekat dunia ni tak sakit, what the fuck should the doctors do to earn for a living?

The law of demand and supply is important to keep the world go round and round. Tapi pernah tak lu orang fikir macam mana the suppliers keep the demand high and continuous at the same time?

I'm not gonna say all the people in this world are using the sick strategy to make all the shits happening but hey, this world is not only filled with sane people, there's thousands of insane people equipped with brilliant brains is moving each strings they had on their hand to make all the probabilities happening.

I might be assuming and shit but lets just carry on coz i'm tired of expalining the same thing over n over again.

Every product in this wolrd, have their own expired date. Everything. Walau bagaimana canggih and sophisticated pon ia, ia akan tetap rosak n harus diganti. Diganti dengan benda yang baru. Termasuk la ex yang tak guna. Semua kene tukar. Lagi2 yang banyak buat palat. Kalau tak buat palat tapi lu suka2 tukar memang kejap lagi lu pulak la yang kena tukar2. OK, dah jauh sangat menyimpang.

Kenapa setiap product perlukan tarikh luput?
Sebab semua bisnes yang bergerak continuously memerlukan repeat customer. Or at least a new generation of user yang akan menggunakan product yang sama. Repeat customer adalah penyambung kepada kesinambungan kepenggunaan sesuatu product. No repeat customer, no business.

Oleh itu, setiap product yang mempunyai tarikh luput ini akan senantiasa digantikan dengan product baru selesai sahaja tamat tempoh penggunaan normalnya.
Contoh?
Washing machine. Washing machine dekat rumah kau takkan bertahan sampai 7 generasi kau. Silap2 setiap 5 tahun kena beli washing machine baru. Thats how business circulates. Cuba bayangkan Kau guna satu product tu sampai mati, sudahnye ape pengilang2 tu nk jual?

Kalau dari segi manusia pula, penyakit. Kalau lu orang rajin tengok cerita2 or movies2 yang memaparkan penyakit2 baru and someone suddenly ada ubat kepada penyakit tu, pharmaceutical company mostly tiba2 ada ubat yang mampu menyembuhkan that certain illness.

This is how the scams works. Lagi2 bila benda2 ni boleh dimanipulasikan oleh otak2 yang pandai memanipulasikan keadaan. Nak jadi kaya bukan rompak bank sahaja. Buat penyakit and buat penawar at the same time is also one of the way to be rich. Tak silap gwa, cerita bujang lapok, i can't remember which one, ada buat scene dimana salah seorang dari mereka campak buah gatal kat orang ramai n then dua orang lagi jual ubat tahan gatal.

Nampak tak consequences dari apa yang depa dah buat? Cipta penyakit, cipta penawar. Senang2 je product yang dihasilkan tadi terjual.

Cuba bezakan barang dari china> Kita mungkin akan cakap, baik beli je barang2 dari china tu, dahla murah. Murah memang murah, tapi berapa lama ketahanan sesuatu barang tu? Ikut pengalaman gwa mase kecik2 dulu, masa barang dari china diimport secara pukal, maka banyak lah barang2 keperluan harian yang dapat dinikmati dengan harga yang budak2 pon mampu beli. Kedai RM2. Raket badminton. bat pingpong, besen, baldi, penyapu, segala macam ceramics, tukul besi, entah ape2 lagi seribu satu benda yang harga asalnya mahal boleh dapat dengan harga rm2 je. Murah? memang murah. Tapi berapa lama barang tu tahan?

Bila barang2 tu takde daya ketahanan yang mantap, orang akan sentiasa beli barang tu walaupun dia asyik rosak or hancur, sebab dia murah. Ni lagi satu strategi penjualan yang berkesan. Sampai sekarang kedai rm2 wujud lagi. Sebab kita sanggup beli benda yang sama dengan harga murah berulang kali dari beli benda yang mahal tapi boleh pakai lagi lama.

Gwa ingat lagi beli tukul besi n spanar sebab nak pomen basikal chopper dulu. Ye, gwa main basikal chopper yang body lengkung tu je mase dulu. Takde fixi fixi poyo yang bawak basikal sebab nak bergaya. Gile tak true. Nak kayuh basikal pon nak bergaya bagai. Niat dah lari. Bajet awek2 urban materialistik pandang sangat la basikal warna warni tu? Depa lagi suka naik merc ade aircond lah. Lulz~ Kelaut sudah.

