Wednesday, May 16, 2012

The Great Depression


Kebanyakan orang tak rasa susah sesusah susahnya. Kebanyakan orang cuma rasa susah yang tak hardkor. Kalau susah pun depa exaggerate, macam la kena jadi prisoner Guantanamo Bay. Hiperbola sana, hiperbola sini. The truth? Depa cuma nak orang tau depa pernah rasa susah gitu gini yang biasa biasa saja. Kalau kesian pun, kesian sikit je. Lain la kalau kena contaminate dengan nuclear radiation lalu jadi cacat tak boleh berak sampai mati.

Orang yang tak pernah rasa susah sesusah susahnya ni jarang ada initiative untuk succeed. Sebab, semua serba serbi cukup. Makan ada, minum ada, pakaian ada, tempat tinggal ada, entertainment sikit, serba serbi jelah. Tapi tak boleh pergi jalan jalan honeymoon dekat tempat tempat ekslusif sebab dia rasa cukup, mediocre lah senang cerita.

Cukup hari memantat, cukup hari menjalang, kira cukup cukup lah. Taknak pergi further dah. Kira apa yang ada tu bersyukur sangat konon konon tuhan nampak and acknowledge lalu boleh masuk syurga bila mati kelak.

Tak susah cakap susah. Senang cakap susah. Cukup cakap tak cukup.

Apakata kau pergi duduk hutan Amazon sana bawak sebilah parang or pisau sahaja. Tengok Kalau kau kau nak cakap hidup kau dulu susah jugak.

Selagi kau rasa selesa dengan keadaan yang tak berapa selesa tu, teruskanlah. Tapi jangan merungut, sebab usaha kau tak berapa nak kental untuk hidup senang macam yang kau lakar dalam kepala hotak kau sekarang ni.

Cuba jadi ambitious macam Jepun. Nak tawan dunia, walaupun gagal satu masa dahulu, tapi depa dah jadi ekonomi ketiga terbesar dunia dah. Dah makan nuklear dekat hiroshima and nagasaki, tapi masih lagi tip top.

Kalau tiba tiba ada incident besar yang mampu buat huru hara dekat malaysia ni, agaknya orang orang dekat sini nak berubah tak? Sebab orang kat sini kekurangan depression yang nak buat depa berubah.

Ah, banyak sangat fikir pasal orang, lepastu lupakan welfare diri sendiri. Bodoh. Bila la kau nak jadi pandai ni. Pegi mampos dengan orang lain. Orang lain bukan kisah sangat dengan kau pun. Kau je yang rasa orang lain kisah. Padahal kat belakang kau depa tengah tunggu kau jatuh, baru depa boleh gelak ramai ramai, macam tengok reality tv show. Pundek

Semua orang perlukan fasa "the great depression". I'm included.

4 comments:

Abang Zam said...

babi. ini sangat sedap di hadam! padu

intan.maisarah said...

"Selagi kau rasa selesa dengan keadaan yang tak berapa selesa tu, teruskanlah. Tapi jangan merungut, sebab usaha kau tak berapa nak kental untuk hidup senang macam yang kau lakar dalam kepala hotak kau sekarang ni."


suka ayat itu

Detektif said...

"Selagi kau rasa selesa dengan keadaan yang tak berapa selesa tu, teruskanlah. Tapi jangan merungut, sebab usaha kau tak berapa nak kental untuk hidup senang macam yang kau lakar dalam kepala hotak kau sekarang ni."

Paling nyampah bila ramai salahkan gomen yang gagal membuatkan hidup mereka lebih senang.

Faiz Faults said...

Tengok sebut pasal great depression tu terus ingat Fight Club.

"We don't have a great war in our generation, or a great depression, but we do, we have a great war of the spirit. We have a great revolution against the culture. The great depression is our lives. We have a spiritual depression."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~