Thursday, April 19, 2012

Mentality Revolution


          Kita, sebagai generasi Y perlu menukar mentaliti generasi Silent and Powerful (before 1946), Baby boomers (1946-1964), dan juga generasi X (1965-1979) yang selalu menganggap belajar-luar-negara-tu-bagus-gila-babi macam lah semua yang belajar luar negara tu masuk Harvard, Cambridge, MIT, Stanford, Princeton or banyak lagi high ranking universities.

Kau tak rasa berbulu ke bila sedara mara kau mengaku anak depa pegi overseas padahal belajar benda biasa biasa je yang banyak universiti tempatan tawarkan. Kalau belajar benda benda yang betul2 kritikal takde kat malaysia boleh la sembang kencang tapi sebaliknya berlaku. Aku takde la nak diskriminasi orang yang belajar oversea tu tak bagus ke apa, tapi mentaliti asal belajar overseas je bagus tu yang aku nak orang eliminate.

Sebenarnya, zaman sekarang ni kalau kau banyak duit, kau belajar la kat mana mana university overseas. Bersepah university yang berasaskan perniagaan pendidikan nak terima kau. Kalau dulu, ye zaman kalau kau masuk universiti tu orang anggap kau ni dewa dewi, boleh la nak brag itu ini. Sekarang ni, cashier 7 Eleven pun pergi university tau tak?

Kalau kau betul betul dapat biasiswa yang kerajaan and any other institution tawarkan takpe. Bole la nampak bangga sikit sebab kau memang betul betul pandai and deserved dapat apa yang kau dapat. Ni yang gerak sana mak bapak sponsor, chill sudah. Benda ni bukan hanya berlaku dalam kalangan rural folks sahaja, orang orang urban pun sama je, 2 + 2 = 5.

Lagi satu, aku menyampah betul bila orang orang tempatan bangga gila bila ada siapa siapa dalam keluarga depa kawin dengan caucasian. Tak caucasian pun siapa siapa la, asalkan bukan orang malaysia. Nampaknya, mentality kita yang mengagungkan siapa siapa yang berkulit fair. Pemikiran kebanyakan orang kita masih lagi di takuk lama. Kita masih lagi dijajah secara mentally oleh penjajah penjajah yang dah tinggalkan Malaysia lebih 50+ tahun.

Kau pergi je mana mana ASEAN countries, situasi dia lebih kurang sama je.

Ok dah.

Ciao

2 comments:

Abang Zam said...

nasib baik gua tidak berada di takuk lama. gua merasakan budak budak yang pandai tp duduk diam lg deserve respek org ramai

Nadine said...

Malay, Chinese, Indian. Sumer bangga kawen dgn Caucasian.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~