Gwa beli tukul besi sama spanar tu, seminggu top. Gwa dengan member2 gwa guna, lepastu barai. Macam celaka. Ini la kelebihan barang2 dari china, murah tapi takde kualiti. Macam celaka. Kalau dah asyik hancur je, sama je macam gwa beli spanar dari jepun tu je. Mahal pon mahal la tapi boleh la guna sampai puas sampai betul2 hancur.

Wear n tear memang harus diambil kira tapi gwa berani bet satu benda la. Semua benda dalam dunia ni akan rosak, mati atau tak boleh digunakan lagi. Pebenda tah point gwa skang ni. pening dah kepala.

So, theory gwa kat sini ialah, penyakit and kerosakan2 yang endlessly happened dengan faktor wear and tear PLUS cunning human brain mungkin salah satu faktor kepada mengapa penawar tu yang sebenarnya merosakkan sesuatu benda.

Kau ingat paku kat tepi jalan tu sape tabur?
Telur yang kena baling malam2 tu sape baling?
Nombor2 tukartiub tu sape letak?
Agak2 sape yang cipta virus2 dekat computer?

Jawab sendiri and buat konklusi sendiri.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Happy Birthday Friend


Selamat hari lahir Princess.
Thanks for being there as a friend.
Don't stop rockin' the boat like u always did.
And oh, mahu present kah? Lulz~

Sunday, May 8, 2011

Of Conversationalist

Read if u feel like reading.Go away if dont feel like reading.


I know. Some conversation do need Yes and No as an answer to make it simple and accurate. But I dont think anyone wants yes and no answer when u never really want to keep up with pace n got smthg else to do. Maybe i aint got the situation. My bad.

I wrote this shit when its raining. Fucking heavily n m alone since i dont wanna get near to the lappy.
Oh, m sorry for the fucking horrible handwriting. What do you expect? I'm writing when i'm lying on the bed. And this is the end results.

Oh yeah, dish inspired me. Say Thanks to dish. She always makes me think.


Its my perspective. What's yours?
hit me on the comment section, below~

Friday, May 6, 2011

Fuzzy Madman

I've been listening to Moby, "Shot in the back of the head"

It feels so relaxing. I never really wanna know why moby put that title up and what exactly he meant by his music, i just feel like having my juice of orange at the beach, not knowing that tsunami is heading towards me in a couple of hours. All i need is to enjoy that fuckin moment before i have to face the fact that i'll be dead anytime soon. Who am i kidding? Its tsunami for fuck sake. Even the Ultraman run for his life back then at the BH newspaper, an unfunny jokes like everybody wanna think so.

I am also listening to Enter Shikari "Mothership" repetitively. Ask my friends, they'll be throwin up listening to that shit again for fuck sake.

I need to walk the plank. Seriously. Everybody have to fucking walk the plank. It is a choice. Every human have to and will face that sometimes. The only things that worries the jumper is either he can swim or not, if the sea is safe or not, or anything fucking possible to get thru all the shit waiting in the future. U put the consequences carefully and take the risk if it involves one.

I need a good conversation. 
I need this fucking pc to detect the cardreader and the internet to come back to life again. Fuck. They told me that the earthquake at japan makes the internet go down. Again. For i don't fucking know how many times. You should give a good rebates for us, the users, since we paid all the bills humbly each fucking month.

I need a reality check. Yeah, i need you, my reality check. U know who u are.
For fuck sake imma listen to you and ignore my cunning miserable head trying to convince me about all the consequences and shit.

I feel like, i feel numb.
I've been scheduling myself for somethings that never see it coming. I am mad. U know how i hate to have to schedule myself and shit. Fuck it. My mind ruins me.

Dear body, imma give you my full authority to shut me up and makes them suffer less. Sincerely, Brain.

The best part of having an internet breakdown is, i'm socializing. Ha! ha! ha!

I shoulda post lotsa entry by now if it wasn't because of the shittty internet moment right nao.
Have a fucking wonderful weekend lovers.
Have a lovely weekend too haters. I know u read this shit out loud in your head.
See you lovers, soon. If and only if i was meant to live long enuff to see you.

Sunday, May 1, 2011

Intelligency

Now i know what it feels like talking to an intelligent person. they're always intelligent, no matter what. #sarcasm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~