Tuesday, July 24, 2012

Compensation


I've been smoking since god knows when. I lost track.

There's always this unimaginable guilt haunting me whenever i took a puff from every cigarettes i smoke. Although i can't clearly delineate how enjoyable it is, i still felt guilty. Its like doing some sort of crime, without legal punishment whatsover haunting you at the end of the day. But yeah, it is more than just a habit since you'll eventually feel good plus the irrevocable death to the cells in your body. I'm a killer in disguise. hehe

So, the idea of compensation comes. To kill this guilt i've been having, i think i should do something. For a compensation, i think it's going to be handy if i could donate 10 cents or 1 dollar to the donation box i can find for every puff, or cigarette, or box i consumed.

This strategy will, in my clustered mind balance the equalization to all guilt in my mind.

For the very least, i did something good everytime i take a puff from every cigarettes i smoke.

I think everybody should've adopt this style of execution if and only if they, like me, felt guilty from having this bad habit that'll surely deteriorate the bodies in a long shot. Besides contributing to the government tax, you'll sideline it with something good.

It doesn't matter what type of compensation you should been doing but i guess it'd be better off than doing nothing to reciprocate all the things u've been doing. haha

That's it for now.

Ciao


Sunday, July 22, 2012

Of Suffocated Mind


Terlalu banyak berfikir meningkatkan lagi peratus manusia untuk bebas dari belenggu ketuhanan.

Logik akal menolak kewujudan tuhan.

Tell me, how far fetched your logical reasoning n explanation could possibly go anyway?

Friday, July 20, 2012

Industrial Relations Act and Employment Act


Basically, both act on the title emphasize the relations between the employer and the employee.

Perkara berkenaan undang-undang dan peraturan di tempat kerja.

I personally believe that every one of us in Malaysia should learn and know their rights pertaining the subject above. I do believe that subject is important because all of us will employ n be employed someday somehow.

The government should implement this subject as a necessity to every SPM candidates since that is one of the basic qualifications needed for Malaysians to get a job. Why? So that every student who never wish to or don't have the chance to further their studies and working as soon as leaving school after SPM will not be treated as fools who don't know shit about those rules n regulations.

It would be better if every SPM candidates know their rights regarding those shiznit so that no irresponsible employer take them for granted and pinch their energy using their own rules n regulations.

The Ministry of Human Resource in the other hand should be aware and progressive by doing their best in the enforcement of the said act. They have the power to remind every employee and employer to follow the rules and regulations since our Union in Malaysia is not as strong as the scandinavian countries where they have a powerful voice in the society and their demand is highly considered as an ultimate power to change the fate of millions of working class citizen.

Don't let anyone take you for granted. Don't let anybody used you. Know the laws and let them know that u are well versed about all the rules n regulations. This is your bread n butter. That's your lifeline.

Ciao

Friday, July 6, 2012

Of Royalties And Invincibility


Been following this uncle seekers story for weeks.
Until 30 org johor yang mengaku taat setia kepada raja yang berdaulat (wow) buat laporan polis, baru polis ambil tindakan tahan dia, sebab banyak statement yang agak berani dibuat dalam blog dia.

See, Kalau nak ikutkan, banyak sangat libel, defamation and slander yang uncle seekers tu dah buat. Siap ada sokongan testimoni yang lawyer tu bagi. Betul ke tak ini belakang kira sebab kalau nak ikutkan undang undang yang terpakai di Malaysia, sekelip mata je Sultan and kerabatnya boleh saman uncle seekers atas semua penulisan yang dia buat dalam blog.

Tapi all in all, rakyat johor yang taat setia dekat raja jugak yang buat laporan polis. Wouldn't this wow-ing you in a lot of ways?

Skandal itu skandal ini bayar itu bayar ini seleweng itu seleweng ini tapi takde sorang pun manusia yang berani buat blog berani macam uncle seekers. Memang la dia ada reputasi dalam kerja dia dalam cari hantu and all. Banyak lagi putar belit yang buat orang rasa dia ni kuat menipu. Yang aku perasan sangat, every manusia yang claim diri sendiri tangkap hantu and all ni selalu rasa depa ni above all manusia lain yang boleh buatkan hantu cirit birit bila jumpa depa, amazing sangat (sarcastically).

Aku dah lama tunggu orang yang berani buat statement macam tu dekat blog sebab kalau kau orang perasan, sistem beraja kat Malaysia ni memang invincible habis, tak boleh usik langsung, ade je yang melenting nanti.

Kalau hampa semua perasan, even politician dekat malaysia rajin saman orang bila ada orang buat statement yang mampu merosakkan reputasi mereka. This is indeed a good thing sebab kita memang takde hak nak cakap benda yang takde bukti kukuh, so, saman menyaman ni terbukti berkesan dalam membuktikan kebenaran and all walaupun alat yang dipanggil justice ni seringkali disalahguna oleh orang orang yang berkepentingan dan berkuasa. Upah Lawyer je dah makan ribu ribu, sebab tu orang di Malaysia tak kisah sangat kalau kena fitnah ke apa, sebab takde duit nak upah lawyer, what a joke.

Tapi sultan and kerabatnya bukan takde duit, every month pun depa dapat gratuity and whatnot dari consolidated fund. Lagi lagi baru baru ni dia beli plate number yang harganya setengah juta ringgit yang tak tau la apa sebabnya. Mungkin sebab nak teruskan legasi keturunan sebelumnya. Kalau sultan and kerabatnya tak buat salah, kenapa depa tak saman je awal awal? Kenapa takde siapa pun ambil tindakan lagi lagi dari pihak yang terlibat sampai la ade orang yang concern nak buat laporan polis, barulah dia kena tangkap and all.

Months ago few tweeps kena soal siasat dengan polis, sebab putera buat laporan polis atas satu account twitter anonymous yang aku confirm kes dia tak settle, sebab takde langsung press conference dari pihak polis menyatakan ada apa apa tangkapan yang melibatkan trial disebabkan laporan polis yang putera buat. Pantang kena kacau kat twitter terus buat laporan polis.

Tapi bila uncle seekers buat blog yang dah defame and slander sejak dari bulan tiga takde sorang pun kerabat yang berani buat laporan polis. Ple?

Kenapa tak buat laporan polis laju laju macam time ada orang buat pedajal kat twitter tu?

Setakat bising dari twitter apa lah sangat. Tapi bila dah ada pihak yang nyata sudah terang lagi bersuluh buat statement macam tu since march lagi, satu tindakan pun tak diambil. Haha.

Kita selalu nampak kes kes yang melibatkan kerabat diraja tak dibicarakan di mahkamah. Too many of them. Nak sebut satu satu pun dah naik menyampah. Commoners macam aku kau dan mereka yang lain pun dah naik berbulu menyampah bila kes kes tu tak diambil tindakan. I mean, its true, in theory, no one is above the law. Tak kira la kau siapa, tapi secara praktikalnya, most royalties and politician is already standing above the law. Apa guna special court dalam artikel 182 perlembangaan persekutuan tu? Buat ada ada nak sedapkan hati rakyat Malaysia? Nak harapkan siapa kalau takde pihak berkuasa yang ambil tindakan? Lagi lagi bila kau rakyat biasa yang kalau kau mati nazak hilang kena bakar pun tak ada media yang kisah. Jangan marah rakyat sebab marah polis, sebab kalau polis tak buat kerja, rakyat nak mengharapkan siapa lagi?

Cuba hampa bayangkan kalau satu hari nanti hampa kena pijak dengan depa buta buta sesuka hati, tak ke hampa semua rasa menyampah yang amat bila tiada tindakan diambil?

All in all aku salute uncle seekers tu sebab dia berani cakap benda yang dia rasa betul. Siapa lagi yang ada telur macam dia nak dedahkan apa yang selama ni terbuku dalam hati setiap rakyat malaysia yang rasa banyak sangat  grey areas dalam pelaksanaan undang undang di Malaysia ni?

Akhir kata, kau buat lah apa apa yang kau rasa betul lagi lagi bila benda tu ada bukti kukuh dan sahih. Sekarang la masanya untuk lawyer lawyer yang terpekik terlolong jerit pasal hak asasi manusia buat kerja. Ini la limelight yang diperlukan. Bukan berlagak lawyer je bila parti or orang orang yang ada kepentingan buat huru hara sana sini cakap pasal federal constitution and all. Ini la masanya untuk bertindak. Bila lagi anda nak bongkarkan semua salahgunakuasa yang orang orang 'invincible' ni buat?


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

TnC

Every content of this blog may be MY perspectives generally. BTW, i am not trying to pick a fight with any body, just havin some fun for the sake of Laughter.... PLUS, i need your Brain to read this blog. I dont need your brainless head to interpret my perspectives. more? words inside this blog is not suitable in formal occasion, so, take note. There are more fictions than facts in this blog, don't believe the author too much or u'll have headache for the rest of your life... Gyahahahahah~